Home / Featured / Τα καλύτερα πανεπιστήμια Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας.

Τα καλύτερα πανεπιστήμια Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας.

Δημοσιεύτηκε: 8:23 μμ Απρίλιος 1st, 2012  


www.inital.gr

Έθνος

Μαγνήτης το Λονδίνο με 11 ακαδημαϊκά διαμάντια

Η ξενάγηση στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του Λονδίνου ξεκινά από την Αγγλία και το επίλεκτο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Είναι ομοσπονδιακού χαρακτήρα η οργάνωσή του και διαθέτει την… καλύτερη 11άδα αυτοδιοικούμενων πανεπιστημιακών κολεγίων και σχολών, συνεχίζεται με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του Λονδίνου, απλώνεται στα φημισμένα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ και της αγγλικής επαρχίας και ολοκληρώνεται με την αναφορά στις πανεπιστημιακές μονάδες της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας.

Στο δισέλιδο αυτό παρουσιάζουμε τα 11 πανεπιστήμια του ευρύτερου πανεπιστημιακού οργανισμού του Λονδίνου και ορισμένα της περιφέρειας που αντικειμενικά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση ανάμεσα στους Έλληνες υποψήφιους φοιτητές. Για την πλήρη λίστα των κολεγίων και των ινστιτούτων του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.lon.ac.uk/colleges.htm

1. UNIVERSITY COLLEGE LONDON (UCL)
www.ucl.ac.uk

Τo UCL είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο (1826) κολέγιο του πανεπιστημίου του Λονδίνου. Όλες οι αξιολογήσεις, είτε οι επίσημες κρατικές είτε αυτές του βρετανικού Τύπου, επιβεβαιώνουν διαχρονικά τα υψηλά ποιοτικά στάνταρντς διδασκαλίας και έρευνας για κάθε του ακαδημαϊκό τμήμα.

Παρέχει σχεδόν το πλήρες φάσμα των σπουδαστικών αντικειμένων και αποτελεί μία ασφαλέστατη επιλογή ως προς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Φυσιολογικά λοιπόν έχει και απαιτητικά κριτήρια εισαγωγής (admission). Το ένα τρίτο των φοιτητών του προέρχεται από 130 χώρες του κόσμου. Η πλήρης λίστα των τμημάτων του UCL μπορεί να βρεθεί στο www.ucl.ac.uk/UCL-Ιnfo/Lists/units.html

2. LONDON SCHOOL OF ΕCONOMICS AND ΡOLITICAL SCIENCE (LSΕ)
www.lse.ac.uk

Ενα από τα διασημότερα, παγκοσμίως, κέντρα διδασκαλίας και επεξεργασίας της οικονομικής και πολιτικής επιστήμης. Στο alumni club του LSΕ στοιχίζονται πρωθυπουργοί, περίοπτοι ακαδημαϊκοί, υπουργοί, διπλωμάτες, υψηλόβαθμα στελέχη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

 

Ιδρύθηκε (1895) για να εξυπηρετήσει τo βρετανικό imperium εξοπλίζοντας με τεχνογνωσία τα ανά τον κόσμο στελέχη της αυτοκρατορίας. Σήμερα είναι το πανεπιστήμιο που έχει κατεξοχήν συμβάλει στην ανανέωση της βρετανικής και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου, γεγονός που εντείνει τον, ούτως ή άλλως, κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του. Από τους 6.500 φοιτητές του, οι 3.500 προέρχονται από 144 χώρες του κόσμου, ενώ περίπου οι μισοί φοιτητές παρακολουθούν μεταπτυχιακά.

Όλες του οι σχολές είναι εξαιρετικά υψηλής ζήτησης, αλλά τα Οικονομικά, οι Διεθνείς Σχέσεις και η Νομική βρίσκονται στην απόλυτη κορυφή. Ο πλήρης κατάλογος των πτυχιακών τμημάτων και προγραμμάτων βρίσκεται στο www.lse.ac.uk/undergraduate ενώ ο αντίστοιχος των μεταπτυχιακών στο www.lse.ac.uk/graduate.

 

3. ΙMPERIAL COLLEGE OF SCIENCE, ΤECHNOLOGY AND ΜEDICINE
www.ic.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1907 και μετρά ήδη 14 νομπελίστες επιστήμονες. Θεωρείται από εκείνα τα βρετανικά πανεπιστήμια που μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τα ομόλογά τους αμερικανικά στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας και της ιατρικής. Μαθηματικά, Μηχανολογία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ιατρική και κάθε κλάδος προηγμένων τεχνολογικών σπουδών στο Ιμπίριαλ, θεωρείται κορυφαίος.

Μολονότι σε αρκετούς τομείς είναι ανώτερο ακόμη και από την Οξφόρδη ή το Κέιμπριτζ, έχει λιγότερο απαιτητικά κριτήρια εισαγωγής, επιλέγοντας να αξιολογήσει τον φοιτητή από την ποιότητα της έρευνάς του κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί και όχι τόσο κρίνοντάς τον από τα τυπικά κριτήρια εισαγωγής. Οι ασκήσεις περίπλοκων μαθηματικών εξισώσεων δεν είναι η μόνη βραδινή διασκέδαση για τους φοιτητές του Imperial. Το πανεπιστήμιο διαθέτει το μεγαλύτερο φοιτητικό κλαμπ του Λονδίνου, φθηνά ποτά και πολλές εκδηλώσεις. Επισκεφθείτε το www.imperial.ac.uk/options και το www.imperial.ac.uk/pgoptions για την πλήρη λίστα των τμημάτων και των ακαδημαϊκών προγραμμάτων που προσφέρει αυτό το εξαιρετικό πανεπιστήμιο.

4. QUEEN ΜARY, UNIVERSITY OF LONDON
www.qmul.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1885 και διακρίνεται στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και τα Οικονομικά, τη Νομική και την Ιατρική. Επιπλέον προσφέρει εκτεταμένα προγράμματα φιλολογικών σπουδών με διασημότερα αυτά της λατινοαμερικανικής /ισπανόφωνης και της γερμανικής λογοτεχνίας. Γενικά, μία ποιοτικά ασφαλής επιλογή.

5. ΚING’S COLLEGE LONDON
www.kcl.ac.uk

Τo Κing’s ιδρύθηκε το 1829 και αναγνωρίζεται ως ένα από τα πολύ καλά πανεπιστήμια της Βρετανίας, το οποίο μάλιστα κατατάσσεται μεταξύ των 5 πρώτων όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα.

Η πρόσφατη συγχώνευσή του με δύο ακόμη λονδρέζικα ιατρικά ινστιτούτα, το καθιστά το δυνατότερο ίσως πανεπιστήμιο στην Ιατρική, την Οδοντιατρική (εκεί είναι Νο1) καθώς και τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας.

Πολύ καλό όνομα στον τομέα των πολιτικών επιστημών έχει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τον τίτλο War Studies.

Γενικότερα το Κing’s έχει άριστο όνομα στις σπουδές διεθνών σχέσεων. Μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kcl.ac.uk/prospective/index.html και επιλέξτε αναλόγως Undergraduate ή Ρostgraduate Study για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, αντίστοιχα.

6. GOLDSMITHS COLLEGE
www.goldsmiths.ac.uk

Τα 14 τμήματα του παραδοσιακού (1891) αυτού κολεγίου του πανεπιστημίου του Λονδίνου, μαζί με τα μικρότερα ερευνητικά κέντρα και συνεργαζόμενα ινστιτούτα, συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός πολύ καλού ακαδημαϊκού προφίλ. Το έγκυρο ένθετο των Τimes για την ανώτατη εκπαίδευση χαρακτηρίζει το Γκόλντσμιθς ως τον ανερχόμενο αστέρα στην έρευνα. Οι σχολές Ανθρωπολογίας, Κοινωνιολογίας, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, καθώς και αυτές της Μουσικής και του Αrt & Design είναι από τις καλύτερες στη Βρετανία.

7. ΒIRKBECK COLLEGE
www.birkbeck.ac.uk

Το Μπίρκμπεκ (1823) είναι το διασημότερο βρετανικό πανεπιστήμιο για ανθρώπους που ξεκινούν σπουδές ή επιστρέφουν στα θρανία σε ηλικία μεγαλύτερη της συνηθισμένης (mature students) και οι οποίοι είναι συνήθως και εργαζόμενοι.

Ετσι τα περισσότερα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα είναι προγραμματισμένα απόγευμα και σχεδιασμένα για part-time σπουδές, χωρίς ωστόσο να λείπει και η δυνατότητα για full time παρακολούθηση.

Οι σχολές των Πολιτικών Επιστημών, των Διεθνών σχέσεων, της Φιλοσοφίας αλλά και των Οικονομικών παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη ζήτηση.

8. SCHOOL OF ΟRIENTAL AND ΑFRICAN STUDIES (SΟΑS)
www.soas.ac.uk

Η SΟΑS (1916) αποτελεί το κορυφαίο βρετανικό σχολείο στις αφρικανικές και ανατολικές σπουδές. Τι είναι αυτό; Πολύ απλά, ειδικότητες των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (Ανθρωπολογία – Κοινωνιολογία, Αρχαιολογία, Οικονομικά, Ιστορία, Νομική, Μουσική, Πολιτικές Επιστήμες, Θρησκειολογία και Γεωγραφία) διδάσκονται προσαρμοσμένες στην ιστορία, τον πολιτισμό και τα πολιτικά συστήματα των ασιατικών και αφρικανικών χωρών. Υπάρχουν επίσης 5 τμήματα Γλώσσας και Πολιτισμού της Αφρικής, της Ανατολικής Ασίας, της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, στο πλαίσιο των οποίων διδάσκονται 40 ξένες γλώσσες.

Αν και οι ειδικότητες της SΟΑS ηχούν ίσως εξεζητημένες στους Έλληνες φοιτητές, τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτά γνωστικά πεδία έχουν υψηλά ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης τόσο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσο βεβαίως και στις χώρες (του αναπτυσσόμενου συνήθως κόσμου) πάνω στις οποίες οι φοιτητές εστιάζουν την έρευνά τους.

9. SCHOOL OF SLAVONIC AND ΕAST ΕUROPEAN STUDIES (SSΕΕS)
www.ssees.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1915 αλλά από το 1999 αποτελεί τμήμα του UCL. Ο ραγδαίος ρυθμός και η ουσία των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών στην Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, και τα Βαλκάνια καθιστά υψηλής ζήτησης την εξειδικευμένη γνώση που προσφέρει η σχολή στους φοιτητές της.

10. LONDON ΒUSINESS SCHOOL
www.lbs.ac.uk ή www.london.edu

Είναι η προσανατολισμένη στις σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, σχολή του πανεπιστημίου του Λονδίνου και θεωρείται ένα από τα καλύτερα business schools του κόσμου. Συνδυάζει τη θεωρία με την πρακτική εξάσκηση τόσο στη διδασκαλία όσο και την έρευνα.

Τα προσφερόμενα ΜΒΑ’s προικοδοτούν τους κατόχους τους πτυχίο με τεράστια απήχηση στην αγορά εργασίας. Πρόσφατη κατάταξη των Financial Τimes για τις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων όλου του κόσμου βρίσκει το LΒS στην 9η θέση. Μια κορυφαία επιλογή.

11. ROYAL ΗOLLOWAY
www.rhul.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1886.Τα τμήματα Γαλλικών και Γερμανικών Σπουδών, Γεωγραφίας, Μουσικής, καθώς και αυτά της Βιολογίας, Πληροφορικής, Γεωλογίας, Μαθηματικών, Φυσικής και Ψυχολογίας θεωρούνται τα καλύτερά του.

Cambridge – Oxford προσελκύουν τους κορυφαίους

Tα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης μπορεί να «σκοτώνονται» εδώ και αιώνες για την πρωτοκαθεδρία στο πρωτάθλημα της Αγγλίας, αλλά τα 75 κολέγιά τους είναι ασυναγώνιστα. Συγκαταλέγονται στις κορυφές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κόσμου. Στη λίστα της Σαγκάης, που θεωρείται από τις εγκυρότερες, τα δύο βρετανικά πανεπιστημιακά μεγαθήρια είναι τα πρώτα της Ευρώπης, μαζί μάλιστα με το λονδρέζικο Ιμπέριαλ, και φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα του πλανήτη πλάι σε οκτώ αμερικανικά. Μάλιστα το Κέιμπριτζ είναι δεύτερο μετά το Χάρβαρντ. Στην αγγλική επαρχία, πάντως, λειτουργεί πλήθος δημοσίων πανεπιστημίων με κύρος και απήχηση.

12. UNIVERSITY OF CAMBRIDGE
www.cam.ac.uk

O κορυφαίος βρετανικός πανεπιστημιακός κολοσσός που από την εποχή του Ιsaac Νewton έχει διατηρήσει μακρά παράδοση ακαδημαικής τελειότητας στον κλάδο των Μαθηματικών και της Αστρονομίας παραμένοντας και σήμερα ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ευρωπαική ήπειρος στους τομείς αυτούς και όχι μόνο. Δεν υπάρχει ακαδημαικός κλάδος στο Κέϊμπριτζ που να υστερεί. Το πανεπιστήμιο προήλθε από καθηγητές της Οξφόρδης που το 1209 την εγκατέλειψαν για να δημιουργήσουν μια πιο φιλελεύθερη ακαδημαϊκή στέγη. Σκοπός του πανεπιστημίου είναι η προσέλκυση των καλύτερων φοιτητών απ’ όλα τα μέρη του κόσμου έτσι ώστε να βελτιώνει διαρκώς τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του κόσμου. Ήδη είναι μια ανάσα κάτω από την ύψιστη κορυφή που λέγεται Χάρβαρντ. Τα 35 κολέγια του Κέιμπριτζ βρίσκονται στο site www.cam.ac.uk/cambuniv/colleges.html

13. UNIVERSITY OF ΟXFORD
www.ox.ac.uk

Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου. Η πόλη της Οξφόρδης εμφανίζεται ιστορικά το 1167 και το πρώτο τμήμα του πανεπιστημίου ιδρύεται κάπου 40 χρόνια αργότερα. Το πτυχίο της Οξφόρδης έχει παγκόσμιο κύρος και ανοίγει ακόμη και τις πιο δύσκολες πόρτες στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Το πανεπιστήμιο διατηρεί αναλλοίωτη την κολεγιακή του δομή που ήταν κάποτε διαδεδομένη και σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Όλοι οι φοιτητές ανήκουν σε κάποιο από τα 40 κολέγια που συναπαρτίζουν το πανεπιστήμιο. Η πλήρης λίστα των κολεγίων απ’ όπου μπορείτε να πληροφορηθείτε και τα ακαδημαϊκά πεδία, στα οποία κυρίως εστιάζουν, βρίσκεται στο www.ox.ac.uk/colleges

Η Οξφόρδη κατέχει, εναλλασσόμενη με το Cambridge, την πρώτη θέση στις αξιολογήσεις του βρετανικού Τύπου.. Τα προπτυχιακά προγράμματα βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.admissions.ox.ac.uk/courses, ενώ τα μεταπτυχιακά στο www.admin.ox.ac.uk/gao/

14. ΤHE UNIVERSITY OF WARWICK
www.warwick.ac.uk

Μολονότι ιδρύθηκε μόλις το 1964, αποτελεί ένα από τα πραγματικά κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια, υπόδειγμα δυναμισμού, ποιότητας και πρωτοπορίας. Νομική, Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά και Ιστορία διακρίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ξεχωρίζουν οι κλάδοι της Μοριακής Βιολογίας, των Υπολογιστών, της Κατασκευαστικής Μηχανολογίας και των Μαθηματικών.

Το Γουόρικ κατατάσσεται τέταρτο μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημιακών ερευνητικών ιδρυμάτων βάσει της κρατικής έκθεσης Αποτίμησης της Ποιότητας Έρευνας, ενώ 14 τμήματά του έχουν μέχρι σήμερα βαθμολογηθεί με άριστα από το Συμβούλιο Χρηματοδότησης Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Προπτυχιακά, στη διεύθυνση: www.warwick.ac.uk/undergrad. Μεταπτυχιακά: www.warwick.ac.uk/postgrad/

15. ΥORK UNIVERSITY
www.york.ac.uk

Τo δεύτερο, μαζί με το Warwick, επαρχιακό πανεπιστήμιο που κερδίζει ραγδαία έδαφος στο βρετανικό ακαδημαϊκό τοπίο παρά τη σχετικά πρόσφατη ιστορία του (1962).

Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο πανεπιστήμια αποτελούν από κοινού το αντίπαλον δέος στα παραδοσιακά πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, γεγονός που στον βρετανικό Τύπο έχει κωδικοποιηθεί στη λέξη Υorwick (Υork+Warwick) έναντι του Οxbridge (Οxford + Cambridge). Μπείτε στη σελίδα www.york.ac.uk/np/deptindex.htm όπου βρίσκονται τα 28 τμήματα του πανεπιστημίου και επιλέγοντας αναλόγως, πληροφορηθείτε για τις διαδικασίες αιτήσεων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα.

16. UNIVERSITY OF ΒRISTOL
www.bristol.ac.uk

Η παραδοσιακή εναλλακτική πρόταση των Βρετανών της επαρχίας απέναντι στην Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ για προπτυχιακές σπουδές. Το κλίμα στο Βristol έχει περιγραφεί ως ακαδημαϊκά πολύ δυνατό. Το πανεπιστήμιο διατηρεί εξαιρετικά υψηλά στάνταρντ διδασκαλίας τόσο στις κλασικές όσο και στις θετικές επιστήμες και οι απόφοιτοί του αντιμετωπίζουν ελάχιστες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας. Όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου στο www.bris.ac.uk/Faculties/deptsbyfac.html

17. UNIVERSITY OF ΝOTTINGHAM
www.nottingham.ac.uk

Διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια μια θέση ανάμεσα στα πολύ καλά ιδρύματα της Βρετανίας. Αν και θεωρείται κυρίως ως προορισμός για μεταπτυχιακές σπουδές, τα προπτυχιακά του προγράμματα είναι επίσης πολύ καλής ποιότητας. Για πληροφορίες, αιτήσεις και προσπέκτους σχετικά με τις προπτυχιακές σπουδές επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.nottingham.ac.uk/undergraduate.phtml. Για μεταπτυχιακά το www.nottingham.ac.uk/postgraduate.phtml

18. LANCASTER UNIVERSITY
www.lancs.ac.uk

Συγκαταλέγεται εδώ και μια πενταετία στα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας. Ιστορία, Εφαρμοσμένες Κοινωνικές Επιστήμες, Σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Περιβαλλοντολογία, Γεωγραφία και Αγγλική Φιλολογία είναι τα δυνατότερά του σημεία.

19. UNIVERSITY OF ΜANCHESTER, ΙNSTITUTE OF SCIENCE AND ΤECHNOLOGY (UΜΙSΤ)
www.umist.ac.uk

Το UΜΙSΤ είναι προϊόν της πρώιμης βιομηχανικής επανάστασης του 19ου αιώνα. Ιδρύθηκε το 1824 με σκοπό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε ειδικευμένους εργάτες. Είναι ένα από τα διασημότερα ακόμη και εκτός συνόρων πολυτεχνεία που παρέχει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στους τομείς της Μηχανολογίας/Μηχανικής, της Φυσικής Επιστήμης και της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η λίστα με τα προπτυχιακά προγράμματα βρίσκεται στο www.umist.ac.uk/ugrad και η αντίστοιχη των μεταπτυχιακών στο www.umist.ac.uk/pgrad

20. UNIVERSITY OF DURHAM
www.durham.ac.uk

Ενα από τα πολύ αξιόπιστα πανεπιστήμια της Βρετανίας το οπoίο διατηρεί το παραδοσιακό κολεγιακό σύστημα οργάνωσης. Ιστορία, Νομική, Ανθρωπολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Χημεία, Γεωγραφία και Γεωλογία διακρίνονται για το άριστο επίπεδο σπουδών σύμφωνα με τις επίσημες αξιολογήσεις. Το Ντέραμ παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας. Προπτυχιακά στο www.dur.ac.uk/undergrad και μεταπτυχιακά στο www.dur.ac.uk/postgrad

21. UNIVERSITY OF SUSSEX
www.sussex.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1961 και είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα συνδυαστικά προγράμματα σπουδών. Προσφέρονται οι ακόλουθοι κλάδοι σπουδών: Πληροφορική, Μηχανολογική & Πληροφορική Τεχνολογία, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.

22. UNIVERSITY OF READING
www.reading.ac.uk

Ιδρύθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1926 και έκτοτε έχει αναπτύξει ένα κοσμοπολίτικο και φιλελεύθερο χαρακτήρα με έμφαση στην έρευνα και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Το 22% των φοιτητών του προέρχεται από 112 χώρες του κόσμου. Διαθέτει 5 σχολές Γεωργίας & Τροφίμων, Επικοινωνιακών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών, Αστικών & Περιφερειακών Σπουδών και Φυσικών Επιστημών.

23. UNIVERSITY OF ΒIRMINGHAM
www.birmingham.ac.uk

Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1900 και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων στις θεωρητικές επιστήμες, τις Επιχειρήσεις, τη Μηχανολογία, τη Νομική, την Ιατρική και τις Κοινωνικές Επιστήμες διατηρώντας ιδιαίτερα ποιοτικά στάνταρντ στη διδασκαλία.

Από τους 20.000 φοιτητές του οι 3.000 προέρχονται από 100 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Κοινωνιολογία, Καλές Τέχνες, Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά αλλά και Γερμανική, Γαλλική Φιλολογία και Μηχανολογία είναι τα δυνατότερα προγράμματά του.

24. UNIVERSITY OF ΜANCHESTER
www.man.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1851 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά συγκροτήματα της Βρετανίας που προτιμάται από τους Βρετανούς μαθητές περισσότερο από κάθε άλλο για προπτυχιακές σπουδές. Εξαιρετικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός (υπάρχουν 9.000 pcs στο campus), υψηλή και ισόρροπα κατανεμημένη ποιότητα σε κάθε τομέα σπουδών, η τρίτη μεγαλύτερη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στο Ηνωμένο Βασίλειο και βεβαίως η ποδοσφαιρική ομάδα της Μanchester United, καθιστούν το πανεπιστήμιο και την πόλη πόλο έλξης για χιλιάδες φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο. Βρείτε όλα τα προπτυχιακά προγράμματα του Μάντσεστερ στο www.man.ac.uk/study/ugrad και τα μεταπτυχιακά στο www.man.ac.uk/study/pgrad

25. UNIVERSITY OF LEICESTER
www.le.ac.uk

Από τα 11 τμήματά του τα 7 βαθμολογήθηκαν με άριστα από τη βρετανική Διεύθυνση Ελέγχου Διδακτικής Ποιότητας για το 2000. Επιπλέον, η Κρατική Έκθεση για την Ποιότητα της Έρευνας βαθμολόγησε ψηλά τα 28 από τα 40 προγράμματα σπουδών. Το κορυφαίο του τμήμα είναι αυτό των σπουδών στη Φυσική και την Αστρονομία, το οποίο συνεργάζεται στενά με τη ΝΑΣΑ. Για τον πλήρη κατάλογο με τα προπτυχιακά προγράμματα μπείτε στο www.le.ac.uk/admissions/ugprospectus03/ και επιλέξτε Degree Courses. Για τα μεταπτυχιακά μπείτε στο www.le.ac.uk/graduateoffice/pgprospectus/courses.html

26. CRANFIELD UNIVERSITY
www.cranfield.ac.uk

Το Κράνφιλντ απολαμβάνει διεθνούς φήμης για τα μεταπτυχιακά προγράμματα ΜΒΑ και DΒΑ (Μάστερ και Διδακτορικό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αντίστοιχα). Επιπλέον ειδικεύεται στην εκπαίδευση και την έρευνα της μηχανικής, των εφαρμοσμένων επιστημών, των ιατρικών και βιοϊατρικών επιστημών, της διοίκησης σε σχέση με τη βιομηχανία, το εμπόριο, την άμυνα, το περιβάλλον και τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι κλάδοι της Μηχανικής Μηχανολογίας και Διοίκησης βαθμολογήθηκαν με άριστα από τη βρετανική κυβέρνηση. Προσφάτως οι κλάδοι της Γεωπονικής και της τεχνολογίας κατασκευών και υλικών έλαβαν επίσης θετικές αξιολογήσεις.

27. UNIVERSITY OF ΕXETER
www.ex.ac.uk

Το πανεπιστήμιο του Έξετερ, που έχει ιστορία 145 χρόνων αναγνωρίζεται κυρίως για τη σχολή Ευρωπαϊκού Δικαίου, τις Λογοτεχνικές σπουδές και τη Γεωγραφία. Αξιόλογοι είναι επίσης οι κλάδοι Οικονομικών, Ισλαμικών πολιτικών επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης.

28. ΤEESSIDE UNIVERSITY
www.tees.ac.uk

Το Τισάιντ είναι ένα νέο πανεπιστήμιο (1992) με καλή παράδοση δεσμών με τη βιομηχανία και το εμπόριο, πράγμα που σημαίνει ότι τα ακαδημαϊκά προγράμματα εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της αγοράς. Το management είναι η δημοφιλέστερη ειδικότητα.

29. UNIVERSITY OF ΕSSEX
www.essex.ac.uk

Το Εssex απέκτησε την πανεπιστημιακή του οντότητα το 1965 και κατέχει μόνιμη θέση στα πολύ καλά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο για τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας όσο και για τη διδασκαλία. Η ακαδημαϊκή ισχύς του είναι ισόρροπα κατανεμημένη στο σύνολο των σχολών του, αλλά ιδιαίτερα σε αυτές των Κοινωνικών Επιστημών και δη τα Οικονομικά. Το Κόλτσεστερ, η πόλη δηλαδή στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο δεν θα ενθουσιάσει. Ωστόσο σε κάθε βρετανική πόλη μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες ασχολίες.

30. UNIVERSITY OF LUTON
www.luton.ac.uk

Ένα μοντέρνο πανεπιστήμιο (1993) που υποδέχεται φοιτητές από 100 διαφορετικές χώρες. Πρόσφατη έρευνα των Τimes, κατέτασσε το Λούτον πολύ ψηλά στα ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης αποφοίτων. Οι σπουδές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη Διαφήμιση και το Μάρκετινγκ παρουσιάζουν την υψηλότερη ζήτηση.

31. UNIVERSITY OF ΒATH
www.bath.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1966 και εκτείνεται σε μια καταπράσινη περιοχή 600 στρεμμάτων στην κορυφή ενός λόφου τρία χιλιόμετρα έξω από τη γεωργιανή πόλη του Βath. Το τμήμα της Μηχανικής Μηχανολογίας θεωρείται κορυφαίο, ενώ η Φαρμακευτική, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και οι σπουδές Δημόσιας Διοίκησης συμπληρώνουν τα ατού του πανεπιστημίου που έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης.

32. UNIVERSITY OF LINCOLN
www.lincoln.ac.uk

Από το έτος ίδρυσής (1861), το προφίλ του ιδρύματος έχει υποστεί πολλές αλλαγές έως ότου λάβει τη σημερινή πανεπιστημιακή του υπόσταση (1992). Διαθέτει αξιόλογα τμήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης, ενώ εστιάζει κυρίως στα πεδία του αρχιτεκτονικού σχεδίου, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και στις γλώσσες την εγκληματολογία, την κοινωνική ανθρωπολογία και τις πολιτικές επιστήμες.

33. STAFFORDSHIRE UNIVERSITY
www.staffs.ac.uk

Τo πανεπιστήμιο του Στάφορντσερ είναι ένα ανερχόμενο ίδρυμα 8 σχολών μεταξύ των οποίων οι εξής: Καλών Τεχνών & Σχεδίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων (που είναι και η πλέον προτιμώμενη), Πληροφορικής, Μηχανολογίας/Μηχανικής, Εξελιγμένης Τεχνολογίας, Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών επιστημών.

34. UNIVERSITY OF CENTRAL ΕNGLAND IN ΒIRMINGHAM
www.uce.ac.uk

Πρώην πολυτεχνείο που έγινε πανεπιστήμιο το 1992. Αποτελείται από 9 σχολές, Καλών Τεχνών & Σχεδίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Περιβαλλοντολογίας, Πληροφορικής, Μηχανολογίας & Τεχνολογίας Υπολογιστών, Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών και Μουσικής.

35. UNIVERSITY OF SALFORD
www.salford.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1967 και αποτελείται από τις σχολές θεωρητικών επιστημών, ΜΜΕ & Κοινωνικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων & Ιnformatics, Υγείας, Μηχανολογίας και Περιβάλλοντος. Η Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα τμήματα των επιστημών Υγείας συγκεντρώνουν τους περισσότερους φοιτητές.

36. SHEFFIELD ΗALLAM UNIVERSITY
www.shu.ac.uk

Οι περισσότερες λίστες του βρετανικού τύπου κατατάσσουν το Sheffield Ηallam στα 10 πρώτα από τα νέα βρετανικά πανεπιστήμια, τα πρώην πολυτέκνικς δηλαδή που απέκτησαν πανεπιστημιακή οντότητα το 1992. Σε αντίθεση με το Sheffield University, το Xάλαμ εστιάζει στη επαγγελματική εκπαίδευση με στόχο να εξασφαλίσει άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας των αποφοίτων του.

37. LIVERPOOL JOHN ΜOORES UNIVERSITY
www.livjm.ac.uk

Αν και έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα (ιδρύθηκε το 1823), είναι ένα μοντέρνο ίδρυμα που έχει αναπτύξει σχετικά καλό όνομα για τα προγράμματα Φαρμακευτικής, Xημείας και τις Αmerican studies. Στη γενική μηχανολογία και τις αθλητικές επιστήμες, βαθμολογήθηκε με άριστα για την ποιότητα της Έρευνας.

38. ΒATH SPA UNIVERSITY COLLEGE
www.bathspa.ac.uk

Με παράδοση 100 χρόνων, το πανεπιστήμιο απέκτησε τη σημερινή του μορφή τη δεκαετία του ’80. Όλες οι σχολές προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα με τον τομέα των business να είναι ο πλέον ζητούμενος.

39. ΑNGLIA ΡOLYTECHNIC UNIVERSITY (ΑΡU)
www.apu.ac.uk

Το ΑΡU έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό πανεπιστήμιο που συνεργάζεται στενά με τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Οι Κοινωνικές Επιστήμες, η Νοσηλευτική και η Φυσιολογία είναι οι κύριοι τομείς που εστιάζει το ενδιαφέρον του.

40. ΒRADFORD UNIVERSITY
www.bradford.ac.uk

Το πανεπιστήμιο δίνει έμφαση στις θετικές επιστήμες και ειδικότερα στη Φαρμακευτική, Οπτομετρική, Βιοϊατρική και ιδιαίτερα στη Μηχανολογία (χημική, πολιτική, ηλεκτρονική /ηλεκτρολογική & μηχανική /κατασκευαστική) στην οποία βάσει προσφάτων αξιολογήσεων κατέχει πολύ καλή θέση. Είναι ιδιαίτερα φιλικό στο admission των ενήλικων φοιτητών.

41. UNIVERSITY OF ΕAST ΑNGLIA
www.uea.ac.uk

Το campus βρίσκεται σε μία όμορφη και ήρεμη τοποθεσία 15 χιλιόμετρα από το Νόριτς, γεγονός που ευνοεί τις σπουδές Δημιουργικής Γραφής, για τις οποίες το πανεπιστήμιο είναι περισσότερο γνωστό. Οι αναπτυξιακές και οι περιβαλλοντικές σπουδές, καθώς και η Ιστορία της Τέχνης και οι λεγόμενες Αmerican Studies είναι τα υπόλοιπα δυνατά σημεία του κουλτουριάρικου αυτού πανεπιστημίου που ιδρύθηκε το 1963.

42. ΑSTON UNIVERSITY
www.aston.ac.uk

Το πανεπιστήμιο συνεργάζεται εκτενώς με την αγορά δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να εργαστούν για ένα χρόνο στη βιομηχανία ή στο εμπόριο ως τμήμα των σπουδών τους. Αν και τα πιο δυνατά του σημεία είναι τα τεχνολογικά προγράμματα, τόσο η Διοίκηση Επιχειρήσεων όσο και οι Φιλολογίες έχουν καλό όνομα.

43. UNIVERSITY OF LEEDS
www.leeds.ac.uk

Τα προγράμματα σπουδών στη Μηχανολογία (μία από τις μεγαλύτερες σχολές στη Βρετανία.), τους Υπολογιστές, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τη Λογιστική, τα Οικονομικά και τη Νομική είναι τα πλέον ζητούμενα, ενώ αυξανόμενη απήχηση έχουν οι σπουδές στη στις Διεθνείς Σχέσεις, τα Μedia και την Περιβαλλοντική Ανάπτυξη. Από τους 24.000 σπουδαστές, οι 4.500 παρακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα.. Τo Leeds θεωρείται η πόλη με την εντονότερη φοιτητική ζωή στην Αγγλία.

44. UNIVERSITY OF ΚEELE
www.keele.ac.uk

Λειτουργεί ως πανεπιστήμιο από το 1962 και αποτελεί ένα πρωτοποριακό ίδρυμα υπό την έννοια ότι προσπάθησε και εν μέρει πέτυχε να σπάσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αrts και Sciences. Έτσι οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 40 βασικών επιστημονικών πεδίων και να συμπληρώσουν τη βασική τους κατεύθυνση με κάποιες από τις 400 συνολικά διατιθέμενες επιλογές. Οι τομείς Μηχανολογίας, Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπείας, καθώς και η νέα Ιατρική Σχολή που από κοινού με το πανεπιστήμιο του Μanchester λειτούργησε φέτος στο Κιλ, είναι οι πλέον δυνατοί. Ένας στους τρεις φοιτητές παρακολουθεί μεταπτυχιακά.

45. ΜANCHESTER ΜETROPOLITAN UNIVERSITY
www.mmu.ac.uk

Απέκτησε τη σημερινή του μορφή το 1992 και προτιμάται κυρίως για τα τμήματα Αρχιτεκτονικής, Μηχανολογίας, Νομικής, Βιβλιοθηκονομίας, Βιομηχανίας Τροφίμων και Μεταλλουργίας,. Ένα πανεπιστήμιο με μεγάλο αριθμό φοιτητών και 400 προσφερόμενα προγράμματα σε 70 ακαδημαϊκούς τομείς.

46. ΤHE UNIVERSITY OF WEST ΕNGLAND, ΒRISTOL
www.uwe.ac.uk

Αναγνωρίστηκε ως πανεπιστήμιο το 1992. Στην πρόσφατη αξιολόγηση ποιοτικής διδασκαλίας, το πανεπιστήμιο έλαβε υψηλή βαθμολογία σε αρκετούς κλάδους σπουδών. Βusiness, Μanagement, Πληροφορική, Νομική και Αγγλική Φιλολογία είναι τα πιο δυνατά του τμήματα.

47. WOLVERHAMPTON UNIVERSITY
www.wolverhampton.ac.uk

Το μεγαλύτερό του τμήμα είναι αυτό της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Απέκτησε την πανεπιστημιακή του οντότητα το 1992 και διαθέτει 11 σχολές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών, Υπολογιστών & Τεχνολογίας της Πληροφορίας, Μηχανολογίας & Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης και Υγείας.

48. ΝOTTINGHAM ΤRENT UNIVERSITY
www.ntu.ac.uk

Ένα από τα πολυπληθέστερα, νέα πανεπιστήμια (1992) . Τα πιο γνωστά του τμήματα είναι αυτά των Δημιουργικών Τεχνών (Creative Arts), η Νομική Σχολή και τα προγράμματα Ενδυματικού Σχεδίου. Επίσης το πανεπιστήμιο έχει μία καλή σχολή Δημοσιογραφίας που αξιοποιεί τα παλιά στούντιο του ΒΒC.

49. LEEDS ΜETROPOLITAN UNIVERSITY
www.lmu.ac.uk

Η έμφαση δίδεται στα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς τα περισσότερα τμήματα επικεντρώνονται σε εξειδικεύσεις που δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές να αποκτήσουν εμπειρία ως εργαζόμενοι. Ωστόσο το LΜU, θεωρείται επίσης δυνατό στα προγράμματα Θεατρικών Σπουδών, Κινηματογραφικών Εφέ, Τουριστικών Σπουδών, Αθλητικού Μanagement καθώς και στις Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας.

50. UNIVERSITY OF ΚENT AT CANTERBURY
www.kent.ac.uk

Το πανεπιστήμιο είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναγνωρισμένο για την ακαδημαϊκή αρτιότητα στη διδασκαλία και την έρευνα, κυρίως στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών. Σε αυτό τον τομέα επικεντρώνεται και το ενδιαφέρον των περίπου 2.500 ξένων φοιτητών που αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού. Το Κάντερμπερι αποτελεί μία έξοχη βρετανική επαρχία ιδανική για μελέτη και έρευνα.

51. COVENTRY UNIVERSITY
www.coventry.ac.uk

Η πορεία του πανεπιστημίου ξεκινά με την ίδρυση του Coventry School of Design. Τo σημερινό ίδρυμα προέκυψε το 1970 από συγχώνευση κολεγίων. Πολιτικές επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις είναι ο καλύτερος τομέας σπουδών του μαζί βεβαίως με τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει η Σχολή Ντιζάιν. Τα περισσότερα προγράμματά του είναι προσανατολισμένα στην επαγγελματική εκπαίδευση.

52. SHEFFIELD UNIVERSITY
www.shef.ac.uk

Αρχιτεκτονική, Αγγλική Λογοτεχνία, οι σπουδές στα πεδία των Μηχανολόγων Μηχανικών, και η Κοινωνιολογία είναι τα καλύτερα τμήματα ενός στο σύνολό του σοβαρού πανεπιστημίου που ιδρύθηκε το 1879.

Ιδιαίτερα η Σχολή Μηχανολογίας του Sheffield είναι μια από τις πιο σεβαστές της χώρας.

Το 60% των τμημάτων βαθμολογήθηκαν με άριστα για τα ερευνητικά τους προγράμματα ενώ αρίστευσαν και οι 21 από τους 35 επιστημονικούς τομείς στην αξιολόγηση της ποιότητας διδασκαλίας.

53. SUNDERLAND UNIVERSITY
www.sunderland.ac.uk

Πρώην πολυτέκνικ που εστιάζει κυρίως στις σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων και στις Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Το design στα κεραμικά και γυάλινα υλικά είναι ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα στις σχολές αυτές. Έλαβε τις υψηλές βαθμολογίες στις αξιολογήσεις των σπουδών Επικοινωνίας & ΜΜΕ, Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας, Φυσιολογίας και Βιολογικών Επιστημών.

54. UNIVERSITY OF CENTRAL LANCASHIRE
www.uclan.ac.uk

Το πανεπιστήμιο του Σέντραλ Λάνκασερ έχει παράδοση 170 χρόνων και παρέχει ακαδημαϊκή διδασκαλία σε ένα φροντισμένο και φιλόξενο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Τα καλύτερά του προγράμματα είναι αυτά της Δημοσιογραφίας, των Αmerican Studies και της Φιλολογικής Σχολής.

55. SURREY UNIVERSITY
www.surrey.ac.uk

Στα 36 χρόνια της λειτουργίας του, το πανεπιστήμιο του Surrey διαγράφει διαρκώς ανοδική πορεία. Τα τμήματα Μηχανολογίας και οι τεχνολογικής κατεύθυνσης σπουδές είναι οι πλέον ζητούμενες. Οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν από το εξαιρετικά εύχρηστο site του δυναμικού πανεπιστημίου να αντλήσουν πληροφορίες για προπτυχιακές σπουδές στο link www.surrey.ac.uk/undergraduate και για μεταπτυχιακές στο www.surrey.ac.uk/postgraduate.

56. UNIVERSITY OF ΒRIGHTON
www.brighton.ac.uk

Πανεπιστήμιο (από το 1992) που δίνει έμφαση στα προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Φαρμακολογία και τη Φαρμακευτική και σημειώνει τις καλύτερές του επιδόσεις στην Ιστορία της Τέχνης και το Σχέδιο. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ικανοποιητικά ποσοστά απορρόφησης των φοιτητών του στην αγορά εργασίας.

57. SOUTHAMPTON UNIVERSITY
www.soton.ac.uk

Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1952 και οι τομείς που ξεχωρίζουν είναι αυτοί της Νομικής, της Ηλεκτρικής Μηχανολογίας και των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η Σχολή Καλών Τεχνών διατηρεί παράρτημα και στη Βαρκελώνη για όσους σπουδάζουν Σχέδιο και Μόδα. Οικονομικά και Ναυτικό Δίκαιο έχουν επίσης καλό όνομα.

58. DE ΜONTFORT UNIVERSITY
www.dmu.ac.uk

Οι Πολιτικές Επιστήμες χαρακτηρίζονται από πολύ καλό επίπεδο σπουδών, ενώ το πανεπιστήμιο είναι επίσης δυνατό στη Νομική. Τα τμήματα του είναι χωρισμένα στο Λέστερ, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πολυπολιτισμική πόλη και στο Μπρέντφορντ, όπου η ζωή των φοιτητών περιορίζεται κυρίως στις δραστηριότητες του campus.

59. UNIVERSITY OF ΝORTHUMBRIA AT ΝEWCASTLE
www.unn.ac.uk

Διαθέτει 7 σχολές (Τεχνών & Σχεδίου, Επιστήμης & Τεχνολογίας, Υγείας, Κοινωνικής Εργασίας & Εκπαίδευσης, Μηχανολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Κοινωνικών Επιστημών). Η εκπαίδευση στο design ρούχων θεωρείται το δυνατό του σημείο. Ωστόσο και οι σπουδές στις επιστήμες Υγείας καθώς και η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και η Νομική έχουν καλό όνομα.

60. UNIVERSITY OF ΗULL
www.hull.ac.uk

Ιστορία, Χημεία, είναι οι κορυφαίοι τομείς ενός πανεπιστημίου που παρουσιάζει ισορροπία ποιότητας τόσο στις κλασικές όσο και στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. Η εύκολη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, η φιλική του ατμόσφαιρα, οι τοπικές ανέσεις (καταστήματα, τράπεζες, εστιατόρια, εκκλησίες) και η κοντινή εξοχή του Εast Reading στο Γιόρκσερ προστίθεται στα συν του πανεπιστημίου.

61. UNIVERSITY OF ΗUDDERSFIELD
www.hud.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1841 και διακρίνεται για τα προγράμματα σπουδών στη Μηχανολογία, τα Μedia και τη Μουσική. Το 70% των αποφοίτων αποκαθίσταται επαγγελματικά σε διάστημα ενός εξαμήνου από την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

62. ΟXFORD ΒROOKES UNIVERSITY
www.brookes.ac.uk

Το Όξφορντ Μπρουκς διακρίνεται για τα πρωτότυπα προγράμματα σπουδών που προσφέρει. Για παράδειγμα ένα φοιτητής που σπουδάζει Τουριστικές Επιχειρήσεις μπορεί να συνδυάσει το πτυχίο του με σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Οι απόφοιτοί του έχουν αρκετά καλά ποσοστά απορρόφησης. Απέκτησε πανεπιστημιακή υπόσταση το 1992.

63. UNIVERSITY OF ΗERTFORDSHIRE
www.herts.ac.uk

Αεροναυπηγική Μηχανική και Πληροφορική, Φαρμακολογία και Φαρμακευτική είναι τα κατ’ εξοχήν δυνατά σημεία αυτού του πρώην πολυτέκνικ που έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη βρετανική βιομηχανία γεγονός που ευνοεί την επαγγελματική απορρόφηση των φοιτητών του.

64. ΒOURNEMOUTH UNIVERSITY
www.bournemouth.ac.uk

Απέκτησε την πανεπιστημιακή του υπόσταση το 1992 και το καλύτερό του τμήμα θεωρείται αυτό του Αrt & Design.

65. LOUGHBOROUGH UNIVERSITY
www.lboro.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1966 και ενδείκνυται κυρίως για σπουδές Πολιτικής Μηχανολογίας, Περιβαλλοντολογίας, Εργονομίας, Βιβλιοθηκονομίας.

66. UNIVERSITY OF ΡORTSMOUTH
www.port.ac.uk

Εφηρμοσμένα Μαθηματικά, Ευρωπαϊκές Σπουδές, Πολιτικές Επιστήμες / Διεθνείς Σχέσεις, και οι μηχανολογικές σχολές αποτελούν τα πλέον διακεκριμένα τμήματα του πανεπιστημίου που συμπληρώνει φέτος 137 χρόνια ζωής.

67. UNIVERSITY OF ΡLYMOUTH
www.plym.ac.uk

Περιβαλλοντολογικές Σπουδές, Ψυχολογία, Ιστορία Τέχνης και Αρχιτεκτονικής είναι οι υψηλότερα αξιολογηθέντες τομείς του πανεπιστημίου που αριθμεί 20.000 φοιτητές.

68. UNIVERSITY OF GLOUCESTERSHIRE
www.chelt.ac.uk

Eίναι το νεότερο πανεπιστήμιο της Βρετανίας με έτος ίδρυσης το 2001. Προέκυψε από τη συγχώνευση δύο κολεγίων ανώτερης εκπαίδευσης. Προσφέρει προγράμματα σπουδών σε μία σειρά γνωστικών αντικειμένων μεταξύ των οποίων Σχέδιο, Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

69. UNIVERSITY OF DERBY
www.derby.ac.uk

Σχολές Νομικής, Πληροφορικής και Επιστημών Υγείας και Design and Technology είναι αυτές που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν περισσότερο τους Έλληνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα προσφέρονται και part-time για τους εργαζόμενους.

70. ΝEWCASTLE UNIVERSITY
www.ncl.ac.uk

Αν και απομονωμένο στο βορρά της Αγγλίας, το συγκεκριμένο ίδρυμα συγκεντρώνει φοιτητές από 100 χώρες του κόσμου. Μαγνήτης είναι κυρίως οι Σχολές Ιατρικής και Φυσικών Επιστημών.

Φημισμένα ιδρύματα σε Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία

Σκοτία και Ουαλία δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν, όσον αφορά τα πανεπιστημιακά τους ιδρύματα, τα υπόλοιπα της Μεγάλης Βρετανίας. Μάλιστα, το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου βρίσκεται μεταξύ των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων στις σχετικές λίστες, ενώ φημισμένο είναι και το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

ΣΚΟΤΙΑ

82. THE UNIVERSITY OF EDINBURGH
www.ed.ac.uk

Καταφέρνει να συνδυάζει άριστα κλασικά πεδία σπουδών όπως η Νομική και η Ιστορία με νέα αντικείμενα όπως η πληροφορική και η στατιστική αλλά και η ιατρική και η Βιοτεχνολογία. Σίγουρα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ όμορφη πόλη που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους φοιτητές. Όσο για τα δίδακτρα κυμαίνονται κοντά στις 13.000 στερλίνες.

83. THE UNIVERSITY OF GLASGOW
www.Glasgow.ac.uk

Το ίδρυμα αυτό είναι από τα παλιότερα (1451) με καλό όνομα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν και οι θετικές σχολές είναι πολυπληθείς οι κλασικές σπουδές αποτελούν δυνατό σημείο.

84. THE UNIVERSITY OG ST ANDREWS
www.st-andrews.ac.uk

Είναι το γηραιότερο πανεπιστήμιο της Σκοτίας (1411) και διατηρεί εδώ και 6 αιώνες την ακαδημαϊκή του αρτιότητα. Από τα 19 τμήματά του τα 9 βαθμολογήθηκαν με άριστα και τα 8 ως εξαιρετικά ικανοποιητικά. Χωρίς να υστερεί στις θετικές επιστήμες, οι κλασικές έχουν διεθνή φήμη.

85. UNIVERSITY OF ABERDEEN
www.abdn.ac.uk

Ενα ε΄σιης απο τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Βρετανίας στο οποίο ιδιαίτερα καλή σ’ φήμης απολαμβάνουν οι τομείς της φαρμακολογίας , της Βιοϊατρικής, της κοινωνιολογίας, της νομικής και της ιστορίας.

86. UNIVERSITY OF DUNDEE
www.dundee.ac.uk

Ιατρική, μοριακή Βιολογία, βιοχημεία και ψυχολογία είναι μερικά από τα καλύτερα προγράμματα. Η ιατρική έρευνα στους τομείς του καρκίνου και του διαβήτη είναι αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο.

87. STRATHCLEDE UNIVERSITY
www.strath.ac.uk

Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1964. Η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων κατατάσσεται μεταξύ των 5 καλύτερων της Ευρώπης , ενώ οι οικονομικές σπουδές που παρέχει θεωρούνται από τις καλύτερες στη Βρετανία.

88. HERIOT-WATT UNIVERSITY
www.hw.ac.uk

Η ύπαρξή του χρονολογείται από το 1821 όταν ιδρύθηκε με το όνομα του Heriot και του watt του εφευρέτη της ατμοηλεκτρικής. Οι τομείς Εφηρμοσμένων μαθηματικών, Ορυκτού πλούτου και στατιστικής είναι οι καλύτεροί του.

89. THE UNIVERSITY OF PAISLEY
www.paisley.ac.uk

Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1992. Το ένα τέταρτο των φοιτητών επιλέγουν σπουδές στη διοίκηση των επιχειρήσεων.

90. THE UNIVERSITY OF STIRLING
www.striling.ac.uk

Κοινωνικές επιστήμες, περιβαλλοντικές σπουδές και μια καλή business school αποτελούν τα δυνατά του σημεία.

91. GLASGOW CALEDONIAN UNIVERSITY
www.gcal.ac.uk

92. NAPIER UNIVERSITY
www.napier.ac.uk

Τα προσφερόμενα μαθήματα στους τομείς του business και management είναι πρωτοποριακά και ανανεώνονται συνεχώς.

93. ROBERT GORDON UNIVERSITY
www.rgu.ac.uk

Έχει καλό όνομα στα τμήματα σχεδίου και τεχνών, αρχιτεκτονικής και διοίκησης επιχειρήσεων.

ΟΥΑΛΙΑ

94. BANGOR UNIVERSITY
www.bangor.ac.uk

Χημεία, Ωκεανολογία (η μεγαλύτερη του είδους) Δασοκομία, και Δασολογία αποτελούν τα δημοφιλέστερα προγράμματα

95. THE UNIVERSITY OF CARDIFF
www.cardiff.ac.uk

Από τα πιο αξιόλογα βρετανικά πανεπιστήμια βάσει κυβερνητικών αξιολογήσεων. Τα δυναμικότερα τμήματα είναι: Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Μηχανολογίας, Δημοσιογραφίας και Νομικής.

96. SWANSEA UNIVERSITY
www.swan.ac.uk

Μπορεί να περηφανεύεται τόσο για τις σχολές ξένων γλωσσών όσο και για τη Νομική του με συνδυαστικές σπουδές στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.

97. THE UNIVERSITY OF WALES ABERYSTWYTH
www.aber.ac.uk

Βιολογία, Βιβλιοθηκονομία και Διαχείριση Ηλεκτρονικών Δεδομένων, αλλά και οι γεωλογικές επιστήμες είναι το φόρτε του

98.UNIVERSITY OF WALES, LAMPETER
www.lamp.ac.uk

Τα προγράμματα αφορούν τους τομείς των ανθρωπιστικών σπουδών και των τεχνών.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

99. QUEEN΄S UNIVERSITY OF BALFAST
www.gub.ac.uk

Τα σημαντικότερα προγράμματά του εντοπίζονται στους κλάδους της Ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής μηχανολογίας και της Ψυχολογίας.

100. UNIVERSITY OF ULSTER
www.ulest.ac.uk

Θεωρητικές Επιστήμες και Σχέδιο είναι οι πλέον προτιμώμενες σχολές του μεγαλύτερου σε μέγεθος πανεπιστημίου της Β. Ιρλανδίας.

«Οικονομικές» επιλογές στη λονδρέζικη περιφέρεια

Ουδόλως υπολείπονται σε φήμη και πληρότητα του ομόσπονδου Πανεπιστημίου του Λονδίνου τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της βρετανικής πρωτεύουσας. Ορισμένα μάλιστα από αυτά, όπως το Μiddlesex, το Brunel, το Kingston, που είναι και πιο προσιτά από άποψη διδάκτρων στις ελληνικές οικογένειες, μπορούν να δώσουν ισχυρά ΜΒΑ Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μάνατζμεντ αλλά και Μηχανολογίας. Τα 10 κυριότερα από αυτά παρουσιάζουμε εδώ πριν «απλωθούμε» στην υπόλοιπη Αγγλία.

CITY UNIVERSITY
www.city.ac.uk

Επωφελούμενο της τοποθεσίας του στο κεντρικό Λονδίνο, συνδέει άμεσα την αγορά της βρετανικής πρωτεύουσας με τα ακαδημαϊκά του προγράμματα, γεγονός ωφέλιμο για τις εμπειρίες των φοιτητών. Οι βασικοί τομείς σπουδών εντοπίζονται στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μηχανολογία, Ιnformatics, Νομική, Μαθηματικά & Στατιστική καθώς και στις σπουδές Επικοινωνίας.

Όλοι οι φοιτητές έχουν πρόσβαση στη νέα τεχνολογία και σε δωρεάν μαθήματα γλωσσών. Από το σύνολο των 8.300 φοιτητών του, οι 3.500 παρακολουθούν μεταπτυχιακά, ενώ ο ένας στους έξι δεν είναι Βρετανός. Το City είναι από τις καλύτερες επιλογές για ΜΒΑ, Νομική και Δημοσιογραφία. Ιδρύθηκε το 1894.

ΒRUNEL UNIVERSITY
www.brunel.ac.uk

Από το 1966 που έλαβε τη σημερινή του μορφή, έως σήμερα, το Μπρουνέλ αναπτύσσει σταθερά το μέγεθός του και βελτιώνει το όνομά του. Επιλέγεται συνήθως για τους κλάδους της Διοίκησης Επιχειρήσεων, των Οικονομικών, της Μηχανολογίας, των Γεωλογικών Σπουδών και του Βιομηχανικού Σχεδίου. Φοιτούν 13.000 σπουδαστές.

ΤHE UNIVERSITY OF ΕAST LONDON
www.uel.ac.uk

Πρώην πολυτέκνικ, (εκπαιδευτική βαθμίδα αντίστοιχη με τα δικά μας ΤΕΙ, η οποία καταργήθηκε το 1992), με παράδοση στην υποδοχή φοιτητών όλων των ηλικιών από όλο τον κόσμο. Η σχολή των Κοινωνικών Επιστημών και ιδιαίτερα το τμήμα Νομικής είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στους φοιτητές, οι οποίοι συμμετέχουν συχνά σε εκπαιδευτικές εκδρομές στις Βρυξέλλες, τη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Η σχολή των Επιστημών & Υγείας διαθέτει πληθώρα εργαστηρίων για τη βιοτεχνολογική έρευνα.

UNIVERSITY OF WESTMINSTER
www.wmin.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1838 και εδώ και δέκα χρόνια έχει μετεξελιχθεί σε πανεπιστήμιο παρουσιάζοντας τα δυνατότερά του σημεία στις φιλολογικές σπουδές (διδάσκονται περίπου 28 γλώσσες), στα Μedia και τις Διεθνείς Σχέσεις, χωρίς ωστόσο να υστερεί και στους τομείς της μηχανολογίας και των θετικών επιστημών.

UNIVERSITY OF GREENWICH
www.gre.ac.uk

Άλλο ένα πρώην πολυτέκνικ που όμως αξιολογείται ψηλά στους τομείς της αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδίου καθώς και στο management κατασκευών. Επιπλέον, στεγάζει το Ίδρυμα Φυσικών Πόρων το οποίο αποτελεί εξειδικευμένο κέντρο για την έρευνα στην αγροκαλλιέργεια και την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

ΜIDDLESEX UNIVERSITY
www.mdx.ac.uk

Τo Mιντλσεξ -και αυτό πρώην πολυτέκνικ- είναι ένα από πολυπληθέστερα πανεπιστήμια της Βρετανίας. Οι δυνατότεροί του τομείς εντοπίζονται στις σπουδές business και management αλλά και στην Ιστορία Τέχνης. Είναι ένα πανεπιστήμιο ιδιαίτερα φιλικό σε ενήλικες που θέλουν να ξεκινήσουν σπουδές ή να επιστρέψουν στα θρανία και η δομή των προγραμμάτων του επιτρέπει την επιλογή αντικειμένων που ανταποκρίνονται στην επαγγελματική προϋπηρεσία των φοιτητών του.

ΤHAMES VALLEY UNIVERSITY
www.tvu.ac.uk

Το πανεπιστήμιο αντιμετώπισε πριν από λίγα χρόνια αρκετά προβλήματα, αφού οι επίσημες βρετανικές αξιολογήσεις δεν ήταν κολακευτικές.

Ωστόσο τομείς όπως η Διοίκηση Επιχειρήσεων, οι Ηλεκτρονικές τέχνες, οι Τουριστικές Σπουδές και η Νοσηλευτική εξακολουθούν να προσελκύουν φοιτητές. Έχει φιλικό admission.

 

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

 

Γαλλικά πανεπιστήμια με αίγλη

Η δομή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γαλλία μοιάζει με την ελληνική. Λειτουργούν δύο τύπου Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κλασικά «ΑΕΙ» -περίπου 85 δημόσια- και τα Grades Ecoles σαν ανώτατα πολυτεχνικά κυρίως ιδρύματα, που πλησιάζουν τα 500 και έχουν, όμως, πιο αυστηρά κριτήρια πρόσβασης και μεγαλύτερο κύρος. Υπολογίζονται σε περίπου 3.000 οι Έλληνες που σπουδάζουν στη Γαλλία.

 

Η δομή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γαλλία μοιάζει με την ελληνική. Λειτουργούν δύο τύπου Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κλασικά «ΑΕΙ» -περίπου 85 δημόσια- και τα Grades Ecoles σαν ανώτατα πολυτεχνικά κυρίως ιδρύματα, που πλησιάζουν τα 500 και έχουν, όμως, πιο αυστηρά κριτήρια πρόσβασης και μεγαλύτερο κύρος. Υπολογίζονται σε περίπου 3.000 οι Έλληνες που σπουδάζουν στη Γαλλία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Οι σπουδές είναι οργανωμένες στους εξής 3 κύκλους.

1oς κύκλος: Διαρκεί δύο χρόνια και χορηγεί το Δίπλωμα Γενικών Πανεπιστημιακών Σπουδών (DΕUG).

2ος κύκλος: Το DΕUG είναι το εισιτήριο για το τρίτο έτος που δίνει το δίπλωμα Licence, το οποίο οδηγεί στο τέταρτο έτος και στον τίτλο Μaitririse.

3ος κύκλος (Μεταπτυχιακά): Οι βασικοί μεταπτυχιακοί τίτλοι είναι το DΕΑ, το DΕSS, και το Doctorat.

ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ: Παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, καταρτίζουν επαγγελματίες και παράγουν αποφοίτους έτοιμους για κορυφαίες επαγγελματικές θέσεις. Δέχονται λιγότερους φοιτητές από τα πανεπιστήμια και τα προγράμματά τους είναι συνήθως 5ετή.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Η εγγραφή στα δημόσια ιδρύματα μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1.000 ευρώ, ανάλογα με την κατάρτιση. Τα ετήσια έξοδα εγγραφής σε ιδιωτικό ίδρυμα κυμαίνονται από 3.000-8.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ακραίες εκδοχές των 25.000 ευρώ!

Κόστος ζωής: Για να ζει σχετικά άνετα ένας φοιτητής θα πρέπει να προϋπολογίζει ποσό μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα για το Παρίσι και μέχρι 900 ευρώ για Γρενόμπλ, Λιλ, Μπορντό και άλλες επαρχιακές πόλεις.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31 Αθήνα, τηλ. 210-3398666 Γαλλική Πρεσβεία, Βασιλ. Σοφίας 7, τηλ. 210-3611663

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΣΟΡΒΟΝΝΗ – La Sorbonne
www.sorbonne.fr

Η Σορβόννη ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα. Σήμερα αποτελείται από τέσσερα πανεπιστήμια που το καθένα με την ειδικότητά του και τη φήμη του για συγκεκριμένα αντικείμενα σπουδών συμβολίζει το απόλυτο κύρος και την ιστορία της γαλλικής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΡARIS Ι ΡANTHEON – SORBONNE – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ, ΠΑΡΙΣΙ Ι – ΠΑΝΘΕΟΝ.
www.unit-paris1.fr

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ευρωπαϊκές Σπουδές, Διεθνείς Σχέσεις, Διοίκηση Επιχειρήσεων. Παρέχει υψηλότατου επιπέδου σπουδές κυρίως στους τομείς Δικαίου, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και στον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

PARIS ΙΙΙ – SORBONNE ΝOUVELLE – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙ ΙΙΙ.
www.univ-paris3.fr

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Γλωσσολογία, Συγκριτική Λογοτεχνία, Γαλλική Λογοτεχνία, η Γαλλική ως ξένη γλώσσα. Σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας αλλά και άλλων τεσσάρων γλωσσών (Αγγλικής, Ιταλικής, Αραβικής, Ισπανικής) σε υψηλό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Διδακτική.

PARIS ΙV – PARIS SORBONNE – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙ ΙV
www.paris4.sorbonne.fr

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Γαλλική Φιλολογία, Ιστορία, Φιλοσοφία. Προσφέρει υψηλού επιπέδου σπουδές τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, σε ένα ευρύτατο φάσμα αντικειμένων, ξεκινώντας από την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία, την Αιγυπτιολογία, μέχρι τη Γλωσσολογία, την Κοινωνιολογία, τη Φιλοσοφία και τη μελέτη των περισσότερων σύγχρονων γλωσσών και πολιτισμών.

UNIVERSITE RENE DESCARTES PARIS V
www.univ-paris5.fr

Φημίζεται για το υψηλό επίπεδο σύγχρονων νομικών σπουδών ιδιαίτερα γύρω από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αλλά και την αρτιότητα του ερευνητικού του προγράμματος στη Βιοϊατρική.

UNIVERSITE NANTERRE PARIS X
www.u-paris10.fr

Πρόκειται για το κατεξοχήν Οικονομικό Πανεπιστήμιο της γαλλικής πρωτεύουσας, που δίνει στην αγορά δυνατά πτυχία και ισχυρούς μεταπτυχιακούς τίτλους γύρω από χρηματοοικονομικές σπουδές και μάνατζμεντ.

6. UNIVERSITE DENIS DIDEROT PARIS VII
www.sigu7.jussieu.fr

Κυψέλη σύγχρονων σπουδών γύρω από τις επιστήμες υγείας. Ιατρική, Βιολογία, Χημεία, Ψυχολογία και Ψυχιατρική βρίσκουν εδώ το κέντρο της έρευνας και της επιστημονικής αναζήτησης.

UNIVERSITE PARIS DAUPHINE PARIS IX
www.dauphine.fr

Στην κορυφαία θέση των γνωστικών αντικειμένων βρίσκεται η Πληροφορική. Η ανάπτυξη των σπουδών γύρω από τις νέες τεχνολογίες είναι μεγάλη τα τελευταία χρόνια, γι αυτό το συγκεκριμένο ίδρυμα δέχεται συνεχώς δημόσιους επαίνους και έπαθλα από τις επιτροπές αξιολογήσεων.

ECOLE NORMALE SUPERIEURE – PARIS (1794)
www.ens.fr

? Κατόπιν ειδικών εξετάσεων ένας αριθμός ξένων σπουδαστών γίνεται αποδεκτός σ’ αυτό το δημοφιλές πανεπιστήμιο της Γαλλίας που έχει να επιδείξει πολλούς διάσημους αποφοίτους. Για τους ξένους φοιτητές προβλέπονται πέντε κατατακτήριες εξετάσεις για το πρώτο έτος σπουδών. Επίσης υπάρχουν δύο κατατακτήριες εξετάσεις για το δεύτερο και το τρίτο έτος σπουδών στα πεδία των Φυσικών Επιστημών (για τέσσερις θέσεις) και μία εξέταση για το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόγραμμα ΕΝS-Εurορe (15 θέσεις) που απευθύνεται σε φοιτητές μαθηματικών, πληροφορικής, φυσικής, βιολογίας, γεωλογικών σπουδών κ.λπ.

ECOLE ΡOLYTECHNIQUE (1794)
www.polytechnique.fr

Ιδρύθηκε για να καταρτίζει στρατιωτικούς μηχανικούς. Αν και ακόμη λειτουργεί υπό την εποπτεία του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, ο ρόλος της σχολής έχει αλλάξει. Σήμερα πλέον οι απόφοιτοι γίνονται ερευνητές, υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, μηχανικοί με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ειδίκευσης, καθώς και διευθυντικά στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η εισαγωγή στην Εcole Ρolytechnique, γίνεται με εξαιρετικά αυστηρές εξετάσεις.

ΕCOLE ΝATIONALE SUPERIEURE DES ΒEAUX-ARTS ΡARIS (ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ – ΠΑΡΙΣΙ)
www.ensba.fr

Εκτός από την αίτηση και τις εξετάσεις, η διαδικασία εισαγωγής προϋποθέτει την υποβολή ντοσιέ με 20 πρωτότυπες εικαστικές εργασίες.

Διάρκεια σπουδών: 5 έτη. Πτυχίο: Diplome National Superieur d’ expression plastique. e-mail για αιτήσεις αλλοδαπών: mathilde.ferrer@ensba.fr

ECOLE ΝATIONALE SUPERIEURE DES ARTS DECORATIFS – ΡARIS (ΕΝSΑD) – ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ – ΠΑΡΙΣΙ (1767)
www.ensad.fr

e-mail για αιτήσεις: admissiο n@.ensad.fr

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διακοσμητικό σχέδιο. Ενδυματολογικό σχέδιο, εικόνα και επικοινωνίες, multimedia, γραφικά, σκηνογραφία, βιομηχανικό σχέδιο, διαφημιστική αφίσα. Διάρκεια σπουδών: 4 έτη.

ECOLES CENTRALES (1829)
www.ecp.fr

Η πρώτη Grand Εcole ιδρύθηκε στο Παρίσι για να καταρτίζει μηχανικούς για τη βιομηχανία. Πέραν του Παρισιού, υπάρχουν Εcoles Centrales επίσης στη Λιλ, τη Λιόν και τη Ναντ. Σήμερα, στις Εcoles Centrales, δημοφιλέστερες κατευθύνσεις είναι: Πληροφορική, Συστήματα Ελέγχου, Ηλεκτρονική, Μηχανολογία.

 

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

 

Πόλος έλξης για τους Ελληνες η «ελίτ» των ιταλικών ΑΕΙ

Στην Ιταλία λειτουργούν 75 κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια (universita). Από τα σημαντικότερα ιταλικά πανεπιστημιακά κέντρα είναι η Ρώμη, η Μπολόνια -εκεί βρίσκεται το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου- η Φλωρεντία και το Τορίνο. Αν και ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών βαίνει μειούμενος, η ελληνική κοινότητα εξακολουθεί να είναι η πολυπληθέστερη στη γειτονική χώρα, αφού επτά στους δέκα (μη Ιταλούς) Ευρωπαίους που επιλέγουν την Ιταλία για σπουδές είναι Ελληνες.

 

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Προϋποθέσεις Εισαγωγής
Ολοι οι υποψήφιοι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας μπορούν να φοιτήσουν στα ιταλικά πανεπιστήμια, αρκεί να κατέχουν έναν έγκυρο τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να περάσουν επιτυχώς ενδεχόμενες εισαγωγικές εξετάσεις (όπου αυτό προβλέπεται) στη σχολή της επιλογής τους.

Επιπλέον, ο υποψήφιος πρέπει να λάβει μέρος σε εξετάσεις επάρκειας της ιταλικής γλώσσας, που γίνονται από το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Tο κόστος εγγραφής σε κάποιο ιταλικό κρατικό πανεπιστήμιο κυμαίνεται από 765 έως 1.020 ευρώ. Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα έξοδα εγγραφής και, πολύ περισσότερο τα δίδακτρα, είναι πολύ περισσότερα, αλλά λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου και αναλόγως καθορίζεται το ύψος των διδάκτρων.

Πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Τενέδου 27, Κυψέλη – τηλ. 210/8665186) δέχεται το κοινό από 14 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, καθημερινά στις 12.30.

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (οδός Φλέμιγκ 1, Τηλ. 2310/886000)

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
www.iuav.it

Ιδρύθηκε το 1926, προσφέρει μόνον μεταπτυχιακές σπουδές (υψηλότατου επιπέδου) και θεωρείται η δεύτερη καλύτερη σχολή Αρχιτεκτονικής στην Ιταλία, ύστερα από αυτή της Ρώμης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις τομείς μεταπτυχιακών σπουδών: Αρχιτεκτονική, Σχέδιο & Τέχνες, Αστικός & Περιφερειακός σχεδιασμός.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
www.iue.it

Ιδρύθηκε το 1976 από τα μέλη της τότε ΕΟΚ με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης σε υποψήφιους διδάκτορες στον τομέα των Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Φυσικά, τα προγράμματα σπουδών και τα πεδία έρευνας έχουν σαφή προσανατολισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις πολιτικές της. Υπάρχουν τέσσερα τμήματα σπουδών: Οικονομικά, Ιστορία & Πολιτισμός, Νομική, Πολιτικές & Κοινωνικές Επιστήμες. e-mail για πληροφορίες:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΟΥΙΤΖΙ ΜΠΟΚΟΝΙ – ΜΙΛΑΝΟ
www.uni_bocconi.it

Ιδρύθηκε το 1902 και είναι το πρώτο ιταλικό πανεπιστήμιο που απένειμε πτυχίο στις Οικονομικές Σπουδές. Αναγνωρίζεται ως το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ιταλίας για σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών και διατηρεί επαφές με όλα τα μεγάλα οικονομικά πανεπιστήμια του κόσμου. Επίσης, αναγνωρίζεται η ιδιαίτερη προσήλωσή του στην έρευνα καθώς και οι στενές του σχέσεις με την επιχειρηματική κοινότητα της Ιταλίας. Ανεπιφύλακτα, μία από τις καλύτερες επιλογές για ΜΒΑ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

e-mail:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
www.unibo.it

Πρόκειται για το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1088 και εξακολουθεί να διατηρεί τη φήμη και το κύρος του. Διακρίνεται για το επίπεδο σπουδών στους τομείς Νομικών σπουδών, Γλωσσολογίας & Σημειολογίας, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και στα τμήματα Φυσικής και Χημείας. Κυρίως, ωστόσο, διακρίνεται για το επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών στους τομείς του Αρχιτεκτονικού Σχεδίου και των Νομικών σπουδών.

Site για αλλοδαπούς φοιτητές:

www.unibo.it/infostud/matricol/studstra/default_engl.htm 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΡΕΝΤΟ
www.unitn.it

Ενα από τα καλύτερα ιταλικά πανεπιστήμια στους τομείς των Οικονομικών και Νομικών Σπουδών. Διακρίνεται για τις ιδιαίτερα ελκυστικές προοπτικές μεταπτυχιακής έρευνας στους τομείς Περιβαλλοντολογίας, Διοίκησης, Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ε-commerce, Οικονομικής Ανάπτυξης Βαλκανίων.

e-mail:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΝΚΟΝΑ
www.unian.it

Από το πλήθος των τμημάτων και ειδικοτήτων του πανεπιστημίου, ξεχωρίζουν οι σπουδές θετικής κατεύθυνσης. Στις ιταλικές και διεθνείς αξιολογήσεις, σημειώνονται ιδιαίτερα ως αξιόλογες οι σπουδές στα Μαθηματικά-Φυσική-Χημεία, στην Ιατρική και τη Μηχανολογία.

e-mail:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΙΕΝΑ
www.unisi.it

Στον τομέα της Οικονομίας & Διοίκησης διακρίνεται το Τμήμα Τραπεζικών Σπουδών, ενώ στον τομέα των Φιλολογικών Σπουδών, ξεχωρίζουν για το επίπεδό τους οι σπουδές Γλωσσολογίας στο διάσημο Centro Linguistico.

e-mail:

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΡΙΝΟ
www.polito.it

Μια απ’ τις πιο φημισμένες ειδικεύσεις στον τομέα της Αρχιτεκτονικής (σε μεταπτυχιακό επίπεδο) λέγεται Οικία – Πολιτεία (Casa – Citta), ενώ στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τομείς του Βιομηχανικού Σχεδίου, των Γραφικών & Εικονικού Σχεδίου καθώς και της Δομικής & Γεωτεχνικής Μηχανικής.

e-mail:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΝΤΟΒΑ
www.unipd.it

Ιδρύθηκε το 1222. Η παρουσία του Γαλιλαίου στην Πάντοβα (1592-1610) σφράγισε όχι μόνο την πόλη αλλά και τον προσανατολισμό των σπουδών του Πανεπιστημίου. Ετσι, ανάμεσα στις 13 ειδικότητες των τμημάτων του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, ξεχωρίζουν η Αστρονομία, η Μηχανική, η Φυσική, η Ιατρική και η Φιλοσοφία. e-mail:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ
www.unipg.it

Πανεπιστήμιο με 11 προσφερόμενους τομείς ειδικοτήτων που, ωστόσο, διακρίνεται ιδιαίτερα για τις επιδόσεις του στις Φυσικομαθηματικές Σπουδές. Το τμήμα Φυσικής έχει το δικό του site: www.fisica.unipg.it/webphysics/.

e-mail:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΡΜΑ
www.unipr.it

Πανεπιστήμιο με πολύ καλές επιδόσεις στις ανθρωπιστικές σπουδές. Η Ιστορία, η Ιστορία της Τέχνης, η Κλασική & Μεσαιωνική Φιλολογία, η Αρχαιολογία, αλλά και η Μουσικολογία και η Θεατρολογία είναι τομείς που αν επιλεγούν από τον υποψήφιο φοιτητή θα τον ανταμείψουν.

e-mail:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΕΡΑΡΑ
www.unife.it

Καλός προορισμός για μεταπτυχιακές σπουδές ο τομέας Βιολογίας και Ιατρικής, με τις ειδικότητες βιοϊατρικής και πρωτοποριακών θεραπειών, Εμβρυολογίας, Ωτολογίας, Ανθρώπινης Διατροφής να ξεχωρίζουν.

e-mail επικοινωνίας για σπουδές Ιατρικής-Βιολογίας:

 

e-mail επικοινωνίας για σπουδές Μηχανικής:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΙΖΑ
www.unipi.it

Οι σπουδές σε Ιατρική, Αρχιτεκτονική, Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες το κατατάσσουν στην πρώτη δεκάδα της Ιταλίας. Ωστόσο, αυτό που διακρίνεται διεθνώς είναι το Φυσικομαθηματικό του τμήμα και ειδικά οι μεταπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά. Πληροφορίες για αιτήσεις και εγγραφές στα μεταπτυχιακά προγράμματα στο www.unipi.it/dottorati/

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ
www.unifi.it

Σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ιταλίας λειτουργεί ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 70.000 φοιτητές. Φημίζεται κυρίως για τις σπουδές στην Αρχιτεκτονική, την Ιστορία της Τέχνης, τις Καλές Τέχνες, στην Ιταλική Γλώσσα & Φιλολογία, καθώς και στις Κοινωνικές Επιστήμες.

e-mail:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΒΙΑ
www.unipv.it

Ξεχωρίζουν τα προγράμματα στις Τέχνες, τις Κοινωνικές Επιστήμες και στην Πληροφορική. Το Πανεπιστήμιο μετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, ειδικά στους τομείς Computer Science και Systems Εngineering.

e-mail:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΥΡΜΠΙΝΟ
www.uniurb.it

Τα μεγάλα του ατού είναι τα τμήματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, ενώ έμφαση δίνεται επίσης στις σπουδές Νομικών Επιστημών, Φιλολογίας & Γλωσσολογίας, Ιστορίας της Τέχνης. e-mail:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΕΝΟΒΑΣ
www.unige.it

Θεωρείται καλός προορισμός για σπουδές σε τομείς της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, Ιnformatics, Computer Science, Ιntelligent Αutomation & Soft Computing.Το Πανεπιστήμιο συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.

e-mail:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΟΝΤΕΝΑ & ΕΜΙΛΙΑ
www.unimo.it

Θεωρείται σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο για δυο διαφορετικούς τομείς σπουδών:Α) Φιλολογία & Φιλοσοφία (www.lettere.unimo.it) e-mail: ) Επιστήμες Επικοινωνίας (www.cei.unimo.it)

e-mail:,

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΑΠΟΛΙ «PARTHENOPE»
www.uninav.it

…Σπεσιαλιτέ των «Παρτενοπέι» είναι οι σπουδές στη Στατιστική και στις Ναυτικές Επιστήμες. Τα διπλώματα στους δυο αυτούς τομείς έχουν απήχηση στις ναυτιλιακές ιταλικές εταιρείες και διεκδικούν με αξιώσεις τα τελευταία χρόνια και τη διεθνή αναγνώριση.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΡΙΕΣΤΕ
www.univ.trieste.it

Ποικιλία σπουδών στις θετικές επιστήμες προσφέρει το συγκεκριμένο ίδρυμα. Ξεχωρίζουν τα τμήματα Φυσικής και Χημείας, Ηλεκτρονικής και Πληροφορικής αλλά το μοναδικό στο είδος του δίπλωμα είναι αυτό της υποθαλάσσιας Γεωλογίας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΥΝΤΙΝΕ
www.uniud.it

Το δίπλωμα Χειρουργικής Ιατρικής είναι από τα πιο διαφημισμένα του ιδρύματος, που παρέχει επίσης σύγχρονες σπουδές στα Μαθηματικά και την Πληροφορική.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΙΛΑΝΟΥ
www.polimi.it

Το μεγάλο τμήμα είναι η Αρχιτεκτονική και η φήμη της επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το ακαδημαϊκό έτος 1999/2000 οι αποφοιτήσαντες με Laurea από τη σχολή αυτή αντιπροσώπευαν το 27% του συνόλου των αποφοίτων Αρχιτεκτονικής σε όλη την Ιταλία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΩΜΗΣ LA SAPIENZA
www.uniroma1.it

Ιδρύθηκε το 1303, διαθέτει 14 σχολές και φιλοξενεί 175.000 φοιτητές. Πολλοί το ονομάζουν τεράστιο και χαοτικό, όλοι όμως συμφωνούν ότι είναι το μεγάλο πανεπιστήμιο της Ρώμης. Εδώ, αξίζει κανείς να διεκδικήσει μια θέση στην καλύτερη Αρχιτεκτονική Σχολή της Ιταλίας τόσο για προπτυχιακές όσο και για τις υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακές σπουδές. Επίσης διακρίνεται το επίπεδο των αποφοίτων από τα τμήματα Καλών Τεχνών, του τμήματος Θεάματος-Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και Ψηφιακών Θεαμάτων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΩΜΗΣ ΤOR VERGATA
www.uniroma2.it

Ειδικεύεται πρωτίστως στις Θετικές Επιστήμες, ενώ ακολουθούν οι Οικονομικές και Φιλολογικές σπουδές. Τα Τμήματα Φυσικής & Χημείας (www.roma2.infn.it) είναι οι πλέον ισχυροί τομείς του και ειδικότερα αυτός της Αστροφυσικής.

e-mail: ChianaΤ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΩΜΗΣ ROMA ΤRE
www.uniroma3.it

Καίτοι ιδρύθηκε μόλις το 1992, κατάφερε να αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις των ιταλικών πανεπιστημίων, οφείλοντας τη φήμη του κυρίως στις σπουδές Αρχιτεκτονικής και Φιλολογίας – Φιλοσοφίας. Το Τμήμα Πληροφορικής & Αυτοματισμού, επίσης, ήδη παρουσιάζει σημαντικές διακρίσεις για τα ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων του.

e-mail:

 

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Γερμανικές προτάσεις με κύρος και αξιοπιστία

Στη Γερμανία λειτουργούν 315 κρατικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από αυτά, 113 είναι πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές, 46 ακαδημίες Καλών Τεχνών και ωδεία, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 140 ανώτερες σχολές ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης (Fachhochschulen).

 

Στη Γερμανία λειτουργούν 315 κρατικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από αυτά, 113 είναι πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές, 46 ακαδημίες Καλών Τεχνών και ωδεία, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 140 ανώτερες σχολές ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης (Fachhochschulen). Εδώ παρουσιάζονται ιδρύματα μόνον της πρώτης κατηγορίας (πανεπιστήμια).

Τα περισσότερα ιδρύματα δημιουργούν υπό θαυμάσιες συνθήκες έρευνας και διδασκαλίας και οι αλλοδαποί φοιτητές και ερευνητές είναι πραγματικά ευπρόσδεκτοι. Οι Γερμανοί έχουν ιδιαίτερη αντίληψη για την εκπαίδευση: Γνώση, έρευνα και επαγγελματική απορρόφηση αποτελούν για τον Γερμανό φοιτητή μια ενιαία πορεία από το πρώτο του έτος στο πανεπιστήμιο μέχρι και τη διδακτορική του διατριβή, εάν επιλέξει να κλείσει έτσι τον κύκλο σπουδών του. Στα δημόσια γερμανικά πανεπιστήμια δεν απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, είτε για πτυχιακές είτε για προπτυχιακές σπουδές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πληροφορίες δίνονται από την Πρεσβεία της Γερμανίας, Καραολή και Δημητρίου, Κολωνάκι Αθήνα 10675, τηλ.: 210-7285111, 7285242 και από το άψογο στην εξυπηρέτηση Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Ιnstitut), Ομήρου 14-16 Αθήνα, τηλ.: 210-3608111-15. Επίσης από το: Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης Βασιλίσσης Όλγας 66, τηλ.: 2310-889610 Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DΑΑD), Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Τηλ.: 2310-997556.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (1386)
www.uni-heidelberg.de

Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας είναι ένα κοσμοπολίτικο, φιλελεύθερο και ανοιχτό στις επιστημολογικές τάσεις ίδρυμα, το οποίο απολαμβάνει παγκόσμιο κύρος και αναγνώριση. Η Φιλοσοφική Σχολή έχει κατατμηθεί σε πέντε τμήματα, ενώ οι οικονομικές επιστήμες έχουν αυτονομηθεί. Κάθε του τμήμα αποτελεί μία εγγυημένη για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης επιλογή, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Πανεπιστήμιο της Λειψίας (1409)
www.uni-leipzig.de

Ένα από τα αρχαιότερα και διασημότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, που μεταξύ άλλων έχει συνδεθεί με τα ονόματα των Νίτσε, Γκαίτε και Βάγκνερ. Η Λειψία είναι πόλη τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και εκδοτικών επιχειρήσεων, γεγονός που αφήνει τη σφραγίδα του στους κλάδους σπουδών του πανεπιστημίου, το οποίο έχει ενσωματώσει στα τμήματά του νέα πρωτοποριακά προγράμματα στη Διοίκηση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το Τραπεζικό και Χρηματιστηριακό Σύστημα, τις Δημόσιες Σχέσεις και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πανεπιστήμιο Κολωνίας (1388)
www.uni-Κoeln.de

Είναι το τρίτο πολυπληθέστερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας, με περίπου 55.000 φοιτητές. Προσφέρει τα πλεονεκτήματα ενός campus, χωρίς όμως να βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πόλης. Διατηρεί πολύ καλή φήμη σε όλο τον κόσμο και επιλέγεται από μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών. Καλλιεργεί στενή συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Ρennsylvania State και το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αλλά και με το δικό μας Αριστοτέλειο. Οι τομείς Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών προσφέρουν ένα μοναδικό στο είδος του πρόγραμμα με τον τίτλο Εuropean Μanager.

Πανεπιστήμιο Νυρεμβέργης «Friedrich-Αlexander» (1743)
www.uni-erlangen.de

Διακρίνεται για τον συνδυασμό παράδοσης και νεωτερικότητας και καλύπτει το σύνολο σχεδόν των σύγχρονων επιστημονικών πεδίων. Μολονότι διαθέτει μακρά παράδοση στην κλασική παιδεία, δεν υστερεί στους τομείς των κοινωνικών και των θετικών/τεχνολογικών επιστημών. Η λειτουργία και τα προγράμματα σπουδών του ενθαρρύνουν τη συνεργασία φοιτητών από διαφορετικά πεδία.

Πανεπιστήμιο Μπάμπεργκ «Οtto-Friedrich» (1647)
www.uni-bamberg.de

Η έμφαση στις καλές τέχνες, τις κοινωνικές επιστήμες και ιδιαιτέρως στα οικονομικά αποτελούν τα δυνατά σημεία του πανεπιστημίου. Στους τομείς αυτούς προσφέρονται σύγχρονα προγράμματα σπουδών, από τη Θεολογία έως τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Πανεπιστήμιο Βρέμης (1971)
www.uni-bremen.de

Τις τελευταίες δεκαετίες η όμορφη πόλη της Βρέμης έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό και επιστημονικό κέντρο. Το πανεπιστήμιο φημίζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τους τομείς της τεχνολογίας, περιβαλλοντικής έρευνας, την πληροφορική, τις θετικές επιστήμες και τις επιστήμες υγείας.

Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ «Αlbert-Ludwigs» (1457)
www.uni-freiburg.de

Ο κλάδος της Ιατρικής είναι διεθνώς αναγνωρισμένος χάρη στις εκτεταμένες κλινικές και πειραματικές έρευνές του. Το Φράιμπουργκ, βάσει στατιστικών, είναι η πόλη που οι περισσότεροι Γερμανοί θα ήθελαν να ζουν, χάρη στον ιδανικό αριθμητικά πληθυσμό και την πλούσια πολιτιστική ζωή.

Πανεπιστήμιο Κονστάντσας (1966)
www.uni-konstanz.de

Τα μεγαλύτερα και δυνατότερα προγράμματα σπουδών του είναι αυτά των Πολιτικών Επιστημών και της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι ένα πανεπιστήμιο-campus, με σύγχρονες εγκαταστάσεις στις όχθες της ομώνυμης λίμνης στα σύνορα με την Ελβετία και την Αυστρία.

Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ (1907)
www.uni-mannheim.de

Έχει μακρά και αξιοζήλευτη παράδοση στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες, οι οποίες εξακολουθούν να κυριαρχούν στις προτιμήσεις των φοιτητών. Τα προγράμματα οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων απολαμβάνουν πολύ καλή φήμη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα αυτό καθώς και το πρόγραμμα ανωτάτης εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Επιστήμη θεωρούνται πρωτοποριακά και τα ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων τους είναι υψηλά.

Πολυτεχνείο Μονάχου (1868)
www.tu-muenchen.de

Πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση των τεχνολογικών εξελίξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι το ίδρυμα που συνέβαλε αποφασιστικά στη μεταμόρφωση της Βαυαρίας από αγροτική επαρχία σε βιομηχανική περιοχή. Το κεντρικό κτίριο εδρεύει στην καρδιά του Μονάχου, ενώ η Γεωργική Σχολή και η Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων είναι εγκαταστημένες σε απόσταση 30 χλμ. από το Μόναχο.

 

ΕΘΝΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ edugate.gr

ΤΑ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Απόλυτη σύγκριση δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι πολύ δύσκολο να γίνει αφού πολλά από τα κριτήρια που θέτουν οι διάφοροι οργανισμοί που συγκρίνουν είναι σχετικά.

Για παράδειγμα κάποιοι προσμετρούν ιδιαίτερα την ερευνητική δραστηριότητα με βάση κονδύλια που εξοικονομούνται ενώ άλλοι με βάση δημοσιευμένες εργασίες.

Ένα από τους παράγοντες που έχει ενδιαφέρον είναι η αναλογία προσωπικού και φοιτητών. Κατά κανόνα όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός του προσωπικού σε ένα πανεπιστήμιο, τόσο πιο εξατομικευμένη μόρφωση παρέχεται, χωρίς βέβαια ακόμα και αυτό να είναι απόλυτο.

Με βάση το παραπάνω κριτήριο σας παρουσιάζουμε τα 10 κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια έτσι όπως τα δημοσίευσε η “independent”. Το κριτήριο της αναλογίας δεν υπολογίζεται απλά από 2 αριθμούς (διδάσκοντες – φοιτητές) αλλά και από επιπλέον παράγοντες όπως διδάσκοντες ανά τομέα, τμήμα κλπ, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό.

10) Το πανεπιστήμιο του Liverpool, το οποίο είναι από τα πρώτα αστικά πανεπιστήμια στην Αγγλία και με αναλογία φοιτητών – διδασκόντων 13,2.

9) Το πανεπιστήμιο King’s College στο Λονδίνο, το οποίο ιδρύθηκε το 1829, είναι το τέταρτο παλαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα στη Μ. Βρετανία και έχει αναλογία φοιτητών – διδασκόντων 12.

8) Το London School of Economics, το οποίο είναι από τα πιο εξειδικευμένα πανεπιστήμια στον κόσμο και από τα καλύτερα στον τομέα του που είναι φυσικά οι οικονομικές επιστήμες. Έχει αναλογία φοιτητών – διδασκόντων 11,8.

7)  Το University of Cambridge, το οποίο ιδρύθηκε το 1209 και αναλογία φοιτητών – διδασκόντων 11.7 με τμήματα όπου ένας διδάσκοντας κάνει μάθημα σε 2 ή 3 φοιτητές!

6) Το School of Oriental and African Studies, το οποίο όντως μέρος του ευρύτερου πανεπιστημίου του Λονδίνου ιδρύθηκε για την εκπαίδευση των αποίκων και έχει αναλογία φοιτητών – διδασκόντων 11,1.

5) Το Imperial College London, το οποίο παλαιότερα ήταν μέρος του πανεπιστημίου του Λονδίνου αλλά από το 2007 λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα. Έχει αναλογία φοιτητών – διδασκόντων 10,9.

4) Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με 900 χρόνια ιστορίας και αναλογία φοιτητών – διδασκόντων 10,8.

3) Το πανεπιστήμιο του Bedfordshire με αναλογία φοιτητών – διδασκόντων 10,7.

2) Το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ένα από τα πιο ιστορικά ιδρύματα και αναλογία φοιτητών – διδασκόντων 9,7.

1) Το πανεπιστήμιο του Buckingham είναι από τα μικρότερα ιδρύματα αλλά αυτό με την καλύτερη αναλογία φοιτητών – διδασκόντων μόλις 8,9!

www.inital.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ιταλικά Πανεπιστήμια
Πηγή wikipedia
Παρακάτω αναφέρονται τα πλέον σοβαρά Πανεπιστήμια της Ιταλίας

1. Alta Scuola Politecnica (https://www.asp-poli.it/)

2. University of Ancona (Università degli Studi di Ancona, Università Politecnica delle Marche) (https://www.univpm.it/)

3. University of L\’Aquila (Università degli Studi dell\’Aquila, Università degli Studi de L\’Aquila) (https://www.univaq.it/)

4. University of Bari (Università degli Studi di Bari) (https://www.uniba.it/)

5. Polytechnic University of Bari (Politecnico di Bari) (https://www.poliba.it/)

6. Basilicata University (Università degli Studi della Basilicata) (https://www.unibas.it/)

7. University of Bergamo (Università degli Studi di Bergamo) (https://www.unibg.it/)

8. University of Bologna (Università di Bologna, Università degli Studi di Bologna) (https://www.unibo.it/)

9. Collegio Superiore of Bologna (Collegio Superiore di Bologna) (https://www.collegio.unibo.it/)

10. Bologna Center, Johns Hopkins University (https://www.jhubc.it/)

11. University of Brescia (Università degli Studi di Brescia) (https://www.unibs.it/)

12. Free University of Bozen-Bolzano (Libera Università di Bolzano, Freie Universität Bozen) (https://www.unibz.it/)

13. University of Cagliari (Università degli Studi di Cagliari) (https://www.unica.it/)

14. University of Calabria (Università della Calabria, Università degli Studi della Calabria) (https://www.unical.it/)

15. University of Camerino (Università di Camerino, Università degli Studi di Camerino, UNICAM) (https://www.unicam.it/)

16. University of Cassino (Università degli Studi di Cassino) (https://www.unicas.it/)

17. University of Catania (Università di Catania, Università degli Studi di Catania) (https://www.unict.it/)

18. University of Chieti (Universita degli Studi di Chieti e Pescara, Università degli Studi G.D\’Annunzio di Chieti e Pescara) (https://www.unich.it/)

19. European University Institute Florence (https://www.eui.eu/)

20. European College of Parma (Fondazione Collegio Europeo di Parma) (https://www.collegioeuropeo.it/) (Parma)

21. University of Ferrara (Università di Ferrara, Università degli Studi di Ferrara) (https://www.unife.it/)

22. University of Florence (Università di Firenze, Università degli Studi di Firenze) (https://www.unifi.it/)

23. University of Foggia (Università degli Studi di Foggia) (https://www.unifg.it/)

24. University of Genoa (Università degli Studi di Genova) (https://www.unige.it/)

25. Gregorian University (https://www.unigre.it)

26. University of Insubria (Università degli Studi dell\’Insubria) (https://www.uninsubria.it/)

27. IUSS Pavia (Istituto Universitario di Studi Superiori di Pavia|Institute for Advanced Study of Pavia) (

)

28. LUM \»Jean Monnet\» in Bari, Libera Universita Mediterranea Jean Monnet di Casamassima – Bari (https://www.lum.it/)

29. Kore University of Enna (Università Kore di Enna) (https://www.unikore.it/)

30. University of Lecce (Università degli Studi di Lecce) (https://www.unile.it/)

31. University of Macerata (Università degli Studi di Macerata) (https://www.unimc.it/)

32. University of Messina (Università degli Studi di Messina) (https://www.unime.it/)

33. University of Milan (Università degli Studi di Milano, Unimi) (https://www.unimi.it/) (Milan)

34. University of Milan – Bicocca (Università degli Studi di Milano-Bicocca) (https://www.unimib.it/) (Milan)

35. Polytechnic University of Milan (Politecnico di Milano) (https://www.polimi.it/)

36. Sacro Cuore Catholic University (Università Cattolica del Sacro Cuore) / https://www.unicatt.it/

37. Luigi Bocconi University (Università \»Bocconi\» Milano) (https://www.uni-bocconi.it/) (Milan)

38. Magna Græcia University of Catanzaro (Università degli Studi \»Magna Graecia\» di Catanzaro) (https://www.unicz.it/)

39. IULM University of Milan (Libera Universita di lingue e comunicazione IULM-MI) (https://www.iulm.it/)

40. Vita-Salute San Raffaele University ( Università \»Vita Salute San Raffaele\») (https://www.unihsr.it/)(Milan)

41. University of Modena and Reggio Emilia (Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia) (https://www.unimo.it/)

42. University of Molise (Università degli Studi del Molise) (https://www.unimol.it/)

43. European College of Parma (Fondazione Collegio Europeo di Parma) (https://www.collegioeuropeo.it/) (Parma)

44. University of Naples Federico II (Università degli Studi di Napoli \»Federico II\») (https://www.unina.it/) (Naples)

45. Seconda Università degli Studi di Napoli (https://www.unina2.it/) (Naples)

46. Parthenope University of Naples (Università degli Studi di Napoli Parthenope) (https://www.uninav.it/) (Naples)

47. Istituto Universitario Orientale di Napoli (https://www.iuo.it/) (Naples)

48. Istituto Universitario Suor Orsola Benincasa (https://www.unisob.na.it/) (Naples)

49. University of Padua (Università degli Studi di Padova) (https://www.unipd.it/) (Padua)

50. University of Palermo (Università degli Studi di Palermo) (https://www.unipa.it/) (Palermo)

51. University of Parma (Università degli Studi di Parma) (https://www.unipr.it/) (Parma)

52. University of Pavia (Università degli Studi di Pavia) (https://www.unipv.it/) (Pavia)

53. University of Perugia (Università degli Studi di Perugia) (https://www.unipg.it/) (Perugia)

54. Foreigners University of Perugia (Università per stranieri di Perugia) (https://www.unistrapg.it/) (Perugia)

55. University of Pescara (Universita degli Studi di Chieti e Pescara, Università degli Studi G.D\’Annunzio di Chieti e Pescara) (https://www.unipe.it/)

56. University of Eastern Piedmont (Università degli Studi del Piemonte Orientale \»Amedeo Avogadro\») (https://www.unipmn.it/)

57. University of Pisa (Università di Pisa) (https://www.unipi.it/) (Pisa)

58. Normal High School College of Pisa (Scuola Normale Superiore di Pisa) (https://www.sns.it/) (Pisa)

59. University of Reggio Calabria (Università degli Studi Mediterranea di Reggio Calabria) (https://www.unirc.it/)

60. University of Rome La Sapienza (Università degli Studi di Roma La Sapienza) (https://www.uniroma1.it)

61. University of Rome Tor Vergata (Università degli Studi di Roma \»Tor Vergata\») (https://www.uniroma2.it)

62. University of Roma Tre (Università degli Studi di Roma Tre) (Rome) (https://www.uniroma3.it)

63. Motor Sciences University of Rome (Istituto Universitario di Scienze Motorie di Roma) (Rome) (https://www.iusm.it/)

64. LUISS University of Rome (Libera Università Internazionale Studi Sociali \»Guido Carli\» LUISS-ROMA) (Rome) (https://www.luiss.it/)

65. Sant\’Anna School of Advanced Studies (Scuola Superiore di Studi Universitari e di Perfezionamento Sant\’Anna di Pisa) (https://www.sssup.it/) (Pisa)

66. S. Pio V University of Rome (Libera Università degli Studi \»S. Pio V\») (Rome) (https://www.luspio.it/)

67. Maria SS. Assunta University of Rome (Libera Università degli Studi \»Maria SS. Assunta\») (Rome) (https://www.lumsa.it/)

68. Biomedical University of Rome (Università \»Campus Bio-medico\») (Rome) (https://www.unicampus.it/)

69. University of Salerno (Università degli Studi di Salerno) (https://www.unisa.it/)

70. University of Sannio (Università del Sannio di Benevento) (https://www.unisannio.it/)

71. University of Sassari (Università degli Studi di Sassari) (https://www.uniss.it/)

72. University of Siena (Università degli Studi di Siena) (https://www.unisi.it/)

73. Foreigners University of Siena (Università per Stranieri di Siena) (https://www.unistrasi.it/)

74. University of Teramo (Università degli Studi di Teramo) (https://www.unite.it/)

75. University of Turin (Università degli Studi di Torino) (https://www.unito.it/)

76. Polytechnic University of Turin (Politecnico di Torino) (Turin) (https://www.polito.it/)

77. University of Trento (Università degli Studi di Trento) (Trento) (https://www.unitn.it/)

78. University of Trieste (Università degli Studi di Trieste) (https://www.units.it/)

79. International School for Advanced Studies (SISSA) (Trieste) (https://www.sissa.it/)

80. Tuscia University (Università degli Studi della Tuscia) (Viterbo) (https://www.unitus.it/)

81. University of Udine (Università degli Studi di Udine) (https://www.uniud.it/)

82. University of Urbino (Università degli Studi di Urbino) (https://www.uniurb.it/)

83. University of Aosta Valley (Università della Valle D\’Aosta) (https://www.univda.it/)

84. University of Venice (Università \»Cà Foscari\» di Venezia) (https://www.unive.it/)

85. Architecture Institute of Venice (Istituto di Architettura di Venezia) (Venice) (https://www.iuav.it/)

86. University of Verona (Università degli Studi di Verona) (https://www.univr.it/)

www.inital.gr


 

2 Σχόλια

  1. Για τις σπουδές στη Γαλλία (με εκπαιδευτικό σύστημα 3-2-3)καλύτερα να έμπαινε ο τίτλος »σπουδές στο Παρίσι».Θα μπορούσατε να παρουσιάσετε πιο αναλυτικά και τα υπόλοιπα (αξιόλογα)Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.(όπως κάνατε και για τις υπόλοιπες χώρες…)

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...