Home / Featured / Απολύονται χωρίς να παίρνουν δεκάρα. Σε απόγνωση οι αναπληρωτές δεν έχουν χρήματα για να γυρίσουν στα σπίτια τους

Απολύονται χωρίς να παίρνουν δεκάρα. Σε απόγνωση οι αναπληρωτές δεν έχουν χρήματα για να γυρίσουν στα σπίτια τους

Δημοσιεύτηκε: 9:48 πμ Ιούνιος 15th, 2016  


xristoskatsikasΤου Χρήστου Κάτσικα

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Και απολύονται και δεν παίρνουν δεκάρα λόγω… νέου μισθολογίου

Δεν αρκεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο δεν γνωρίζουν αν θα προσληφθούν και βέβαια που θα προσληφθούν (συνήθως, ως περιπλανώμενοι Ιουδαίοι, κάθε χρόνο αλλάζουν πόλη, σπίτι και σχολείο), δεν αρκεί η εργασιακή ομηρία και η ανασφάλεια, ξαφνικά ήρθε να προστεθεί νέο κακό. Μιλάμε για τους δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που με χίλια οικονομικά και κοινωνικά ζόρια οργώνουν την Ελλάδα χρόνια και χρόνια, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τους Παξούς μέχρι την Τήλο, με την ελπίδα κάποια στιγμή να διοριστούν.

Νέοι και νέες εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, που συμπληρώνουν τον πενιχρό μισθό της πρόσληψης με το χαρτζηλίκι της μάνας και του πατέρα, που ζουν εργένικα, σαν φοιτητές, επτά, οκτώ, δέκα και περισσότερα χρόνια στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Ελλάδας, έμαθαν και τα νεότερα. Ταυτόχρονα με την ανασφάλεια που επικρατεί λόγω των λιγότερων διορισμών και του θολού τοπίου της επαναπρόσληψής τους, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τώρα και την παρακράτηση της μισθοδοσίας τους μερικές μέρες μόλις πριν τη λήξη της σύμβασής τους!

Σαν κακό όνειρο επεμβαίνει στις ζωές του πιο αδύναμου κρίκου, σαν σεισμός από τα έγκατα της γης που αίφνης κόβει το σπίτι στα δυο και θάβει τους ενοίκους και τις μνήμες τους. Γιατί αυτή ακριβώς την αίσθηση προκάλεσε στους εκπαιδευτικούς, η ανακοίνωση ότι οι Διευθύνσεις Εκαπίδευσης  προχωρούν σε κράτηση μισθοδοσίας με βάση το ν. 4354/15 και την ερμηνευτική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΛ9ΣΗ-ΟΝΜ / 6-5-2016) αναδρομικά από 1/1/2016 σε όσους αναπληρωτές είχαν καταταγεί από την υπηρεσία στο βαθμό Δ0 (προϋπηρεσία άνω των 7 χρόνων).

Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί έπρεπε με βάση το νέο μισθολόγιο από 1/1/2016 να καταταγούν στο μισθολογικό κλιμάκιο Ε2 (που δεν υπήρχε μέχρι τότε για τους αναπληρωτές) και με βάση αυτή τη μισθοδοσία να υπολογιστούν οι προσωπικές διαφορές. Η κατάταξη αυτή δεν πραγματοποιήθηκε τότε, με αποτέλεσμα τώρα να υποχρεώνονται να επιστρέψουν όλο το ποσό μαζεμένο.

Οι τελευταίοι που ευθύνονται για τα όποια λάθη έγιναν είναι οι εκπαιδευτικοί και τελικά για άλλη μία φορά επωμίζονται τις συνέπειες! Είναι αδιανόητο στην παρούσα φάση που απολύονται και που οι περισσότεροι πρέπει να μετακομίσουν στον τόπο τους να κινδυνεύουν να δουν το μισθό τους μειωμένο κατά εκατοντάδες ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι «η παρακράτηση αυτή ουσιαστικά θα εξανεμίσει τον τελευταίο μισθό των αναπληρωτών, πριν τη λύση της σύμβασής τους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι να αδυνατούν οικονομικά ακόμη και να  επιστρέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους» και ζητάει να «αρθεί η αδικία» με δεδομένο ότι και η νομοθεσία (ν. 4354 16/12/2015, άρθρο 27) έχει προβλέψει σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι «κατατάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο θεωρούνται νόμιμες και αποδοχές που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται».

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά  με την επανακατάταξη σε μισθολογικά κλιμάκια με βάση το ν. 4354/15 για τους αναπληρωτές οι οποίοι είχαν καταταγεί από την υπηρεσία στο βαθμό Δ0 και η οποία επανακατάταξη θα οδηγήσει σε απώλεια του τελευταίου μισθού του Ιουνίου, για το σχ. έτος 2015-2016, η ενεργοποίηση του Υπουργού Παιδείας προς την κατεύθυνση της μη υλοποίησης της εν λόγω παρακράτησης από το μισθό των αναπληρωτών μέσω νομοθετικής ρύθμισης, βρίσκει «τείχος» από πλευράς Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους(Γ.Λ.Κ.), το οποίο το μόνο που συζητά είναι η τακτοποίηση των, κατ αυτό,  οφειλομένων σε δόσεις.

Επιστολή αναπληρώτριας εκπαιδευτικού για την μείωση των αποδοχών

Ονομάζομαι Αξιομακάρου Μαρία, είμαι αναπληρώτρια εκπαιδευτικός και υπηρετώ με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου στο ΕΠΑ.Λ. και στο Γυμνάσιο Πλωμαρίου από τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2015. Εργάστηκα αδιαλείπτως στη δημόσια εκπαίδευση από το 2009, αλλά και νωρίτερα και στην Ιδιωτική και δημόσια από το 2004.

Πριν από δύο ημέρες ενημερώθηκα ότι το Υπουργείο θα προβεί σε αναδρομικές μειώσεις αποδοχών από 1/1/2016 με βάση το ν.4354/15 και την ερμηνευτική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΛ9ΣΗ-ΟΝΜ/ 6-5-2016) σε όσους από εμάς τους αναπληρωτές έχουμε καταταγεί από την Υπηρεσία μας στο μισθολογικό κλιμάκιο Δ0, το οποίο μεταφράζεται με 7(επτά) καθαρά έτη προϋπηρεσίας. Έπειτα από δική μου πρωτοβουλία τηλεφώνησα στη Μισθοδοσία της Διεύθυνσής μου για περαιτέρω διευκρινίσεις, από όπου πήρα και την επιβεβαίωση.

Αποτέλεσμα; Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διαπίστωσα ότι η μείωση ήταν της τάξεως των 288 Ευρώ. Αντίστοιχο ποσό θα παρακρατηθεί και από τη μισθοδοσία του επόμενου μήνα, που θα είναι και ο καταληκτικός της σύμβασής μας. Είμαι ιδιαιτέρως θορυβημένη καθότι για εμένα, όπως και για τους υπόλοιπους συναδέλφους τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης».

Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν για τις εργασιακές σχέσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί το επόμενο σχολικό έτος. Σε ποια μισθολογική κλίμακα θα καταταγούν με βάση την προϋπηρεσία τους; Πως θα καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα και τις βασικές τους ανάγκες;


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...