Home / Featured / Καθηγητές του γυμνασίου θα μπορούν να καλύπτουν ώρες και σε δημοτικά

Καθηγητές του γυμνασίου θα μπορούν να καλύπτουν ώρες και σε δημοτικά

Δημοσιεύτηκε: 1:55 μμ Ιούνιος 15th, 2016  


KATHIGITIS

«Αύριο, έχω ένα τεστ για την Ε΄ Δημοτικού και ένα ωριαίο διαγώνισμα για την Γ΄ Γυμνασίου!». «Πρώτη ώρα Φυσική στο Β1, δεύτερη Χημεία στο Β2, τρίτη ώρα Γεωγραφία στο Β3»! Θα μπορούσε να είναι το πρόγραμμα μαθημάτων μιας σχολικής ημέρας ενός καθηγητή ξένων γλωσσών και ενός Φυσικής το επόμενο σχολικό έτος. Και αυτό διότι το υπουργείο Παιδείας, για να καλύψει όπως-όπως τις ελλείψεις, ακυρώνει ουσιαστικά τη διάκριση μεταξύ των δύο βαθμίδων, επιτρέποντας –για πρώτη φορά– σε καθηγητές Γυμνασίου να κάνουν μάθημα στο Δημοτικό. Oσο για τις διδασκαλίες των μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, κατερρίφθη και το «κάστρο» των Μαθηματικών, τα οποία πλέον μπορούν να διδαχθούν και από καθηγητή Πληροφορικής.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας θα προβλέψει εκπαιδευτικοί που διδάσκουν ένα μάθημα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να μπορούν να διδάξουν ώρες του ίδιου μαθήματος σε κάποιο δημοτικό σχολείο, σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στο Δημοτικό και οι ίδιοι δεν συμπληρώνουν το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό τους ωράριο. Το σχετικό μέτρο υιοθετείται για πρώτη φορά, καθώς έως τώρα οι εκπαιδευτικοί που πλεόναζαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετατάσσονταν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το μέτρο υιοθετείται, όπως είπαν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Παιδείας, για καλύτερη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Μάλιστα, το υπουργείο παρουσιάζει ως πλεονέκτημα του μέτρου ότι ένας εκπαιδευτικός θα μπορεί να διδάσκει σε ένα Δημοτικό και ένα Γυμνάσιο της γειτονιάς του, αντί να κάνει… διαδρομές ανάμεσα σε τρία ή τέσσερα Γυμνάσια της ευρύτερης περιοχής.

Την ίδια στιγμή, η υπουργική απόφαση για το ποια μαθήματα μπορούν να διδαχθούν από άλλες ειδικότητες πλην της βασικής, ακυρώνει εν πολλοίς τη λογική της έως τώρα δομής του Γυμνασίου και Λυκείου. Ενδεικτικά, στο Γυμνάσιο μόνο τα Θρησκευτικά και τα φιλολογικά μαθήματα θα διδάσκονται από τις αντίστοιχες ειδικότητες. Αντίθετα, οι καθηγητές Πληροφορικής, με πτυχίο Μαθηματικών, θα μπορούν να διδάξουν και Μαθηματικά, ενώ ανεξαρτήτως εάν έχουν σχετικό πτυχίο οι Χημικοί θα μπορούν να διδάξουν Φυσική, οι Φυσικοί Βιολογία, οι Κοινωνιολόγοι και οι Πολιτικοί Επιστήμονες Ιστορία. Το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας μπορεί να διδαχθεί και από οικονομολόγους και κοινωνιολόγους, νομικούς-πολιτικούς επιστήμονες και από καθηγητές με ειδικότητα τη Γεωπονία. Με βάση την ίδια υπουργική απόφαση, όταν ένας εκπαιδευτικός διδάσκει μαθήματα δεύτερης ανάθεσης, είτε από τη βασική του ειδικότητα είτε από τη δεύτερη ειδικότητα που του έχει αποδοθεί, οι ώρες των μαθημάτων δεύτερης ανάθεσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των έντεκα διδακτικών ωρών.

Tελος, η ΟΛΜΕ σχολιάζοντας τις αλλαγές στο Γυμνάσιο που εξήγγειλε ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαφανίσει όπως-όπως τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν» και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στη 1 μ.μ. στο υπ. Παιδείας. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής η ΟΛΜΕ κήρυξε δίωρη στάση εργασίας 12.00-14.00.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μαθήματα και στα δημοτικά θα κάνουν για πρώτη φορά οι καθηγητές γυμνασίου για να καλύψουν κενά και ελλείψεις.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας θα προβλέψει εκπαιδευτικοί που διδάσκουν ένα μάθημα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να μπορούν να διδάξουν ώρες του ίδιου μαθήματος σε κάποιο δημοτικό σχολείο σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στο Δημοτικό και οι ίδιοι δεν συμπληρώνουν το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό τους ωράριο.

Το συγκεκριμένο μέτρο υιοθετείται για πρώτη φορά, καθώς μέχρι τώρα οι εκπαιδευτικοί που πλεόναζαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετατάσσονταν στην πρωτοβάθμια, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Επίσης, υπουργική απόφαση για το ποια μαθήματα μπορούν να διδαχθούν από άλλες ειδικότητες πλην της βασικής ακυρώνει τη λογική της μέχρι τώρα δομής γυμνασίου και λυκείου. Ενδεικτικά στο γυμνάσιο μόνο τα Θρησκευτικά και τα Φιλολογικά θα διδάσκονται από τις αντίστοιχες ειδικότητες.

Οι καθηγητές Πληροφορικής, αντίθετα, θα μπορούν να διδάξουν και Μαθηματικά, οι χημικοί θα μπορούν να διδάξουν Φυσική, οι φυσικοί Βιολογία, οι κοινωνιολόγοι και οι πολιτικοί επιστήμονες Ιστορία και Οικιακή Οικονομία.

Πηγή: in.gr

……………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μάθημα και σε Δημοτικά σχολεία θα μπορούν να κάνουν, παράλληλα, καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν συμπληρώνουν το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό τους ωράριο.

Το μέτρο, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί για πρώτη φορά από το νέο σχολικό έτος, θα προβλέπει ότι ένας εκπαιδευτικός αντί να καλύπτει το ωράριό του κάνοντας μάθημα σε τρία ή τέσσερα Γυμνάσια της ευρύτερης περιοχής, θα μπορεί να διδάσκει και σε ένα Δημοτικό της γειτονιάς του, σε περίπτωση που αυτό έχει ελλείψεις προσωπικού.

Την ίδια ώρα, υπουργική απόφαση για το ποια μαθήματα μπορούν να διδαχθούν από άλλες ειδικότητες πλην της βασικής, προβλέπει ότι καθηγητές Πληροφορικής με πτυχίο Μαθηματικών μπορούν να διδάσκουν και Μαθηματικά, οι Χημικοί, Φυσική, οι Φυσικοί, Βιολογία, οι Κοινωνιολόγοι και οι Πολιτικοί Επιστήμονες, Ιστορία.

Μόνο τα Θρησκευτικά και τα φιλολογικά μαθήματα θα διδάσκονται από τις αντίστοιχες καθηγητικές ειδικότητες.

…………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΟ ΒΗΜΑ

tovima.gr

Εκτεταμένες μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια, αλλά και το αντίστροφο («επιστροφές» δηλαδή στα γυμνάσια καθηγητών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια μετακινηθεί στα δημοτικά), αναμένονται για την ερχόμενη σχολική χρονιά απο το υπουργείο Παιδείας.

Με το δεδομένο δε ότι αναζητούνται λύσεις για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, είναι πιθανότατο η «ανθρωπογεωγραφία» των σχολικών μονάδων της χώρας να αλλάξει κατά πολύ την επόμενη σχολική χρονιά.
Σε ειδικότητες μαθηματικών και φιλολόγων βέβαια οι μετακινήσεις είναι πιο δύσκολες, καθώς διαπιστώνονται κενά ήδη που δύσκολα θα καλυφθούν, ωστόσο στις ειδικότητες ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), πληροφορικής, μουσικής και καλλιτεχνικών, αναμένονται μετακινήσεις καθηγητών της δευττεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα δημοτικά και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση για να καλυφθούν τα κενά σε δασκάλους.
Προσευχή και παρέλαση
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης επανήλθε σήμερα σε συνέντευξη του στον ραδφιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», προαναγγέλοντας ουσιαστικά κατάργηση παρελάσεων, αλλά και προσευχής στα σχολεία…
Κι αυτό γιατί δήλωσε ότι για τα δύο αυτά θέματα θα αποφασίζει η κάθε σχολική κοινότητα (οι σύλλογοι διδασκόντων δηλαδή), ενώ δεν θα υπάρχει όπως είπε μια κεντρική «γραμμή» από το υπουργείο Παιδείας.
Για τα θέματα αυτά ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «θα δοθεί η εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς κάθε σχολείου να αποφασίζουν». Και πρόσθεσε ότι: «Δεν θέλουμε να υπάρχει μια κεντρικά εμπορευόμενη γραμμή, που να δεσμεύει όλον τον κόσμο σε τέτοια ζητήματα. Δίνουμε την ευκαιρία στον σύλλογο να αποφασίζει για αυτά τα ζητήματα. Είναι μια προσπάθεια που εντάσσεται στον εκδημοκρατισμό του σχολείου».

 

2 Σχόλια

  1. Αυτό γίνεται ήδη…

  2. Ακριβώς αυτό γίνεται αρκετά χρόνια τώρα. και μάλιστα είναι και αίτημα πολλών καθηγητών (της πλειοψηφείας Φυσικων Χημικών) να συνεχίσει να γίνεται……

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...