Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Μαθητές / Η κρίση «αλλάζει» και το μηχανογραφικό

Η κρίση «αλλάζει» και το μηχανογραφικό

Δημοσιεύτηκε: 11:20 πμ Μάιος 13th, 2012  


1.000 € τον μήνα τα έξοδα φοίτησης σε μία επαρχιακή σχολή

Η φετινή χρονιά βρίσκει τους υποψηφίους εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, γεγονός που δεν θα επιτρέψει σε χιλιάδες μαθητές, ακόμη και αριστούχους, να σπουδάσουν στο τμήμα της αρεσκείας τους. Ο λόγος είναι ότι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι υποψήφιοι θα επιλέξουν πόλη και όχι σχολή.

 

Με το οικογενειακό εισόδημα να συρρικνώνεται διαρκώς, πολλοί γονείς αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος για τις σπουδές σε μια επαρχιακή πόλη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, για να σπουδάσει ένας φοιτητής σε μια επαρχιακή πόλη χρειάζεται περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα (ενοίκιο, λογαριασμοί, φαγητό και λοιπά έξοδα). Για ολόκληρη τη χρονιά, το ποσό που απαιτείται φτάνει κοντά στα 10.000 ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωση των σπουδών (το λιγότερο 4 έτη) χρειάζονται 40.000 ευρώ (+/- 5.000).

Με αυτά τα δεδομένα, χιλιάδες υποψήφιοι είναι αναγκασμένοι να αφήσουν στην… άκρη το όνειρό τους για σπουδές στο τμήμα της αρεσκείας τους, αφού πρώτος στόχος είναι να περάσουν σε σχολή που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Με αυτήν τη λογική, άλλωστε, θα συμπληρωθεί το φετινό μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο για πάρα πολλούς υποψηφίους θα περιλαμβάνει μόνο τμήματα ιδρυμάτων που βρίσκονται στην πόλη τους.

Ωστόσο, η συσσώρευση περισσότερων υποψηφίων στα τμήματα κεντρικών ΑΕΙ-ΤΕΙ όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα πιέσουν τις βάσεις προς τα πάνω, καθώς ακόμη και αριστούχοι μαθητές θα στραφούν σε τμήματα μεσαίων βαθμολογιών προκειμένου να κατοχυρώσουν την εισαγωγή τους σε σχολή κοντά στο τμήμα.

Αντίθετα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για εισαγωγή υποψηφίων σε τμήματα-«φιλέτα» της περιφέρειας, καθώς αυτά θα δηλωθούν ως πρώτη προτίμηση μόνο από όσους μένουν σε κοντινές περιοχές και δεν θα χρειαστεί να «μεταναστεύσουν», ή από τους λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν το οικονομικό βάρος για την ολοκλήρωση των σπουδών.

Στοιχεία
Λιγότεροι είναι οι υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν συγκριτικά με πέρυσι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για τις εξετάσεις του 2012 υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 110.851, ενώ πέρυσι είχαν πάρει μέρος 116.542 υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι).

Αναλυτικά:

  • Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ υπέβαλαν αίτηση 87.820 (92.750 πέρυσι) υποψήφιοι, εκ των οποίων 15.255 είναι απόφοιτοι.
  • Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ-Ομάδα Β’ υπέβαλαν αίτηση 613 (649 πέρυσι) υποψήφιοι, εκ των οποίων 78 απόφοιτοι.
  • Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ-Ομάδα Α’ υπέβαλαν αίτηση 22.418 (23.143 πέρυσι) υποψήφιοι, εκ των οποίων 3.019 είναι απόφοιτοι.

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς νέα συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, μετά τη λήξη των εξετάσεων σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, όσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή των ημερήσιων ΕΠΑΛ-Ομάδα Β’ κατά τα έτη 2010 ή 2011 και επιθυμούν να ζητήσουν εισαγωγή για το 10% των θέσεων.

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

  • Λιγότεροι είναι οι υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν συγκριτικά με πέρυσι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
  • Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για τις εξετάσεις του 2012 υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 110.851, ενώ πέρυσι είχαν πάρει μέρος 116.542 υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι).

Τα πέντε νέα δεδομένα στις Πανελλαδικές

Νέα δεδομένα θα βρουν στον δρόμο προς τις Πανελλαδικές οι φετινοί υποψήφιοι, οι οποίοι στις 21 Μαΐου ρίχνονται στη «μάχη» των Εξετάσεων.

Οι φετινές Πανελλαδικές έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες αλλά και κάποιες αλλαγές οι οποίες ευνοούν χιλιάδες υποψηφίους που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες, όπως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Ορισμένες μάλιστα από τις ρυθμίσεις που κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών, έχουν και αναδρομικό χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό, αίρονται εμπόδια (ηλικιακά, οικονομικά, γεωγραφικά) για όσους υποψηφίους υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες και έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν εκτός από τις θέσεις της γενικής σειράς και έναν πρόσθετο αριθμό θέσεων. Συγκεκριμένα, για τους υποψηφίους του 2012:

  • Απαλείφονται τα ηλικιακά όρια και από τους πολύτεκνους και από τους τρίτεκνους. Συγκεκριμένα, διατηρείται ισοβίως η πολυτεκνική ιδιότητα και απαλείφεται το ηλικιακό όριο του 26ου έτους στην περίπτωση των τρίτεκνων.
  • Προστίθεται ως ειδική υποκατηγορία, υπαγόμενη σε εκείνη των κοινωνικών κριτηρίων, εκείνη των πολύδυμων τέκνων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ίδιο έτος.
  • Απαλείφεται η προϋπόθεση της κατοχής οικογενειακού εισοδήματος ορισμένου ύψους προκειμένου να υπαχθούν οι υποψήφιοι στις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες.
  • Καταργείται η προϋπόθεση της διοικητικής περιφέρειας. Στο μέτρο που στον νόμο δεν τίθεται σχετικός περιορισμός, οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τη σχολή της προτίμησής τους χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.
  • Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι έχουν αδέλφια που ήδη φοιτούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για την υπαγωγή τους στην ειδική κατηγορία εισακτέων θα πρέπει ο αδελφός ή η αδελφή του υποψηφίου να είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών και να μην είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.

Μέριμνα για τις ειδικές κατηγορίες

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τους αποφοίτους των ειδικών κατηγοριών του 2011 καθώς τα νέα διευρυμένα κριτήρια των ειδικών κατηγοριών ισχύουν αναδρομικά για τους αποφοίτους του 2011 που μετείχαν στις περσινές Πανελλαδικές.

Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του 2011 που πληρούν τα νέα διευρυμένα κριτήρια των ειδικών κατηγοριών ή που πληρούσαν τα κριτήρια αυτά κατά την αποφοίτησή τους το 2011, διεκδικούν κατ’ αποκλειστικότητα ειδικές θέσεις που ανέρχονται σε επιπλέον ποσοστό του 3% των θέσεων εισακτέων των τμημάτων και σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η κατάληψη των θέσεων αυτών θα γίνει χωρίς εξετάσεις, με επανυποβολή μηχανογραφικού στο πλαίσιο της διαδικασίας του 10% (ως παλαιοί απόφοιτοι).

Πέραν των ανωτέρω θέσεων που θα καλυφθούν κατ’ αποκλειστικότητα από τους αποφοίτους του 2011, οι ίδιοι απόφοιτοι θα συμμετέχουν και στο 10% των θέσεων εισακτέων και στις αντίστοιχες με αυτές θέσεις ειδικών κατηγοριών, ως υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών, μαζί με τους αποφοίτους του 2010 που θα επανυποβάλουν μηχανογραφικά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Έθνος Παιδεία

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Σχετικό Άρθρο – Μελέτη

Γράφει ο ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Μεταπτυχιακός Φοιτητής στην  Διοίκηση Επιχειρήσεων

Σε συνέχεια παλαιότερης έρευνας που είχα πραγματοποιήσει σχετικά με το κόστος ενός πτυχίου και πόσο αυτό μπορεί να στοιχίσει στην ελληνική Οικογένεια – Οικονομία στηρίχτηκα και πραγματοποίησα την δεύτερη αυτή έρευνα στην περιφέρεια της Θεσσαλίας. Η πρώτη έρευνα είχε πραγματοποιηθεί στην Δυτική Ελλάδα.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους φοιτητές οι οποίοι ξόδεψαν λίγο από τον χρόνο τους προκειμένου να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο και να καταστήσουν έτσι δυνατή την υλοποίηση της παρούσας έρευνας.
Η εκτίμηση του κόστους των Ελλήνων φοιτητών βασίστηκε σε πολύπλοκους υπολογισμούς πάνω σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα φοιτητών σε Α.Ε.Ι. – Α.Τ.Ε.Ι. της Θεσσαλίας. Στην έρευνα συμμετείχαν φοιτητές που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία της εν λόγω μελέτης.
Η έρευνα διεξήχθει από τον Αύγουστο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2011. Για την διεξαγωγή της χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 15 ερωτήσεις, το οποίο απευθυνόταν σε φοιτητές. Το ερωτηματολόγιο δόθηκε σε άτομα που βρίσκονται στα τελευταία εξάμηνα των σπουδών τους ή έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους, έτσι ώστε τα ποσά που δίνονται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων δεν απαιτούσε από τους φοιτητές την παράθεση των προσωπικών τους στοιχείων για να τηρηθεί έτσι η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Με βάση τα δεδομένα της έρευνας αποδεικνύεται πως η σημερινή οικονομία – κοινωνία «απαιτεί» για την διασφάλιση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των νέων όσο περισσότερα πτυχία και πιστοποιήσεις γίνεται, λόγω της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει στην χώρα μας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που παραχώρησε ο ΟΑΕΔ στην δημοσιότητα οι άνεργοι ανέρχονται σε 715.693. Από αυτούς, οι 301.659 είναι άνδρες (ποσοστό 42,15%) και οι 414.034 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,85%).
Το ερώτημα όμως είναι, πόσο μπορεί να αντεπεξέλθει μια οικογένεια στις καθημερινές ανάγκες για επιβίωση όταν, όπως φαίνεται από την έρευνα, προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος της στο φοιτητή που συντηρεί προκειμένου να έχει ένα επιπλέον εφόδιο για την επαγγελματική του σταδιοδρομία;
Όλοι ζούμε καθημερινά την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και βλέπουμε πως είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε οικονομικά στις βασικές μας ανάγκες όταν στην οικογένεια πλέον έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα εισοδήματα.
Αναλύοντας λοιπόν τα ερωτηματολόγια προκύπτει ότι, κατά μέσο όρο, το κόστος ενός πτυχίου σύμφωνα με τα πραγματικά χρόνια φοίτησης του κάθε σπουδαστή να ανέρχεται περίπου στα 40.000,00 ευρώ, με ελάχιστο κόστος πτυχίου 4.000,00 ευρώ και μέγιστο κόστος πτυχίου 65.000,00 ευρώ. (Τα ποσά αυτής της παραγράφου έχουν υπολογιστεί με μια απόκλιση της τάξεως του 2,5%.)
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ένας φοιτητής χρειάζεται περίπου στα 830€ μηνιαίως προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του για να ζήσει στην πόλη σπουδών του. Ωστόσο τα ποσά αυτά η οικογένεια θα μπορούσε να τα έχει διαθέσει σε οποιοδήποτε άλλο κομμάτι και να έχει μια διαφορετική εξέλιξη στην κοινωνία, όπως να έχει αγοράσει ένα σπίτι και να το νοικιάζει προκειμένου να έχει ένα επιπλέον εισόδημα. Παρ’ όλα αυτά, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως πολλές οικογένειες με πενυχρά εισοδήματα στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν, με το όποιο κόστος προκαλλεί αυτό στην οικογένεια, μόνο και μόνο για να μην στερήσουν στα παιδιά τους ένα «χαρτί», το οποίο μπορεί και να μην τους χρησιμέψει ποτέ. Λέω να μην τους χρησιμέψει ποτέ, γιατί η πλειοψηφία ή έστω ένα πολύ μεγάλο μέρος  των αποφοίτων από ΑΕΙ – ΑΤΕΙ δεν εργάζονται σε αντικείμενο σχετικό με το πτυχίο τους αλλά δυστυχώς απασχολούνται σε επαγγέλματα τα οποία δεν τους επιφέρουν χρηματικές απολαβές.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι ακόμα και όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά εξακολουθούν να βαρύνουν ακόμα την οικογένεια τους με απώτερο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κατάστασης την αποφυγή δημιουργίας δικών τους οικογενειών.
Όπως απεικονίζονται και στο διάγραμμα τα προσωπικά έξοδα των φοιτητών σε ποσοστιαία κλίμακα είναι η τροφή που είναι βασικός παράγοντας για την επιβίωση των ανθρώπων, ακολουθεί η διασκέδαση, το αυτοκίνητο, οι ξένες γλώσσες, η ένδυση και διάφορα μικροέξοδα που 

προκύπτουν.
Από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται πως το 60% των φοιτητών νοικιάζει σπίτι κατά τα φοιτητικά του χρόνια και βαρύνει από 150€ έως 400€ το εισόδημα που του παρέχει η οικογένειά του.
Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 30% των φοιτητών προτιμούν να εργάζονται κατά την διάρκεια των σπουδών. Ο λόγος της εργασίας των φοιτητών με βάσει τις παρατηρήσεις που είχαν γράψει στα ερωτηματολόγια είναι για να ελαφρύνουν λίγο την οικογένεια τους από τις πολλαπλές υποχρεώσεις. Κάποιοι άλλοι θέλουν να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα για δικά τους προσωπικά έξοδα που δεν μπορεί να τους καλύψει η οικογένειά τους.
Το ετήσιο εισόδημα των οικογενειών των φοιτητών χωρίστηκε σε 3 (τρεις) κατηγορίες. Η 1η κατηγορία περιλαμβάνει  τα εισοδήματα τα οποία είναι έως και 10.000€. Η 2η  κατηγορία περιλαμβάνει τα εισοδήματα τα οποία είναι από 10.000€ έως και 25.000€, ενώ η 3η κατηγορία περιλαμβάνει τα ειδοδήματα που είναι πάνω από 25.000€. Απο το δείγμα που έχουμε πάρει από την έρευνα έχουμε βγάλει τα εξής αποτελέσματα: στην  1η κατηγορία ετήσιου μισθού των οικογενειών των φοιτητών υπάγεται το 30% των ερωτηθέντων, στην 2η κατηγορία το 40% και τέλος στην 3η κατηγορία το 30%. Διαφαίνεται λοιπόν ότι οι περισσότεροι φοιτητές ανήκουν στην 2η κατηγορία δηλαδή σε οικογενειακά εισοδήματα από 10.000€ έως 25.000€.
Για να μπορεί ο αναγνώστης του συγκεκριμένου άρθρου να έχει μια πιο σαφή εικόνα για την έρευνα παρακάτω παραθέτουμε τα πιο βασικά σημεία του, τα οποία έχουν ως εξής:
– Το 70% των ερωτηθέντων είναι σπουδαστές σε Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Τ.Ε.Ι.), ενώ το υπόλοιπο 30% είναι φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών  Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.).
– Από το δείγμα των σπουδαστών που έλαβαν μέρος στην έρευνα το 40% έχει και 2ο άτομο στην οικογένεια το οποίο σπουδάζει.
– Στις περισσότερα ερωτηματολόγια λάβαμε την απάντηση πως στην οικογένεια εργάζονται πάνω από 3 άτομα, κάτι που αποδεικνύει και το οικογενειακό εισόδημα να είναι από 10.000€ έως 25.000€ ετησίως.
– Επιπλέον ένα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει πως δεν θα ακολουθήσει κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, παρότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τα επαγγελματικά τους προσόντα και ο λόγος αυτής της άρνησης είναι τα οικονομικά της οικογένειας. Δεδομένου ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών πληρώνονται από τους φοιτητές.
Τελειώνοντας, αξίζει να σημειώσουμε πως το 90% των φοιτητών πιστεύει πως εάν δεν σπούδαζε θα επιδίωκε να βρει κάποια δουλειά και δεν θα περίμενε να συντηρηθεί από την οικογένειά του. Η δήλωση ωστόσο αυτή δεν ξέρουμε κατα πόσο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω των μεγάλων ποσοστών ανεργίας που υπάρχουν.
Από την εν λόγω έρευνα γεννούνται πολλά θέματα πως εξερεύνηση και αξιολόγηση.

www.alfavita.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...