Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Μαθητές / ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ 2012: Οδηγίες προς τους υποψηφίους και Δντες σχολικών μονάδων

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ 2012: Οδηγίες προς τους υποψηφίους και Δντες σχολικών μονάδων

Δημοσιεύτηκε: 5:53 πμ Μάιος 8th, 2012  


esos.gr
Το Υπουργείο Παιδείας θα υλοποιήσει και φέτος την ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου (ΜΔ). Με αυτή την εφαρμογή μπορείς να πληροφορηθείς, να επεξεργαστείς και τελικά να οριστικοποιήσεις το ΜΔ, μέσω διαδικτύου. Όλα αυτά από τον υπολογιστή σου ή αν δεν έχεις.

 

Για να ετοιμαστείς, διάβασε τις επόμενες οδηγίες, ώστε να καταλάβεις πόσο εύκολα θα φτιάξεις το μηχανογραφικό σου, αφού πρώτα δημιουργήσεις προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).Α. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΠΟΛΥ;Πρέπει να προσέξεις 3 πράγματα:-       να πας στο Λύκειό σου από 8-5-2012  ως 18-5-2012 για να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να μπορείς τον Ιούνιο να υποβάλεις ηλεκτρονικά το δελτίο σου. ΠΡΟΣΟΧΗ : τον κωδικό σου πρέπει να τον σημειώσεις και να τον γνωρίζεις μόνο εσύ.-        αν ανήκεις σε μία ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, πρέπει την ίδια περίοδο να υποβάλεις στο Λύκειο και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να υπαχθείς σε κάποια ειδική περίπτωση .-       να υποβάλεις ηλεκτρονικά το ΜΔ  τον Ιούνιο σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Μετά την οριστική υποβολή του δελτίου, δεν θα μπορείς να διορθώσεις ή να αλλάξεις το περιεχόμενό του.Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Όπως γνωρίζεις από πέρυσι, δεν υπάρχουν μετεγγραφές, όπως τις ξέραμε. Αντί για τις «παλιές» μετεγγραφές,  δίνονται επιπλέον θέσεις εισαγωγής στις σχολές, τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν όσοι ανήκουν στις παρακάτω ειδικές περιπτώσεις. Στην ουσία δηλαδή, όσοι ανήκουν στις ειδικές περιπτώσεις, πρώτα θα κρίνονται για τις θέσεις της γενικής σειράς, όπως όλοι οι υποψήφιοι, και μετά θα κρίνονται και για τις επιπλέον θέσεις της ειδικής περίπτωσης για όλες τις σχολές που θα δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους. Οι ειδικές περιπτώσεις που δικαιούνται επιπλέον θέσεις είναι:

–          ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

–          ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ

–          ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (με αδερφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη  ή ορφανοί  ή με μέλος της οικογένειας που πάσχει από σοβαρή ασθένεια  ή  θύματα τρομοκρατίας  ή πολύδυμα τέκνα*)

*Η υποπερίπτωση των πολύδυμων τέκνων δεν αφορά τους αποφοίτους του 2010 που θα είναι υποψήφιοι με το 10%.

Επίσης υπάρχουν και οι ειδικές κατηγορίες: Μαθητές ή απόφοιτοι εκκλησιαστικών λυκείων   και   Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, για τις οποίες πρέπει από 8-5-2012  ως 18-5-2012 να χαρακτηριστείς στο Λύκειό σου.

Για να υπαχθείς σε κάποια ειδική περίπτωση, πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά τη σχετική εγκύκλιο, να συγκεντρώσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά  και να τα υποβάλεις στο Λύκειό σου από 8-5-2012  ως 18-5-2012, μαζί με τη σχετική αίτηση (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1). Τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά αναλυτικά για κάθε ειδική περίπτωση θα τα πληροφορηθείς είτε από το Λύκειό σου είτε από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας : www.minedu.gov.gr.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να διεκδικήσεις τις επιπλέον θέσεις, πρέπει πράγματι να ανήκεις στις ειδικές περιπτώσεις και να έχεις υποβάλει εγκαίρως στο Λύκειό σου τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία μπορεί να ελεγχθούν και από το Υπουργείο Παιδείας και, αν είναι ελλιπή ή ψευδή, θα διαγραφείς και θα αποκλειστείς για 2 χρόνια από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Γ. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

Αφού δημιουργήσεις τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) στο Λύκειό σου από 8-5-2012 ως 18-5-2012, θα μπορείς αργότερα να μπεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://exams.minedu.gov.gr και να ακολουθήσεις τα βήματα της ηλεκτρονικής επεξεργασίας και υποβολής του ΜΔ.  Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό υποψηφίου των πανελλαδικών εξετάσεων, θα ακολουθείς τις οδηγίες της εφαρμογής για να ξεκινήσεις την επεξεργασία του ΜΔ.

Αρχικά θα δεις προσυμπληρωμένα τα ατομικά σου στοιχεία και την ειδική περίπτωση, αν υπέβαλες τα δικαιολογητικά σου στο Λύκειο και αν αυτά ήταν επαρκή. Στη συνέχεια θα δεις προσυμπληρωμένα στοιχεία που αφορούν την κατεύθυνση ή την ειδικότητά σου, καθώς και τα πεδία ή τομείς που μπορείς να δηλώσεις. Τέλος θα δεις τα τμήματα και σχολές που σου επιτρέπεται να δηλώσεις και θα ξεκινήσεις την επεξεργασία του ΜΔ.  Δηλώνεις τις σχολές που πραγματικά επιθυμείς, αλλάζεις τη σειρά, προσθέτεις ή αφαιρείς σχολές, με μόνο κριτήριο τις επιθυμίες σου και όχι τις περσινές βάσεις ή άλλες φήμες για τις βάσεις, καθώς οι βάσεις εισαγωγής κάθε χρόνο διαφοροποιούνται. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας και θα πληροφορηθείς από το Λύκειό σου και τα ΜΜΕ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΟΗΘΕΙΑ : Για τη διευκόλυνση σου, σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι εκπαιδευτικοί και οι Δ/ντές των Λυκείων. Ωστόσο, μπορείς να βρεις αναλυτικές οδηγίες είτε κατά την είσοδό σου στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://exams.minedu.gov.gr είτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ: www.minedu.gov.gr.

            Επιπλέον, στο Υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει κέντρο τηλεφωνικής υποστήριξης, καθ’όλη τη διάρκεια υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου.      

ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας προς τους προς τους Διευθυντές  των Λυκείων και τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Οι υποψήφιοι θα υποβάλουν και φέτος ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού.
Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής μηχανογραφικών δελτίων βρίσκεται στην
ιστοσελίδα https://exams.minedu.gov.gr.
 
Από την Τρίτη 8 Μαϊου θα μπορείτε να μπείτε στην εφαρμογή και να μελετήσετε προσεκτικά τις οδηγίες που περιγράφονται αριστερά στο σύνδεσμο «Οδηγίες Χρήσης» «Σχολική Μονάδα».
 
Για την είσοδό σας στην εφαρμογή θα χρησιμοποιήσετε τον κωδικό ασφαλείας που σας είχε αποδοθεί πέρυσι.
Σε περίπτωση απώλειάς του, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 210-3443056, 210-3443063, 210-3442076, 210-3442067.
Μετά την είσοδό σας στην ανωτέρω ιστοσελίδα, θα βρείτε στη δεξιά πλευρά το σύνδεσμο
Σχολική Μονάδα. Χρησιμοποιώντας τον 7-ψήφιο κωδικό της σχολικής σας μονάδας, τον κωδικό ασφαλείας και τέλος πληκτρολογώντας την γραμματοσειρά captcha που σας προβάλλεται, θα επιτύχετε τη σύνδεσή σας. Στη συνέχεια, εμφανίζεται στο μενού η επιλογή «Αλλαγή Κωδ. Σχ. Μονάδας», όπου μπορείτε να τροποποιήσετε τον κωδικό ασφαλείας της σχολικής σας μονάδας, αν επιθυμείτε.
Αμέσως μετά την επιτυχή είσοδό σας, εμφανίζονται σε μια λίστα όλοι οι μαθητές-υποψήφιοι που υπέβαλαν στο λύκειο σας αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλήνιες Εξετάσεις (εκτός των υποψηφίων του 10%, που μπορούν εύκολα να προστεθούν, όπως περιγράφεται στις οδηγίες χρήσης).
Ενέργειες Διευθυντών Λυκείων
– Ταυτοποίηση του κάθε υποψηφίου, που προσέρχεται στο Λύκειο για τη δημιουργία κωδικού ασφαλείας, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή δελτίο εξεταζομένου αν πρόκειται για υποψήφιο που θα λάβει μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις (90%, ΕΠΑΛ Β, ΕΠΑΛ Α) ή με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και βεβαίωσης πρόσβασης έτους 2010 ή 2011 για όσους
υποβάλουν μηχανογραφικό για το 10%. Επισημαίνεται ότι ο κωδικός ασφαλείας πρέπει να δημιουργηθεί από τον υποψήφιο και να τον γνωρίζει μόνο ο υποψήφιος. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί στους υποψηφίους ότι ο κωδικός ασφαλείας τους είναι απαραίτητος για τη μετέπειτα διαδικασία οριστικοποίησης του μηχανογραφικού τους δελτίου. Σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος ξεχάσει τον κωδικό ασφαλείας του, θα μπορεί με την ίδια διαδικασία να ξαναδημιουργήσει νέο κωδικό ασφαλείας.
– Κατηγοριοποίηση του υποψηφίου σε ειδική περίπτωση, για όσους από τους υποψηφίους προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά σύμφωνα με την από 2/5/2012 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Οργάνωσης & Διεξαγωγής Εξετάσεων με αρ. πρωτοκόλλου Φ.252/49254/Β6, προκειμένου να υπαχθούν στις ειδικές περιπτώσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια
εκπαίδευση.
– Παρακολούθηση της λίστας υποψηφίων. Στο τέλος της κάθε λίστας υποψηφίων σε μια σχολική μονάδα εμφανίζονται:
Ο συνολικός αριθμός υποψηφίων
Αριθμός υποψηφίων με οριστικοποιημένο δελτίο
Αριθμός υποψηφίων που έχουν υποβάλει δελτίο χωρίς οριστικοποίηση
Οι διευθυντές έχουν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή αυτή, αφού έχουν την απόλυτη ευθύνη για τη διαδικασία της ταυτοποίησης των υποψηφίων, εποπτείας της δημιουργίας του κωδικού ασφαλείας από τους υποψηφίους καθώς και για τη διαδικασία κατηγοριοποίησης όσων υποψηφίων ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις. Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα στους ιευθυντές να παρακολουθούν υπεύθυνα και αποτελεσματικά τη διαδικασία του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δελτίου. Τέλος, θα πρέπει να ειδοποιήσουν πριν την λήξη της ημερομηνίας οριστικοποίησης (θα ανακοινωθεί αργότερα), τους υποψηφίους που δεν έχουν υποβάλει οριστικοποιήσει το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό τους δελτίο.

 

2 Σχόλια

  1. Γιωργος Τζολι

    Καλησπερα….Ακουσα οτι φετος εχω την δυνατοτητα να κανω το μηχανογραφικο 10%…τελειωσα περυσι αλλα εμεινα εκτος επειδη δηλωσα υψηλες σχολες…σκεφτομαι φετος να το ξαναπροσπαθησω με μεγαλυτερη προσοχη,αλλα δυστηχως εχω συγκεντρωση χαμηλα μορια….Εκτος αυτου,η καταγωγη μου δεν ειναι ελληνικη….θα ισχυει φετος το μηχανογραφικο για τους αλλοδαπους? εαν ναι….εγω που δηλωνω με το 10% το δικαιουμε? αν ναι τι χαρτια χρειαζομαι και τι πρεπει να προσεχω? ευχαριστω εκ των προτερων!!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...