Home / Αγγλικά / British Council / Διαγωνισμός FameLab 2012

Διαγωνισμός FameLab 2012

Δημοσιεύτηκε: 11:27 πμ Μάρτιος 28th, 2012  


Μη χάσετε την έκτη συνεχή διοργάνωση του Διαγωνισμού FameLab!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ FAMELAB;
Το FameLab είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνει το British Council, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης.

Δημιουργήθηκε αρχικά στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham της Μεγάλης Βρετανίας με στόχο την προσέκλυση νέων ανθρώπων με πάθος για την επιστήμη και τη τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους.

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε στη Βρετανία το 2005 άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο σε πολλές χώρες διεθνώς. Το δίκτυο του FameLab εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα και το 2012 θα διεξαχθεί σε 20 χώρες: Αίγυπτος, Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Νότιος Αφρική, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Τσεχοσλοβακική Δημοκρατία και iΧονγκ Κονγκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεύτερος γύρος στην Ελβετία έλαβε χώρα στο CERN, ενώ την διοργάνωση του FameLab στις ΗΠΑ ανέλαβε η NASA.

Στόχος του FameLab είναι να ενθαρρύνει νέους επιστήμονες και να τους εμπνεύσει να μεταδώσουν το όραμα τους για την επιστήμη και τεχνολογία του 21ο αιώνα. Τα κριτήρια που πρέπει να συγκεντρώνουν οι παρουσιάσεις των υποψηφίων είναι: περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα. Επιπρόσθετα το επιστημονικό θέμα πρέπει να είναι δοσμένο με απλό και ευρηματικό τρόπο, να κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού και να είναι ευχάριστο.

Παρακολουθήστε τις παρουσιάσεις των προηγούμενων διοργανώσεων.

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΕΡΟΣ;
Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε ενήλικες 18 ετών και άνω και απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι κάτοικοι Ελλάδας και σπουδάζουν ή έχουν ήδη πτυχίο σε κάποιον επιστημονικό τομέα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ;
Απλά, συμπληρώστε τη δήλωση συμμετοχής και στείλτε τη στο γραφείο μας στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Το επόμενο βήμα θα είναι να προσέλθετε στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί ο προκριματικός γύρος (15 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κάνετε την παρουσίασή σας μπροστά στις κριτές μας. Οι συμμετέχοντες που θα κάνουν τις 10 καλύτερες παρουσιάσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα περάσουν στον τελικό.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής:
Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ;
Έχετε στη διάθεσή σας τρία λεπτά για να εντυπωσιάσετε τους κριτές με ένα θέμα διασκεδαστικό, πρωτότυπο και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Οι κριτές αναζητούν επικοινωνιακές παρουσιάσεις με αρχή, μέση και τέλος και συναρπαστικές επιστημονικές περιγραφές, κατανοητές από το κοινό. Η παρουσίαση μπορεί να γίνει στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά. Παρουσιάσεις PowerPoint δεν επιτρέπονται, υπάρχει όμως η δυνατότητα για χρήση αντικειμένων (props).

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Εμπνεύστε το κοινό με μεταδοτικότητα, με διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο κάνοντας την παρουσίασή σας, προσέχοντας να είναι επιστημονικά ακριβής. Το κοινό που θα σας παρακολουθήσει δεν θα είναι απαραίτητα επιστημονικό επομένως θα πρέπει να καταλάβει εύκολα περί τίνος ομιλείτε. Η κριτική επιτροπή ψάχνει να βρει τρία στοιχεία: περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα. Βεβαιωθείτε ότι το θέμα σας είναι καλά επιλεγμένο, διατυπώστε το ξεκάθαρα, να είναι τεκμηριωμένο και αφήστε το ελευθερωθεί το πάθος σας για αυτό για το οποίο θα μιλήσετε!

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ;
Θα σας ζητηθεί να κάνετε μια τρίλεπτη παρουσίαση πάνω σε ένα σύγχρονο επιστημονικό θέμα, διαφορετικό από εκείνο που παρουσιάσατε στον προκριματικό γύρο. Η κριτική επιτροπή θα υποβάλει ερωτήσεις πάνω στο θέμα και θα κάνει εποικοδομητική κριτική (feedback).

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ;
Κορυφαίες προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και των ΜΜΕ.

ΒΡΑΒΕΙΑ FAMELAB ΕΛΛΑΔΑ 2011
Οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν ένα διήμερο Masterclass με θέμα «Η επικοινωνία της επιστήμης» στο οποίο θα διδάσκουν ειδικοί από τη Βρετανία και την Ελλάδα.

Ο νικητής του ελληνικού τελικού διαγωνισμού «FameLab 2012» θα κερδίσει ένα δωρεάν ταξίδι στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham, που θα γίνει 12–17 Ioυνίου 2012, όπου και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο FameLab International 2012.

Άλλα βραβεία:

1ο βραβείο: laptop, 2ο βραβείο: video camera, 3ο βραβείο: MP4 player
Βραβείο κοινού: κατά τη διάρκεια του τελικού, το κοινό θα μπορεί να ψηφίσει το δικό του αγαπημένο Φιναλίστ.
Θα υπάρξουν πολλαπλές συνεργασίες και ευκαιρίες επικοινωνίας με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πότε: Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, 12 μ.μ.
Πού: British Council, 4ος όροφος, Εμπορικό Κέντρο Πλατεία, Τσιμισκή 43, 546 23 Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ: ΑΘΗΝΑ

Πότε: Τετάρτη 4 Απριλίου 2012, 6 μ.μ.
Πού: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 116 35 Αθήνα

MASTERCLASS

Πότε: Σάββατο 19 Μαϊου 2012, 1500–2200
Κυριακή 20 Μαϊου 2012, 1000–1500
Πού: British Council, Πλατεία Κολωνακίου 17, 106 73 Αθήνα

ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

Πότε: 23 Μαΐου 2012, 6 μ.μ.
Πού: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 116 35 Αθήνα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

Αθήνα
Καίτη Γιακουμάκη
British Council
Πλατεία Κολωνακίου 17
106 73 Αθήνα
Τηλέφωνο 210 369 2342
Φαξ 210 361 4658
E-mail Katy.Yakoumaki@britishcouncil.gr
Θεσσαλονίκη
Χρυσούλα Μελίδου
British Council
Τ.Θ. 12004
541 01 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο 2310 378 314
Φαξ 2310 282 498
E-mail Chrysoula.Melidou@britishcouncil.gr

  Σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.Με την ευγενική υποστήριξη των:
Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Athens Radio 9.84, culturenow.gr και Science Illustrated

Χορηγός Επικοινωνίας: BHMAScience

 
 
 
 
 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Έμμισθη πρακτική στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ)

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν θεσπίσει ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης ...