Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Μαθητές / Η εκμάθηση ξένων γλωσσών δίνει «ώθηση» στο μυαλό

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών δίνει «ώθηση» στο μυαλό

Δημοσιεύτηκε: 3:27 πμ Μάιος 18th, 2012  


Το να μιλάει κανείς δεύτερη ξένη γλώσσα μπορεί να δώσει «ώθηση στη δύναμη του μυαλού». Οι Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern υποστηρίζουν ότι η πολυγλωσσία είναι μια διανοητική λειτουργία που βοηθά στη ρύθμιση των εγκεφαλικών αντιδράσεων. Γενικά τα οφέλη στη λειτουργία του εγκεφάλου από την εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι πολύ σημαντικά, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το να μιλάς δύο γλώσσες με άνεση επηρεάζει τον εγκέφαλο και αλλάζει τον τρόπο που το νευρικό σύστημα αντιδρά στον ήχο, αποκάλυψαν στα εργαστήρια δοκιμών οι Αμερικανοί Επιστήμονες. Όπως αναφέρει το BBC, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έρευνα της Ακαδημίας Επιστημών παρέχει και βιολογική απόδειξη για αυτό.

Βιολογική έρευνα

Για την έρευνα, η ομάδα παρακολούθησε τις αντιδράσεις του εγκεφάλου 48 υγειών εθελοντών μαθητών, η οποία περιελάμβανε 23 δίγλωσσους, στους διαφορετικούς ήχους. Χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια του τριχωτού της κεφαλής για να εντοπίζουν το μοτίβο των εγκεφαλικών κυμάτων.
Στις εργαστηριακές συνθήκες, όπου επικρατούσε ησυχία, οι δύο ομάδες – η πολύγλωσση και η αγγλόφωνη, ανταποκρίθηκαν το ίδιο. Αλλά όταν υπήρχε θόρυβος από συζητήσεις – φλυαρία στο χώρο, η ομάδα των δίγλωσσων παιδιών ήταν πολύ ανώτερη στην επεξεργασία ήχων. Μπορούσαν καλύτερα να συντονίζονται με τις σημαντικές πληροφορίες, την φωνή του ομιλητή και να απωθούν τους διάφορους θορύβους που αποσπούν την προσοχή, όπως η φλυαρία των άλλων στο χώρο.

Αυτές οι διαφορές ήταν ορατές στον εγκέφαλο. Οι αντιδράσεις του εγκεφάλου των δίγλωσσων ήταν αυξημένες.

Πολύ σημαντικά οφέλη

Η Καθηγήτρια Nina Kraus, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στο BBC, «η ενισχυμένη αυτή ικανότητα των δίγλωσσων σχετικά ως προς το ακουστικό σύστημα, η οποία είναι ιδιαίτερα αποσοτική, ευέλικτη και επικεντρωμένη στην αυτόματη επεξεργασί ήχου, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Viorica Marian, μέλος της έρευνας, σημειώνει πως «οι άνθρωποι που λύνουν σταυρόλεξα ή κάνουν άλλες δραστηριότητες για να έχουν «αιχμηρό μυαλό». Ωστόσο τα πλεονεκτήματα που έχουμε ανακαλύψει για αυτούς που μιλούν δύο γλώσσες, προέρχονται αυτόματα, επειδή απλά γνωρίζουν και χρησιμοποιούν άνετα δύο γλώσσες. Φαίνετα ότι τα οφέλη της εκμάθησης ξένων γλωσσών είναι αξιοσημείωτα και αρκετά ευρεία, καθώς περιλαμβάνουν την προσοχή, την αναστολή και την κωδικοποίηση του ήχου».

Παρόμοιο είναι και το όφελος αποκτούν και οι μουσικοί κατά την διάρκεια της πρόβας. Προήγουμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι με την πολυγλωσσία θα μπορούσε να αποτραπεί και η άννοια.

https://tvxs.gr/news/greenlife/i-ekmathisi-ksenon-glosson-dinei-othisi-sto-myalo


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...