Home / HEADER-NEWS / Τροπολογία δίνει παράταση στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ καταργεί τις ΣΕΚ και αλλάζει τα ΕΠΑΛ

Τροπολογία δίνει παράταση στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ καταργεί τις ΣΕΚ και αλλάζει τα ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε: 10:21 μμ Μάιος 5th, 2016  


epal10

Με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας στην βουλή θεσμοθετούνται μεταβατικές διατάξεις εφαρμογής των όσων προβλέπονται για το νέο ΕΠΑΛ, καταργούνται οι ΣΕΚ ή μετατρέπονται σε ΔΙΕΚ και παρατείνεται για μια πενταετία η λειτουργία των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ μέχρι τη συνολική αξιολόγηση του συστήματος της ΕΕΚ.

Με τροπολογία που κετέθεσε στην βουλή το Υπουργείο Παιδείας και εντάχθηκε στο νομοσχέιδο για την έρευνα καταργείται η δυνατότητα του ΟΑΕΔ να ιδρύει Επαγγελματικά Πρότυπα -Πειραματικά Λύκεια Μαθητείας ενώ επανακαθορίζεται η διάρθρωση και το πρόγραμμα σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) και μετονομάζεται σε Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας ο υφιστάμενος δεύτερος κύκλος σπουδών αυτού.

Επίσης εισάγονται νέες ρυθμίσεις για την αξιολόγηση, προαγωγή και απόλυση των μαθητών, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης αυτών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα στους αποφοίτους ΕΠΑΛ να εισαχθούν, μέσω ειδικών εξετάσεων, και στη Σχολή Πυροσβεστικής, σε ειδικό ποσοστό θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων, καθώς και σε τμήματα σχολών των Πανεπιστημίων, για ειδικό ποσοστό επιπλέον θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων κατά τμήμα.

Η Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων λειτουργεί εφεξής ως Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, η σύσταση και λειτουργία της οποίας ρυθμίζεται με κ.υ.α. Προβλέπεται η υπαγωγή των μαθητών ασφαλιστικά στο ΙΚΑ, για το χρονικό διάστημα της μαθητείας, στον κλάδο παροχών ασθένειας σε είδος και στον κλάδο παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισης είναι συντάξιμος, καθόσον καταβάλλονται εισφορές για τους αντίστοιχους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Η αμοιβή για το διάστημα της μαθητείας ορίζεται σε ποσοστό 75% επί του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. (Σύμφωνα με την παρ. 4 του αρ. 14 του ν. 4186/2013, προβλέπεται η συμμετοχή του Δημοσίου στις εισφορές και τις αποζημιώσεις των μαθητών και των εργοδοτών κατά τη διάρκεια της Μαθητείας). Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το διδακτικό ωράριο του εκπαιδευτικού προσωπικού και ορίζεται ότι η αναγνωρισθείσα ως πραγματική υπηρεσία των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αναγνωρίζεται και ως εκπαιδευτική υπηρεσία για κάθε συνέπεια. Οι δημόσιες και ιδιωτικές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), καταργούνται ή μετατρέπονται σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) ενήλικων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, κατά τα οριζόμενα.

Οι νέες ρυθμίσεις για τη δομή και το πρόγραμμα σπουδών των ΕΠΑΛ εφαρμόζονται κατά βάση από το σχολικό έτος 2016-2017 και εξής. Παρατείνεται η λειτουργία των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, μέχρι το σχολικό έτος 2020 – 2021 (σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4262/2014, η λειτουργία των εν λόγω ΕΠΑΣ παύει την 15/09/2016). Ρυθμίζονται ειδικά θέματα αναφορικά με την παρεχόμενη πιστοποίηση παιδαγωγικής επάρκειας από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Με την προτεινόμενη διάταξη επιλύεται το πρόβλημα της πιστοποίησης της παιδαγωγικής επάρκειας από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.). Ειδικότερα αίρεται η υποχρέωση της συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης των εκπαιδευτών ενηλίκων για όσους διαθέτουν αναγνωρισμένο πτυχίο στην εκπαίδευση ενηλίκων και σχεδίασαν, ανέλυσαν ή και υλοποίησαν μικροδιδασκαλίες. Επίσης τακτοποιείται το ζήτημα της απευθείας συμμετοχής στις εξετάσεις του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και της συμμετοχής κατόπιν παρακολούθησης πιστοποιημένων προγραμμάτων εκπαιδευτών για διάφορες άλλες κατηγορίες προσωπικού.

Σύμφωνα με την τροπολογία η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στις σύγχρονες κοινωνίες καλείται να διαδραματίσει έναν πολυδιάστατο και ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Να προετοιμάσει με κατάλληλο τρόπο ένα μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς για την άσκηση συγκεκριμένου επαγγέλματος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το μορφωτικό υπόβαθρο που είναι αναγκαίο για την αποτελεσματική συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα. Τα πολλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, δεν της επιτρέπουν να επιτελέσει το ρόλο της και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των νέων που την επιλέγουν.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το ποσοστό των νέων που εγγράφονται στους ποικίλους τομείς της ακολουθεί τα τελευταία χρόνια πτωτική τάση. Οι αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση θα βασίζονται:

α) στην ολιστική θεώρηση ολόκληρου του συστήματος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης,

β) στην αναγνώριση και ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της, με τον περιορισμό της επίδρασης των κοινωνικών ανισοτήτων,

γ) στην ανάγκη συνεχούς εναρμόνισής της με τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας,

δ) στην ανάγκη παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης καθώς και ασφαλών επαγγελματικών διεξόδων στους μαθητές και στις μαθήτριες και

ε) στην εμπέδωση εργασιακής ασφάλειας και στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού οράματος για τους/τις εκπαιδευτικούς.

Στις 5/3/16 δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προτάσεις της υποεπιτροπής του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου και της αρμόδιας επιτροπής του ΙΕΠ για την TEE για αυτές τις αλλαγές και έχουν τεθεί σε δημόσιο διάλογο.

Στη συνέχεια δόθηκαν επίσης σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής του ΙΕΠ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση που αφορούσαν το προσωρινό ωρολόγιο πρόγραμμα της Α’ και Β’ τάξης των ΕΠΑΛ για το επόμενο σχολικό έτος 2016-17, καθώς και την πρόταση για τους τομείς και τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με την πρόταση διαλόγου το νέο ΕΠΑΛ θα έχει την παρακάτω δομή:

Α’ ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΑ ,

Β’ ΤΑΞΗ διαρθρωμένη σε ΤΟΜΕΙΣ,

Γ’ ΤΑΞΗ διαρθρωμένη σε ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ,

Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας (προαιρετικό).

1.Η δομή αυτή εξυπηρετεί περισσότερο την αποφυγή της πρώιμης ειδίκευσης των μαθητών/ μαθητριών βοηθώντας τους να επιλέξουν με μεγαλύτερη ωριμότητα ειδικότητα και επάγγελμα,

2. συμβάλλει στην παροχή στέρεων γενικών γνώσεων, απαραίτητων για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων, συμβατών με την ηλικία της εφηβείας,

3. συμβάλλει, επίσης, στην παροχή τεχνολογικών – επαγγελματικών γνώσεων του αντίστοιχου τομέα που θα αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα «χτιστεί» η ειδικότητα στο τελευταίο έτος αλλά και η ειδίκευση μέσω της μαθητείας για τους αποφοίτους,

4. δημιουργεί  ένα ενιαίο μοντέλο επαγγελματικού σχολείου χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στις επιλογές των μαθητών/τριών,

5. παρέχει περισσότερες διεξόδους στους απόφοιτους,

6. δίνει τη δυνατότητα ευκολότερων επαγγελματικών επαναπροσδιορισμών στους αποφοίτους του (π.χ. μετά την αποφοίτηση, με ένα χρόνο σπουδών αποκτούν και δεύτερη ειδικότητα εφόσον το επιθυμούν ή αλλάζουν προσανατολισμό),

7. συμβάλλει την ομαλή ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, φέρνοντας πιο κοντά με τη μαθητεία τις προϋποθέσεις άδειας άσκησης επαγγέλματος η οποία είναι απαραίτητη σε ορισμένες ειδικότητες.

www.dikaiologitika.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...