Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Δηλώσεις μετά τις συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς φορείς ΔΟΕ ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ για την αξιολόγηση

Δηλώσεις μετά τις συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς φορείς ΔΟΕ ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ για την αξιολόγηση

Δημοσιεύτηκε: 1:09 μμ Απρίλιος 19th, 2012  


esos.gr 

Διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ,  ΟΙΕΛΕ), είχαν  σήμερα ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης και ο Ειδικός Γραμματέας Μ. Κοντογιάννης, χωρίς την παρουσία της υφ. Παιδείας αρμόδιας για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμιας Ε. Χριστοφιλοπούλου .

Θέμα των συναντήσεων ήταν η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών καθώς πρόκειται για την έναρξη του διαλόγου που είχε προαναγγείλει ο υπουργός με σκοπό την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος.  Στο πλαίσιο των συζητήσεων αντηλλάγησαν απόψεις ενώ ο
Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ζήτησε από τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών  τις προτάσεις τους προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση αλλά και ανταπόκριση στη γενικότερη επιταγή για την ύπαρξη αξιολόγησης στην εκπαίδευση.
Μετά τις συναντήσεις έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

 

Υπουργός Παιδείας:
«Το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ένα διάλογο με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας, της Πρωτοβάθμιας και της ιδιωτικής Εκπαίδευσης για να συζητήσει το καίριο θέμα της αξιολόγησης, μιας αξιολόγησης του συστήματος ολόκληρου, της σχολικής μονάδος και των ίδιων των εκπαιδευτικών. Ανταλλάξαμε απόψεις, ζητήσαμε από τους εκπαιδευτικούς να μας φέρουν τις προτάσεις τους και στη συζήτηση φάνηκαν και προβλήματα τα οποία ανακύπτουν. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, θα τα λάβουμε υπ’ όψιν και θα κάνουμε το καλύτερο, ώστε εγκαίρως να ανταποκριθούμε στις επιταγές αυτού του νόμου αλλά και της γενικότερης απαίτησης της ελληνικής κοινωνίας να υπάρχει αξιολόγηση στην εκπαίδευση.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πιθανές απολύσεις εκπαιδευτικών

esos.gr

«Η αξιολόγηση αφορά σε όλα τα επίπεδα (εκπαιδευτικό σύστημα, σχολική μονάδα, εκπαιδευτικούς) και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Έχει καθαρώς διαπιστωτικό-βελτιωτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα ενώ δεν συνδέεται με απολύσεις εκπαιδευτικών».   
 Την παραπάνω δήλωση έκανε πριν λίγο ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης  απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Πρόεδρος της ΟΛΜΕ:
«Η ΟΛΜΕ πιστεύει ότι η όποια αξιολόγηση πρέπει να έχει καθαρά εκπαιδευτικό προσανατολισμό και να στοχεύει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού. Υπ’ αυτήν την έννοια εκφράσαμε στον Υπουργό μας τον προβληματισμό για τη σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθολόγιο και τη μισθολογική εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση η ΟΛΜΕ θα εξετάσει το ζήτημα και θα επανέλθει, πλην όμως είναι δεδομένο ότι ζητούμε την αποσύνδεση της αξιολόγησης από το μισθό και τη μισθολογική εξέλιξη.»

Πρόεδρος της ΔΟΕ:
«Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον Υπουργό Παιδείας και στην προηγούμενη συνάντησή μας. Είναι μία πρόταση η οποία είναι πεντακάθαρη. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο εμείς λέμε ότι πρέπει να αποτιμάται το εκπαιδευτικό έργο, προκειμένου να υπάρξουν διορθώσεις και επεμβάσεις που θα το κάνουν καλύτερο. Σε καμία περίπτωση βέβαια, δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνδεθεί με την εξέλιξη του εκπαιδευτικού η οποιαδήποτε αξιολόγηση, η οποία φαίνεται ότι θα είναι θολή και απροσδιόριστη.
    Ακούστηκαν διάφορα σενάρια σχετικά με την επίδοση των μαθητών. Είναι κάτι το οποίο είναι πραγματικά εξωπραγματικό γιατί είναι διαφορετικοί οι στόχοι σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, εγώ θα πω ότι σε ένα σχολείο με τσιγγανόπαιδες ο στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά στο σχολείο, σε ένα σχολείο μιας περιοχής όπως το Κολωνάκι ή όπως η Κηφισιά είναι να μάθουν τα παιδιά περισσότερα πράγματα.
Με βάση λοιπόν όλη αυτή τη λογική, είμαστε κάθετα αντίθετοι – θα το υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις – και στο κομμάτι αυτό της σύνδεσης της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, με την εξέλιξη του εκπαιδευτικού ή με τις ποσοστώσεις σχετικά με την εξέλιξη. Το επόμενο διάστημα εάν και εφόσον δούμε τις προθέσεις του υπουργείου να υλοποιούνται, θα είμαστε δυναμικά αντίθετοι σε μία τέτοια εξέλιξη.»

Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ:
«Η θεμελίωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος, υγιούς εκπαιδευτικού συστήματος, προϋποθέτει τη διασφάλιση ποιότητας του ίδιου του συστήματος.  Μια όμως διασφάλιση ποιότητας που έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναβάθμιση του έργου του εκπαιδευτικού και όχι την τιμωρία, που έχει σαν στόχο ποιοτικότερη εκπαίδευση με προαπαιτούμενο όμως ποιοτικότερα εκπαιδευτικά προγράμματα. Γενικότερα στην κοινωνία μας υπάρχει έλλειμμα της αξιολογικής διαδικασίας και το έλλειμμα αυτό είναι εμφανές και στο χώρο της εκπαίδευσης.
Η διαδικασία λοιπόν της αξιολόγησης μέσα στα πλαίσια που σύντομα περιέγραψα, τη θεωρώ απαραίτητο στοιχείο για την αναβάθμισή της, δηλαδή και στο χώρο της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, αν δεν συνδέεται αρνητικά με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, αν δεν έχει στόχο την τιμωρία αλλά την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.
Είναι, επίσης, αδιανόητο να συνδέεται με την επίδοση των μαθητών.  Έχουν δείξει έρευνες σε όλη την Ευρώπη, όπου προσπάθησαν να γίνει σύνδεση της απόδοσης του μαθητή με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού είχε δυσμενέστερα αποτελέσματα για όλα τα σχολεία και για τη διαιώνιση και για την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.
Στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι μείζον θέμα η αξιολόγηση. Σε πολλά σχολεία έχει καθιερωθεί με έναν ιδιόρρυθμο αναξιοκρατικό τρόπο, σε πολλά μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, και η αξιολόγηση δεν έχει βοηθήσει μέχρι τώρα σε ποιοτικότερη εκπαίδευση στο χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μείζον θέμα για εμάς είναι η αξιολόγηση από τον διευθυντή του σχολείου που ταυτόχρονα είναι διευθυντής ή άνθρωπος του ιδιοκτήτη. Καταλαβαίνετε ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα, είναι μείζον θέμα για την ομοσπονδία, εκτός από το γενικότερο θέμα που περιέγραψα προηγουμένως, ειδικότερα το θέμα της αξιολόγησης εκ μέρους του διευθυντή.»

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΟΕ

esos.gr
Την κατηγορηματική αντίθεση των εκπαιδευτικών σε «κάθε μορφή αξιολόγησης – χειραγώγησης – κατηγοριοποίησης,  η οποία θα οδηγεί σε απολύσεις, τιμωρία των εκπαιδευτικών και κατηγοριοποίηση των σχολείων» δήλωσε το ΔΣ της ΔΟΕ , κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη και προειδοποίησαν:

«Σε κάθε τέτοια περίπτωση η αντίδραση του κλάδου των εκπαιδευτικών θα είναι τέτοια που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν».
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επανέλαβε τη θέση του για αξιολόγηση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της ανατροφοδότησης και βελτίωσης του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού, που δε θα λειτουργεί τιμωρητικά και δε θα συνδέεται με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
Ο υπουργός Παιδείας από την πλευρά του, διαβεβαίωσε πως οτιδήποτε κυκλοφορεί ως προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ή έχει συνταχθεί στο παρελθόν δεν είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας ούτε τη δεσμεύει. Δήλωσε, πως είναι αναγκαία η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος, του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και δεν θα συνδέεται με απολύσεις. Ζήτησε να κατατεθούν οι προτάσεις της Δ.Ο.Ε. μέχρι τα μέσα Μαΐου και διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος θα γίνει από μηδενική βάση.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ θα εξετάσει το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή του και θα καθορίσει τη στάση του αναφορικά με την πρόταση του Υπουργού.
Επίσης, στα πλαίσια της συνάντησης το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα που προέκυψε με το επίδομα θέσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ
 
ΔΟΕ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ    
 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 19/4/2012 συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  μετά από πρόσκληση του Υπουργού προς τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες. Το θέμα της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση στην εκπαίδευση.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κατέθεσε τις θέσεις του κλάδου όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τα εκπαιδευτικά συνέδρια και τις Γενικές του Συνελεύσεις. Δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεση των εκπαιδευτικών σε κάθε μορφή αξιολόγησης – χειραγώγησης – κατηγοριοποίησης,  η οποία θα οδηγεί σε απολύσεις, τιμωρία των εκπαιδευτικών και κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Σε κάθε τέτοια περίπτωση η αντίδραση του κλάδου των εκπαιδευτικών θα είναι τέτοια που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επανέλαβε τη θέση του για αξιολόγηση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της ανατροφοδότησης και βελτίωσης του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού, που δε θα λειτουργεί τιμωρητικά και δε θα συνδέεται με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
 Η λογική των ποσοστώσεων είναι κατάφωρα άδικη, έχει σκοτεινά σημεία στην εφαρμογή της, είναι έξω από παιδαγωγικές αρχές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Ο Υπουργός Παιδείας από την πλευρά του, διαβεβαίωσε πως οτιδήποτε κυκλοφορεί ως προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ή έχει συνταχθεί στο παρελθόν δεν είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας ούτε τη δεσμεύει. Δήλωσε, πως είναι αναγκαία η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος, του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και δεν θα συνδέεται με απολύσεις. Ζήτησε να κατατεθούν οι προτάσεις της Δ.Ο.Ε. μέχρι τα μέσα Μαΐου και διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος θα γίνει από μηδενική βάση.
Το Δ.Σ. θα εξετάσει το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή του και θα καθορίσει τη στάση του αναφορικά με την πρόταση του Υπουργού.
Επίσης, στα πλαίσια της συνάντησης το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα που προέκυψε με το επίδομα θέσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.Από τη Δ.Ο.Ε
 
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
 
ΣΚΑΙ

Υπέρ της αξιολόγησής τους δάσκαλοι και καθηγητές

Υπέρ της αξιολόγησης τάχθηκαν δάσκαλοι, καθηγητές και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη.Οι 3 Ομοσπονδίες πάντως τόνισαν πως η αξιολόγηση που θα γίνει στα σχολεία δεν θα πρέπει να συνδέεται με τη μισθολογική και βαθμολογική τους εξέλιξη, καθώς και με τις επιδόσεις των μαθητών.Οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογηθούν με διαφορετική διαδικασία από ότι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ το πόρισμα του διαλόγου θα παραδοθεί στην επόμενη ηγεσία του υπουργείου.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΕΛΕ

ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)
Αρθ. Ιδρ. Απόφασης Πρωτοδ. Αθηνών 20376/58
Χαλκοκονδύλη 13, 104-32, Αθήνα
Τηλ: 5238148, 5230819
Fax: 5230819
e-mail: oiele@otenet.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 site:          www.oiele.gr
___________________________________________________________________
        

Αθήνα, 19/4/2012
                               

Αριθμ. Πρωτ: 23154

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 19/4/2012, συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Μπαμπινιώτη με αποκλειστικό θέμα το ζήτημα της αξιολόγησης. Η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε τις θέσεις της (που αποστέλλονται σε συνοδευτικό κείμενο), οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα σημεία:
1. Ο έλεγχος και η αποτίμηση των παθογενειών του εκπαιδευτικού μας συστήματος οφείλουν να προηγηθούν της εφαρμογής της αξιολογικής διαδικασίας. Η εφαρμογή της αξιολόγηση σε ένα «αναξιολόγητο» εκπαιδευτικό σύστημα δεν θα προσφέρει καμιά υπηρεσία.
2. Η θεμελίωση ενός υγιούς εκπαιδευτικού συστήματος απαιτεί τη διασφάλιση της ποιότητάς του με διαδικασίες που δεν θα επικεντρώνονται στην «τιμωρία» των εκπαιδευτικών, αλλά πρωτίστως θα εξασφαλίζουν την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών και του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου. Η αξιολόγηση του βαθμού επίτευξης εκπαιδευτικών και διδακτικών στόχων των προγραμμάτων σπουδών προϋποθέτει καταρχήν κατατεθειμένα αναλυτικά προγράμματα για το επόμενο σχολικό έτος αλλά και αξιολόγησή τους.
3. Δεν νοείται αξιολόγηση με τη χρήση υποκειμενικών κριτηρίων που εμφανίζουν εγγενή αδυναμία να μετρήσουν την σχολική αποτελεσματικότητα ή την ποιότητα και που δεν λαμβάνουν υπόψη τους κοινωνικούς δείκτες, τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες. Για παράδειγμα, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή και σε ένα σχολείο του οποίου οι μαθητές προέρχονται από οικογένειες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ακόμη κι ο καλύτερος εκπαιδευτικός θα δυσκολευτεί να παρουσιάσει «μετρήσιμο» έργο με βάση τα προταθέντα κριτήρια.
4. Προ της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού θα πρέπει να προηγηθεί ουσιαστική αξιολόγηση και αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων και των καθηγητικών σχολών και έλεγχος της ποιότητας της επιμόρφωσής τους.
5. Η πολιτική που σχεδιάζει την αξιολόγηση ως θεσμό που στοχεύει στην απόλυση, ή που επιδιώκει τη σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη του εκπαιδευτικού, ενώ την ίδια στιγμή αρνείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα συστημικής φύσεως του εκπαιδευτικού συστήματος είναι βαθιά συντηρητική και θα πλήξει συνολικά την εκπαίδευση.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ           ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΓΛΗΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...