Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Ηράκλειο: Τιμήθηκε ο φιλέλληνας καθηγητής Γαλλικής Φιλολογίας Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν

Ηράκλειο: Τιμήθηκε ο φιλέλληνας καθηγητής Γαλλικής Φιλολογίας Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν

Δημοσιεύτηκε: 4:51 μμ Μάιος 3rd, 2012  


του ανταποκριτή μας Γ. Μυσιρλάκη

Τον Γάλλο καθηγητή και «πρεσβευτή» της χώρας μας στο εξωτερικό, Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν, πρόεδρο του Συλλόγου Αλσατία- Κρήτη υποδέχτηκε σήμερα, τιμώντας παράλληλα την προσφορά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

«Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα σας είμαστε ακόμα πιο κοντά σας, είμαστε όλοι Έλληνες» τόνισε ο κ. Σβέντεμαν και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω άλλον λαό στον κόσμο, που να έχει αγωνιστεί για την ελευθερία περισσότερο από τους Κρητικούς».

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα -που ξέρει ν’ αγωνίζεται- θα ξεπεράσει και την οικονομική κρίση, βοηθούμενη απ’ όλους, στη λογική του συνθήματος είμαστε όλοι Έλληνες. Είπε επίσης ότι η ίδια αρρώστεια, η οικονομική κρίση, αφορά όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Σβέντεμαν, ωστόσο, η Ελλάδα έχει το φάρμακο και τις λύσεις. Είναι η φιλοξενία και ο εναλλακτικός τουρισμός.

Η Ελλάδα- πρόσθεσε- είναι μοντέλο φιλοξενίας και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσει.

Με αφορμή τις εκλογές στη Γαλλία δεν έκρυψε την προτίμησή του στον σοσιαλιστή Ολάντ, υποστηρίζοντας ότι η εκλογή του θα είναι καλή, όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά και για την Ελλάδα.

Ο περιφερειάρχης προσέφερε ως δώρο στον Γάλλο καθηγητή το βιβλίο «Κρήτη», που είναι γραμμένο σε τρεις γλώσσες.

Ο φιλέλληνας και φιλοκρητικός Γάλλος, επισκέπτεται την Κρήτη για 32 χρόνια, ενώ παράλληλα φιλοξενεί ομάδες επιχειρηματιών και εκπαιδευτικών σε θεματικές επισκέψεις που οργανώνει. Είναι καθηγητής γαλλικής φιλολογίας, ενώ παράλληλα διδάσκει αρχαία Ελληνικά και λατινικά στο εξωτερικό.

Το 1996 ίδρυσε τον Σύλλογο Αλσατία- Κρήτη, που αριθμεί περί τα 1050 μέλη.

omogeneia.ana-mpa.gr

Τιμήθηκε η προσφορά του φιλοκρητικού καθηγητή Σβέντεμαν

Ένα μεγάλο φιλοκρητικό και «πρεσβευτή» της χώρας μας στο εξωτερικό, υποδέχτηκε σήμερα με εγκαρδιότητα, τιμώντας παράλληλα την προσφορά του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο λόγος για τον Γάλλο καθηγητή Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν και Πρόεδρο του Συλλόγου «Αλσατία- Κρήτη», ο οποίος επισκέφτηκε την έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά το πάθος του και την αγάπη του για την Ελλάδα και για την Κρήτη.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα σας είμαστε ακόμα πιο κοντά σας, είμαστε όλοι Έλληνες», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σβέντεμαν και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω άλλο λαό στον κόσμο που να έχει αγωνιστεί για την ελευθερία περισσότερο από τους Κρητικούς».

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα, που ξέρει ν’ αγωνίζεται, θα ξεπεράσει και την οικονομική κρίση, βοηθούμενη απ’ όλους, στη λογική του συνθήματος «είμαστε όλοι Έλληνες».

«Εκτός από Έλληνες, είμαστε και άρρωστοι», πρόσθεσε, θέλοντας να καταδείξει ότι η οικονομική κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Σβέντεμαν, ωστόσο, η Ελλάδα έχει το φάρμακο και τις λύσεις. Είναι η φιλοξενία και ο εναλλακτικός τουρισμός. «Τουρισμός δεν είναι μόνο τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα εισαγόμενα προϊόντα, που προσφέρονται στους επισκέπτες, ο εναλλακτικός τουρισμός είναι τα μικρά χωριά, τα βουνά και οι απλοί άνθρωποι. Η Ελλάδα είναι μοντέλο φιλοξενίας και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσει», τόνισε ο κ. Σβέντεμαν.

Αναφορικά με την κρίση, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα είναι πιο έντονη, επειδή πρόκειται για μια φτωχή χώρα, εξαιτίας των τριών πολέμων που έχει βιώσει: τον τουρκικό, τον γερμανικό και τον ιδιωτικό. Με αφορμή τις εκλογές στη Γαλλία δεν έκρυψε την προτίμησή του στον σοσιαλιστή Ολάντ, υποστηρίζοντας ότι η εκλογή του θα είναι καλή, όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά και για την Ελλάδα.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, γνωρίζεται με τον κ. Σβέντεμαν από την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής. Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης έχει βοηθήσει το Σύλλογο «Αλσατία- Κρήτη», σε πολλές από τις δραστηριότητές του και κυρίως στον τομέα του πολιτισμού. Η συνεργασία μας αυτή και η στήριξη, είπε ο κ. Αρναουτάκης, θα ενδυναμωθεί στη συνέχεια.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε σαν δώρο στο Γάλλο καθηγητή το βιβλίο «Κρήτη», που είναι γραμμένο σε τρεις γλώσσες, ενώ η αφιέρωσή του είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Είστε ένας πολύτιμος πρεσβευτής της Κρήτης και της Ελλάδας στο εξωτερικό, που για 32 και πλέον χρόνια έχετε κάνει πράξη το σύνθημα: “Είμαστε όλοι Έλληνες”. Σας ευχαριστούμε για την πολύχρονη παρουσία και την υποστήριξή σας στην Κρήτη».

Ο κ. Σβέντεμαν επισκέπτεται την Κρήτη για 32 συναπτά έτη, ενώ παράλληλα φιλοξενεί ομάδες επιχειρηματιών και εκπαιδευτικών σε θεματικές επισκέψεις που οργανώνει. Είναι καθηγητής γαλλικής φιλολογίας, ενώ παράλληλα διδάσκει αρχαία Ελληνικά και λατινικά στο εξωτερικό.

Δείτε το ρεπορτάζ του cretalive:

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...