Τελευταία Νέα

Τρίτη, 28/06/2022, 11:19


Home / Αγγλικά / Πανελλαδικές / Οι μαθητές επιλέγουν να μελετήσουν σπίτι ή να κάνουν φροντιστήριο πριν την κρίσιμη μάχη

Οι μαθητές επιλέγουν να μελετήσουν σπίτι ή να κάνουν φροντιστήριο πριν την κρίσιμη μάχη

Δημοσιεύτηκε: 9:03 πμ Απρίλιος 7th, 2012  


Οι μαθητές επιλέγουν να μελετήσουν σπίτι ή να κάνουν φροντιστήριο πριν την κρίσιμη μάχη

Της Κατερίνας Μυλωνά

Το φαινόμενο «απουσιάζουμε για να διαβάσουμε» συναντάται και φέτος στα δημόσια σχολεία και του Ηρακλείου!

Όσο οι πανελλαδικές εξετάζεις πλησιάζουν, τόσο αδειάζουν οι σχολικές τάξεις αφού πολλοί μαθητές, κυρίως εκείνοι που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες βαθμολογίες, επιλέγουν να μελετήσουν στο σπίτι τους ή ακόμα και να κάνουν μάθημα σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα, αφού θεωρούν πως έτσι προετοιμάζονται καλύτερα για τις εξετάσεις.

Ο μαθηματικός, διευθυντής του 4ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Γιώργος Τσακουντάκης, αναφέρει πως, μέχρι σήμερα, το σχολείο λειτουργεί με το 100% των μαθητών ενώ οι απουσίες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις διακοπές του Πάσχα, ίσως στις αρχές Μαΐου. Θεωρεί πως ένας επιπλέον λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί τα μαθήματα τελειώνουν λίγες μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων, φέτος λήγουν στις 18 Μαΐου και οι πανελλαδικές ξεκινούν στις 21 του μήνα. Ο ίδιος θεωρεί πως θα έπρεπε τα σχολεία να κλείνουν μία βδομάδα νωρίτερα προκειμένου να μπορέσουν οι υποψήφιοι να προετοιμαστούν κατάλληλα, να οργανωθούν και να κάνουν τις απαραίτητες επαναλήψεις.

Εξηγεί, ακόμα, πως το εκάστοτε σχολείο, από τη στιγμή που ο γονέας προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις απουσίες, που είναι υπογεγραμμένα από ιδιώτες γιατρούς ή νοσοκομείο, είναι αναγκασμένο να δικαιολογήσει τις απουσίες που κάνουν οι μαθητές. «Το σχολείο δεν είναι αρμόδιο να πιστοποιεί τα δικαιολογητικά», εξηγεί.

Σημειώνεται πως ο κάθε μαθητής έχει το περιθώριο να πραγματοποιήσει 114 απουσίες, 50, δηλαδή, αδικαιολόγητες και 64 δικαιολογημένες ενώ υπάρχει η δυνατότητα για όσους έχουν υψηλή βαθμολογία να έχουν, συνολικά, 164 απουσίες.

Ο κ. Τσακουντάκης αναφέρει πως οι καλοί μαθητές προγραμματίζουν από την αρχή του χρόνου τις απουσίες τους γιατί θέλουν να έχουν το περιθώριο τις ημέρες πριν τις εξετάσεις να λείπουν από το σχολείο.

«Εμείς, μέχρι και την τελευταία ημέρα, εργαζόμαστε κανονικά, με δύο και με τρεις μαθητές, το τμήμα δουλεύει κανονικά, το σχολείο δε σταματάει», τονίζει και προσθέτει πως, εκτός των άλλων, ο ίδιος ως διευθυντής αντιμετωπίζει πρόβλημα όταν χρειάζεται να ενημερώσει τους μαθητές για λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν για τις εξετάσεις, και οι περισσότεροι απουσιάζουν. «Χάνουν και την ενημέρωσή τους όταν χάσουν την επαφή με το σχολείο», αναφέρει και προσθέτει πως οι απουσίες δεν γίνονται για να «λουφάρουν» οι μαθητές αλλά για να διαβάσουν και να δώσουν βαρύτητα στα μαθήματα, από τα οποία θα κριθεί η εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σοκαρισμένος από το φαινόμενο αυτό δηλώνει ο ταμίας της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Μιχάλης Κασσαπάκης, καθηγητής πληροφορικής, ο οποίος για πρώτη φορά διδάσκει σε Λύκειο, το 8ο ΓΕΛ. Θεωρεί πως το δημόσιο σχολείο, ιδιαίτερα η Βʼ και Γʼ Λυκείου απαξιώνονται ενώ ήδη μαθητές, περισσότερο όσοι συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία αρχίζουν και… αποχαιρετούν τους καθηγητές τους αφού, όπως λένε, δε θα τους ξαναδούν!

ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΠΟΥΣΙΩΝ ΑΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ

ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Γυμνασίων, Λυκείων, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, και Εσπερινών: Δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες
Σύμφωνα με  εγκύκλιο του υπ. Παιδείας σχετικά  με τις δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες των μαθητών Γυμνασίων, Λυκείων, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, και Εσπερινών, ισχύουν τα εξής:

Δικαιολογημένες    Αδικαιολόγητες

Γυμνάσια                                                    50                                64
Εσπερινά Γυμνάσια                                  50                                80
ΓΕ.Λ.                                                            64                                50
Εσπερινά ΓΕ.Λ.                                          80                                50
ΕΠΑ.Λ.                                                         64                                50
Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.                                       80                                50
ΕΠΑ.Σ.                                                         40                                40

 

ΣΧΕΤΙΚΟ

«Τον τελευταίο μήνα (Μάρτιο) απουσιάζουν από τα Λύκεια της πόλης μαθητές της Γ τάξης του λυκείου, υποψήφιοι στις Πανελλήνιες εξετάσεις, γιατί κάποια φροντιστήρια της πόλης κάνουν επιπλέον μαθήματα το πρωί, με την αιτιολογία ότι δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν την ύλη των εξετάσεων».

Την καταγγελία αυτή έκανε σήμερα η ΕΛΜΕ Χανίων , φαίρνοντας στην επιφάνεια το ελληνικό φαινόμενο οι μαθητές να αφήνουν τις απουσίες που δικαούνται για τον τελευταίο μήνα πριν τις πανελλαδικές προκειμένου να κάνουν μαθήματα στα Φροντιστήρια και να μελετούν στα σπίτια τους.

«Ως εκπαιδευτικοί θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την τακτική σε μήνα που τα σχολικά μαθήματα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη», τονίζει το ΔΣ της ΕΛΜΕ και υπογραμμίζει: « Μας θλίβει το γεγονός ότι κάποιοι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, άνθρωποι που γνωρίζουν, όσο κι εμείς, τις διαστάσεις των προβλημάτων της εκπαίδευσης στη χώρα μας, επιβεβαιώνουν με τέτοιες πρακτικές την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης την οποία συστηματικά οργανώνει το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια».

esos.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Προσόντα, προϋποθέσεις, κατηγορίες υποψηφίων και διαδικασία για την εισαγωγή στις Σχολές Πυροσβεστικής

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ορίζει ...