Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γονείς / Ιδιαίτερα ή μαθήματα σε γκρουπ, στο σπίτι ή σε έναν επαγγελματικό χώρο;

Ιδιαίτερα ή μαθήματα σε γκρουπ, στο σπίτι ή σε έναν επαγγελματικό χώρο;

Δημοσιεύτηκε: 7:59 πμ Μάιος 27th, 2012  


Σήμερα οι περισσότεροι γονείς (για τα παιδιά τους) αλλά και οι ενήλικες που θέλουν να μάθουν μία ξένη γλώσσα γνωρίζουν πολύ καλά το γιατί  έχουν επιλέξει ανάμεσα σε φροντιστήριο, οικοδιδασκαλία ή  ιδιαίτερο μάθημα.

Αυτό σημαίνει ότι κανένας (καθηγητής ή επιχειρηματίας φροντιστηρίου) δεν μπορεί και δεν πρέπει να πείσει κανέναν να αλλάξει τις επιλογές του, διότι ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες.

Συνήθως τα κριτήρια επιλογής των γονιών και των ενηλίκων σπουδαστών είναι:

Οικονομικά  εάν συνυπολογίσουν στο κόστος των μαθημάτων:

 

  • Tην εγγραφή (στην αρχή της σχολικής χρονιάς στο φροντιστήριο).

 

  • δίδακτρα των περιόδων των Χριστουγέννων και του Πάσχα που δεν γίνεται μάθημα.

 

  • συχνή μετακίνηση (βενζίνη, εισιτήρια ) ειδικά για όσους σπουδαστές μένουν μακριά από το Κ.Ξ.Γ.

 

  • Tο χρόνο απόκτησης ενός πτυχίου ή κάλυψης ενός επιπέδου γλώσσας. Σε ένα χρόνο, ο μελετηρός σπουδαστής, θα καλύψει περισσότερη ύλη σε ιδιαίτερο από ότι σε ένα φροντιστήριο (άρα ελαττώνει τα χρόνια σπουδών και αυτό είναι κέρδος).

 

  • Το κόστος των ιδιαιτέρων, ειδικά για τα μεγάλα επίπεδα (Β2, Γ1, Γ2) οι τιμές δεν είναι πάντα προσιτές.

 

Ποιοτικά εφόσον:

 

 

  • Tα μαθήματα γίνονται σε χώρο άρτια εξοπλισμένο που να είναι φιλικός και αποδοτικός στον σπουδαστή (αλλά και στον καθηγητή). Εκτός  και εάν ο μαθητής μπορεί να διαθέσει ένα χώρο λειτουργικό στον οποίο είναι δυνατόν να γίνεται ευχάριστο μάθημα, π.χ. το γραφείο του. Σήμερα η τεχνολογία βοηθά και τον  καθηγητή του ιδιαιτέρου  να μεταφέρει  το απαραίτητο υλικό του (π.χ. Flash USB).

 

  • Tο τμήμα είναι ολιγομελές (όχι πάνω από 8 μαθητές). Σκεφτείτε πόσο χρόνο μπορεί να διαθέσει ο καθηγητής σε κάθε ένα σπουδαστή ενός 12μελούς τμήματος μέσα σε 50 λεπτά μαθήματος; Γι ‘ αυτό και είναι ανάγκη  ο μαθητής να αυξήσει τη συχνότητα των μαθημάτων (αλλά έτσι μειώνεται και ο ελεύθερος χρόνος του).

 

  • Υπάρχουν ομοιογενή τμήματα  (ηλικία, στόχοι, ανάλογο επίπεδο γνώσης, κ.ά.).

 

  • Το χρονοδιάγραμμα σπουδών ανταποκρίνεται στον ίδιο το σπουδαστή και όχι να βασίζεται στις διαφημιστικές υποσχέσεις μιας επιχείρησης.  Υπάρχουν φροντιστήρια που για να γίνονται αρεστά στους πελάτες τους  υπόσχονται  ότι μέσα σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα θα αποκτήσουν π.χ. το επιθυμητό πτυχίο ενώ στην ουσία αυτό είναι αδύνατον για όλους, εφόσον δεν έχουν όλοι τον ίδιο χρόνο και  τρόπο  γνωστικής ωρίμανσης  (επομένως  χρειάζεται διαφορετική διδακτικομεθοδολογική προσέγγιση για κάθε μαθητή και για ορισμένους περισσότερος χρόνος διδασκαλίας).

 

  • Έχει γίνει σωστή επιλογή του καθηγητή – πτυχιούχου ανάλογης ειδικότητας: Έχετε ζητήσει να δείτε το πτυχίο ή έστω την άδεια διδασκαλίας ενός καθηγητή ιδιαιτέρου αλλά και γιατί όχι και ενός καθηγητή φροντιστηρίου;

 

Τα θετικά του ιδιαιτέρου μαθήματος  ή του ολιγομελούς τμήματος.

  • Για μαθητές με ιδιαίτερη ικανότητα και χάρισμα στις ξένες γλώσσες  καθώς και για άτομα που έχουν έντονα κίνητρα ή ειδικούς λόγους εκμάθησης , το ιδιαίτερο μάθημα που τηρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις (π.χ. άδεια διδασκαλίας,  πτυχίο ανάλογης ειδικότητας ) είναι,  χωρίς αμφιβολία, οικονομία χρόνου και χρήματος.

 

  • Ο καθηγητής βρίσκεται πιο κοντά στο μαθητή του περιορίζοντας τις απορίες του και τα λάθη του. Ειδικά για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία) είναι τουλάχιστον απαραίτητη η ένταξή του σε ένα ολιγομελές τμήμα. Αν και η τάξη (το σύνολο των σπουδαστών) βοηθά θετικά όταν επεμβαίνει στα λάθη ενός μαθητή, υπάρχουν μαθητές που αισθάνονται άσχημα όταν τους διορθώνουν (μπροστά σε άλλους).

 

  • Η σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή γίνεται πιο οικεία, οδηγώντας τον καθηγητή να εστιάσει καλύτερα στο μαθητή του ή στους λίγους μαθητές του,  επιτρέποντας του έτσι να αναπτύξει καλύτερη μεθοδοδιδακτική  προσέγγιση.

 

  • Η σχέση γονέων και καθηγητή είναι πιο ουσιαστική γιατί βοηθάει ο ένας τον άλλον. Αφενός οι γονείς γνωρίζουν την πρόοδο του παιδιού τους καλύτερα αφετέρου όμως  βοηθούν και τον καθηγητή να καταλάβει το μαθητή του αποκαλύπτοντας του στοιχεία της προσωπικότητάς του.

 

  • Το ιδιαίτερο μάθημα σήμερα δεν στερείται οπτικοακουστικές μεθόδους (είναι εύκολη η χρήση Η/Υ, cd και cd rom) εάν – φυσικά – ο καθηγητής είναι συνεχώς επιστημονικά καταρτισμένος στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

 

  • Βοηθάει μαθητές και γονείς από άποψη χρόνου γιατί δεν μετακινούνται συχνά.

 

  • Το ολιγομελές τμήμα λειτουργεί καλύτερα γιατί συνήθως είναι πιο «δεμένο» ως προς τη σχέση των μαθητευόμενων και του εκπαιδευτή,  πιο επικοινωνιακό και πιο αποδοτικό από το πολυάριθμο τμήμα.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ!

www.diamantopoulou.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...