Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / To πτυχίο παραμένει ισχυρό «χαρτί» στην αγορά εργασίας

To πτυχίο παραμένει ισχυρό «χαρτί» στην αγορά εργασίας

Δημοσιεύτηκε: 4:39 μμ Απρίλιος 20th, 2012  


Μια από τις ψευδεπίγραφες εντυπώσεις που πλανάται το τελευταίο διάστημα στις συνειδήσεις ολοένα και περισσότερων μαθητών και γονέων είναι πως πλέον δεν υπάρχει αντίκρισμα των σπουδών στην αγορά εργασίας.

Πέρα από όλους τους άλλους παράγοντες που συνηγορούν πως η ανώτατη εκπαίδευση ακόμα και σε περίοδο κρίσης αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για την εύρεση εργασίας έρχεται και η επίσημη  έκθεση Ευρωπαϊκού Δικτύου Ευρυδίκη (Αριθμοί-Κλειδιά της Εκπαίδευσης 2012) να επιβεβαιώσει πως η αντίληψη αυτή είναι εσφαλμένη και πιστοποιείται με επίσημα στοιχεία πως  το πτυχίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απασχόληση ακόμη και σε μία κορεσμένη αγορά εργασίας όπως η Ελληνική αλλά πολύ περισσότερο η Ευρωπαϊκή.

Δανειζόμενοι ορισμένα στοιχεία από τη συγκεκριμένη έκθεση θα εστιάσουμε σε συγκεκριμένα σημεία της.

1. Η αυξανόμενη τάση για φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι δεδομένη και απαραίτητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 79 % των νέων Ευρωπαίων ηλικίας 20-24 ετών ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ανώτερη εκπαίδευση το 2010, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση που καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη από το 2000. Ο μέσος όρος των κατόχων ακαδημαϊκών προσόντων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στους κόλπους της ΕΕ έχει σημειώσει αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από το 2000, παρόλο που εξακολουθούν να παρατηρούνται ανισορροπίες στη συμμετοχή των φοιτητών στους διάφορους ακαδημαϊκούς κλάδους σπουδών.

2. Η αγορά εργασίας ζητάει περισσότερο τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έναντι των άλλων βαθμίδων. Οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενσωματώνονται στην αγορά εργασίας δύο φορές πιο γρήγορα συγκριτικά με τα άτομα που κατέχουν κατώτερα προσόντα. Κατά μέσο όρο, οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χρειάζονται 5 μήνες για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση με τους 9,8 μήνες που χρειάζονται τα άτομα με κατώτερα προσόντα. Σε επίπεδο Ε.Ε., ο μέσος χρόνος που απαιτήθηκε για την εξεύρεση της πρώτης σημαντικής εργασίας το 2009 πλησίαζε τους 6,5 μήνες για τους αποφοίτους όλων των εκπαιδευτικών επιπέδων. Οι χρόνοι αυτοί σαφώς και είναι μεγαλύτεροι για την Ελλάδα, ωστόσο το δεδομένο αυτό αποτελεί μια σημαντική παράμετρο για τους Έλληνες καθώς πολλοί πλέον εξετάζουν το δεδομένο να εργαστούν σε άλλη χώρα.

3. Οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επεκτείνουν τα γνωστικά και επαγγελματικά τους εφόδια πέρα από τα προαπαιτούμενα της αγοράς εργασίας. Παρά τη συνολική αύξηση του αριθμού των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αύξηση φαίνεται να γνωρίζει και η αναλογία όσων διαθέτουν περισσότερα προσόντα από εκείνα που απαιτεί ο τύπος απασχόλησής τους. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από έναν στους πέντε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν περισσότερα προσόντα από εκείνα που χρειάζονται για την εργασιακή θέση που κατέχουν.

4. Η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες και στη βαθμίδα της ανώτερης εκπαίδευσης. Αυτή η αναλογία κατέγραψε ανοδική τάση από το 2000. Επιπλέον, αν και το χάσμα των φύλων αμβλύνθηκε από το 2000, κατά μέσο όρο οι γυναίκες απόφοιτοι εξακολουθούν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πληγούν από την ανεργία, παρά το γεγονός ότι υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών σχεδόν σε όλους τους ακαδημαϊκούς τομείς σπουδών.

Γενικότερα, στην συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζονται γενικότερα σημαντικά δεδομένα αναφορικά με επιμέρους διαστάσεις της εκπαίδευσης, ωστόσο θεωρούμε πως για τους μαθητές και τους φοιτητές τα προαναφερθέντα σημεία της είναι αυτά στα οποία πρέπει να δώσουν έμφαση και παρόλες τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν θα πρέπει να έχουν κατά νου πως η γενική αντίληψη πως τα πτυχία δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας είναι παντελώς πλασματική και αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από την παρούσα έρευνα αλλά και από πλήθος και παλαιότερων μελετών που αποδεικνύουν πως συγκρινόμενοι με αποφοίτους άλλων βαθμίδων αντιμετωπίζουν λιγότερες δυσχέρειες στην αγορά εργασίας.

Το θέμα πλέον είναι πως θα εντοπίσουμε τις σπουδές και τα επαγγέλματα που πέρα από το γνωστικό υπόβαθρο, θα μας εφοδιάσουν και με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές για την αυριανή αγορά εργασίας και θα ταιριάζουν με τις ατομικές μας κλίσεις και ενδιαφέροντα.

Επιμέλεια: Ταουσάνης Χρήστος-Κότιος Κωνσταντίνος | Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας EMPLOY | www.employ.gr

Αναλυτικά η πλήρης έκθεση εδώ

paideia-ergasia

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η ανεργία χτυπά γυναίκες και κατόχους απολυτηρίου Λυκείου
news247.gr
 
 
Εκτός ελέγχου η ανεργία στην Ελλάδα. Διαβάστε πόσοι ήταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Μάρτιο. Ποιες ηλικίες πλήττονται περισσότερο

Η ανεργία συνεχίζει να τραβάει την ανιούσα στην Ελλάδα, με τους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Μάρτιο να ξεπερνούν πια τις 785.000 χιλιάδες.

Αυτό συμβαίνει την ώρα που ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων φθάνει τους 302.331, αυξημένος κατά 6,82% (19.304 άτομα) σε σχέση με το Φεβρουάριο.

Από τα στοιχεία του Οργανισμού, προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά 7.564 θέσεις εργασίας, έναντι (μείωσης) 13.024 τον Φεβρουάριο και 7.419 τον Μάρτιο του 2011.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Μάρτιο ανέρχονται σε 785.203 εκ των οποίων 343.054 άνδρες (ποσοστό 43,69%) και 442.149 γυναίκες (56,31%). Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων είναι αυξημένος κατά 1,93% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το 63,17% των εγγεγραμμένων ανέργων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30-54 ετών, το 27,11% είναι κάτω των 30, ενώ στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,72%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,92% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 36,77%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,16% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,16%.

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 91,30% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,79% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,91%.

Σε 302.331 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων, αυξημένος κατά 19.304 άτομα, ποσοστό 6,82%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο.

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 58,20% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, 27,28% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, 9,05% εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), 4,85% επιδοτούμενοι σε οικοδομο-τεχνικά επαγγέλματα, 0,37% λοιποί επιδοτούμενοι και το 0,26% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι.

Αυξημένες κατά 15,59% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (40.194) -και μειωμένες κατά 11,22% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011 (52.332)- ήταν οι αναγγελίες προσλήψεων, που ανήλθαν σε 46.459.

Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 22.111 (αυξημένες κατά 1,51% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά 5,16% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 13.497 (μειωμένες κατά 8,08% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά 22,25% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 18.415 (αυξημένες κατά 9,93% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά 3,48% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011).

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου έφθασε τις 35.608, εκ των οποίων το 62,10% οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά 2,36% από το Φεβρουάριο (36.467) και μειωμένο κατά 12,45% σε σχέση με το Μάρτιο του 2011 (40.672).


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...