Home / Featured / Μεσόγειος – Μία σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 για την μουσική και τον πολιτισμό της Μεσογείου

Μεσόγειος – Μία σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 για την μουσική και τον πολιτισμό της Μεσογείου

Δημοσιεύτηκε: 5:17 μμ Απρίλιος 30th, 2012  


(κάντε κλικ στα λινκ)

inital.gr

ET1

Η Μεσόγειος υπήρξε, ήδη από την αρχαιότητα, μια θάλασσα που ένωνε τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Σε καιρούς ειρήνης αλλά και συγκρούσεων, οι λαοί της Μεσογείου έζησαν μαζί, επηρέασαν ο ένας τον άλλο, μέσα από τις διαφορετικές παραδόσεις και το αποτύπωμα αυτής της επαφής διατηρείται ζωντανό στον σύγχρονο πολιτισμό και τη μουσική.

Τη μουσική που αντανακλά την ψυχή κάθε τόπου και αντιστοιχείται με την κοινωνική πραγματικότητα που την περιβάλλει.

Στη σειρά  «Μεσόγειος» το παρελθόν συναντά το σήμερα με λόγο και ήχο σύγχρονο, που σέβεται την παράδοση, που τη θεωρεί πηγή έμπνευσης αλλά και γνώσης.

Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, έναν από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς ελλήνων τραγουδοποιών, που εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Ο Κωστής Μαραβέγιας με το ακορντεόν και την κιθάρα του, συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς σε οχτώ χώρες, που τους ενώνει η Μεσόγειος.

Γνωρίζεται μαζί τους, ανταλλάσσει ιδέες, ακούει τις μουσικές τους, μπαίνει στην παρέα τους και παίζει. Και μέσα από την κοινή γλώσσα της μουσικής, μας μεταφέρει την εμπειρία αλλά και τη γνώση. Ζούμε μαζί του τις καθημερινές στιγμές των μουσικών, τις στιγμές που γλεντάνε, που γιορτάζουν, τις στιγμές που τους κυριεύει το πάθος.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος» μας ταξιδεύει πρώτα στην Ιταλία, στον αγροτικό Νότο με τις αρχέγονες παραδόσεις, στην Καλαβρία αλλά και τη δραστήρια νέα σκηνή της περιοχής της Απουλίας. Στο Μπάρι συναντούμε μουσικούς όπως η Rosapaeda, ο Alessandro Coppola των “Nidi d’Arac” και οι Radio Dervish.

Στα γκρεκάνικα χωριά του Νότου, τον Antonio Castrignano με τη Ninfa Gianuzzi, την Enza Pagliara με τον Antongiulio Galeandro και ξεχωριστά συγκροτήματα όπως τους Ghetonia του Roberto Licci και τους Canzoniere Grecanico Salentino.

Στην Grecia Salentina τους Mascarimiri και τους Kamafei και στο Ασπρομόντε τον μουσικό και ερευνητή Ettore Castagna.

Στον πλούσιο βιομηχανικό Βορρά με την αστική παράδοση συναντούμε μουσικούς διεθνούς βεληνεκούς όπως τον Vinicio Capossela και τον συνθέτη Ludovico Einaudi, στο Μιλάνο. Στην Τοσκάνη τον κορυφαίο μουσικό και σημαντικό κεφάλαιο της ιταλικής μουσικής Riccardo Tesi. Στην Alba τον τραγουδοποιό Gianmaria Testa και στη Ρώμη τον Mario Tronco και την περίφημη Orchestra Di Piazza Vittorio.

Στο δυτικό άκρο της Μεσογείου, στη Λισαβόνα μας περιμένουν η σταρ των φάντο Mariza, η ξεχωριστή φωνή των Madredeus, Cristina Salgueiro, η Celeste Rodriguez, αδερφή της μεγάλης Amalia, η Cristina Branco και ο Duarte από τη νεότερη γενιά «φαντίστας», το συγκρότημα των Deolinda και ο Milton Gulli των Cacique ’97, από τις φτωχογειτονιές με το έντονο αφρικανικό στοιχείο.

Στον Νότο της Ιβηρικής Χερσονήσου, στην Ανδαλουσία την πατρίδα του φλαμένκο, συναντούμε την κορυφαία χορεύτρια φλαμένκο Cristina Hoyos, δεξιοτέχνες της φλαμένκο κιθάρας όπως ο Daniel Casares και ερμηνευτές όπως η Esperanza Fernandez, αλλά και συγκροτήματα που πρεσβεύουν τον νέο ήχο της Σεβίλλης, όπως οι La Canalla και οι La Selva Sur. Μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές αποτελεί η σπάνια καταγραφή μιας λειτουργίας φλαμένκο στην εκκλησία της Ecija, στην καρδιά της Ανδαλουσίας.

Στην Βαρκελώνη, με την σημαντική και δραστήρια μουσική σκηνή που ενσωματώνει δημιουργικά διαφορετικές παραδόσεις της Μεσογείου, αστικές αλλά και της Καταλονίας, συναντούμε την Amparo Sanchez, τον Dani “Macaco”, τον κουβανό τρομπετίστα Carlitos από τους Ojos De Bruho, την εντυπωσιακή φωνή και παρουσία της Silvia Perez Cruz, συγκροτήματα όπως οι La Troba Kung-Fu και οι Sabor de Gracia, καθώς και δύο σχήματα με… ελληνικό χρώμα στα οποία μετέχει ο Έλληνας ουτίστας Γιάννης Παπαϊωάννου, τους Asikides και τους Yacine & the Oriental Groove.

Στη νότιο Γαλλία, στο πιο «μεσογειακό» λιμάνι της Μεσογείου, τη Μασσαλία, θα συναντήσουμε το κορυφαίο φωνητικό συγκρότημα των Lo Cor de la Plana, αλλά και το παράλληλο σχήμα του ξεχωριστού Manu Theron τους “Sirventes”. Τον Gari Greu από τους Massilia Sound System, τον Sam Karpienia, τους Oneira 6tet της Μαρίας Σίμογλου και του Ιρανού περκασιονίστα Bijan Cemirani, τους “Rassegna”, καθώς επίσης και την Michelle Fernandez της σεφαραδίτικης παράδοσης. Επίσης θα επισκεφτούμε την Σαρδηνία , Κορσική , Σικελία, Ιστραήλ.

Στη «δική μας» Μεσόγειο, την ελληνική, ταξιδεύουμε ως την Κρήτη, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου. Παρέα με τον Ψαραντώνη και τα παιδιά του, τον Γιώργη, τον Λάμπη και τη Νίκη, όλοι σπουδαίοι μουσικοί, αλλά και τον αδερφό του, τον λαουτιέρη και δάσκαλο Γιάννη Ξυλούρη, μπαίνουμε στα ενδότερα της Κρητικής μουσικής. Συναντούμε επίσης τον Ρος Ντέιλι που παίζει ξεχωριστό ρόλο στα μουσικά πράγματα της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και μουσικούς της νεότερης γενιάς που ανανεώνουν την παράδοση, όπως ο Στέλιος Πετράκης, ο Γιώργης Μανωλάκης και ο Γιάννης Βακάκης. Ξεχωριστή στιγμή είναι η συνάντηση του Κωστή Μαραβέγια με τον φίλο και δεξιοτέχνη της κιθάρας Γιώργο Κοντογιάννη, στο χιονισμένο Οροπέδιο Λασιθίου.

Στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη, παρέα με τη Monika, συναντούμε τον Mercan Dede ο οποίος μεταφέρει το μήνυμα του σουφισμού με όχημα τον συνδυασμό παραδοσιακής και ηλεκτρονικής μουσικής, τους δεξιοτέχνες Hüsnü Şenlendirici (κλαρίνο), Mehmet Emin Bitmez και Bilen Işıktaş (ούτι) και Kayahan Erdem (κανονάκι). Τη νέα, δυναμική και διεθνή σκηνή της Κων/πολης εκπροσωπούν στο ντοκιμαντέρ οι Baba Zula, οι Orient Expresssion και οι «βαλκάνιοι» Kolektif Istanbul.

Ταξιδεύουμε στην Κύπρο, όπου η διαίρεση του νησιού και η πράσινη γραμμή είναι διαρκώς παρούσα. Παρέα με τον Κωστή Μαραβέγια είναι ο γνωστός συνθέτης και τραγουδοποιός από την Λευκωσία, Αλκίνοος Ιωαννίδης. Συναντούμε σημαντικούς εκπροσώπους της παράδοσης όπως ο Μιχάλης Ττερλικκάς αλλά και μουσικούς της νεότερης μουσικής σκηνής όπως ο Σύμης Σουκιούρογλου, ο Ευξίφιος Σατσιάς,
ο συνθέτης Ευαγόρας Καραγιώργης και ο Ειρηναίος Κουλουράς και συγκροτήματα όπως οι «Master of Disguise», «Τρίο Τεκκέ», «Καφενέϊ» και «Ανατολική Μεσόγειος». Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν επίσης οι Τουρκοκύπριοι Eralp Adanir και Hasan Abohorlu.

Η μουσική είναι τελικά η κοινή μας πατρίδα και μας ενώνει, όπως η Μεσόγειος.

Το ταξίδι θα συνεχιστεί στην Κορσική τη Σαρδηνία, τη Σικελία, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική…

ΤΟ LINK ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΔΩ
Σενάριο – Σκηνοθεσία: ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΚΑΝΕΒΑΤΟΣ
Παραγωγή ΕΡΤ – Εκτέλεση Παραγωγής: VERGI FILM PRODUCTIONS


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...