Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Μαθητές / Το πτυχίο οδηγεί πιο γρήγορα στην εργασία

Το πτυχίο οδηγεί πιο γρήγορα στην εργασία

Δημοσιεύτηκε: 11:05 πμ Μάιος 13th, 2012  


Δύο φορές πιο γρήγορα βρίσκουν εργασία οι απόφοιτοι των ΑΕΙ, ενώ περισσότεροι από 1 στους 5 αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν περισσότερα προσόντα από εκείνα που χρειάζονται για την εργασιακή θέση που κατέχουν.

Για τις γυναίκες πτυχιούχους το μέλλον και πάλι θα είναι δύσκολο, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να πληγούν από την ανεργία παρά το γεγονός ότι υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών σχεδόν σε όλους τους ακαδημαϊκούς τομείς σπουδών.

Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία προέρχονται από την έκθεση του Δικτύου της Ε.Ε. «Ευρυδίκη» για την εκπαίδευση το 2012 και αφορούν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και φαίνεται ότι παρά τα προβλήματα ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι νέοι πτυχιούχοι, οι σπουδές στα ανώτατα επίπεδα αποτελούν διαβατήριο για την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα που γίνεται απo κοινού με τη Eurostat, το 79% των νέων Ευρωπαίων ηλικίας 20-24 ετών ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 2010, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση που καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη από το 2000. Ο μέσος όρος των κατόχων ακαδημαϊκών προσόντων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στους κόλπους της Ε.Ε. έχει σημειώσει αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από το 2000, παρόλο που εξακολουθούν να παρατηρούνται ανισορροπίες στη συμμετοχή των φοιτητών στους διάφορους ακαδημαϊκούς κλάδους σπουδών. Για παράδειγμα, στις θετικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στην πληροφορική, καθώς και στην επιστήμη της αγωγής, η αναλογία των αποφοίτων κατέγραψε πτώση.

Οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενσωματώνονται στην αγορά εργασίας δύο φορές πιο γρήγορα συγκριτικά με τα άτομα που κατέχουν κατώτερα προσόντα. Κατά μέσο όρο, οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χρειάζονται 5 μήνες για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση με τους 9,8 μήνες που χρειάζονται τα άτομα με κατώτερα προσόντα. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος χρόνος που απαιτήθηκε για την εξεύρεση της πρώτης σημαντικής εργασίας το 2009 πλησίαζε τους 6,5 μήνες για τους αποφοίτους όλων των εκπαιδευτικών επιπέδων.

Παρά τη συνολική αύξηση του αριθμού των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αύξηση φαίνεται να γνωρίζει και η αναλογία όσων διαθέτουν περισσότερα προσόντα από εκείνα που απαιτεί ο τύπος απασχόλησής τους. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από 1 στους 5 αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν περισσότερα προσόντα από εκείνα που χρειάζονται για την εργασιακή θέση που κατέχουν. Αυτή η αναλογία κατέγραψε ανοδική τάση από το 2000. Επιπλέον, αν και το χάσμα των φύλων αμβλύνθηκε από το 2000, κατά μέσο όρο οι γυναίκες απόφοιτοι εξακολουθούν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πληγούν από την ανεργία, παρά το γεγονός ότι υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών σχεδόν σε όλους τους ακαδημαϊκούς τομείς σπουδών.

Αυξήθηκε η αυτονομία σε σχολεία και πανεπιστήμια

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του δικτύου «Ευρυδίκη», η σχολική αυτονομία αυξήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Μολαταύτα, αυτονομία είναι πιθανότερο να παραχωρείται στα σχολεία ορισμένων περιοχών σε αντίθεση με εκείνα που βρίσκονται σε κάποιες άλλες περιοχές.

Ωστόσο, τα σχολεία χαίρουν ευρύτερης ελευθερίας στις καθημερινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, π.χ. στην επιλογή των διδακτικών μεθόδων και συγγραμμάτων, στην ομαδοποίηση των μαθητών για σκοπούς μαθησιακών δραστηριοτήτων και στον καθορισμό της εσωτερικής αξιολόγησης.

Στα πλαίσια των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί απολαμβάνουν περισσότερη αυτονομία στην επιλογή των διδακτικών μεθόδων, στον καθορισμό των κριτηρίων εσωτερικής αξιολόγησης και στην επιλογή των εκπαιδευτικών συγγραμμάτων σε σύγκριση με τις αποφάσεις για την ομαδοποίηση των μαθητών.

Αυξημένης αυτονομίας απολαύουν και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τομέα της διαχείρισης του ακαδημαϊκού προσωπικού. Για παράδειγμα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου υπεύθυνα πλέον για την αξιολόγηση και την προαγωγή του ακαδημαϊκού προσωπικού. Οι κεντρικές ή περιφερειακές αρχές μοιράζονται τις εξουσίες τους με τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσον αφορά στον καθορισμό του αριθμού των φοιτητών. Μάλιστα, σε πολλές χώρες τα ιδρύματα οργανώνουν τις δικές τους διαδικασίες επιλογής φοιτητών.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...