Home / Ιταλικά / Istituto Di Cultura / Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης – Το δώρο του Διονύσου

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης – Το δώρο του Διονύσου

Δημοσιεύτηκε: 11:18 πμ Μάρτιος 24th, 2012  


istituto italiano di cultura

Η έκθεση, ιδιαίτερης σπουδαιότητας ως προς την ποιότητα των ευρημάτων, προσφέρει τη δυνατότητα σύγκρισης των αρχαίων περιοχών της κεντρικής Ιταλίας (πιο συγκεκριμένα της περιφέρειας Μολίζε, που αντιστοιχεί στις περιοχές του αρχαίου Sannio pentro και frentano) με εκείνων της αρχαίας Μακεδονίας, δυο γεωγραφικών περιοχών που επικοινωνούν μέσω της Αδριατικής, μιας θάλασσας μέσω της οποίας κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν μέχρι σήμερα ιδέες, τεχνολογίες, άνθρωποι και εμπορεύματα. Η έκθεση έχει ως θέμα την κοινωνικότητα που παράγεται μέσα από την οινοποσία και που προσλαμβάνει όψεις της θρησκείας και της πολιτικής. Το κρασί, δώρο του Διόνυσου, από ποτό – σύμβολο κοινωνικής προβολής στην αρχαϊκή περίοδο (7ος αιω. π.Χ.) θα αποτελέσει αργότερα αγαθό συλλογικής και διαδεδομένης κατανάλωσης. Η μορφή του θεού, μέσα από την πολυμορφία των όψεων και των χαρακτηριστικών του, αποτελεί τον πρωταγωνιστή της έκθεσης χωρισμένης σε 6 ενότητες που εικονογραφούν την εμφάνιση του μύθου του Διόνυσου στην ιταλική χερσόνησο, διαμέσου του ελληνικού, ετρουσκικού και ρωμαϊκού κόσμου. Ο Διόνυσος, θεός του κρασιού και της παράβασης, αποτελεί μυθικό πρόσωπο που συναντάται σε μορφές λίγο-πολύ συνειδητές μέσα στη σύγχρονη κοινωνία: η γνωριμία του με το ευρύ κοινό θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για ενδιαφέρουσες αναζητήσεις.

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 – Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ωράρια : 20.00

Τόπος: Αρχαιολογικό Μουσείο θεσσαλονίκης

Διοργανώνεται από: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο θεσσαλονίκης

Σε συνεργασία με: Αρχαιολογικό Μουσείο θεσσαλονίκης,Εφορεία Αρχαιοτήτων του Μολίζε, Περιφέρεια του Μολίζε

Είσοδος ελεύθερη
…………………………………………………………………………

 

Η μυθολογία του κρασιού στην Κεντρική Ιταλία και τη Βόρεια Ελλάδα, μέσα από 187 αντικείμενα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Στη μορφή του θεού Διονύσου και στο «δώρο» του προς τους κοινούς θνητούς, το κρασί, είναι αφιερωμένη η περιοδική έκθεση με τίτλο «Το δώρο του Διονύσου. Η μυθολογία του κρασιού στην Κεντρική Ιταλία (Molise) και τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία)», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της περιφέρειας Μολίζε της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Θα εκτεθούν μαζί 187 αντικείμενα που σχετίζονται με τον οίνο και προέρχονται από ανασκαφές σε νεκροταφεία, οικισμούς και ιερά της Κεντρικής Ιταλίας, και από πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στην Κεντρική Μακεδονία.

Στις έξι θεματικές της ενότητες («Η εικόνα του θεού», «Το δώρο του Διονύσου: το κρασί στη λατρεία και τις ταφικές τελετουργίες», «Μέθη και δύναμη», «Το Συμπόσιο», «Ο Διόνυσος και το θέατρο» και «Η παραγωγή και διακίνηση του κρασιού»), η έκθεση θα δώσει τη δυνατότητα σύγκρισης των αρχαίων περιοχών της Κεντρικής Ιταλίας και εκείνων της αρχαίας Μακεδονίας, δύο περιοχών που επικοινωνούν μέσω της Αδριατικής.

Η έκθεση έχει πολλαπλό στόχο να προβάλει την κοινωνικότητα μέσω της οινοποσίας, την οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική του σημασία στη μεσογειακή λεκάνη.

Το τμήμα της έκθεσης που περιλαμβάνει τα ιταλικά ευρήματα παρουσιάστηκε το 2010 στο Museo Sannitico στο Καμπομπάσο, ενώ αυτή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα εμπλουτιστεί και με ευρήματα από τον μακεδονικό χώρο.

Εγκαίνια
Η έκθεση εγκαινιάζεται απόψε και θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2012

https://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=63219200

 

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι δρόμοι του κρασιού

Στους αρχαίους δρόμους του κρασιού της Μακεδονίας και της Κεντρικής Ιταλίας ταξιδεύει τους επισκέπτες η έκθεση «Το δώρο του Διονύσου.

Πήλινος πολύχρωμος στάμνος με καθιστό Πάνα (Larino, 4ος αιώνας π.Χ.)§Μαρμάρινο άγαλμα του Διονύσου, Θεσσαλονίκη, 2ος αι. μ.Χ.§Χάλκινος καλυκωτός κρατήρας Πήλινος πολύχρωμος στάμνος με καθιστό Πάνα (Larino, 4ος αιώνας π.Χ.)§Μαρμάρινο άγαλμα του Διονύσου, Θεσσαλονίκη, 2ος αι. μ.Χ.§Χάλκινος καλυκωτός κρατήρας Η Μυθολογία του κρασιού στην κεντρική Ιταλία (Μολίζε) και τη Βόρεια Ελλάδα», που εγκαινιάζεται σήμερα στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Τα εκθέματα προέρχονται από την Κεντρική Ιταλία και τη Βόρεια Ελλάδα και σχετίζονται με τον Διόνυσο και το κρασί. Στόχος είναι να παρουσιαστούν οι πολλαπλές και αμφίσημες όψεις του Διονύσου, αλλά και η μακραίωνη ιστορία του κρασιού στο μεσογειακό χώρο και ο κυρίαρχος ρόλος του στην οικονομία, τη θρησκεία και τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η έκθεση περιλαμβάνει αρχαιολογικά τεκμήρια της λατρείας του Διονύσου στην Κεντρική Ιταλία και αντίστοιχα ευρήματα από την Κεντρική Μακεδονία, που ανήκουν στις συλλογές του ΑΜΘ και της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει σε σημείωμά της η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, η έκθεση «με αφετηρία το ειδικό, τη λατρεία δηλαδή του Διονύσου και την παραγωγή και την κατανάλωση του κρασιού στην περιοχή του Μολίζε στην Ιταλική Χερσόνησο αφ’ ενός και στο βορειοελλαδικό χώρο αφ’ ετέρου, στοχεύει να εξοικειώσει τον επισκέπτη με το σύνολο των πτυχών του διονυσιακού φαινομένου. Γύρω από το αμπέλι και το κρασί περιστρέφεται μέχρι τις μέρες μας ο μεσογειακός πολιτισμός, ενώ η παρακαταθήκη του Διονύσου, με την ποίηση, το χορό, το τραγούδι, τη μεταμφίεση, το θέατρο και αυτό που αποκαλούμε διονυσιασμό, αποτελεί μέρος της κοινής μεσογειακής κληρονομιάς».

«Η σύνθετη υπόσταση του Διονύσου και οι πολλαπλές ιδιότητές του, που σχετίζονται άμεσα με τη χαρά της ζωής, δεν είναι δυνατόν να εξαντληθούν μέσα σε μία έκθεση. Γι’ αυτό το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε σε ό,τι αφορά τον οίνο, το πολύτιμο αυτό προϊόν που αποτέλεσε βασικό είδος διατροφής και εμπορικών συναλλαγών σε όλο το μεσογειακό χώρο κατά την αρχαιότητα», σημειώνει η διευθύντρια του ΑΜΘ Πολυξένη Αδάμ – Βελένη. Ενώ η έφορος Αρχαιοτήτων του Μολίζε, Αλφονσίνα Ρούσο, συμπληρώνει: «Είναι μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για να παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η εξαιρετική αρχαιολογική κληρονομιά του Μολίζε, μιας από τις σημαντικότερες από αρχαιολογική άποψη περιοχές, αν και από τις λιγότερο γνωστές της Ιταλίας».

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του ΥΠΠΟΤ με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Περιφέρεια του Μολίζε αλλά και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

* Διάρκεια έως 30 Σεπτεμβρίου.
Κ.Ε.

https://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=292836


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Η προσέγγιση CLIL ως τρόπος διδασκαλίας ξένης γλώσσας

Η προσέγγιση CLIL ως τρόπος διδασκαλίας ξένης γλώσσας «Το CLIL είναι μια ...