Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Ολόκληρη η Ελλάδα στο Google Museum – Ελληνικά μουσεία στο Googleartproject

Ολόκληρη η Ελλάδα στο Google Museum – Ελληνικά μουσεία στο Googleartproject

Δημοσιεύτηκε: 1:47 μμ Απρίλιος 6th, 2012  


Εικονικές ξεναγήσεις σε τρία ελληνικά μουσεία με κλικ στο «Googleartproject»

express

ΜΟΥΣΕΙΑ, γκαλερί και συλλογές παγκόσμιας εμβέλειας είναι ανοιχτά για το κοινό για 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα. Και δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κάνεις ούτε χιλιόμετρο. Αρκεί να πληκτρολογήσει σε μία πύλη αναζήτησης τη λέξη “Googleartproject”. Είναι ο κωδικός για να ανοίξουν σε ένα φιλικό εικαστικά περιβάλλον τα μουσεία φημισμένων οργανισμών που φυλάσσουν αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης, όπως η Tate Gallery και το «Βικτόρια ‘Αλμπερτ» του Λονδίνου, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, η Γκαλερί Uffizi της Φλωρεντίας, το Μουσείο Βαν Γκογκ του ‘Αμστερνταμ, η συλλογή του British Council κ.ά. Ανάμεσά τους από τον Φεβρουάριο βρίσκονται και τρία ελληνικά μουσεία: το Μουσείο Ακρόπολης –πρώτο στη λίστα λόγω της αλφαβητικής διάταξης–, το Μουσείο Μπενάκη (Ελληνικού Πολιτισμού όπως συστήνεται στο παγκόσμιο κοινό), και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Το «Art Project» ξεκίνησε πριν από 14 μήνες έχοντας καταχωρημένα 17 μουσεία που 9 χώρες. Σήμερα μπορεί ο καθένας να περιηγηθεί σε πάνω από 150 μουσεία και συλλογές που βρίσκονται σε 40 χώρες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης, σε υψηλή ανάλυση, που φανερώνουν στην οθόνη του υπολογιστή και την παραμικρή τους λεπτομέρεια. Επίσης, το οπτικό υλικό του ιστότοπου δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις αίθουσες των μουσείων. Αυτή τη δυνατότητα έδωσε η λήψη οπτικού υλικού με ειδικά «trolley», που χρησιμοποιήθηκε για να αποτυπώσει πλάνα 360 μοιρών από τους εσωτερικούς χώρους δίνοντας αυτή την ευχέρεια στον χρήστη να περιηγηθεί ψηφιακά σε 385 αίθουσες 39 μουσείων. Επίσης στους χρήστες δίνονται η δυνατότητα περιήγησης χρησιμοποιώντας το όνομα του καλλιτέχνη, το έργο τέχνης, το είδος της τέχνης, το μουσείο, τις συλλογές και τη χρονική περίοδο.

Ειδικότερα για τις ελληνικές συμμετοχές στο πρόγραμμα: Από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζονται είκοσι τέσσερα έργα τέχνης. Από το Μουσείο Μπενάκη 510 έργα και 95 καλλιτέχνες. Τέλος από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 159 έργα τέχνης και 19 καλλιτέχνες. Το διαδικτυακό εργαλείο παρουσιάστηκε χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης, που οι αίθουσές του είναι διαθέσιμες στους πολίτες όλου του κόσμου μέσω του «Googleartproject». «Μετά την επανάσταση της φωτογραφίας, η οποία επέτρεψε την εύκολη πρόσβαση σε έναν ατέλειωτο αριθμό έργων τέχνης, ήρθε στο τέλος του 20ού αι. η τρισδιάστατη σάρωση των γλυπτών, με την οποία έγινε ένα τεράστιο βήμα για τη μελέτη τους, αλλά και την παρουσίασή τους στο ευρύ κοινό. Ήταν μια συγκλονιστική επανάσταση, η οποία άρχισε να μεταμορφώνει αποφασιστικά το μουσειακό τοπίο», τόνισε ο καθηγητής και πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής και πρόσθεσε πως επειδή το μουσείο που διευθύνει «είναι ένα κατ’Α εξοχήν μουσείο γλυπτικής, η απεικόνιση της τρίτης διάστασης είναι το μέσον το οποίο θα δώσει στον ψηφιακό επισκέπτη ολοκληρωμένη εικόνα των γλυπτών και θα δημιουργήσει μαζί του μια δυναμική σχέση». Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, που ήταν παρών στην παρουσίαση, τόνισε πως  «το στοίχημα της δικής μας γενιάς είναι να κάνουμε τον ελληνικό πολιτισμό προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο. Ως υπουργείο αλλά και ως Έλληνες γενικά έχουμε ως στόχο την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού μας και αυτή τη στιγμή, μέσω της ψηφιοποίησής του, τα πετυχαίνουμε και τα δύο». Επίσης φανέρωσε και μία άλλη ωφέλιμη διάσταση της καταγραφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς λέγοντας: «Πέρυσι επεστράφησαν στην Ελλάδα από την Ιταλία 4 τοιχογραφίες με πρόσωπα αγίων από έναν ναό στην Εύβοια. Ξέρετε πώς έγινε δυνατόν να αποδείξουμε ότι οι τοιχογραφίες αυτές είχαν κλαπεί από τον συγκεκριμένο ναό; Διότι ήταν καταγεγραμμένες σ’Α ένα βιβλίο που είχε εκδώσει ο σημερινός αρχιεπίσκοπος όταν ήταν δεσπότης στην περιοχή. Ήταν μια μελέτη με φωτογραφικό υλικό. Έτσι το αποδείξαμε και έτσι μας τις επέστρεψαν». Γι’Α αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, «ψηφιοποιούμε, μεταφράζουμε, χαρτογραφούμε, βιντεοσκοπούμε, φωτογραφίζουμε, ανοίγουμε τα αρχεία μας, δημιουργούμε έναν τεράστιο πλούτο». Όπως επίσης ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού, σύντομα στον ιντερνετικό κατάλογο των μουσείων που συνεργάζονται με την Google θα είναι και το παράρτημα Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη.

«Είναι μεγάλη τιμή για την Google που συνεργάζεται με επιφανή μουσεία του κόσμου ώστε να γίνουν τα αριστουργήματα τέχνης πιο εύκολα προσβάσιμα σε ολόκληρη την υφήλιο, μέσω του διαδικτύου», τόνισε ο Διονύσης Κολοκοτσάς, υπεύθυνος Εταιρικής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Google Ελλάδας.

*Θα θέλαμε το “Googleartproject” να υποστηρίζεται και από την ελληνική γλώσσα. Η λίστα με τις διαθέσιμες γλώσσες δεν είναι μόνο οι συνήθεις πέντε με τους περισσότερους ομιλητές, αλλά συναντάμε γλώσσες όπως τα τσέχικα που έχουν λιγότερους ομιλητές από τα ελληνικά.

express

……………………………….

Ολόκληρη η Ελλάδα στο Google-museum

Το Google Art είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και πλέον μετρά 151 εταίρους-μουσεία σε 40 χώρες

 

Του Γιώργου Βαϊλάκη

Τη δυνατότητα να θαυμάσει -σε μοναδική ανάλυση- μερικά από τα ομορφότερα έργα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς θα έχει πλέον ο επισκέπτης του διαδικτύου χάρη στην ολοκλήρωση του πιο πρόσφατου προγράμματος της Google.

 

Ο λόγος για το εκπληκτικό Google Art (www.googleartproject.com ), μέσα από το οποίο θα μπορεί κανείς να επισκέπτεται στο διαδίκτυο το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, τη βυζαντινή συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και τα ειδώλια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη συνεργασία της Google με τα μουσεία της Ακρόπολης, του Μπενάκη και της Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί μέρος της διεύρυνσης του Art Project, που είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και το οποίο πλέον μετρά 151 εταίρους-μουσεία σε 40 χώρες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης -διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση- ενώ ειδικά το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί ένα από τα 46 πολιτιστικά ιδρύματα στα οποία δίνεται η δυνατότητα στο «διαδικτυακό επισκέπτη» -με τη χρήση της τεχνολογίας Street View- να περιηγηθεί στις αίθουσες του μουσείου και να θαυμάσει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές τους, καθώς αυτά στέκονται ελεύθερα στο χώρο.

Ολόκληρη η Ελλάδα στο Google-museum

Με άλλα λόγια, οι χρήστες μπορούν πλέον να ξεναγηθούν με θέα 360 μοιρών από την άνεση του σπιτιού τους και να απολαύσουν λεπτομέρειες των έργων από μικρή απόσταση χάρη στις γιγάντιες εικόνες των 2 Gigapixel.

Η αρχή
Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, «αν και τα αρχαιολογικά μουσεία δεν δέχονται εύκολα τα τεχνολογικά επιτεύγματα, τολμήσαμε τα τρία μουσεία να ξεκινήσουμε έναν διάλογο με την τεχνολογία. Και αυτή είναι μόνο η αρχή».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε και μία επιπλέον σημασία του εγχειρήματος: «Το στοίχημα είναι να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τον ελληνικό πολιτισμό και η ψηφιοποίηση τα κάνει και τα δύο. Εκτός από το ότι μέσα από το διαδίκτυο προβάλλεις τον πολιτισμό σου, με την ψηφιοποίηση μπορείς να αποδείξεις τι είναι αυτό που σου ανήκει».

Κατά τα άλλα, το «πρότζεκτ» περιλαμβάνει ήδη έργα από μουσεία και ιδρύματα όπως η Tate Gallery του Λονδίνου, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, η Γκαλερί Uffizi της Φλωρεντίας και το Μουσείο Βαν Γκογκ του Αμστερνταμ.

Οσο για τα τρία ελληνικά μουσεία, συμμετέχουν με συνολικά 693 εκθέματα, ενώ σύντομα αναμένονται και άλλα από την επικείμενη συμμετοχή του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ GOOGLE ART PROJECT

www.googleartproject.com


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...