Home / Αγγλικά / Ιδιωτική εκπαίδευση / Η γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. που έκανε αποδεκτή ο Υπουργός Παιδείας και αφορά το μισθολόγιο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, μηνυτήρια αναφορά από την ΟΙΕΛΕ

Η γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. που έκανε αποδεκτή ο Υπουργός Παιδείας και αφορά το μισθολόγιο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, μηνυτήρια αναφορά από την ΟΙΕΛΕ

Δημοσιεύτηκε: 6:05 μμ Μάιος 7th, 2012  


esos.gr

Αποδεκτή έκανε ο υπουργός παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης , στις 4 Μαΐου,  την ομόφωνη Γνωμοδότηση του Γ τμήματος του Νομικού συμβουλίου Του Κράτους , σύμφωνα με την οποία :

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ

“Εφόσον οι νόμιμε ς αποδοχές  των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ακολουθούν αναγκαστικά αυτές των δημοσίων εκπαιδευτικών, όπως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με  τις εκάστοτε ισχύουσες , για τους τελευταίους ,  ίσχύουσες οικείες  διατάξεις, θα έπρεπε να εφαρμοστούν ευθέος και ως προς τους πρώτους (ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς), αφότους ίσχυσαν οι διατάξεις  των Ν 3833/10, 3986/11, 4002/11 και 4024/11, στις οποίες αφορά το υπό κρίση ερώτημα, στο μέτρο που αυτές εφαρμόστηκαν ή και εφαρμόζονται στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ήτοι κι εκείνες περί βαθμολογικής  και μισθολογικής κατάταξης και εξέλιξης των εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας δημ’οσιας Εκπαίδευσης, λόγω ρητής παραπομπής σε αυτές των κρίσιμων διατάξεων  των άρθρων 34 παρ 1 και 36 παρ 1 του Ν 682/77”.

 
Το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των  ιδιωτικών εκπαιδευτικών , η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για «γνωμοδότηση – σκάνδαλο, με την οποία χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων».Η ΟΙΕΛΕ, ανακοίνωσε πως  θα κινηθεί νομικά εναντίον των υπεύθυνων του «σκανδάλου» ,’όπως το χαρακτηρίζει-  και εκτιμά πως  λόγω της έκτασής του και των μεγάλων χρηματικών ποσών που εμπλέκονται, να χαρακτηριστεί ως το «Βατοπέδι της εκπαίδευσης».
Ωστόσο το esos επικοινώνησε με το υπουργείο Παιδείας, κύκλοι του οποίου μας δήλωσαν τα εξής: «Ο  υπουργός υπέγραψε τη σχετική γνωμοδότηση στις 4 Μαίου . Στη συνέχεια  για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησε από την Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και από άλλους παράγοντες   του υπ. Παιδείας να την υπογράψουν. Επειδή όμως υπήρχε κωλυσιεργία από πλευράς αυτών των παραγόντων αποφάσισε να προωθήσει προς υλοποίηση  την ήδη υπογραφείσα γνωμοδότηση».
 Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Παιδείας δήλωσαν στο esos “ με άστοχες συνδικαλιστικές ενέργειες υπάρχει ο κίνδυνος το προνόμιο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών να είναι ισοτιμημένοι τουλάχιστον  με τις αμοιβές του δημοσίου να καταργηθεί και να περάσουν σε ατομικές συμβάσεις . Κατά συνέπεια η ενέργεια του υπουργού Παιδείας  να  υπογράψει την ομόφωνη απόφαση του ΝΣΚ διασφαλίζει τα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και επιλύει σοβαρά διοικητικά και υπηρεσιακά προβλήματα».
Η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή  της καταγγέλλει τον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου Μ. Κοντογιάννη οτι υπέγραψε τη Γνωμοδότηση. Όπως φαίνεται στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ που δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα το esos, η μοναδική υπογραφή που φέρει είναι του υπουργού Παιδείας.
Άλλωστε οι Γνωμοδοτήσεις έχουν ισχύ μόνο με την υπογραφή του υπουργού και κανενός άλλου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σχετικά με τη Γνωμοδότηση το ΝΣΚ ανακοίνωσε τα εξής:
«Ο Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων την Παρασκευή 4 Μαΐου 2012 έκανε δεκτή την υπ’ αριθμ. 214/2012  γνωμοδότηση του Γ΄ Τμήματος  του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Υπουργού Παιδείας με το υπ’ αριθμ. 1232/03.05.2012  έγγραφο.
Η γνωμοδότηση περιλαμβάνει ομόφωνη απόφαση  του Γ΄ Τμήματος του Ν.Σ.Κ. και αφορά σε μισθολογικά και βαθμολογικά θέματα ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε σχέση πάντα με το ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο των εκπαιδευτικών (N. 4024/27.10.2011).
Η γνωμοδότηση ζητήθηκε κατόπιν επανειλημμένων αιτημάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης για να αντιμετωπιστούν θέματα τα οποία εδώ και καιρό εκκρεμούσαν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το Βήμα

Δεκτή η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
 
Με μισθούς δημοσίου και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
Ο υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου για εξομοίωση των μισθών των εκπαιδευτικών
 
Υπέρ της εξομοίωσης των μισθών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με εκείνους των εκπαιδευτικών του δημοσίου τάχθηκε το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Eτσι, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εντάσσονται πλέον στο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ τη σχετική γνωμοδότηση έκανε δεκτή και υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης.
 
Η απόφαση του Γ΄ Τμήμας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ελήφθη ομόφωνα, αφορά σε μισθολογικά θέματα ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο των εκπαιδευτικών (N. 4024/27.10.2011). Ζητήθηκε δε, μετά από συνεχή αιτήματα των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να αντιμετωπιστούν θέματα τα οποία εδώ και καιρό εκκρεμούσαν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
 
Η σχετική γνωμοδότηση ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), η οποία κάνει λόγο για «γνωμοδότηση – σκάνδαλο, με την οποία χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων» και μάλιστα απειλεί ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον των υπεύθυνων του «σκανδάλου», όπως το χαρακτηρίζει.
 
Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ κατήγγειλαν σήμερα και τον ειδικό γραμματέα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου κ. Μιχ. Κοντογιάννη για την υπογραφή της γνωμοδότησης. Ο ίδιος με τη σειρά του μίλησε για «άστοχες συνδικαλιστικές ενέργειες που δημιουργούν τον κίνδυνο, το προνόμιο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών να αμείβονται με τις αμοιβές του δημοσίου να καταργηθεί και να περάσουν σε ατομικές συμβάσεις». 
 
Oπως εξηγεί ο κ. Κοντογιάννης στο «Βήμα», η σχετική γνωμοδότηση υπογράφθηκε την Παρασκευή από τον υπουργό Παιδείας, ενώ «στη συνέχεια, για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησε από τη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και από άλλους παράγοντες του υπουργείου Παιδείας να την υπογράψουν». Επειδή όμως υπήρχε κωλυσιεργία από την πλευρά αυτών των παραγόντων αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προωθηθεί άμεσα προς υλοποίηση.
 
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
 
esos.gr
«Η  ομόφωνη γνωμοδότηση του Γ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (214/2012), κατοχυρώνει στην πράξη το προνόμιο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών να μισθοδοτούνται τουλάχιστον όπως οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα δημόσια σχολεία (Νόμος 682/1977) και συγχρόνως κατοχυρώνει τη βαθμολογική τους εξέλιξη που συνδέεται με τα μισθολογικά κλιμάκια» ανακοίνωσε πριν λίγο ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης, σχετικά τη γνωμοδότηση του Γ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  (ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΕΔΩ) για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
«Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί διασφαλίζονται από τον κίνδυνο υπαγωγής τους σε ατομικές συμβάσεις εργασίας» τονίζει ο κ. Μπαμπινιώτης , ενώ σχετικά με τις έντονες αντιδράσεις της ΟΙΕΛΕ υπενθυμίζει ότι «έχει αποδεχθεί επίσης (αντιθέτως προς ό,τι αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα σήμερα)  και την υπ’ αριθμ. 4/2012 γνωμοδότηση του ιδίου Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που διασφαλίζει τον έλεγχο της καταχρηστικότητας των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ.
Ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη σχετικά τη γνωμοδότηση του Γ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Ο Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης αποδεχόμενος ομόφωνη γνωμοδότηση του Γ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (214/2012), κατοχυρώνει στην πράξη το προνόμιο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών να μισθοδοτούνται τουλάχιστον όπως οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα δημόσια σχολεία (Νόμος 682/1977) και συγχρόνως κατοχυρώνει τη βαθμολογική τους εξέλιξη που συνδέεται με τα μισθολογικά κλιμάκια.
Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί διασφαλίζονται από τον κίνδυνο υπαγωγής τους σε ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Σημειώνεται ότι ο νόμος 4024/2011 για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που περιλαμβάνει και τους εκπαιδευτικούς εφαρμόζεται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2011 σε όλα ανεξαιρέτως τα ιδιωτικά σχολεία. Ωστόσο,  είχαν ανακύψει προβλήματα εφαρμογής του νόμου που οδήγησαν τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ζητούν επανειλημμένως από το Υπουργείο Παιδείας τη νομική αποσαφήνιση του θέματος. Αυτό προκάλεσε την ανάγκη υποβολής σχετικού ερωτήματος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο και αποφάνθηκε με την υπ’ αριθμ. 214/2012 γνωμοδότηση.
Σημειώνεται, επίσης, ότι εξακολουθεί στην πράξη να παρέχονται στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς επιπρόσθετες αμοιβές, οι οποίες σε αρκετά σχολεία εξισώνονται με το ύψος των αποδοχών που λάμβαναν οι εκπαιδευτικοί πριν από την ψήφιση του νόμου.
Τέλος, επισημαίνεται πως ο Υπουργός Παιδείας έχει αποδεχθεί επίσης (αντιθέτως προς ό,τι αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα σήμερα)  και την υπ’ αριθμ. 4/2012 γνωμοδότηση του ιδίου Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που διασφαλίζει τον έλεγχο της καταχρηστικότητας των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

esos.gr
Ανακοίνωση με σκληρή γλώσσα κατά του υπουργού Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Βουλευτή Τάσου Κουράκη σχετικά με την υπογραφή της Γνωμοδότησης για τις αμοιβές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στις 4 Μαίου, παραμονή εκλογών.

     «Σε μια χώρα που ο λαός της μόλις έδωσε τη ξεκάθαρη εντολή της κατάργησης των νεοφιλεύθερων μνημονίων που υπέγραψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδηγώντας τη στο χείλος του γκρεμού, διαπιστώνουμε  ότι κάποιοι  που διαφημίζονται ως υπερκομματικοί υπερασπιστές της εκπαίδευσης στην πραγματικότητα  ενδύονται αυτό το μανδύα για να εξυπηρετήσουν έστω και την τελευταία στιγμή της δοτής εξουσίας τους  τα στενά προσωπικά τους οφέλη», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουράκης και σημειώνει τα εξής:
 
«  Είναι ο Υπουργός  Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κύριος Μπαμπινιώτης ο οποίος την Παρασκευή 4 Μαΐου, την τελευταία εργάσιμη  ημέρα πριν τις εκλογές που  έδωσαν τη νέα πλην όμως διαφαινόμενη λαϊκή εντολή, έκανε δεκτή την υπ’ αριθμ. 214/2012  γνωμοδότηση του Γ΄ Τμήματος  του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.  Η γνωμοδότηση  αυτή κάνει δώρο εκατομμυρίων ευρώ στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων που είχαν παράνομα περικόψει τους μισθούς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, κατά παράβαση της Διαιτητικής Απόφασης 31/2010, των γνωμοδοτήσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος και εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας και ήταν υποχρεωμένοι, μετά από δεκάδες αποφάσεις των επιθεωρήσεων εργασίας, να επιστρέψουν τα κλεμμένα χρήματα.
Φαίνεται ότι ο Υπουργός Παιδείας και επικεφαλής των 29 σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, δεν διδάχθηκε  από την πρόσφατη λαϊκή κατακραυγή που δέχθηκε, όταν επιχείρησε τρις να περάσει τροπολογία για την αυτοματοποίηση των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εξυπηρετώντας συμφέροντα του Συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών Σχολείων.
  
Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει σαφή προειδοποίηση σε όλους, να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία και να μην προχωρήσουν σε νέα βάρβαρα μέτρα μέχρις ότου σχηματιστεί κυβέρνηση που λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή».
 
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΕΛΕ
 
esos.grΜηνυτήρια αναφορά εναντίον του υπουργού Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη θα καταθέσει  μεθαύριο, Πέμπτη, το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, για παράβαση καθήκοντος.
Η ΟΙΕΛΕ απαντώντας στην ανακοίνωση του κ. Μπαμπινιώτη ότι με την υπογραφή της Γνωμοδότησης

(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ)  «Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί διασφαλίζονται από το κίνδυνο υπαγωγής τους σε ατομικές συμβάσεις εργασίας» τονίζει «δεν έχουμε ανάγκη από τέτοιους «σωτήρες»! Κι επειδή δεν χρειαζόμαστε τις «ευεργετικές» για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς εμπνεύσεις του, τον προτρέπουμε να πετάξει τη γνωμοδότηση αυτή στον κάλαθο των αχρήστων. Για το …καλό του!!!» 

Η ΟΙΕΛΕ διατυπώνει προς τον υπουργό τα εξής ερωτήματα:
•    Ποια είναι η ακριβής ημερομηνία της έκδοσης της γνωμοδότησης και ποιος ο αριθμός πρωτοκόλλου της;
•    Ποιοι από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου υπέγραψαν τη γνωμοδότηση;


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διενέργεια εξετάσεων Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ και ΣΕΚ

Διενέργεια εξετάσεων Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ και ΣΕΚ Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ...