Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Τα νέα ωρολόγια προγράμματα για την Α΄και Β΄ Λυκείου. Τι θα ισχύσει για τις επιλογές καθηγητών στα Πειραματικά

Τα νέα ωρολόγια προγράμματα για την Α΄και Β΄ Λυκείου. Τι θα ισχύσει για τις επιλογές καθηγητών στα Πειραματικά

Δημοσιεύτηκε: 10:07 πμ Απρίλιος 17th, 2012  


ΕΘΝΟΣ

Τα νέα ωρολόγια προγράμματα για την Α΄ και Β΄ Λυκείου ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Τα νέα ωρολόγια προγράμματα για την Α΄ και Β΄ Λυκείου ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με την απόφαση, τα μαθήματα της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, γενικής παιδείας (25 ώρες εβδομαδιαίως) και κατευθύνσεων, ενώ στα μαθήματα εντάσσεται για πρώτη φορά η ερευνητική εργασία (project).

Όπως αναφέρεται, τα μαθήματα κατευθύνσεων χωρίζονται σε μαθήματα υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές συνολικής διάρκειας επτά ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας για τη θετική και την τεχνολογική κατεύθυνση και σε οκτώ ώρες για τη θεωρητική κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι από τα μαθήματα επιλογής, κάθε μαθητής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει ένα μάθημα διάρκειας δύο ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας.

  • Για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας έχουν δοθεί δύο ώρες για όλα τα μαθήματα πλην της Βιολογίας, η οποία θα διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα.
  • Σχετικά με τα υποχρεωτικά μαθήματα κατεύθυνσης, στη θεωρητική θα διδάσκονται ως εξής: 4 ώρες για τα Αρχαία Ελληνικά Κείμενα και από 2 ώρες Αρχές Φιλοσοφίας ή Πολιτική και Δίκαιο, και Λατινικά.

Στη θετική, τα μαθηματικά θα διδάσκονται 3 ώρες και από 2 τα μαθήματα Φυσικής και Χημείας. Αντίστοιχα, στην τεχνολογική κατεύθυνση, οι μαθητές θα παρακολουθούν 3 Μαθηματικά, 2 ώρες Φυσική και 2 Τεχνολογία Επικοινωνιών. Αναφορικά με τα μαθήματα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα δίωρο μάθημα ανάμεσα στα 8 που υπάρχουν στη λίστα. Ως εκ τούτου, θα επιλέξουν μεταξύ των παρακάτω μαθημάτων: Αρχές Οικονομίας, Β΄ Ξένη Γλώσσα, Στοιχεία Αστρονομίας και Διαστημικής,

Σχέδιο Γραμμικό, Σχέδιο Ελεύθερο, Εφαρμογές Υπολογιστών, Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία: Ιστορία και Κείμενα.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της Α΄ τάξης των γενικών λυκείων, το οποίο περιέχει μαθήματα γενικής παιδείας συνολικής διάρκειας 33 ωρών την εβδομάδα.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι εφεξής το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας είναι ενιαίο με τρεις κλάδους (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία).

Αντίστοιχα, τα Μαθηματικά θα διδάσκεται ως ενιαίο μάθημα με δύο κλάδους (Άλγεβρα και Γεωμετρία), ενώ οι Φυσικές Επιστήμες αφορούν τα μαθήματα της Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΘΝΟΣ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ

Πώς θα γίνει η επιλογή των καθηγητών

Επανακαθορίζονται, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Π.Π.Σ.).

Την ίδια στιγμή, για τα σχολεία που θα ορίζονται ως Πρότυπα Πειραματικά θα διατυπώνεται γνώμη από τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων

Πώς θα γίνει η επιλογή των καθηγητών

Πειραματικών Σχολείων. Για τη διατύπωση της γνώμης, η Δ.Ε.Π.Π.Σ θα αξιολογεί τις σχολικές μονάδες, ύστερα από αίτηση του σχολικού συμβουλίου τους, η οποία συνοδεύεται από φάκελο με τα σχετικά δικαιολογητικά, με βάση κριτήρια όπως το εκπαιδευτικό προσωπικό, η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτόμες δράσεις, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.

Σημειώνεται ακόμη, ότι η αξιολόγηση της παρούσας επαγγελματικής δυνατότητας των υποψήφιων εκπαιδευτικών, θα προκύπτει με βάση τις οικείες αξιολογικές εκθέσεις, εφόσον υπάρχουν για όλους τους υποψηφίους, τους προσωπικούς φακέλους τους και από την παρατήρηση στην τάξη από τους οικείους σχολικούς συμβούλους.

Επάρκεια

Ειδικότερα, η αξιολόγηση θα αφορά ιδίως τη διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια, την αποδοτικότητα των μαθητών των υποψηφίων με βάση τους στόχους του προγράμματος σπουδών, την ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων, τη χρήση νέας τεχνολογίας και την αξιοποίηση ποικίλου υλικού και πηγών στη διδασκαλία.

Τέλος, προβλέπεται ότι τα πρόσθετα μόρια και οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτών σε στελέχη εκπαίδευσης και εκπαιδευτικό προσωπικό που απασχολείται σε Π.Π.Σ, καθορίζονται με υπουργική απόφαση.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...