Παιδεία υπό πτώχευση…

Δημοσιεύτηκε: 2:48 μμ Απρίλιος 22nd, 2012  


Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Οικονομική καταστροφή απειλεί ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω του απροειδοποίητου και αιφνιδιαστικού κουρέματος που υπέστησαν οι καταθέσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Με μία κίνηση που αναδίδει έντονα την οσμή μεγάλου σκανδάλου, η Τράπεζα της Ελλάδος, λίγες ημέρες πριν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου υποστούν το κούρεμα του PSI, αφαίρεσε το 70% των εντόκων καταθέσεων που διατηρούσαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ειδικούς λογαριασμούς και αγόρασαν ομόλογα για τα οποία ήταν γνωστό ότι θα χάσουν την αξία τους λόγω PSI. Την ίδια οδυνηρή έκπληξη βίωσαν και οι διοικητές Νοσοκομείων και άλλων οργανισμών του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι ο νόμος του 1997 της κυβέρνησης Σημίτη, που υποχρέωνε τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να καταθέτουν τα οικονομικά διαθέσιμα και τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, προβλέπει ότι τα χρήματα μπορούν να επενδυθούν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, μόνο εφ’ όσον υπάρχουν αποθεματικά για την απρόσκοπτη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, από το «κούρεμα» το Πανεπιστήμιο Αθήνας χάνει 13 εκατ. ευρώ, το ΕΜ Πολυτεχνείο 31 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 4,5 εκατ. ευρώ, το Πάντειο 8 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης 833.000 ευρώ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 1,2 εκατ. ευρώ.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, έχουν καταγγείλει ότι από την όλη διαδικασία τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν συνολικά τα ΤΕΙ «έγιναν» 50 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα με στοιχεία της Συνόδου των προέδρων ΤΕΙ, οι καταθέσεις των ΤΕΙ μετά και πριν το «κούρεμα» διαμορφώνονται ως εξής: ΤΕΙ Αθήνας μένει με 1,9 εκατ. ευρώ από 11 εκατ., ΤΕΙ Πάτρας με 2 εκατ. ευρώ από 7 εκατ., ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 180.000 ευρώ από 8,2 εκατ.ΤΕΙ Καβάλας με 400.000 ευρώ από 2 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Σερρών με 1,1 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με 110.000 ευρώ από 370.000 ευρώ., ΤΕΙ Ηπείρου με 3,6 εκατ. ευρώ από 11,7 εκατ., ΤΕΙ Κρήτης με 1,6 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ. ευρώ.,ΤΕΙ Λαμίας με 3,7 από 12,2 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Μεσολογγίου με 700.000 ευρώ από 900.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο αντιπρύτανης του οποίου δηλώνει αδυναμία να υπογράψει συμβάσεις ακόμη και για την καθαριότητα των κτιρίων, ύψους 3 εκ. ευρώ.

Ακόμη περισσότερο, στον «αέρα» μένουν έργα συντήρησης των πανεπιστημιακών κτιρίων, ερευνητικά προγράμματα, υπηρεσίες φύλαξης κλπ. Στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι δαπάνες φοιτητικής μέριμνας, ενώ είναι προβληματική πλέον η γενικότερη πορεία του εκπαιδευτικού έργου του ιδρύματος.

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

ΑΕΙ και ΤΕΙ προετοιμάζουν το νομικό οπλοστάσιό τους, για να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάνοντας λόγο για «λεηλασία» των αποθεματικών και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό.

Μετά από απειλές για αγωγές και μηνύσεις κατά όσων αποφάσισαν αυτή την «λεηλασία» και σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, ανακοινώθηκε ότι σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος το υπουργείο Υγείας θα προωθήσει ειδική ρύθμιση, ώστε να εξαιρεθούν τα ομόλογα των δημοσίων νοσοκομείων από τη διαδικασία του κουρέματος λόγω PSI.

Να σημειωθεί ότι συνολικά τα αποθεματικά των δημοσίων νοσοκομείων αγγίζουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 100 βρίσκονταν σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνεπώς μετατράπηκαν αυτομάτως σε ομόλογα.

Όμως το ζητούμενο της υπόθεσης, η οποία έχει ήδη καταγγελθεί στην Βουλή, δεν είναι μόνο η άρση του «κουρέματος», αλλά και να γίνει γνωστό το ποιοί ήταν αυτοί που ωφελήθηκαν. Δηλαδή όσοι με την συνδρομή της ΤτΕ «ξεφορτώθηκαν» τα ομόλογα τους λίγα εικοσιτετράωρα πριν αυτά χάσουν την αξία τους, εισπράττοντας ολόκληρη την τιμή τους.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος για το θέμα.

newslinegr.blogspot.com


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...