Home / Featured / Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος ιταλικής γλώσσας του Α.Π.Θ. ο Μπενίνι.

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος ιταλικής γλώσσας του Α.Π.Θ. ο Μπενίνι.

Δημοσιεύτηκε: 6:05 πμ Απρίλιος 5th, 2012  


Έθνος

Παρουσία ενός πολυπληθούς και ιδιαίτερα ενθουσιώδους ακροατηρίου, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μπενίνι αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δεν έλειψαν, βέβαια, οι αυθόρμητες εκδηλώσεις χαράς και ενθουσιασμού που τον χαρακτηρίζουν…

 

Εκδηλωτικός και ενθουσιώδης ήταν και ο βραβευμένος με Όσκαρ Ιταλός δημιουργός, που ανέμισε το καπέλο του επίτιμου διδάκτορα και δεν δίστασε να ανέβει στα έδρανα.

«Για μια εξόχως σημαντική στιγμή» για το πανεπιστήμιο μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος και πρόσθεσε ότι με την αναγόρευση διευρύνεται ο πνευματικός πλούτος του ιδρύματος.

«Πολύτιμο κομμάτι του ιταλικού πολιτισμού», χαρακτήρισε τα έργα του τιμώμενου ο πρόεδρος του τμήματος Φοίβος Γκικόπουλος.

Η ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Κατερίνα Ευαγγέλου, επισήμανε ότι ο Ρομπέρτο Μπενίνι αποτελεί τον επιφανέστερο απόγονο της μακράς παράδοσης της των γελωτοποιών της ιταλικής αυλής και της κομέντια ντελ άρτε.

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στη σχέση του Μπενίνι με τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, τονίζοντας ότι επαναπροσδιόρισε τη σχέση του έργου με το ευρύ κοινό και το ελευθέρωσε από τη «διπλή φυλακή» του σχολικού περιβάλλοντος και της ιστορικής και λογοτεχνικής αγοράς.

Μιλώντας στα ελληνικά ξεκίνησε την αντιφώνηση του ο Ρομπέρτο Μπενίνι. «Ευχαριστώ. Καλησπέρα. Γεια σας αγαπημένοι μου φίλοι. Θέλω να σας φιλήσω όλους στο στόμα. Η καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά», είπε καταχειροκροτούμενος.

 

 

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στην οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι «δεν είναι η Ελλάδα που χρωστάει», αλλά «όλος ο κόσμος, η Ευρώπη χρωστά στην Ελλάδα τα πάντα».

Επέλεξε να αναπτύξει το θέμα «Δάντης, Θεία Κωμωδία. Ερμηνεία και σχόλια στο ΧΙ Άσμα της Κόλασης».

«Μια στάλα ακόμα πίσω γύρισε, όπου του Θεού την καλοσύνη, οι τοκογλύφοι πληγώνουν, λες, και λύσε μου τον κόμπο».

«Φύση και τέχνη πια, στο νου σου αν βάλεις, τη «Γένεση» απαρχής πρεπει να δίνουν ζωή και προκοπή στο ανθρωπολόι. Μα ο τοκογλύφος άλλο δρόμο παίρνει. Φύση αψηφάει και την ακόλουθη της, τι την ελπίδα αυτός αλλού στυλώνει».

………………………………………………..

ΒΙΝΤΕΟ

zougla.gr

………………………………………………..

Αγγελιοφόρος

Της ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

«Όλοι μιλάνε για το χρέος της Ελλάδας. Εγώ λέω ότι όλοι εμείς χρωστάμε στην Ελλάδα», τονίζει ο Ρομπέρτο Μπενίνι, υμνώντας με θέρμη τον ελληνικό πολιτισμό και την προσφορά του σε όλο τον κόσμο. Ο διάσημος Ιταλός ηθοποιός βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλοσοφίας του ΑΠΘ.

 

 

«Καλησπέρα αγαπημένοι μου φίλοι», είπε στα ελληνικά ανεβαίνοντας στο πόντιουμ, ντυμένος με την τήβεννο, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 1.000 άτομα, τα περισσότερα όρθια, στριμωγμένα στους διαδρόμους. «Θέλω να σας φιλήσω όλους. Στο στόμα. Νιώθω μεγάλη χαρά που βρίσκομαι για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, η καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά», συμπλήρωσε.

Ο Μπενίνι δέχτηκε υποδοχή αληθινού σταρ: ο μικρόσωμος Ιταλός ηθοποιός έκανε την εμφάνισή του ανάμεσα σε χειροκροτήματα, σφυρίγματα και επευφημίες, μοίρασε πλατιά χαμόγελα και φιλιά στο κοινό και πόζαρε ευχαρίστως στους φωτορεπόρτερ και τις τηλεοπτικές κάμερες.

Ρομπέρτο Μπενίνι: «Όλοι χρωστάμε στην Ελλάδα»

Μίλησε για τον Όμηρο, τον Σεφέρη, τον Σολωμό, τον Αριστοτέλη και το νήμα που τους συνδέει με τον Δάντη, τον Ιταλό ποιητή του 13ου αιώνα στο έργο του οποίου ο ίδιος ο Μπενίνι έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας ομιλίες σε όλο τον κόσμο. Αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας. «Είμαστε σε παράλληλους δρόμους», είπε. Τη Θεσσαλονίκη, όπως εξήγησε την έμαθε μέσα από τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Για περισσότερα από 40 λεπτά ο 60χρονος Μπενίνι μίλησε με πάθος στα ιταλικά, χωρίς γραπτό κείμενο μπροστά του, αναλύοντας τις φιλοσοφικές έννοιες που αναπτύσσει στη Θεία Κωμωδία ο Δάντης, τις επιρροές του από την αριστοτελική σκέψη, διέγραψε μία αναλυτική διαδρομή στους κύκλους της Κόλασης. Αν και χωρίς μετάφραση, το κοινό, ακόμη κι αυτοί που δεν γνώριζαν ιταλικά, έμεινε όλο αυτό το διάστημα να κρέμεται από τα χείλη του Ιταλού καλλιτέχνη. Κι αυτός ως γνήσιος κωμικός, φρόντισε φυσικά γι’ αυτό, διανθίζοντας τον λόγο του με αστειάκια, κάνοντας γκριμάτσες, πηδώντας με σβελτάδα πάνω στο γραφείο δίπλα του. «Ήρθα χτες και όλοι με έχουν σαν πρίγκιπα. Μου λένε φάε Μπενίνι, φάε σουτζουκάκια, καλησπέρα και καληνύχτα».

Ως «άνθρωπο της κουλτούρας, που εκφράζει αξίες και ιδανικά, τα οποία διαμορφώνουν ύφος και ήθος στο κοινό που παρακολουθεί το έργο του» περιέγραψε τον Ρομπέρτο Μπενίνι στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας Φοίβος Γκικόπουλος.

Η αναγόρευση του Μπενίνι σε επίτιμο διδάκτορα αποτέλεσε «μία εξόχως σημαντική στιγμή και ύψιστη λειτουργική εκδήλωση στη δραστηριότητα του ΑΠΘ» σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Γιάννη Μυλόπουλο, ο οποίος μνημόνευσε την ιδιαίτερη συμβολή του Ιταλού καλλιτέχνη στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ο ίδιος ο Μπενίνι δεν σπούδασε ποτέ σε πανεπιστήμιο, παρά μόνο σε τεχνικό λύκειο, παρόλα αυτά έχει ήδη λάβει άλλες οκτώ φορές τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα διεθνώς. «Η αναγόρευσή του αποδεικνύει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας γυάλινος πύργος», είπε ο κ. Μυλόπουλος.

Τις πολλαπλές ιδιότητες του Μπενίνι ως αναγεννησιακού δημιουργού περιέγραψε η Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας: «Ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, αφηγητής ιστοριών, γεννημένος ποιητής». Όλα αυτά, ενώ παράλληλα είναι «ο επιφανέστερος απόγονος της μακραίωνης παράδοσης των γελωτοποιών της ιταλικής αυλής και της κομέντια ντελ άρτε».

Ρομπέρτο Μπενίνι: «Όλοι χρωστάμε στην Ελλάδα»

 

ITALIA-GRECIA: BENIGNI NOMINATO PROFESSORE ONORIS CAUSA

05 aprile, 12:11

(ANSAmed) – ATENE, 5 APR – Alla presenza di un pubblico entusiasta, l’attore e regista italiano Roberto Benigni e’ e’ stato nominato «honoris causa» professore della Facolta’ di Lingua e di Filosofia italiana dell’Universita’ di Salonicco.

Nel suo discorso, il Rettore dell’ateneo, Giannis Milopoulos, ha parlato di «un momento di eccellenza per l’Università di Salonicco» perche’ con la nomina di Benigni viene ampliata la ricchezza spirituale dell’Istituto. Dal canto suo, il preside della Facolta’ ha definito Benigni «un prezioso pezzo della cultura italiana». Benigni, rispondendo, ha fatto riferimento alla crisi economica in cui versa in Paese sottolineando che «non e’ la Grecia quella e’ in debito, ma tutto il mondo e l’Europa sono quelli che devono tutto alla Grecia». (ANSAmed).


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...