Home / Featured / Δεν έχουν τελειωμο οι αλλαγές στα Δημοτικά. Ετοιμάζονται νέες

Δεν έχουν τελειωμο οι αλλαγές στα Δημοτικά. Ετοιμάζονται νέες

Δημοσιεύτηκε: 1:22 μμ Ιούνιος 25th, 2016  


kathigitria

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ως εκ τούτου, η μείωση των Θρησκευτικών κατά μία (1) ώρα στις τάξεις Ε΄και ΣΤ΄ γίνεται αποδεκτή ως μεταβατική επιλογή, καθώς το Ωρολόγιο πρόγραμμα θα επανεκτιμηθεί και θα αναμορφωθεί πληρέστερα μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Διαλόγου και στο πλαίσιο πρότασης του ΥΠΠΕΘ για τη θεματική επαναδιοργάνωση της ύλης σε κύκλους μαθημάτων, η επεξεργασία της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή ενώ σημειώνει ότι οι περιορισμένες μεταβολές όσον αφορά τις ώρες διδασκαλίας σε ορισμένα γνωστικά αντικείμενα στο νέο Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο σε σχέση με τις αντίστοιχες διδακτικές ώρες στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο με ΕΑΕΠ (π.χ. μείωση των ωρών διδασκαλίας κατά μία (1) ώρα της 1ης ξένης γλώσσας σε όλες τις τάξεις) αντισταθμίζονται από την εισαγωγή της διδασκαλίας των νέων γνωστικών αντικειμένων (π.χ. εισαγωγή της διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας από την Α΄ και Β΄ τάξη, της Θεατρικής Αγωγής στις Α΄- Δ΄ τάξεις, των ΤΠΕ σε όλες τις τάξεις) ή την αύξηση των ωρών διδασκαλίας σε άλλα γνωστικά αντικείμενα (π.χ. αύξηση των ωρών διδασκαλίας κατά μία (1) ώρα των μαθηματικών στις τάξεις Α-Β΄, της Φυσικής Αγωγής στις τάξεις Α΄- Δ΄ κ.λπ.) για όλα τα σχολεία της χώρας (από 4/θέσια και άνω δημοτικά σχολεία) –εκπαιδευτικά αγαθά  που έως σήμερα ήταν διαθέσιμα μόνον στο 1/3 των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ΕΑΕΠ.

Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης κάνει γνωστό ότι τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τα ισχύοντα ωρολόγια προγράμματα.

Επίσης, αναφορικά με τη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στη 13:15 μ.μ. και η λήξη του στις 16:00 μ.μ. Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ 70, ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από το φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας. Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων (ΤΠΕ, Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων) που δίνουν την ευκαιρία στην πολύπλευρη ανάπτυξη των ψυχοκινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών.


 

Ένα σχόλιο

  1. Καλύτερα να εγκαταλείψουν την ιδέα των αγγλικών στην Α΄ και Β΄ τάξη. Είναι εντελώς παρωχημένη. Το μόνο που κατορθώνεται είναι η συντελεστική «εκπαίδευση» σε περιορισμένο λεξιλόγιο, όπως συμβαίνει και με τα σκυλιά, και ελάχιστα, χωρίς διάρκεια αποτελέσματα στον τομέα της προφοράς. Δεν πρόκειται για ουσιαστική γλωσσομάθεια. Για τον άνθρωπο, η καθοριστική για την αβίαστη πρόσκτηση (acquisition) μιας γλώσσας περίοδος λήγει ανεπιστρεπτί μετά την ηλικία των 6 ετών*. Από εκεί και έπειτα, μόνο για εκμάθηση (learning) μπορεί να γίνεται λόγος. Η οποία εκμάθηση, σε τόσο μικρές ηλικίες είναι ήκιστα αποτελεσματική. Καλύτερα να αυξηθούν οι ώρες της αγγλικής στο λύκειο και στα πανεπιστήμια· τότε τις χρειάζονται οι άνθρωποι και τότε μπορούν να αποδώσουν πολύ καλύτερα. Στην ηλικία του Δημοτικού, τα αγγλικά καλά είναι να ξεκινούν στην Γ΄ Δημοτικού ή και στην Δ΄, για πολλά παιδιά.

    *Ενωρίτερα, φυσικά και είναι εφικτή η πρόσκτηση, αλλά προϋποθέτει την πολύωρη έκθεση και επικοινωνία των νηπίων με άνθρωπο/ανθρώπους που να μεταχειρίζεται την προσκτηθησόμενη γλώσσσα ως μητρική.

    Τα παραπάνω είναι επιβεβαιωμένα επιστημονικά πορίσματα πολυχρόνιων παιδαγωγικών ερευνών της Γλωσσολογίας και της εξελικτικής ψυχολογίας, σε διάφορες χώρες και για διαφορετικές χώρες. Όσο αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα, προκρίνοντας το να έχουμε ώρες στην βαθμίδα όπου υπηρετούμε, βλάπτουμε το συμφέρον των νέων γενεών/παιδιών μας.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...