Home / Γαλλικά / Το Βραβείο της Γαλλοφωνίας 2012 κατέκτησε το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας

Το Βραβείο της Γαλλοφωνίας 2012 κατέκτησε το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας

Δημοσιεύτηκε: 9:27 μμ Απρίλιος 2nd, 2012  


Μια ακόμη σημαντική διάκριση πέτυχε φέτος το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας που κατέκτησε το Βραβείο στο  διαγωνισμό «Γαλλοφωνίας 2012» για τη γαλλική γλώσσα που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία Αθηνών σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας κατέκτησε το βραβείο στην κατηγορία των Γυμνασίων διαγωνιζόμενο μεταξύ 131 Προγραμμάτων που υπεβλήθησαν στο φετινό διαγωνισμό και στον οποίο πήραν μέρος 1770 μαθητές.

Συγκεκριμένα το Σχολείο συμμετείχε με εργασία που εκπόνησαν οι μαθητές του Γ3 Τμήματος, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας της γαλλικής γλώσσας κας Σταματίας Γεωργίου και ήδη εκλήθησαν στην επίσημη τελετή της απονομής των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ εκατοντάδων συμμετοχών δόθηκαν μόλις 20 βραβεία σε όλες τις κατηγορίες!

Ο διαγωνισμός Γαλλοφωνίας θεωρείται ένας από τους πλέον έγκυρους διεθνείς διαγωνισμούς στον οποίο οι μαθητές καλούνται να εργαστούν πάνω σε ένα κοινό θέμα που σκοπό έχει να προωθήσει δημιουργικά τις δεξιότητες και τις γνώσεις του πάνω στη γαλλική γλώσσα και πολιτισμό.

Το φετινό θέμα ήταν δανεισμένο από το ποίημα του Γάλλου ποιητή Joachim Du Bellay με τίτλο «Heureux qui comme Ulysse»,  το οποίο συνδυάστηκε μαζί με το ποίημα του Γ. Σεφέρη «Πάνω σ’ έναν ξένο στίχο» (Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα) και στη συνέχεια την «Ιθάκη» του Κ.Π.Καβάφη, στα Ελληνικά και τα Γαλλικά, δίνοντας έμφαση στο ότι, αυτό που πραγματικά αξίζει στη ζωή είναι η πορεία προς ένα στόχο, το ταξίδι προς μια προσωπική Ιθάκη.

Πάνω σ’ αυτό το θέμα οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση της κας Σταματίας Γεωργίου, παρήγαγαν  ηλεκτρονικό υλικό (power point) το οποίο δεν ήταν μια απλή παραγωγή. Περιείχε δικό τους σενάριο, ακόμη και γυρίσματα στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου της πόλεως που χρησίμευσε ως ντεκόρ, με τους μαθητές να έχουν ντυθεί με χιτώνες και χλαμύδες που παρέπεμπαν στα ομηρικά χρόνια. Η εργασία περιείχε ακόμη στοιχεία από κόμικ και  φωτογραφικό υλικό.

Επί πλέον αξιοποιήθηκαν κλασσικά κείμενα όπως  «ο Επιτάφιος του Περικλή» και η «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη» που έστειλαν τα δικά τους μηνύματα στους μαθητές. Η μουσική επένδυση ήταν  από τους «Αργοναύτες»του Ηλία Ανδριόπουλου.

Σύμφωνα με το σενάριο, το καράβι του Οδυσσέα βγήκε σε ένα νησί που κατοικούταν από μια φυλή, όπου βασίλευε το χάος. Οι ιθαγενείς θεωρούν τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του θεούς και τους αναθέτουν να οργανώσουν την κοινωνία τους. Στο έργο χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένες γαλλικές λέξεις που παρέπεμπαν στην ιδέα του ταξιδιού αλλά και της διαδρομής του ανθρώπου προς την προσωπική του Ιθάκη.

paidis.wordpress.com


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοίνωση του Συλλόγου A.P.L.F. – D.U. σχετικά με τις νέες οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τη διαδικασία σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα δημοτικά σχολεία

Ανακοίνωση  του Συλλόγου A.P.L.F. –  D.U. σχετικά με τις νέες οδηγίες  του ...