Home / Γερμανικά / Άλλα άρθρα / Γερμανίδα Υπουργός Εργασίας : Ελάτε να δουλέψετε στη Γερμανία, ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας

Γερμανίδα Υπουργός Εργασίας : Ελάτε να δουλέψετε στη Γερμανία, ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας

Δημοσιεύτηκε: 11:59 πμ Απρίλιος 10th, 2012  


Ελάτε να δουλέψετε στη Γερμανία

Η γερμανίδα υπουργός Εργασίας καλεί Ελληνες, Ισπανούς και Πορτογάλους να καλύψουν το ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας

Επιμέλεια: Γιώργος Κανελλόπουλος

Ελάτε στη Γερμανία να δουλέψετε, ώστε και εσείς να έχετε δουλειά αλλά και η χώρα να επωφεληθεί καλύπτοντας περισσότερο από ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση.

Την ανοικτή αυτή «πρόσκληση» στους ευρωπαίους ανέργους, ιδίως όσους βρίσκονται στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, απέστειλε η υπουργός Εργασίας της χώρας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle επικαλούμενη το γερμανικό δίκτυο DPA.

Για να πετύχει η προσπάθεια αυτή η υπουργός Εργασίας κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά στη Γερμανία να επισκεφθούν την ευρωπαϊκή «πύλη» εξεύρεσης εργασίας EURES (https://ec.europa.eu/eures/) από όπου μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για την απασχόληση στην Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και όλης της Ευρώπης έχει σήμερα ανάγκη να καλύψει περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας επειδή στη χώρα το επιχειρείν ανθεί και οι εξαγωγές συνεχώς αυξάνονται. Παράλληλα, υπάρχει σημαντική έλλειψη από εργαζομένους με συγκεκριμένες γνώσεις και προσόντα.

Η Φον ντερ Λάιεν θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε διπλό όφελος: θα βοηθούσε τους ανέργους στην ευρωζώνη να βρουν δουλειά, αλλά και την ίδια τη Γερμανία αφού θα εξασφάλιζε στη χώρα το προσωπικό που χρειάζεται για να συνεχίσει την παραγωγική της δραστηριότητα.

Οπως υπενθύμισε η Φον ντερ Λάιεν, η ανεργία των νέων στη Γερμανία και στην Αυστρία διαμορφώνεται σε περίπου 8%, τη στιγμή που σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία ανέρχεται στο ποσοστό-ρεκόρ περίπου του 50%, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Κάλεσε μάλιστα τους γερμανούς επιχειρηματίες που αναζητούν συνεχώς νέους για θέσεις μαθητείας να το δηλώσουν στην ειδική Κεντρική Υπηρεσία Αναζήτησης Εργαζομένων από το εξωτερικό, ώστε να βρεθούν κατάλληλοι υποψήφιοι ακόμη και από πόλεις όπως ο Πειραιάς ή η Βαρκελώνη, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο… Αυτό το διάστημα η νεολαία στην Ευρώπη νιώθει σαν να μοιράζεται σε δύο διαφορετικούς κόσμους και υπό τις συνθήκες αυτές τα βλέμματα πέφτουν σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία όπου η οικονομία ανθεί».

Με το να προσελκύσει η Γερμανία από γειτονικά κράτη εργαζομένους με υψηλή εξειδίκευση, «από τη μια οι εδώ επιχειρήσεις θα έχουν όφελος και από την άλλη οι νέοι θα μπορέσουν επιτέλους να ξεκινήσουν ένα επάγγελμα. Και όταν κάποτε επιστρέψουν (στις χώρες τους) θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για τη Γερμανία στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά η Φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Προσέθεσε επίσης ότι στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας και ότι «οι ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό αυξάνονται λόγω της συρρίκνωσης του ενεργού πληθυσμού», σύμφωνα πάντα με την Deutsche Welle.

Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας υποχώρησε τον Μάρτιο η ανεργία στη Γερμανία, η οποία διαμορφώθηκε μόλις σε 6,7%, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά μηνιαία υποχώρηση της ανεργίας στη Γερμανία. Τον Μάρτιο ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 18.000 αντί για 10.000 που αναμενόταν αρχικά.

Η αύξηση στην απασχόληση κάνει όλο και περισσότερους εργαζομένους να ζητούν αυξήσεις στους μισθούς. Την περασμένη εβδομάδα τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων συμφώνησαν με το Βερολίνο αυξήσεις 6,3% μέσα στην επόμενη διετία.

ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΟ

Καθημερινή

Toυ Aγγελου Σταγκου
Η πρόσκληση της υπουργού Εργασίας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς τους νέους της Ευρώπης και ιδιαίτερα των χωρών του Νότου να αναζητήσουν εργασία στη χώρα της, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Στη σημερινή Ελλάδα, βέβαια, που διακρίνεται για την προσκόλληση των παιδιών στους γονείς μέχρις ότου γίνουν… μεσόκοποι, η ενθάρρυνση για αντίστοιχη ανταπόκριση θα προκαλούσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις. Ωστόσο, η ζωή έχει αποδείξει περίτρανα ότι η περίφημη «ελληνική πραγματικότητα» ανατρέπεται πλέον, γιατί δεν μπορεί να… συντηρηθεί.

Η ανεργία που μαστίζει στη σημερινή συγκυρία την Ελλάδα και ειδικά η ανεργία των νέων, αγοριών και κοριτσιών, είναι τρομαχτική, δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, αλλά δεν είναι εντελώς πρωτοφανής. Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, πολλά και μεγάλα ήταν τα κύματα των Ελλήνων μεταναστών, που πήγαν να βρουν μια καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες, πιο μακρινές ή πιο κοντινές, και μάλιστα σε εποχές που οι συγκοινωνίες και η επικοινωνία ήταν εξαιρετικά δύσκολες.

Οι Ελληνες άρχισαν να μεταναστεύουν προς τις ΗΠΑ το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Στην πρώτη δεκαετία του 20ού, όμως, που η χώρα ήταν υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, η μετανάστευση πήρε μαζικό χαρακτήρα.

Παράλληλα με τους μαζικούς αριθμούς προς τις ΗΠΑ, Ελληνες έφευγαν και προς την Αίγυπτο και σε χώρες της Μαύρης Ηπείρου σε όλο το διάστημα μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το τέλος του και όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από τον Εμφύλιο, την ανείπωτη φτώχεια και τις διώξεις αντιφρονούντων, τεράστιοι αριθμοί μετανάστευσαν προς Αμερική, Καναδά και Αυστραλία.

Το τελευταίο μεγάλο κύμα μετανάστευσης παρατηρήθηκε σε περίοδο οικονομικής ανόρθωσης της χώρας, στα τέλη του ’50 και στις αρχές του ’60, αυτήν τη φορά προς Γερμανία, Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χωρίς να ξεχνούμε και τη ναυτιλία που έως το 1980, περίπου, απορροφούσε νέους που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα μένοντας εδώ.

Στο παρελθόν, λοιπόν, ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ σε θέση να απορροφήσει την ανεργία, που ήταν σχεδόν ενδημικό φαινόμενο. Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 με την ανάπτυξη του τουρισμού και, πολύ περισσότερο, μετά τη μεταπολίτευση, με τη θηριώδη διόγκωση του κρατικού τομέα και την υπερκατανάλωση που προήλθε από τα κοινοτικά κονδύλια και τα δανεικά. Υπερκατανάλωση που δημιούργησε τις εκατοντάδες χιλιάδες μαγαζάκια και αυτοαπασχολούμενους. Ετσι δημιουργήθηκε η φούσκα της οικονομίας, αλλά και της απασχόλησης.

Τώρα όμως όλα αυτά έχουν τελειώσει με οδυνηρό τρόπο. Οι Ελληνες νέοι οφείλουν να καταλάβουν ότι ο χώρος εργασίας τους είναι ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν. Η διαφορά από το παρελθόν είναι ότι η ζήτηση δυναμικού τώρα αφορά εκείνους που έχουν προσόντα.

Η αγορά εργασίας έχει διεθνοποιηθεί στην Ευρωζώνη και τα Ελληνόπουλα μπορούν να ανταγωνιστούν οπουδήποτε και οποιονδήποτε, αρκεί να τολμήσουν να ξεφύγουν από τον επαρχιωτισμό και την προσκόλληση στη στενή οικογένεια. Σε σύγκριση με τους νέους πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τα δικά μας παιδιά έχουν μεγαλύτερη γνώση και ευχέρεια σε ξένες γλώσσες, γεγονός που επίσης βοηθάει, αν θέλουν, να βρουν εργασία εκτός Ελλάδας.

Είναι διαδεδομένη η άποψη ότι με την αναζήτηση εργασίας σε άλλες χώρες, η δική μας θα στερηθεί ένα μεγάλο μέρος του καλύτερου δυναμικού της. Κάτι τέτοιο θα ίσχυε αν η Ελλάδα μπορούσε να αξιοποιήσει τους ανθρώπους της, αλλά αυτό δεν ισχύει.

Αντίθετα, η συσσώρευση μεγάλου αριθμού αποφοίτων ΑΕΙ διαφόρων ειδικοτήτων έχει συμβάλει στη δημιουργία συντεχνιών που μοναδικό μέλημά τους είναι η διατήρηση απολαβών με τεχνητούς τρόπους. Αλλωστε, η απασχόληση σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν σημαίνει απομάκρυνση από την Ελλάδα.

Ο σύνδεσμος με την πατρίδα δεν χαλαρώνει. Ποιο η διαφορά σήμερα να δουλεύει ένας Αθηναίος στο Μόναχο και όχι στη Θεσσαλονίκη; Το κέρδος είναι ότι έχει δουλειά, ότι μαζεύει εμπειρίες, ότι εκτίθεται σε άλλη νοοτροπία, ότι γίνεται περισσότερο κοσμοπολίτης και όλα αυτά αποτελούν πολύτιμα εφόδια, αν και όταν κάποια στιγμή αποφασίσει να επιστρέψει. Η θητεία στο εξωτερικό θα ωφελήσει όσους το αποφασίσουν, αλλά και τη χώρα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μαραζώνει το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης – Οργή στην ομογένεια

Μαραζώνει το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης – Οργή στην ομογένεια Το ελληνικό ...