Home / Κινέζικα / Άλλα άρθρα / Κινέζικα : Στα θρανία για την γλώσσα του αύριο

Κινέζικα : Στα θρανία για την γλώσσα του αύριο

Δημοσιεύτηκε: 9:33 πμ Μάρτιος 29th, 2012  


Στην Ελλάδα της κρίσης πληθαίνουν οι νέοι που σπεύδουν σε φροντιστήρια για να µάθουν κινεζικά και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.
«Μοιάζουν µε ζωγραφιές γιατί µεταφέρουν εικόνες», λέει η Σεµίνη Σιλντή. Μιλά για τα ιδεογράµµατα της κινεζικής γλώσσας που άρχισε να µαθαίνει από τον περασµένο Σεπτέµβριο. «Είναι η γλώσσα του µέλλοντος και θέλω να τη µάθω πρώτη απ’ όλους», λέει και διευκρινίζει ότι αρχικά µπήκε στη διαδικασία εκµάθησής της γιατί γοητεύτηκε από τονκινεζικό πολιτισµό. ∆εν είναι όµως µόνο η 22χρονη Σεµίνη που αισθάνθηκε την ανάγκη να επεκτείνει τις γνώσεις της. «Να µάθουν καλά αγγλικά, κινεζικά – αν και αυτό είναι πιο δύσκολο – και να τολµήσουν ναπάρουν ρίσκα», απάντησε η υπουργός Οικονοµικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην οικονοµική εφηµερίδα «La Tribune», όταν ρωτήθηκε για το τι θα συµβούλευε τους νέους γάλλους επιχειρηµατίες να κάνουν ώστε να εξασφαλίσουν το επαγγελµατικό τους µέλλον. Πλέον, η Κίνα δεν θεωρείται απλώς µια ανερχόµενη δύναµη. Εχει καθιερωθεί εδώ και καιρό ως η δεύτερη παγκόσµια οικονοµική δύναµη και τα κινεζικά ως η γλώσσα του µέλλοντος. Η πρόταση της υπουργού για την εκµάθηση της κινεζικής γλώσσας δεν είναι γνωστό αν εισακούστηκε εντός των γαλλικών συνόρων, χωρίς αµφιβολία όµως τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει την προσοχή χιλιάδων Ελλήνων. Σύµφωνα µε τη διευθύντρια του Ινστιτούτου Κοµφούκιος Xiuqin Yang, ο αριθµός των φοιτητών που µαθαίνουν κινεζικά τον τελευταίο χρόνο στη χώρα µας έχει τετραπλασιαστεί. «Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών σε συνεργασία µε το University of International Business & Economics του Πεκίνου και το Office of Chinese Language Council International και απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να µάθουν την κινεζική γλώσσα και να έρθουν σε επαφή µε τον κινεζικό πολιτισµό. Τον Οκτώβριο του 2009 οι µαθητές µας ήταν 50, ενώ τον Οκτώβριο του 2010 είχαν φτάσει τους 200», αναφέρει και προσθέτει ότι ανάµεσα στους µαθητές του Ινστιτούτου υπάρχουν, εκτός από φοιτητές, στελέχη επιχειρήσεων, ιδιωτικοί υπάλληλοι και στελέχη του ∆ηµοσίου.

Η «ΜΕΤΟΧΗ». Για άνοδο της µετοχής των κινεζικών στο χρηµατιστήριο των γλωσσών κάνει λόγο και η ιδιοκτήτρια Κέντρου Ιαπωνικών και Κινεζικών Σπουδών Στέλλα Οικονοµάκου. Οπως παρατηρεί, τον τελευταίο έναν χρόνο η ζήτηση έχει αυξηθεί σηµαντικά ανάµεσα στους νέους. Ενδεικτικό είναι πως τα προηγούµενα τρία χρόνια τα τµήµατα για τα κινεζικά είχαν µόνο ενήλικους, ενώ τον τελευταίο χρόνο πολλοί ξεκινούν από πολύ νωρίς, αλλά υπάρχουν και µαθητές 60 ετών, µε την πλειονότητα ωστόσο να είναι έφηβοι και φοιτητές. «Η αυξηµένη ζήτηση σηµειώνεται αφενός γιατί οι µικροί µαθητές, επηρεασµέ νοι από τα κινεζικά κινούµενα σχέδια που βλέπουν στην τηλεόραση, αποκτούν την ανάγκη να ανακαλύψουν τους ήρωές τους µαθαίνοντας τη γλώσσα τους. Κι αφετέρου εξαιτίας της παρότρυνσης των γονιών τους, οι οποίοι θέλουν µία έξτρα “επένδυση” για τα παιδιά τους», λέει. Ιδιαίτερα µεγάλη όµως, όπως αναφέρει, είναι η ζήτηση στον καιρό της κρίσης, µε τους περισσότερους µαθητές να θέλουν να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα στην αγορά εργασίας. «Λόγω της οικονοµικής συγκυρίας, ο ανταγωνισµός µεγαλώνει. Αγγλικά γνωρίζουν όλοι, γερµανικά ή γαλλικά οι περισσότεροι», λέει η ιδιοκτήτρια του Κέντρου. Προσθέτει, µάλιστα, πως δεν είναι λίγοι οι φοιτητές ναυτιλιακών ή τεχνολογικών σχολών που µαθαίνουν κινεζικά, µε απώτερο στόχο ένα µεταπτυχιακό στην Κίνα ή ακόµα και την αναζήτηση εργασίας – µακροπρόθεσµα – στη χώρα.

ΜΙΑ ΏΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ… «Τα κινεζικά είναι πιο εύκολα από τα ελληνικά», λέει η κ. Οικονοµάκου. ∆εν υπάρχουν ρηµατικοί τύποι ή προθέσεις και η δυσκολία κρύβεται στη γραφή, και συγκεκριµένα στην αποστήθιση των ιδεογραµµάτων. «Γι’ αυτόν τον λόγο τα κινεζικά προφέρονται πιο εύκολα απ’ ό,τι γράφονται. Με µία γραµµή που θα ξεφύγει µπορεί να αλλάξει όλο το νόηµα της λέξης», υποστηρίζει και προσθέτει πως τα επίπεδα γλωσσοµάθειας της κινεζικής γλώσσας είναι τρία και απαιτούνται έξι χρόνια για να τελειοποιηθεί. Λίγο αλλά συστηµατικό διάβασµα είναι το µυστικό για την εκµάθηση της κινεζικής γλώσσας. «Μία ώρα διάβασµα καθηµερινά είναι απαραίτητη», παρατηρεί η κ. Οικονοµάκου.

ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΗ. Τα κινεζικά ανήκουν στις τρεις πιο περιζήτητες γλώσσες που ζητούν από τους εργαζόµενούς τους να γνωρίζουν οι βρετανοί εργοδότες. Ακολουθούν τα γαλλικά και τα γερµανικά, εκτοπίζοντας τα ισπανικά στην τέταρτη θέση. Σε αυτό το συµπέρασµα καταλήγει έρευνα της Συνοµοσπονδίας της Βρετανικής Βιοµηχανίας (CΒΙ). 

Σε ινστιτούτο, οι µαθητές των κινεζικών τετραπλασιάστηκαν µέσα σε έναν χρόνο

3.000 κινεζικά ιδεογράµµατα πρέπει να ξέρει κάποιος για να διαβάσει µια εφηµερίδα. οι περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστηµίου στην Κίνα γνωρίζουν έως 7.000
ιδεογράµµατα, ενώ πολύ λίγοι είναι εκείνοι που έχουν αποστηθίσει πάνω από 15.000. Τα κινεζικά λεξικά περιλαµβάνουν περισσότερα από 60.000 «Θα έχω άσο κρυµµένο στο µανίκι µου» 

ΑΝΟΙΞΕ φροντιστήριο εκµάθησης της ρωσικής γλώσσας το 2004 µε µότο: «Σκέψου ρωσικά, είναι το µέλλον». Το γεγονός όµως ότιη κίνηση άρχισε να αυξάνεται και τα τηλέφωνα χτυπούσαν το ένα µετά το άλλο ρωτώντας «εκτός από ρωσικά, µήπως διδάσκετε και κινεζικά;», την έκαναν να αναθεωρήσει. Το 2008 το σύνθηµα της Ναταλίας Γκάµνιουκ έγινε: «Σκέψου ρωσικά και κινεζικά, είναι το µέλλον». Τρία χρόνια µετά, εξηγεί στα «ΝΕΑ» πωςτο µέλλονέγινε παρόν.«Οπολιτικός και εµπορικόςκόσµος έχει αλλάξει. Οι περισσότερες εταιρείες πλέον, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ζητούν σπάνιες γλώσσες. Τα κινεζικά είναι µία γλώσσα που µπορεί να σε κάνει περιζήτητο στη διεθνή αγορά» αναφέρει.

Η διδασκαλία γίνεται στα αγγλικά και στα ελληνικά. Ο κ. Χάο από την Κίνα κάνεικαθηµερινά µαθήµαταστο φροντιστήριο «Γνώση» στους Αµπελοκήπους. Ανάµεσα στους µαθητές είναικαι ο 23χρονος Σέργιος, απόφοιτος πληροφορικής, που υποστηρίζει πως έχει έναν άσοκρυµµένο στο µανίκι του, αφού τα τελευταίαδύο χρόνια µαθαίνεικινεζικά, κάτι που θατου φανεί χρήσιµο στον εργασιακό χώρο. «Είναι η γλώσσα που θαµιληθεί περισσότερο από όλες τα επόµενα χρόνια. Ερευνες δείχνουν πως σύντοµα το 1/3 του κόσµου θα µιλάει την κινεζική», αναφέρει και προσθέτει πως αισθάνεται ήδη την ανάγκη να προετοιµαστεί γι’ αυτό. Μάλιστα, µέσα απόεφηµερίδες και το Ιντερνετενηµερώνεται από τώρα για την προσφορά εργασίας που υπάρχει στην Κίνα και δεν αποκλείει το ενδεχόµενο στο µέλλον να αναζητήσει την τύχη του εκεί. «Με έχουν κερδίσει γιατί δεν µοιάζουν µε καµία άλλη γλώσα. Στόχος µου είναι σε πρώτη φάση να φτάσω σε ένα µέτριο αλλά καλό επίπεδο, ώστε να συνεννοούµαι καλά στη δουλειά µου και στησυνέχεια, να τα τελειοποιήσω» αναφέρει και προσθέτει ότι ήδη στα βιογραφικά πουστέλνει σηµειώνει πως παρακολουθεί εντατικάµαθήµατα κινεζικών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας ...