Home / Μαθησιακές δυσκολίες / Αλλα άρθρα Μαθησιακής Δυσκολίας / Η «έκφραση» στην υπηρεσία αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών

Η «έκφραση» στην υπηρεσία αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών

Δημοσιεύτηκε: 7:11 μμ Μάρτιος 26th, 2012  


Η έκφραση΄στην υπηρεσία αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών.

Βραβευμένο εκπαιδευτικό ψηφιακό πρόγραμμα.

Ο Δημήτρης Χουλιαρός, δάσκαλος ειδικής αγωγής, διευθυντής του ειδικού σχολείου Γαλανόβρυσης Ν. Λάρισας παρουσίασε στην Κομοτηνή τις ευεργετικές επιπτώσεις χρήσης του προγράμματος σε Έλληνες και Δανούς μαθητές .

Οι μαθητές που δυσκολεύονται να γράψουν και να διαβάσουν με τα μάτια, μπορούν να διαβάσουν με την ακοή και ταυτόχρονα να παρακολουθούν με τα μάτια τις λέξεις και τα σύμβολα μπροστά τους. Στην παραδοχή αυτή στηρίζεται η βοήθεια που επιδιώκει να προσφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Έκφραση» με την χρήση υπολογιστών σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, κλπ. Το εν λόγω πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής με θέμα «Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της αντιμετώπισης της δυσλεξίας και ευρύτερα των μαθησιακών δυσκολιών» και ομιλητή τον Δημήτρη Χουλιαρό, εκπαιδευτικό με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και διευθυντή του Ειδικού σχολείου Γαλανόβρυσης Ν. Λάρισας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Έκφραση» αποτελείται από τρία υποπρογράμματα, έτσι ώστε το κάθε γραπτό σύμβολο μετατρέπεται σε ακουστικό από τον υπολογιστή χωρίς κανείς να εξαρτάται από άλλους. Ταυτόχρονα, οτιδήποτε γράφει κανείς ακούγεται, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, επιβεβαιώνεται εάν είναι το ορθό που ο ενδιαφερόμενος νομίζει ότι γράφει. Μαζί με όλα αυτά, μια στήλη με τις πιο χρησιμοποιούμενες λέξεις προτείνονται στην επιφάνεια εργασίας για να μπορεί κανείς να επιλέξει την κατάλληλη, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα μαθητές που δυσκολεύονται να βρουν λέξεις να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Πχ. δυσλεξία, μαθησιακά, προβλήματα λόγου. Όταν βρεθεί ένα ενδιαφέρον κείμενο, υπάρχει η δυνατότητα να αντιγραφεί και να διαβαστεί μεγαλόφωνα. Κάθε ψηφιακό κείμενο διαβάζεται με ταχύτητα που ρυθμίζεται, από πολύ αργά – συλλαβιστά, έως όσο απαιτείται, με πολύ καλή άρθρωση. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να διαβάζουν τα μαθήματα της ημέρας μέσω υπολογιστή, ενώ έως τώρα έπρεπε να είναι κάποιος δίπλα τους για να το κάνει. Με τις δυνατότητες αυτές ο εκπαιδευτικός ή ο κάθε ενδιαφερόμενος χρησιμοποιώντας έναν απλό σαρωτή (σκάνερ), περνάει εύκολα τις εργασίες στον υπολογιστή, έτσι ώστε να διαβάζεται καθαρά κάθε τυπωμένο κείμενο και σε ρυθμιζόμενη ταχύτητα, όπου ο κάθε μαθητής μετά, μπορεί ανεξάρτητα και εύκολα να εργαστεί ισοδύναμα με τους συμμαθητές του.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στα πλαίσια έρευνας για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας της Δανίας, για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις και τα αποτελέσματα της χρήσης υπολογιστών με συνθετική ομιλία, σε μαθητές με δυσλεξία, αλλά και γενικότερα, μαθησιακών δυσκολιών. Η προσωπική έρευνα του Δημήτρη Χουλιαρού, στα πλαίσια του μάστερ, διήρκησε δύο χρόνια και κάλυψε συνολικά 24 πολυθέσια μεγάλα σχολεία της πόλης της Κοπεγχάγης, αλλά και της επαρχίας. Τα αποτελέσματα κατέληξαν στα ίδια πολύ καλά αποτελέσματα, όσο αφορά τη χρήση του προγράμματος συνθετικής ομιλίας σαν μέσο βοήθειας μαθητών με δυσκολίες, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται σήμερα στα σχολεία και μάλιστα με επιχορήγηση από το υπουργείο παιδείας. Όσον αφορά το πόσο εφικτή είναι η εφαρμογή του στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ο εκπαιδευτικός – ερευνητής, απάντησε, «η πρακτική εφαρμογή του πήρε την πρώτη βράβευση από το υπουργείο Παιδείας φέτος, πριν από μερικούς μήνες. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι ήταν πολύ καλό, αλλά ιδιαίτερα η εφαρμογή του. Τέθηκε σε εφαρμογή στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια και από τον Σεπτέμβριο και μετά εφαρμόζεται σε τμήμα του δήμου Τιρνάβου και είναι δωρεάν για τους μαθητές. Τα παιδιά πλέον το χρησιμοποιούν μόνα τους. Έχουν βέβαια συμβουλευτική και ηθική στήριξη από ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική γονέων από ψυχολόγο. Από φέτος θα αρχίσει να εφαρμόζεται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πολύ περισσότερο και για τα ειδικά σχολεία».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Έκφραση» αποτελεί ένα ευχάριστο νέο για όλους με δυσκολία στη γραφή, ανάγνωση, αποκωδικοποίηση συμβόλων. Άλλωστε ένας από τους πιο σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης και παροχής σημαντικής βοήθειας μαθητών με δυσκολίες στη γραφή και ανάγνωση είναι η χρήση υπολογιστών, καθώς εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη και μάλιστα μέσα και έξω από τα σχολεία με την προτροπή των υπουργείων Παιδείας.
Δήμητρα Συμεωνίδου

ΠΗΓΗ: www.xronos.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μένουμε Σπίτι και Επιμορφωνόμαστε

Μένουμε Σπίτι και Επιμορφωνόμαστε Δωρεάν Παρακολούθηση Elearning 150 Ωρών Η αλλαγή που ...