Home / Featured / Φίλης: Με παρουσιάζουν ως Ηρώδη που καταπίνει δημοτικά και κλείνει νηπιαγωγεία

Φίλης: Με παρουσιάζουν ως Ηρώδη που καταπίνει δημοτικά και κλείνει νηπιαγωγεία

Δημοσιεύτηκε: 12:31 μμ Ιούνιος 13th, 2016  


filis

Στην αντεπίθεση περνά ο υπουργός Παιδείας εξαπολύοντας τα βέλη του σε όσους του επιτίθενται. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δίνει πληθώρα συνεντεύξεων και έτσι σε μια νέα του συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών ενημερώνει ότι θα επισκεφτεί ένα Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο της επαρχίας που ενώ φέτος έχει μόνο δασκάλους και γυμναστή από το νέο έτος θα έχει και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Μάλιστα, ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι «θα το επισκεφθώ ξανά τον Σεπτέμβριο να δω τις αλλαγές και τότε θα δικαιούμαι να αναρωτηθώ κι εγώ με τη σειρά μου τι θα έχουν να πουν τότε, όσοι σήμερα με παρουσιάζουν ως Ηρώδη που καταπίνει δημοτικά σχολεία και κλείνει νηπιαγωγεία».

Ακολουθούν τα όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Όσο για το νέου τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, την Τρίτη θα επισκεφθώ ένα τυπικό σχολείο της επαρχίας. Σήμερα, πέρα από τους δασκάλους και έναν γυμναστή δεν έχει τίποτα άλλο. Από του χρόνου αυτό το σχολείο θα έχει Αγγλικά σε όλες τις τάξεις, Πληροφορική, Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή. Θα είναι ένα πιο πλούσιο σχολείο. Ένα σχολείο ισότητας και ποιότητας. Θα το επισκεφθώ ξανά τον Σεπτέμβριο να δω τις αλλαγές και τότε θα δικαιούμαι να αναρωτηθώ κι εγώ με τη σειρά μου τι θα έχουν να πουν τότε, όσοι σήμερα με παρουσιάζουν ως Ηρώδη που καταπίνει δημοτικά σχολεία και κλείνει νηπιαγωγεία. Η ΝΔ, συνεπής στον αντιμεταρρυθμιστικό οίστρο μιας ορισμένης Δεξιάς επιτίθεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, γιατί θέλει ένα σχολείο ακραίου ανταγωνισμού με τους μαθητές «πελάτες».

Για διορισμούς και αναπληρωτές η συνέντευξη δεν έβγαλε κάτι καινούργιο:

«Η νέα σχολική χρονιά θα  ξεκινήσει χωρίς προβλήματα με τους καθηγητές και τα βιβλία στη θέση τους. Πρόκειται για στοίχημα τριακονταετίας. Έχουμε  δεσμευτεί γι αυτό το στόχο στη Βουλή και εργαζόμαστε σκληρά και με σχέδιο για να τον επιτύχουμε. Και φέτος λόγω της χρόνιας αδιοριστίας θα προσληφθούν χιλιάδες αναπληρωτές στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Οι αιτήσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-2017 θα υποβληθούν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς,  ενώ, ο έλεγχος νομιμότητας των σχετικών πινάκων κατάταξης  θα γίνει επίσης για πρώτη φορά από το ΑΣΕΠ».

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνέντευξη του Νίκου Φίλη στην Εφημερίδα των Συντακτών

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης παραχώρησε συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ακολουθεί η συνέντευξη:

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ «ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ»

  • Τις τελευταίες εβδομάδες συνδέθηκε το όνομά σας με δημοσιεύματα για την «κατάργηση των ολοήμερων σχολείων», τα «βασιλόπουλα» και τα «δίδακτρα στα πανεπιστήμια». Τελικά αποδείχτηκε ότι η αλήθεια ήταν πολύ διαφορετική. Γιατί χρησιμοποιούνται τέτοια μέσα για να σας επιτεθούν;

Παραλείψατε τους ανάλογης σοβαρότητας ισχυρισμούς πως «Ο Φίλης θα καταργήσει τα φωνήεντα». Λίγο ακόμη και θα ισχυριστούν πως ο Φίλης θα καταργήσει το «Π», δηλαδή, τους «Παραιτηθείτε»!

Όσο για το νέου τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, την Τρίτη θα επισκεφθώ ένα τυπικό σχολείο της επαρχίας. Σήμερα, πέρα από τους δασκάλους και έναν γυμναστή δεν έχει τίποτα άλλο. Από του χρόνου αυτό το σχολείο θα έχει Αγγλικά σε όλες τις τάξεις, Πληροφορική, Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή. Θα είναι ένα πιο πλούσιο σχολείο. Ένα σχολείο ισότητας και ποιότητας. Θα το επισκεφθώ ξανά τον Σεπτέμβριο να δω τις αλλαγές και τότε θα δικαιούμαι να αναρωτηθώ κι εγώ με τη σειρά μου τι θα έχουν να πουν τότε, όσοι σήμερα με παρουσιάζουν ως Ηρώδη που καταπίνει δημοτικά σχολεία και κλείνει νηπιαγωγεία. Η ΝΔ, συνεπής στον αντιμεταρρυθμιστικό οίστρο μιας ορισμένης Δεξιάς επιτίθεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, γιατί θέλει ένα σχολείο ακραίου ανταγωνισμού με τους μαθητές «πελάτες».

 

  • Πρόκειται απλώς περί στοχοποίησης ενός συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης από συγκεκριμένα κέντρα; Ορισμένοι θεωρούν ότι έχετε προβεί και σε «άστοχες» δηλώσεις κατά καιρούς…

Πρόκειται, για συστηματική στοχοποίηση των υπουργών της Κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού. Η ΝΔ είναι ιδιαιτέρως ευφάνταστη όταν πρόκειται, να εκτοξεύσει κοσμητικά επίθετα εναντίον της κυβέρνησης και επιδίδεται μαζί με τον «κίτρινο» τύπο σε αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης που αποκαλείται «δολοφονία χαρακτήρων». Όπως λέει συχνά ο κ. Μητσοτάκης είμαστε όλοι ανίκανοι, τυχοδιώκτες, ιδεοληπτικοί, ψεύτες, διεφθαρμένοι και, το χειρότερο, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού που μας στηρίζει είναι «αδαής». Λυπάμαι πολύ όταν βλέπω ένα νέο άνθρωπο, με αστική παιδεία και από σπίτι, να καταφεύγει διαρκώς σε χυδαιότητες απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους του. Δεν του πάει και δεν θα του βγει. Καλή η αντιπολίτευση κ. Μητσοτάκη, αλλά, ας ασκείται με κανόνες και …αισθητική!

Όσο για τις τυχόν άστοχες δηλώσεις μου, προφανώς, στην ώρα της μάχης μπορεί να έχω πει πράγματα για τα οποία στη συνέχεια μετάνιωσα. Επαναλαμβάνω: στην ώρα της μάχης, όχι στα μετόπισθεν ή στο παρασκήνιο.

 

  • Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η τοποθέτησή σας για την επικείμενη συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε». Είπατε ότι κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής, επειδή είναι κίνημα «φαντομάς». Κάτι αντίστοιχο δεν υποστήριζαν οι κυβερνώντες το 2011 για το κίνημα των Πλατειών;

 

Η πολιτική καχεξία, η ένδεια προτάσεων και θέσεων αναγκάζουν την ΝΔ να αναζητά εναγωνίως ατζέντα, πότε αντιγράφοντας τα πρωτοσέλιδα του κίτρινου τύπου και πότε μεταναστεύοντας στη Βενεζουέλα και στη Χιλή του αλήστου μνήμης Πινοτσέτ, αντλώντας από εκεί ιδέες για τα εδώ «κινήματα της κατσαρόλας».

Κοιτάξτε, ορισμένα κινήματα των δήθεν ανώνυμων και ακομμάτιστων με τις κατσαρόλες, τις γραβάτες ή τις γόβες, την εθνοκαπηλεία και τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, έχει αποδειχθεί ιστορικά, ότι αν αφεθούν χωρίς αντίλογο μπορεί να επιβάλλουν τη στρατηγική της έντασης και της δίχως όρια πόλωσης στην πολιτική ζωή και να εξελιχθούν σε θερμοκήπιο της αντιπολιτικής ή ακόμη και σε μοχλούς αντιδημοκρατικών εξελίξεων. Το είδαμε παλιότερα, το βλέπουμε και σήμερα στη Γερμανία π.χ. όπου η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ξεπήδησε μέσα από κινητοποιήσεις πολιτών ως διασταύρωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία. Αυτά, ναι, είναι αντιδραστικά κινήματα που τείνουν να δοκιμάζουν   τα όρια της συνταγματικής ανοχής και δεν ανησυχούν μόνο εμένα αλλά και ανθρώπους από το συντηρητικό χώρο που σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον εναγκαλισμό του κ. Μητσοτάκη με τα λουλούδια της ακροδεξιάς. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ως προέκταση του «Μένουμε Ευρώπη» κατσκευάζεται το πολιτικό υβρίδιο αυτού που αποκαλείται «ακραίο κέντρο» με τη σκληρή δεξιά. Προφανώς, εδώ, δεν έχουμε να κάνουμε με το αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση και στη διαμαρτυρία, το οποίο κανείς από την Αριστερά δεν αμφισβητεί, αλλά με κάτι άλλο.

Η σύγκριση με τους Αγανακτισμένους, που, σημειωτέον, καταγράφηκαν ως ένα ορμητικό προοδευτικό κίνημα σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο, δεν έχει καμία βάση. Τότε, στην πλατεία Συντάγματος, η ύπαρξη μιας μειοψηφικής «πάνω Πλατείας» με εθνικιστικά συνθήματα εξουδετερώνονταν από την υπερπολλαπλάσια δύναμη ενός τεράστιου πλήθους λαϊκής και δημοκρατικής κινητοποίησης απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού. Η κινητοποίηση αυτή, αναζήτησε, στη συνέχεια, δημοκρατική-αριστερή έκφραση στον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω, γιατί, πολλά λέγονται από διάφορους επιτήδειους, που συκοφαντούσαν το κίνημα των Αγανακτισμένων και επιδοκίμαζαν την άγρια αστυνομική καταστολή εναντίον του, ότι, η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν συμμετείχε στις τότε πλατείες, αλλά, τις είχε καταγγείλει στα έντυπά της ως «καρναβάλι» και «πανηγυράκι».

Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ του σημερινού κινήματος που έπαψε να είναι «φαντομάς» από την ώρα που το αγκάλιασε η ΝΔ και ο ακροδεξιός της περίγυρος και των Αγανακτισμένων του 2011 που ανέδειξαν χωρίς φτιασιδώματα και με πολλές αντιφάσεις τον πόνο και το τρομακτικό πρόσωπο της κρίσης και της κοινωνικής συντριβής.

 

  • Στελέχη του Μαξίμου επιτέθηκαν στη ΝΔ για το αίτημά της να παραιτηθείτε, ωστόσο χαρακτήρισαν «προσωπικές» τις απόψεις σας για το συγκεκριμένο θέμα. Ορισμένοι μίλησαν για «άδειασμα» από το πρωθυπουργικό περιβάλλον…

Το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι αυτονόητο και αναφαίρετο. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα περί αδειάσματος είναι ευσεβείς πόθοι ορισμένων. Θα συμβούλευα όσους κρατούν την αναπνοή τους μέχρι να παραιτηθώ, να μην το κάνουν. Θα σκάσουν από ασφυξία. Ούτε να περιμένει τέτοια δώρα από εμένα ο κ. Μητσοτάκης.

 

  • Θεωρείτε ότι τέτοιου είδους «κινήματα» -τύπου «κατσαρόλας» όπως είπατε πρόσφατα- μπορούν να επιτύχουν το σκοπό τους ή είναι απλά «τουφεκιές στον αέρα»;

 

Το κίνημα «Παραιτηθείτε» είναι το σχέδιο Β της ΝΔ . Αφού απέτυχαν οι απαράδεκτες προεκλογικές κινήσεις για την πρόκληση bank run, αφού έκλεισε οριστικά το σενάριο της  «αριστερής παρένθεσης» με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καταφεύγει τώρα στη διαμόρφωση ενός «κινήματος κατσαρόλας», που θα εκμεταλλεύεται καθημερινά τα υπαρκτά προβλήματα των μεσαίων στρωμάτων και των λαϊκών τάξεων, τα οποία δεν λύνονται προφανώς από τη μια στιγμή στην άλλη.

Δείτε, επίσης, πως λειτουργούν σωρευτικά στα παραπάνω οι συνθήκες που επικρατούν στη Δικαιοσύνη με τη συνεχιζόμενη απεργία των δικηγόρων. Εκατοντάδες χιλιάδες οι αναβολές και μεταξύ αυτών οι δίκες για τεράστια σκάνδαλα, για υποθέσεις κρίσιμης σημασίας για τα δημόσια οικονομικά αλλά και για εργατικές διεκδικήσεις. Στο πλάι όλων αυτών η συνήθης προπαγανδιστική μηχανή της διαπλοκής των χρεοκοπημένων ΜΜΕ που τα δίνουν όλα για να δημιουργηθούν συνθήκες ακυβερνησίας και ασφυξίας για την κυβέρνηση της Α ριστεράς.

Για να αποδειχθούν «τουφεκιές στον αέρα» τα σχέδια αυτά και για να μπουν οριστικά στο περιθώριο οι μεθοδεύσεις για την «αριστερή παρένθεση» πρέπει οι δημοκρατικοί πολίτες και ο κόσμος της Αριστεράς να είναι καλά πληροφορημένοι και προετοιμασμένοι για τις αναμετρήσεις που μας περιμένουν. Αυτό το μήνυμα θέλησα να στείλω με την παρέμβασή μου και νομίζω ότι ελήφθη με ευκρίνεια.

 

  • Το ζήτημα του χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους πρέπει να συμπεριληφθεί στην διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης;

Η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να αποδειχθεί, υπό προϋποθέσεις, μια ευκαιρία για ριζικές αλλαγές με στόχο τη διεύρυνση της δημοκρατίας παντού. Με την κατοχύρωση της απλής και άδολης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Με την καθιέρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας όπως τα νομοθετικά δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία. Με την καθιέρωση ανώτατου ορίου στη θητεία των βουλευτών. Κεντρική θέση στη συνταγματική αναθεώρηση κατέχει η διαμόρφωση νέων σχέσεων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία. Πρόκειται για προγραμματική εξαγγελία της κυβέρνησης που μπορεί να πραγματοποιηθεί επ` ωφελεία και των δύο πλευρών.

Πάντως, να μη μας διαφεύγει ότι το ισχύον Σύνταγμα αντανακλά τους πιο θετικούς για τις λαϊκές και κοινωνικές διεκδικήσεις εθνικούς και ευρωπαϊκούς συσχετισμούς της εποχής της Μεταπολίτευσης. Είναι, δηλαδή, ένα «ροζ» Σύνταγμα όπως έχουν το έχουν χαρακτηρίσει οι πιστωτές. Γι αυτό και οι νεοφιλελεύθεροι, σε αντιστοιχία με τη συντηρητική μετατόπιση στην Ευρώπη, εμφανίζονται επειγόμενοι για τη συνταγματική αναθεώρηση, προφανώς, για να υπάρξει συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού με τη διάλυση των δημόσιων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Χρειάζεται, λοιπόν, πριν προχωρήσουμε, στάθμιση του συσχετισμού δύναμης, όπως εύστοχα προειδοποιεί χθες η συνταγματολόγος Ιφιγένεια Καμτσίδου στην εφημερίδα « Η Εποχή».

 

  • Η σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε. Το επόμενο σχολικό έτος θα βρει τα σχολεία με ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό;

Η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα με τους καθηγητές και τα βιβλία στη θέση τους.

Πρόκειται για στοίχημα τριακονταετίας.

Έχουμε δεσμευτεί γι αυτό το στόχο στη Βουλή και εργαζόμαστε σκληρά και με σχέδιο για να τον επιτύχουμε.

Και φέτος λόγω της χρόνιας αδιοριστίας θα προσληφθούν χιλιάδες αναπληρωτές στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Οι αιτήσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-2017 θα υποβληθούν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, ενώ, ο έλεγχος νομιμότητας των σχετικών πινάκων κατάταξης θα γίνει επίσης για πρώτη φορά από το ΑΣΕΠ.


 

Ένα σχόλιο

  1. Kαι θα γίνουν και χιλιάδες μεταθέσεις…..του Κίτσου η μάνα κάθονταν…..

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...