Home / Ρώσικα / Άλλα άρθρα / Γιατί να μάθω Ρωσικά ;

Γιατί να μάθω Ρωσικά ;

Δημοσιεύτηκε: 11:35 πμ Απρίλιος 22nd, 2012  


Η ρωσική γλώσσα είχε αρχίσει να διδάσκεται στους Έλληνες ήδη από πολύ παλιά περίπου από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 . Από τότε έως σήμερα οι ανάγκες εκμάθησης της ρωσικής ολοένα και αυξάνονται. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν την ρωσική γλώσσα για πολλούς λόγους. Καταρχήν έχει δεχτεί τεράστιες επιδράσεις από την δική μας Ελληνική σε λεξιλόγιο, γραμματική, συντακτικό. Οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής καθιστούν την ρωσική μία τόσο δυναμική γλώσσα ώστε η εκμάθηση της να είναι απαραίτητη, οι σχέσεις ανάμεσα στις 2 χώρες ήταν ανέκαθεν καλές, τα τελευταία χρόνια όμως είναι ακόμη καλύτερες. Η Ρωσία είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη οικονομική δύναμη πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό, που στο υπέδαφος της βρίσκεται κρυμμένος ένας πραγματικός πλούτος, ιδίως κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και μεταλλεύματα. Είναι ίσως η μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη αφού καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση περίπου 17.000.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα αποθέματα της σε χαλκό και μόλυβδο καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός ρώσων στην χώρα μας έχει αυξηθεί. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να μαθαίνουμε την γλώσσα αυτή. Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τα ρώσικα ως γλώσσα του μέλλοντος.

  Τα ρωσικά και τα ελληνικά είναι δυο συγγενείς γλώσσες , αφού ανήκουν στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών. Βάση των σλαβικών γλωσσών ( λέγοντας γλώσσα βάση θεωρείται η κοινή γλώσσα που όμως είχε διαφορετική εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου) είναι η πρασλαβική γλώσσα (5 αιώνας μ.Χ) η οποία βασίστηκε στην πρωτοσλαβική γλώσσα (ινδοευρωπαϊκή διάλεκτος). Παρατηρώντας σήμερα τις σλαβικές γλώσσες βλέπουμε ότι αν και σε αυτές υπάρχουν αρκετές διαφορές, υπάρχουν και πάρα πολλές ομοιότητες. Αναμφισβήτητα οι ομοιότητες αυτές οφείλονται στην κοινή προέλευση τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν 3 μεγάλες ομάδες σλαβικών γλωσσών, οι οποίες έχουν ενιαία βάση την πρασλαβική γλώσσα αυτές είναι οι δυτικό-σλαβικές γλώσσες, η παλαιοσλαβική γλώσσα και τέλος οι νότιο-σλαβικές γλώσσες . Από την παλαιορωσική γλώσσα (10-17 αιώνας μ.Χ) προέκυψαν η ουκρανική, η Μεγαλορωσική και η λευκορωσική.

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων είναι μακραίωνες, κυρίως την περίοδο του εκχριστιανισμού της Ρωσίας(10 αιώνας μ.Χ). Την περίοδο αυτή στην ρωσική γλώσσα εισέβαλλαν πολλές ελληνικές λέξεις. Από τους θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο δημιουργήθηκε το Κυριλλικό ή ρωσικό αλφάβητο προκειμένου να μεταφραστούν τα εκκλησιαστικά κείμενα στις σλαβικές γλώσσες. Αρχικά στις σλαβικές γλώσσες υπήρχαν 2 αλφάβητα το γλαγολιτικό, που βασίστηκε στην βυζαντινή μικρογράμματη γραφή και το κυριλλικό που έχει ως βάση την βυζαντινή κεφαλαιογράμματη γραφή. Το κυριλλικό αλφάβητο ήταν αυτό που τελικά επικράτησε και ακόμη και σήμερα έχει διατηρηθεί η ίδια ονομασία. Έως το 1708 το ρωσικό αλφάβητο έμοιαζε σε πολλά σημεία με το ελληνικό, βλέπουμε ακόμη και σήμερα πολλά γράμματα μοιάζουν με τα ελληνικά. Μέσα στην ρωσική γλώσσα καθώς εξελισσόταν, αναμείχθηκαν στοιχεία ελληνικά-βυζαντινά, σλαβικά και δυτικά αφού η βυζαντινή γλώσσα δεν είχε στην ανατολή ανάλογη κυριαρχία με εκείνη που είχε η λατινική γλώσσα στην Δύση. Έτσι μέσα στους αιώνες δημιουργήθηκε μια υπέροχη ,πάμπλουτη γλώσσα με μεγάλη εκφραστική δύναμη που μπορεί να αποτυπώσει λεπτά νοήματα. Πολλοί την ονομάζουν γλώσσα των λεπτών αποχρώσεων και εννοιών.

Σήμερα, η ρωσική γλώσσα είναι μία από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες του κόσμου , ομιλείται από περίπου 260 εκατομμύρια άτομα άλλωστε ανήκει στις επίσημες γλώσσες του Ο.Η.Ε. Καταλαμβάνει την 5 θέση παγκοσμίως σε ομιλητές μετά την κινεζική, την αγγλική, χίντι, και ισπανική. Στην Ρωσία έζησαν και μεγαλούργησαν μεγάλοι ποιητές, συγγραφείς, συνθέτες, ζωγράφοι. Προσωπικότητες γνωστές για το έργο τους σε όλη την ανθρωπότητα, γνωστοί για την παγκόσμια συμβολή τους στις τέχνες και τα γράμματα. Συγγραφείς όπως ο Πούσκιν, ο Ντοστογιέφσκι, ο Τολστόι αλλά και πολλοί άλλοι έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το ρωσικό μπαλέτο φημίζεται σε όλο τον κόσμο. Μεγάλοι συνθέτες όπως ο Τσαϊκόφσκι ακούγονται σε όλο τον πλανήτη. Μουσεία όπως το Ερμιτάζ, το Ρωσικό μουσείο η γκαλερί Τρετιακόφσκι είναι γνωστά στα πέρατα του κόσμου.

https://www.erussian.gr/

Γιατί να μάθω Ρωσικά

Μαπ

  • Γιατί την  Ρωσία και την Ελλάδα ενώνουν πολλά πράγματα όπως κοινή θρησκεία και ιστορία.
  • Γιατί η  γνώση της Ρωσικής γλώσσας είναι το κλειδί που θα σας ανοίξει το θησαυροφυλάκιο του ρωσικού πολιτισμού   και θα σας βοηθήσει να αντιλήσετε την πραγματική του αξία.
  • Η Ρωσική γλώσσα είναι μια πλούσια και πολύ όμορφη γλώσσα η οποία  έχει πολλές ομοιότητες με την Ελληνική, ειδικά στην  δομή της γραμματικής και του συντακτικού, κάτι το οποίο διευκολύνει τους Έλληνες σπουδαστές στην προσπάθεια τους να μάθουνε Ρωσικά.
  • Η γνώση Ρωσικών με το αδιαμφισβήτητο κύρος τους σας δίνει το πλεονέκτημα για περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες σε μια διευρυμένη εμπορική αγορά.
  • Οι ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται από την Ρωσία 90% σε φυσικό αέριο, και 30% σε πετρέλαιο.
  • Στο 49% αυξήθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδος- Ρωσίας.
  • Οι Ρώσοι εξάγουν στην Ελλάδα ξυλεία, βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο κλπ. Η Ελλάδα εξάγει στη Ρωσία ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή και πολλά άλλα προϊόντα.
  •  Το 2011 σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα  η οποία άγγιξε το ποσοστό των 135%.Ολό και περισσότεροι Ρώσοι επιλέγουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.
  • Ρωσικά είναι η γλώσσα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 ( Sochi )
  • Την τελευταία διετία οι Ρώσοι επιχειρηματίες αγόρασαν το 30% των καλύτερων ακινήτων στην παραλιακή ζώνη της Αττικής.
  • Η Ρωσική γλώσσα είναι επίσημη γλώσσα 7 κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
  • Τη Ρωσική γλώσσα μιλάνε 150 εκατομμύρια Ρώσοι. Πάνω από 260.000 εκατομμύρια άνθρωποι μιλάνε Ρωσικά σε όλο τον κόσμο.
  • Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Eurobarometer» (1997) στις 34 χώρες της Δυτικής, Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης η Ρωσική γλώσσα είναι η βασική γλώσσα επικοινωνίας των 34% κατοίκων των εν λόγω κρατών.
  • Σταθερός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέρχεται στα 8,6 % και διαρκώς εκσυγχρονίζεται σε όλους τους τομείς.

www.znanie.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Σύγχρονες Διδακτικές Τεχνικές για τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας στην Α’ βάθμια Εκπαίδευση

Σύγχρονες Διδακτικές Τεχνικές για τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας στην Α’ βάθμια ...