Home / Featured / Εκτεθειμένος ο Υπουργός για τους διορισμούς. Και με συνέντευξη η επιλογή στελεχών

Εκτεθειμένος ο Υπουργός για τους διορισμούς. Και με συνέντευξη η επιλογή στελεχών

Δημοσιεύτηκε: 11:30 μμ Μάρτιος 5th, 2017  


Σε συνάντηση που είχε ο κ. Γαβρόγλου με τους αιρετούς του ΚΥΣΔΕ και του ΚΥΣΠΕ, ανακοινώθηκε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται η έκδοση Σχεδίου Νόμου, βάσει του οποίου θα γίνουν οι επιλογές στελεχών εκπαίδευσης.
Σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών ο Υπουργός Παιδείας τόνισε πως η συζήτηση με τους θεσμούς είναι σε καλό δρόμο αλλά δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο χρονοδιάγραμμα επί αυτού.
Σύμφωνα με τον αιρετό ΚΥΣΠΕ κ. Νίκο Φασφαλή:
Από πλευράς μας τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν όλους μας. Διορισμοί, μεταθέσεις,αποστάσεις, προσλήψεις αναπληρωτών ,επιλογές στελεχών και τονίστηκε η αναγκαιότητα ότι όλα πρέπει να γίνουν έγκαιρα ώστε τα Σχολεία να ανοίξουν με τις καλύτερες συνθήκες. Με πυξίδα τις θέσεις του Κλάδου και στόχο να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των συναδέλφων και της εκπαίδευσης συνεχίζουμε την προσπάθεια για το Σχολείο που θέλουμε και αξίζει στα παιδιά μας!!
Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων:
O Υπουργός για το θέμα των διορισμών είπε πως οι συζητήσεις με τους Θεσμούς συνεχίζονται είναι σε πολύ καλό επίπεδο, δυστυχώς κανένα νέο δεν προέκυψε όσον αφορά τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα. Για την επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης θα κατατεθεί σύντομα νέο Σχέδιο Νόμου για την επιλογή τους. Είπε χαρακτηριστικά “το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται η έκδοση Σχεδίου Νόμου, βάσει του οποίου θα γίνουν οι επιλογές στελεχών εκπαίδευσης”
Η συνέντευξη επιστρέφει στη διαδικασία επιλογής των διευθυντών των σχολείων της χώρας.
Το υπουργείο Παιδείας θα αλλάξει τον τρόπο επιλογής των στελεχών, ξεκινώντας από τους διευθυντές σχολικών μονάδων.
Από την άλλη, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου κρατά στην… αναμονή τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον αριθμό και χρονοδιάγραμμα διορισμών στην εκπαίδευση.
Ως προς την αξιολόγηση, o υπουργός προανήγγειλε νομοσχέδιο μόνο για την αποτίμηση και αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου. Το ν/σ δεν θα αφορά τους εκπαιδευτικούς.
Ειδικότερα, σε συνάντηση με τα μέλη των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ), ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου επιλογής στελεχών. Η πρώτη χρονικά διαδικασία επιλογής είναι για τις θέσεις διευθυντών στις περίπου 8.000 σχολικές μονάδες της χώρας.
Με τον ισχύον σύστημα, μετρά η μοριοδότηση προσόντων και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου. Πηγές του υπ. Παιδείας ανέφεραν χθες στην Κ ότι εξετάζεται η επαναφορά της συνέντευξης στα κριτήρια που θα προσμετρούνται, ενώ στην τελική απόφαση του υπουργείου θα μετρήσει και η απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχουν προσφύγει εκπαιδευτικοί προσβάλλοντας το ισχύον σύστημα επιλογής.
Επίσης, εκκρεμεί η επιλογή σχολικών συμβούλων, ενώ το 2018 θα γίνει επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης σε κάθε νομό.
Από την άλλη, καθώς η αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν προκαλεί έκπληξη η αδυναμία του κ. Γαβρόγλου να δεσμευθεί για τους διορισμούς. Στο ίδιο πλαίσιο ωστόσο, ο κ. Γαβρόγλου παρουσιάζεται εκτεθειμένος για τη σπουδή του, από τις 3 Ιανουαρίου και μία ημέρα μετά τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, να προαναγγείλει ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει διυπουργική σύσκεψη για διορισμούς στην εκπαίδευση
Παράλληλα, για το εξώδικο που απέστειλαν προς το υπουργείο 130 εκπαιδευτικοί, ζητώντας την ακύρωση των 3.559 υποχρεωτικών μετατάξεων το 2013 από τον τότε υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, το υπουργείο διευκρίνισε ότι λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα και τις αδικίες που δημιουργήθηκαν από την παραβίαση διατάξεων του ν. 4172 2013 από την τότε ηγεσία, από τον Αύγουστο του 2015 συστήθηκαν 3.909 νέες οργανικές θέσεις.
Ο ελάχιστος αριθμός εκπαιδευτικών που δεν αποκαταστάθηκε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, την απόφαση της οποίας το υπουργείο θα εφαρμόσει. Λόγοι όμως δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν στη σημερινή ηγεσία να μην μπορεί στο πλαίσιο της νομιμότητας να αποκαταστήσει και τους προσφεύγοντες εκπαιδευτικούς, αφού οι συγκεκριμένες ειδικότητες και οι θέσεις που διεκδικούν είναι πλεονάζουσες .
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣΛΑΚΑΣΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...