Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Ασυγκράτητο ρεύμα φυγής στο εξωτερικό. Ο ένας στους τρεις που συμπλήρωσε το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό δήλωσε ότι γνωρίζει τέσσερις ξένες γλώσσες!

Ασυγκράτητο ρεύμα φυγής στο εξωτερικό. Ο ένας στους τρεις που συμπλήρωσε το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό δήλωσε ότι γνωρίζει τέσσερις ξένες γλώσσες!

Δημοσιεύτηκε: 12:41 μμ Απρίλιος 14th, 2012  


Την τύχη τους εκτός συνόρων αναζητούν όλο και περισσότεροι Έλληνες, καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης οι δυνατότητες απασχόλησης στην Ελλάδα δείχνουν να έχουν μειωθεί δραστικά.

«Η» 12/4
 

Της Χαράς Καλημέρη

Την τύχη τους εκτός συνόρων αναζητούν όλο και περισσότεροι Έλληνες, καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης οι δυνατότητες απασχόλησης στην Ελλάδα δείχνουν να έχουν μειωθεί δραστικά. Το κύμα… μαζικής φυγής και των αλλοδαπών, εξάλλου, έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχε μετατραπεί σε «αφιλόξενη» επαγγελματικά χώρα.

Η πλέον ανησυχητική διαπίστωση, πάντως, που προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «ΗτΣ» είναι το ότι «πρωταθλητές» στη μετανάστευση αναδεικνύονται οι νέοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και καλή επαγγελματική κατάρτιση. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, 41.445 πολίτες συμπλήρωσαν το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα (Europass CV) το οποίο αποτελεί, ουσιαστικά, «διαβατήριο» για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας με τους περισσότερους -τρεις στους τέσσερις- να βρίσκονται στην πλέον παραγωγική ηλικία (21-35 ετών).

Και οι σαραντάρηδες, όμως, τολμούν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής Περιφέρειας Αττικής, αρκετοί στρέφονται σε χώρες που μέχρι πρόσφατα «τροφοδοτούσαν» την Ελλάδα με μετανάστες και φθηνά χέρια εργασίας, όπως η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Ινδία. Τους τελευταίους τρεις μήνες δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να ταξιδεύει προς Ασία, Αφρική και Λ. Αμερική για αναψυχή. Όλοι φεύγουν με την ελπίδα να βρουν δουλειά. Κάποιοι επιλέγουν να γίνουν μισθοφόροι στη Σομαλία, ενώ αρκετές είναι και οι Ελληνίδες που φεύγουν στα… καράβια! Εμπορικοί αντιπρόσωποι, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, πιλότοι και αεροσυνοδοί είναι μερικοί από τους επαγγελματίες που αναγκάζονται να ξενιτευτούν στις τρίτες χώρες προς εύρεση εργασίας.

Ασυγκράτητο ρεύμα φυγής στην Ε.Ε. για εξεύρεση εργασίας

Η οικονομική κρίση «διώχνει» όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά πλέον και τους αλλοδαπούς από τη χώρα. Ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν εργασία εκτός συνόρων αυξάνεται με απρόσμενα γοργούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες, ενώ το «τρένο» της φυγής παίρνουν και οι ξένοι υπήκοοι. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο αριθμός όσων αποφάσισαν να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας της Ευρώπης, συμπληρώνοντας το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα (Europass CV), ανήλθε σε 41.445 εκ των οποίων οι 36.471 είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι 4.974 (ποσοστό 12%) διαφορετικής εθνικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αύξησης που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των Ελλήνων που δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό είναι ότι ολόκληρο το 2011 συμπληρώθηκαν 98.008 Ευρωπαϊκά Βιογραφικά Σημειώματα, το 2010 46.432 και μόλις 3.369 το 2007…

Τα παραπάνω προκύπτουν από στατιστικά στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού Cedefop, ο οποίος υποστηρίζει την ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη και αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο πρόγνωσης για τη ζήτηση και την προσφορά επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2012 από την Ελλάδα έγιναν συνολικά 66.319 «χτυπήματα» στην ιστοσελίδα του οργανισμού Cedefop η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., αλλά και τη δημιουργία προσωπικού φακέλου εγγράφων Europass. Ο φάκελος Europass αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και αποτελείται από πέντε έγγραφα με δημοφιλέστερο το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα το οποίο λειτουργεί ουσιαστικά ως «διαβατήριο» για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Από τους 66.319 που επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα, οι 41.445 δήλωσαν και επίσημα το ενδιαφέρον τους να βρουν εργασία στο εξωτερικό, καθώς συμπλήρωσαν Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα. Από αυτούς, οι επτά στους δέκα (ποσοστό 73%) είναι ηλικίας από 21 έως 35 ετών (το 22,1% είναι 21-25, το 31,9% είναι 26-30 και το 19% από 31-35), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 23,7% είναι άνω των 35 ετών.

Η επαγγελματική εμπειρία των ατόμων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό ποικίλλει. Σχεδόν οι μισοί (ποσοστό 51,8%) βρίσκονται στην αφετηρία του εργασιακού τους βίου με έως πέντε χρόνια προϋπηρεσίας (το 20,4% δεν έχει εργαστεί καθόλου, το 15% έχει εργαστεί έως δύο χρόνια και το 16,4%), ενώ οι υπόλοιποι είναι έμπειροι επαγγελματικά με 6 – 10 χρόνια προϋπηρεσίας (22,6%), 11-20 χρόνια προϋπηρεσίας (15,7%), ακόμη όμως και προϋπηρεσία άνω των 20 ετών σε ποσοστό 8,9%.

Επίσης, οι περισσότεροι είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και με πολλά προσόντα. Είναι ενδεικτικό ότι σε σύνολο 38.215 ατόμων που συμπλήρωσαν Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα, οι 10.762 -δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις- γνωρίζει τουλάχιστον τέσσερις ξένες γλώσσες, ενώ μισοί (15.144) γνωρίζουν καλά δύο ξένες γλώσσες.

Εκτιμάται ότι από 114.000 έως 139.000 Έλληνες επιστήμονες εργάζονται ήδη στο εξωτερικό -στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ- αριθμός που αντιστοιχεί στο 9% – 11% του συνόλου των πτυχιούχων που ζουν στην Ελλάδα.

Ρεύμα
«Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους Έλληνες πολίτες στη συμπλήρωση του Ευρωπαϊκού Βιογραφικού Σημειώματος αφού συμβάλλει στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας, μιας και εγγυάται τη διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων» διευκρινίζει στην «ΗτΣ» ο κ. Κωνσταντίνος Καλτσάς, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία που Cedefop, τα Βιογραφικά Σημειώματα κατετέθησαν από όλη την Ευρώπη από το 2005 έως και το 2010 ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια. Ενδεικτικά, στην Αυστρία -η οποία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα δημοσιονομικής κρίσης ή υψηλά ποσοστά ανεργίας και έχει σχεδόν τον μισό πληθυσμό σε σύγκριση με την Ελλάδα- έχουν συμπληρωθεί 44.067 Ευρωπαϊκά Βιογραφικά Σημειώματα. Σε Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο έχουν συμπληρωθεί 292.000 Βιογραφικά Σημειώματα, ενώ «πρωταθλήτρια» είναι η Πορτογαλία με 797.000 Βιογραφικά…

Γκασταρμπάιτερ σε Ινδία, Πακιστάν και Νιγηρία!

Της Ελένης Πετροπούλου

Στροφή για την αναζήτηση εργασίας ακόμη και σε χώρες όπως η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Ινδία πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό πολλοί Ελληνες! Χώρες που μέχρι πρόσφατα «τροφοδοτούσαν» την Ελλάδα με μετανάστες και φθηνά χέρια εργασίας, έχουν μετατραπεί σήμερα σε υποδοχείς Ελλήνων μεταναστών. Οι Έλληνες μάλιστα που επιλέγουν να μεταναστεύσουν στις λεγόμενες τρίτες χώρες διαθέτουν υψηλά προσόντα και επαγγελματική εξειδίκευση με μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: ενώ τα έτη 2008-2009, το 60% των Ελλήνων ταξιδιωτών ταξίδευε για αναψυχή και το 40% για εργασία, το 2010 και το 2011 παρατηρείται μια αντιστροφή των τάσεων στους λόγους του ταξιδιού. Το 2010, ποσοστό 59% των ταξιδιωτών επιλέγει να φύγει από τη χώρα του προς εξεύρεση θέσης εργασίας και το 2011 το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 66% των ταξιδιωτών! Τους τελευταίους τρεις μήνες μάλιστα, δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να ταξιδεύει προς Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική, για αναψυχή. Όλοι φεύγουν με την ελπίδα να βρουν δουλειά…

Άλλωστε, η εκτίναξη της ανεργίας στο 20%-22% φέτος στη χώρα μας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες και το οικονομικό περιβάλλον εφησυχασμό. Αποτέλεσμα αρκετοί Έλληνες να αναζητούν εργασία ακόμη και σε χώρες με πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας. Έτσι, κατακόρυφη είναι η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που επιλέγουν να γίνουν μισθοφόροι στη Σομαλία αλλά και των Ελληνίδων που φεύγουν στα… καράβια! Εμπορικοί αντιπρόσωποι, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, πιλότοι και αεροσυνοδοί είναι μερικοί από τους επαγγελματίες που αναγκάζονται να ξενιτευτούν στις τρίτες χώρες προς εύρεση εργασίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός επιχειρηματία ο οποίος λόγω της οικονομικής κρίσης αποφάσισε να ανοίξει αρτοποιείο στη Ζιμπάμπουε.

Ερευνα
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους Έλληνες ταξιδιώτες αποτυπώνονται σε έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 2.025 ταξιδιωτών (τουρίστες και επαγγελματίες), τα τελευταία 4 χρόνια, οι οποίοι προσήλθαν στην περιφέρεια Αθηνών, Νότιος Τομέας για εμβολιασμούς/οδηγίες πριν ταξιδέψουν σε χώρες του τρίτου κόσμου. Ο Νότιος Τομέας καλύπτει τους κατοίκους περιοχών όπως η ΓλυφάδαA, ο Άλιμος, το Ελληνικό, το Μοσχάτο κ.ά. Την έρευνα -η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας-διεξήγαγε η υπεύθυνη του γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής Περιφέρειας Αττικής Ν. Τομέα, νοσηλεύτρια, κ. Αλεξάνδρα Γρηγοράκη. Μιλώντας στην «ΗτΣ» η κ. Γρηγοράκη τόνισε πως «η κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων ταξιδιωτών με προορισμό τρίτες χώρες φαίνεται να ταυτίζεται με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κόσμος ψάχνει διεξόδους από την κρίση», προσθέτοντας ότι αναζητούν μια θέση εργασίας στη Ζιμπάμπουε, στα Εμιράτα και γενικά σε περιοχές με πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με την κ. Γρηγοράκη, «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα επηρέασε και τους ταξιδιώτες, καθώς όχι μόνο μειώνεται ο αριθμός όσων ταξιδεύουν για αναψυχή, αλλά παρατηρείται και στροφή των επαγγελματιών στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό».

Αναλυτικότερα, ως προς τα ποσοστά των ταξιδιωτών ανά επάγγελμα παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, τα έτη 2008 και 2009 τα ποσοστά των ναυτικών ήταν παραπλήσια, το 2010 έχουμε αύξηση 68% ενώ το 2011 58%. Παρόμοια αύξηση παρουσιάζουν και τα ποσοστά για πιλότους και αεροσυνοδούς, 12% μεταξύ 2008 και 2009, 5% μεταξύ 2009 και 2010 και 7% μεταξύ 2010 και 2011. Ο μέσος όρος ηλικίας των ταξιδιωτών για τους επαγγελματίες είναι το 2008 τα 40 έτη, το 2009 τα 37 έτη, το 2010 επίσης τα 37 και το 2011 τα 39 έτη.

Καταλήγοντας η ερευνήτρια τονίζει ότι «χρόνο με το χρόνο οι ταξιδιώτες για αναψυχή ελαττώνονται ενώ αυξάνονται τα άτομα που κινούνται προς αναζήτηση».

Ειδικά για τους πιλότους και αεροσυνοδούς, η κ. Γρηγοράκη εκτιμά ότι η αύξηση που καταγράφεται, εκτός από την οικονομική κρίση, συνδέεται και με το «λουκέτο» που αποφάσισε να βάλει το ελληνικό δημόσιο στην κρατική «Ολυμπιακή».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Καθημερινή

Toυ Aγγελου Σταγκου
Η πρόσκληση της υπουργού Εργασίας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς τους νέους της Ευρώπης και ιδιαίτερα των χωρών του Νότου να αναζητήσουν εργασία στη χώρα της, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Στη σημερινή Ελλάδα, βέβαια, που διακρίνεται για την προσκόλληση των παιδιών στους γονείς μέχρις ότου γίνουν… μεσόκοποι, η ενθάρρυνση για αντίστοιχη ανταπόκριση θα προκαλούσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις. Ωστόσο, η ζωή έχει αποδείξει περίτρανα ότι η περίφημη «ελληνική πραγματικότητα» ανατρέπεται πλέον, γιατί δεν μπορεί να… συντηρηθεί.

Η ανεργία που μαστίζει στη σημερινή συγκυρία την Ελλάδα και ειδικά η ανεργία των νέων, αγοριών και κοριτσιών, είναι τρομαχτική, δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, αλλά δεν είναι εντελώς πρωτοφανής. Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, πολλά και μεγάλα ήταν τα κύματα των Ελλήνων μεταναστών, που πήγαν να βρουν μια καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες, πιο μακρινές ή πιο κοντινές, και μάλιστα σε εποχές που οι συγκοινωνίες και η επικοινωνία ήταν εξαιρετικά δύσκολες.

Οι Ελληνες άρχισαν να μεταναστεύουν προς τις ΗΠΑ το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Στην πρώτη δεκαετία του 20ού, όμως, που η χώρα ήταν υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, η μετανάστευση πήρε μαζικό χαρακτήρα.

Παράλληλα με τους μαζικούς αριθμούς προς τις ΗΠΑ, Ελληνες έφευγαν και προς την Αίγυπτο και σε χώρες της Μαύρης Ηπείρου σε όλο το διάστημα μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το τέλος του και όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από τον Εμφύλιο, την ανείπωτη φτώχεια και τις διώξεις αντιφρονούντων, τεράστιοι αριθμοί μετανάστευσαν προς Αμερική, Καναδά και Αυστραλία.

Το τελευταίο μεγάλο κύμα μετανάστευσης παρατηρήθηκε σε περίοδο οικονομικής ανόρθωσης της χώρας, στα τέλη του ’50 και στις αρχές του ’60, αυτήν τη φορά προς Γερμανία, Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χωρίς να ξεχνούμε και τη ναυτιλία που έως το 1980, περίπου, απορροφούσε νέους που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα μένοντας εδώ.

Στο παρελθόν, λοιπόν, ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ σε θέση να απορροφήσει την ανεργία, που ήταν σχεδόν ενδημικό φαινόμενο. Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 με την ανάπτυξη του τουρισμού και, πολύ περισσότερο, μετά τη μεταπολίτευση, με τη θηριώδη διόγκωση του κρατικού τομέα και την υπερκατανάλωση που προήλθε από τα κοινοτικά κονδύλια και τα δανεικά. Υπερκατανάλωση που δημιούργησε τις εκατοντάδες χιλιάδες μαγαζάκια και αυτοαπασχολούμενους. Ετσι δημιουργήθηκε η φούσκα της οικονομίας, αλλά και της απασχόλησης.

Τώρα όμως όλα αυτά έχουν τελειώσει με οδυνηρό τρόπο. Οι Ελληνες νέοι οφείλουν να καταλάβουν ότι ο χώρος εργασίας τους είναι ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν. Η διαφορά από το παρελθόν είναι ότι η ζήτηση δυναμικού τώρα αφορά εκείνους που έχουν προσόντα.

Η αγορά εργασίας έχει διεθνοποιηθεί στην Ευρωζώνη και τα Ελληνόπουλα μπορούν να ανταγωνιστούν οπουδήποτε και οποιονδήποτε, αρκεί να τολμήσουν να ξεφύγουν από τον επαρχιωτισμό και την προσκόλληση στη στενή οικογένεια. Σε σύγκριση με τους νέους πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τα δικά μας παιδιά έχουν μεγαλύτερη γνώση και ευχέρεια σε ξένες γλώσσες, γεγονός που επίσης βοηθάει, αν θέλουν, να βρουν εργασία εκτός Ελλάδας.

Είναι διαδεδομένη η άποψη ότι με την αναζήτηση εργασίας σε άλλες χώρες, η δική μας θα στερηθεί ένα μεγάλο μέρος του καλύτερου δυναμικού της. Κάτι τέτοιο θα ίσχυε αν η Ελλάδα μπορούσε να αξιοποιήσει τους ανθρώπους της, αλλά αυτό δεν ισχύει.

Αντίθετα, η συσσώρευση μεγάλου αριθμού αποφοίτων ΑΕΙ διαφόρων ειδικοτήτων έχει συμβάλει στη δημιουργία συντεχνιών που μοναδικό μέλημά τους είναι η διατήρηση απολαβών με τεχνητούς τρόπους. Αλλωστε, η απασχόληση σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν σημαίνει απομάκρυνση από την Ελλάδα.

Ο σύνδεσμος με την πατρίδα δεν χαλαρώνει. Ποιο η διαφορά σήμερα να δουλεύει ένας Αθηναίος στο Μόναχο και όχι στη Θεσσαλονίκη; Το κέρδος είναι ότι έχει δουλειά, ότι μαζεύει εμπειρίες, ότι εκτίθεται σε άλλη νοοτροπία, ότι γίνεται περισσότερο κοσμοπολίτης και όλα αυτά αποτελούν πολύτιμα εφόδια, αν και όταν κάποια στιγμή αποφασίσει να επιστρέψει. Η θητεία στο εξωτερικό θα ωφελήσει όσους το αποφασίσουν, αλλά και τη χώρα.


 

Ένα σχόλιο

  1. Αφου δεν υπαρχει αλλη λυση απο το εξωτερικο,τι αλλο να γινει? Φταινε οι ιδιοι οι πολιτικοι για το χαλι στο οποιο μας εχουν φερει…

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...