O Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητής Ιωάννης Μυλόπουλος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Καθηγητής Φοίβος-Βασίλειος Γκικόπουλος σας προσκαλούν στην τελετή αναγόρευσης του Roberto Benigni σε Επίτιμο Διδάκτορα του Tμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
H τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 και ώρα 19.00 στην αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Με τιμή
O Πρύτανης O Πρόεδρος
Καθηγητής Ιωάννης Μυλόπουλος Καθηγητής Φοίβος-Βασίλειος Γκικόπουλος


Il Rettore dell’Università ‘Aristotele’ di Salonicco Professore Ιoannis Milopoulos e il Direttore del Dipartimento di Lingua e Letteratura Italiana Professore Febo-Βasilio Ghicopoulos hanno l’onore di invitarLa alla Cerimonia di Conferimento della Laurea Honoris Causa a Roberto Benigni mercoledì
4 aprile 2012 alle ore 19.00 nell’Aula Magna della Facoltà di Lettere dell’Università ‘Aristotele’ di Salonicco.
Il Rettore Il Direttore del Dipartimento
Professore Ιoannis Milopoulos Professore Febo-Basilio Ghicopoulos
Επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Ρομπέρτο Μπενίνι
Θεσσαλονίκη
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα βρεθεί ο διεθνούς φήμης Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ρομπέρτο Μπενίνι, την Τετάρτη 4 Απριλίου, όπου θα παραστεί σε εκδήλωση για την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα από το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.
Ο Ιταλός ηθοποιός θα τιμηθεί για την καλλιτεχνική του διαδρομή και το πρωτοποριακό εκφραστικό πνεύμα. Την εκδήλωση θα προσφωνήσουν ο πρόεδρος του τμήματος Φοίβος Γκικόπουλος και ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του ηθοποιού με θέμα «Δάντης, Θεία Κωμωδία. Ερμηνεία και σχόλια στο ΧΙ Άσμα της Κόλασης».
Η ιδιαίτερη σχέση του ηθοποιού με την «Θεία Κωμωδία» και τον Δάντη τόν οδηγεί σε σειρά διαλέξεων σε διάφορα πανεπιστήμια στον κόσμο, όπου απαγγέλλει από μνήμης ολόκληρες ωδές του ποιήματος. Από αυτή του την προσήλωση γεννήθηκε το θεατρικό – ποιητικό θέαμα «Tutto Dante», ένα είδος ταξιδιού που κινείται από στιγμές καθαρά κωμικές σε στιγμές ύψιστης ποίησης.
Η πρώτη παρουσίαση, εξάλλου, έγινε στο ρωμαϊκό θέατρο της Πάτρας, τον Ιούνιο του 2006, όπου ο Μπενίνι απήγγειλε και ανέλυσε την ωδή του Οδυσσέα, το XXVI τραγούδι της Κόλασης, και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
Ο Μπενίνι γεννήθηκε το 1952 στην Μισερκόρντια της Τοσκάνης, μεγαλώνοντας σε μία φτωχή αγροτική οικογένεια. Οι γονείς του αποφάσισαν να τον στείλουν σε μια ιερατική σχολή της Φλωρεντίας, η οποία ωστόσο έκλεισε μετά από μια μεγάλη πλημμύρα, οπότε αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι του.
Ως έφηβος ασχολήθηκε με το τσίρκο, το βαριετέ και το θέατρο, ενώ πήρε το δίπλωμα του λογιστή. Έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 20 ετών στο θέατρο Satiri της Ρώμης στο έργο «I burosauri» και εργάστηκε στην τηλεόραση.
Στην μεγάλη οθόνη έκανε την εμφάνισή του στην ταινία Berlinguer ti voglio bene (1977), σε σκηνοθεσία του Τζουζέπε Μπερτολούτσι. Ο ρόλος του Στην παγίδα του νόμου, αλλά και οι ταινίες του Ο διαβολάκος και Το τέρας τον κάνουν παγκοσμίως γνωστό.
Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρα του θεωρείται από πολλούς όταν το 1997 σκηνοθετεί την ταινία Η Ζωή Είναι Ωραία, η οποία διαδραματίζεται σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως, εμπνευσμένη από την προσωπική εμπειρία του πατέρα του που πέρασε δύο χρόνια σε στρατόπεδο της Γερμανίας. Η ταινία προτάθηκε για επτά βραβεία Όσκαρ και τελικά κέρδισε τρία (α’ αντρικού ρόλου, σκηνοθεσίας και σεναρίου).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]() ![]() Της Έλσας Σπυριδοπούλου Υπό αυστηρά μέτρα φύλαξης αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ στις 4 Απριλίου. Ο άνθρωπος τον οποίο ο διάσημος σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι χαρακτήρισε «ιδιοφυΐα» θα τιμηθεί για την εξαιρετική καλλιτεχνική διαδρομή του και το πρωτοποριακό εκφραστικό πνεύμα του, σε αρμονικό συνδυασμό με την ιταλική κουλτούρα και τον ιταλικό πολιτισμό. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην παλιά Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ, όπου ο τιμώμενος θα δώσει ομιλία με θέμα «Δάντη, Θεία Κωμωδία: Ερμηνεία και σχόλια στο ΧΙ Άσμα της Κόλασης». Η αγάπη του Μπενίνι για τη «Θεία κωμωδία» και τον Δάντη γέννησε το «Tutto Dante», ένα θεατρικό-ποιητικό θέαμα, το οποίο έκανε ντεμπούτο το 2006 στο ρωμαϊκό θέατρο της Πάτρας. Έκτοτε ο Μπενίνι συχνά-πυκνά δίνει ομιλίες γύρω από αυτό το θέμα. Φτωχή αρχή, ένδοξη πορεία Η στιγμή των Όσκαρ Επιστροφή στη μεγάλη οθόνη * «Τώρα έχω το Όσκαρ στο χέρι μου!» * «Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου που ζουν σ’ ένα μικρό χωριό στην Ιταλία, γιατί μου έκαναν το μεγαλύτερο δώρο, τη φτώχεια!» * «Ο Τσάρλι Τσάπλιν χρησιμοποιούσε τα οπίσθιά του καλύτερα από κάθε άλλον ηθοποιό. Σε όλες του τις ταινίες τα οπίσθιά του είναι ο βασικός πρωταγωνιστής. Για έναν κωμικό, τα οπίσθια έχουν απίστευτα μεγάλη σημασία». * «Όταν τρώγαμε, ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει ιστορίες από τον πόλεμο. Η μητέρα μου, όμως, κάποια μέρα του είπε πως, αν δεν σταματούσε αυτές τις τρομακτικές ιστορίες, δεν θα έτρωγε πια μαζί μας. Από την επομένη ο πατέρας μου έλεγε πάλι στιγμές πολέμου αλλά τις αστείες, και ήταν τόσες πολλές που μεγάλωσα με αυτές γελώντας». |