Home / Αγγλικά / Πανελλαδικές / Έως 18/5/2012 οι κωδικοί για το μηχανογραφικό, στους 77.000 οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά λεφτά δεν υπάρχουν…

Έως 18/5/2012 οι κωδικοί για το μηχανογραφικό, στους 77.000 οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά λεφτά δεν υπάρχουν…

Δημοσιεύτηκε: 8:40 πμ Μάιος 10th, 2012  


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9/5/2012

Τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, που θα τους επιτρέψει να επεξεργαστούν και αργότερα να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν, μπορούν να αποκτούν από χθες έως και την Παρασκευή 18/5 οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων, προσερχόμενοι στο Λύκειό τους και επιδεικνύοντας το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Οι υποψήφιοι ημερήσιων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων Β΄, που διεκδικούν το 10%, θα επιδεικνύουν την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Κατά τα άλλα, μήνυση για παράβαση καθήκοντος καταθέτει σήμερα εναντίον του υπουργού Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, μετά το εξώδικο που του απέστειλε προχθές. Αφορμή, η δρομολογούμενη περικοπή των αποδοχών των εκπαιδευτικών του ιδιωτικού τομέα με ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η αντίδραση της ΟΙΕΛΕ υπήρξε και χθες οξεία, μετά τα σχόλια στον Τύπο που αποδίδονται στο περιβάλλον του κ. Μπαμπινιώτη περί της «προς όφελος των ιδιωτικών ρυθμίσεις» μείωσης των αποδοχών τους εν μέσω κρίσης. Η Ομοσπονδία θέτει εκ νέου το ερώτημά της στον υπουργό για την ακριβή ημερομηνία έκδοσης της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τα ονόματα των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου που την υπέγραψαν. Από την πλευρά του, ο κ. Μπαμπινιώτης με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο «οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί διασφαλίζονται από τον κίνδυνο υπαγωγής τους σε ατομικές συμβάσεις εργασίας», ενώ επισημαίνει ότι ο ίδιος έχει αποδεχθεί τη γνωμοδότηση (υπ’ αριθμ. 4/2012) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που διασφαλίζει τον έλεγχο της καταχρηστικότητας των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

ΤΟ ΒΗΜΑ 10/5/2012
 

Μάρνυ Παπαματθαίου

Στους 77.000 αυξάνονται φέτος οι εισακτέοι σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Αναλυτικά οι πίνακες εισακτέων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το έτος 2012-13

Στους 77.000 αυξάνονται φέτος οι εισακτέοι σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

 

 

Τον αριθμό των εισακτέων ΑΕΙ – ΤΕΙ δίνει στην δημοσιότητα την Πέμπτη το μεσημέρι το υπουργείο Παιδείας, μετά από απόφαση του υπουργού κ. Γ. Μπαμπινιώτη, ώστε να σταματήσει η αγωνία χιλιάδων οικογενειών, που φέτος παρατατάθηκε εξαιτίας των εκλόγων.

Φέτος θα μπουν στα πανεπιστήμια περίπου 4% περισσότεροι εισακτέοι σε σχέση με πέρυσι, ανεβάζοντας τον αριθμό των αποφοίτων που θα εισέλθουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε 77.000 άτομα. Περίπου 45.000 θα είναι οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια και περίπου 32.000 οι εισακτέοι στα ΤΕΙ (από όλες τις κατηγορίες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές κλπ).
Η αύξηση εισακτέων έχει να κάνει κυρίως με τα τμήματα των ΤΕΙ, ενώ αντίθετα στα Πανεπιστήμια θα είναι μικρή.
Στα μηχανογραφικά των μαθητών «επιστρέφει», όπως έχει γράψει ήδη το «Βήμα», το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και 14 τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία πέρυσι δεν δέχθηκαν εισακτέους, αλλά εφέτος θα δεχτούν ξανά πρωτοετείς σπουδαστές.
Νέους σπουδαστές αντίθετα δεν θα δεχτούν ούτε και φέτος έντεκα ΤΕΙ, τα οποία είχαν μείνει εκτός μηχανογραφικού και την περυσινή χρονιά.
Τα τμήματα των ΤΕΙ που δεν θα δεχτούν εφέτος νέους εισακτέους (πρακτικά δηλαδή παραμένει η απόφαση για σταδιακό κλείσιμο τους) είναι τα εξής:
ΤΕΙ Αθήνας: Νοσηλευτική Β’
ΤΕΙ Ηπείρου: Ιχθυοκομείας και Αλιείας (Ηγουμενίτσα)
ΤΕΙ Ηπείρου: Τουριστικών επαγγελμάτων
ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Τεχνολογίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μουδανίων)
ΤΕΙ Ιονίων νήσων: Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Λευκάδα)
ΤΕΙ Καβάλας: Οινολογίας και τεχνολογίας ποτών (παράρτημα Δράμας)
ΤΕΙ Λάρισας: Ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων (παράρτημα Τρικάλων)
ΤΕΙ Λάρισας: Τουριστικών επιχειρήσεων
ΤΕΙ Μεσολογγίου: Μηχανολογίας και Υδάτινων πόρων
ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας: Διοίκησης και συστημάτων εφοδιασμού (παράρτημα Γρεβενών)
ΤΕΙ Πάτρας: Εμπορίας και διαφήμισης (παράρτημα Αμαλιάδας)

 
ΤΟ ΒΗΜΑ

 

 
ΑΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…
 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 10/5/2012

 
 
Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με κίνδυνο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές λειτουργίες τους από το Σεπτέμβρη, μετά το «κούρεμα» των λογαριασμών των ιδρυμάτων και το γεγονός πως δεν εγκρίθηκαν ολόκληροι οι προϋπολογισμοί τους για το 2012. Πρακτικά υπάρχει οικονομική (πετσοκομμένη) «κάλυψη» μόνο μέχρι τον Ιούλη! Από εκεί και πέρα δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια για τα ιδρύματα.
 
Χτες, στη συνεδρίαση της επιτροπής για το νόμο που έχει συγκροτηθεί από εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, των πρυτάνεων και των προέδρων ΤΕΙ συζητήθηκε το θέμα, εκφράστηκε το αδιέξοδο χωρίς, όμως, να βρεθεί κάποια πρακτική λύση. Πλέον, μπαίνει και το ζήτημα της …ακυβερνησίας, δηλαδή το ποιος θα εγκρίνει τα κονδύλια, κάτι το οποίο δεν μπορεί, όμως, να αποτελεί άλλοθι! Οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων και η «νόμιμη» κλοπή με το PSI (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους) πρέπει να δοθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως και να έχει, με οποιαδήποτε νομική «φόρμουλα»! Θυμίζουμε ότι με το PSI αφαιρέθηκαν 187 εκατ. ευρώ (87 από τα πανεπιστήμια και 100 από τα ΤΕΙ).

 

Ετσι οι πρυτάνεις διαπιστώνουν πως η «κατάσταση στα πανεπιστήμια βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη λόγω της επερχόμενης ολοκληρωτικής διακοπής της χρηματοδότησής τους και της παύσης των διοικήσεών τους, παρ’ όλες τις προσπάθειες του υπουργού κ. Γ. Μπαμπινιώτη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων». Βέβαια, ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ενώ είχε τάξει την αποδέσμευση των προϋπολογισμών για όλο το 2012 τελικά έδωσε τα χρήματα μέχρι τον Ιούλη!

Χτες, το συντονιστικό όργανο της Συνόδου των πρυτάνεων σε ανακοίνωσή του, πέρα από το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση, αναφέρει και ότι από 1η Σεπτέμβρη δεν θα υπάρχουν διοικήσεις στα ιδρύματα (Σύγκλητοι και πρυτανικές αρχές) καθώς επίσης και σε πολλές σχολές και τμήματα δε θα υπάρχουν κοσμήτορες και πρόεδροι.

Δεν αγγίζουν τα βασικά σημεία του νόμου – πλαισίου…

Παράλληλα, το συντονιστικό των πρυτάνεων δημοσιοποιεί τα βασικά σημεία για τα οποία εκτιμούν οι πρυτάνεις ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο νέο νόμο – πλαίσιο, όπως τα κατέθεσαν στην επιτροπή που επανεξετάζει το νόμο οι πρυτάνεις που συμμετέχουν σε αυτή. Οι προτάσεις των πρυτάνεων αφορούν μόνο ορισμένες πλευρές του νόμου και ουσιαστικά επαναφέρουν προτάσεις που διατυπώθηκαν σε σύνοδό τους, στο τέλος του 2010, όταν είχε ανακοινωθεί το σχέδιο νόμου.

Οι προτάσεις τους συμπυκνώνονται σε 6 σημεία, που είναι τα εξής: Η «αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των Συγκλήτων», η «επαναφορά των τμημάτων και των τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων», η «άμεση εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών (πρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων κ.α.) από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας», η «διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και αποδέσμευση αυτής από την ακαδημαϊκή αξιολόγηση», η «θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση κ.ά.)», η «ανάκληση των κανονιστικών πράξεων εφαρμογής που αφορούν στον ορισμό Οργανωτικών Επιτροπών και τη θέσπιση της ταξινομικής ψήφου».

Οπως είναι φανερό οι προτάσεις των πρυτάνεων, ενώ σε μια πρώτη ανάγνωση εμφανίζονται αρνητικές στο νόμο – πλαίσιο, δεν αγγίζουν τον πυρήνα του νόμου, που είναι η στενότερη πρόσδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις και η λειτουργία και των ίδιων των ΑΕΙ ως επιχειρήσεις, η αποσάθρωση των επιστημονικών αντικειμένων και μια σειρά άλλα ζητήματα που καταργούν ό,τι έχει απομείνει στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα τέσσερα από τα έξι σημεία των προτάσεων των πρυτάνεων αφορούν το θέμα της διοίκησης. Τα άρθρα του νόμου – πλαισίου για τη διοίκηση έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των πανεπιστημίων σαν επιχειρήσεις, που θα έχουν χορηγούς και φοιτητές πελάτες, κάτι για το οποίο οι πρυτάνεις δε θέτουν ζήτημα.

Μπορεί να μιλούν για αποδέσμευση της δημόσιας χρηματοδότησης από την αξιολόγηση, αλλά αποδέχονται την αξιολόγηση, που αντικειμενικά οδηγεί σε κατηγοριοποίηση σχολών και ιδρυμάτων και γίνεται ακριβώς για να εντείνει την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων και τη στενότερη πρόσδεσή τους στην αγορά. Στις αξιολογήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν υπάρξει εξάλλου, περιπτώσεις που οι ίδιοι οι… αξιολογητές κάποιων Τμημάτων ήταν επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων.

Τέλος, για το φλέγον ζήτημα της σίτισης και της στέγασης, η εξασφάλιση που ζητούν οι πρυτάνεις, δεν προϋποθέτει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές. Να επισημάνουμε πως στα περισσότερα πανεπιστήμια τα εστιατόρια έχουν δοθεί σε εργολάβους, ενώ εστίες (με βάση το νόμο – πλαίσιο) θα δημιουργηθούν μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες οι υπάρχουσες για να τις λειτουργήσουν. Οι πρυτάνεις δεν εκφράζουν καμιά αντίρρηση σε αυτά, αλλά ζητούν «εξασφάλιση» γιατί σε πρώτη φάση οι εστίες περνούν στην ευθύνη των ιδρυμάτων και οι διοικήσεις πιέζουν για άμεση επιπλέον χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις από το υπουργείο Παιδείας στα θέματα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και των διοικητικών τους προβλημάτων έκρουσαν οι πρυτάνεις κατά τη συνεδρίαση που έγινε στο υπουργείο για τον νέο νόμο που αφορά στη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Η επιτροπή, που συνεδρίασε για δεύτερη φορά, έθεσε μόνο τα επείγοντα ζητήματα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης. Τονίστηκε, μάλιστα, προς τα στελέχη του υπουργείου που συμμετέχουν στην επιτροπή, ότι, από 1ης Ιουλίου, δεν θα υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση και, από 1ης Σεπτεμβρίου, δεν θα υπάρχουν διοικήσεις στα ιδρύματα (Σύγκλητοι και Πρυτανικές αρχές) καθώς επίσης και ότι σε πολλές σχολές δεν θα υπάρχουν κοσμήτορες και πρόεδροι.

Το συντονιστικό όργανο της Συνόδου πρυτάνεων, που συνεδρίασε στο Μετσόβιο, ανακοίνωσε ότι «σε αυτές τις δραματικές συνθήκες για την ανώτατη εκπαίδευση, η Σύνοδος πρυτάνεων αισθάνεται την ανάγκη να καταθέσει για άλλη μια φορά τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο του Λαυρίου, τον Δεκέμβριο του 2010 και οι οποίες δεν λήφθηκαν υπόψη στην κατάρτιση και ψήφιση του Νόμου 4009/2011».

Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις, ζητείται η αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των συγκλήτων και η επαναφορά των Τμημάτων και των Τομέων, ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.

Επιπλέον, ζητείται η άμεση εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών (πρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων κ.α.) από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και η διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και η αποδέσμευση της από την ακαδημαϊκή αξιολόγηση.

Ζητείται, τέλος, η θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση κ.α.), καθώς και η ανάκληση των κανονιστικών πράξεων εφαρμογής, που αφορούν τον οργανισμό οργανωτικών επιτροπών και την θέσπιση της ταξινομικής ψήφου.

briefingnews.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Προσόντα, προϋποθέσεις, κατηγορίες υποψηφίων και διαδικασία για την εισαγωγή στις Σχολές Πυροσβεστικής

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ορίζει ...