Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Μαθητές / Οι προαγωγικές, απολυτήριες και Πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται – Διατροφή και σχολικές εξετάσεις

Οι προαγωγικές, απολυτήριες και Πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται – Διατροφή και σχολικές εξετάσεις

Δημοσιεύτηκε: 6:37 μμ Μάιος 27th, 2012  


Διανύουμε τον Μάιο και ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχολεί πολλές οικογένειες και ειδικότερα τα νεότερα μέλη τους, είναι οι σχολικές εξετάσεις. Είτε είναι οι εξετάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είτε απλά το τέλος άλλης μιας σχολικής χρονιάς, τα επίπεδα του άγχους στα παιδιά και στους γονείς αυξάνονται κατακόρυφα.

Αν το να φροντίζουμε το σώμα μας με μια ισορροπημένη διατροφή στην καθημερινότητα μας θεωρείται σημαντικό, τις περιόδους με εντονότερο άγχος αυτό γίνεται επιτακτική ανάγκη.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι διατροφικές μας επιλογές δε διαμορφώνονται μόνο από τη φυσιολογία του σώματος μας αλλά και από τη γενικότερη σχέση, που έχουμε με την τροφή (διατροφικοί μύθοι, δίαιτες «εξπρές», εμμονή με το βάρος). Δεν είναι τυχαίο ότι σε περιόδους έντονου άγχους αναζητάμε τροφές, που θεωρούμε «παχυντικές» ή «απαγορευμένες».

Αφενός με τον τρόπο αυτό, σκεφτόμαστε το πόσο παχυντική ήταν η τροφή, που φάγαμε παρά τι πραγματικά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αφετέρου δεν έχουμε την ενέργεια για να κρατήσουμε τον εαυτό μας μακριά από αυτές τις τροφές όπως στην καθημερινότητά μας. Για το λόγο αυτό έχει παρατηρηθεί σε έρευνες ότι το άγχος έχει μεγαλύτερη επίδραση στη διατροφική συμπεριφορά των κοριτσιών, όπου και τέτοιου είδους πεποιθήσεις είναι συχνότερες.

Το φαγητό λοιπόν χρησιμοποιείται με δύο τρόπους:

-Για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του σώματος, που βρίσκεται στη συγκεκριμένη κατάσταση (ενέργεια και αυτοσυγκέντρωση).

-Ως μηχανισμός άμυνας, αποσπώντας την προσοχή του ατόμου από το έντονο στρες και στρέφοντάς το στην τροφή.

Οι εξετάσεις λοιπόν είναι μια περίοδος δύσκολη για το σώμα μας, με πολύ υψηλά επίπεδα άγχους και εμείς καλούμαστε να τη διαχειριστούμε. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας με μια υγιεινή διατροφή πάντοτε και όχι μόνο κατά την περίοδο των εξετάσεων. Η υγεία μας είναι κάτι που χτίζεται διατροφικά σιγά σιγά και όχι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πράγματα, που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανέβει το «βουνό», που λέγεται εξετάσεις.

1. Τρώτε ισορροπημένα και υγιεινά
2. Μην παραλείπετε γεύματα, ειδικά το πρωινό
3. Καταναλώστε πολλά υγρά
4. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο
5. Τρώτε περισσότερα ψάρια
6. Γίνετε περισσότερο δραστήριοι
7. Ο ύπνος είναι σημαντικός!

Οι εξετάσεις σύντομα θα τελειώσουν. Οι διατροφικές συνήθειες, όμως, που διαμορφώνονται από τα σχολικά χρόνια μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, ακολουθούν και έτσι καθορίζουν την υγεία του ατόμου και στο υπόλοιπο της ζωής του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σημερινοί μαθητές είναι οι γονείς και τα πρότυπα του αύριο.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη
zougla.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...