Home / HEADER-NEWS / Σύλλογος ΠΕ «Αριστοτέλης»: Νέα ματωμένα μέτρα! Να τελειώνουμε με τη βδομάδα των παθών!

Σύλλογος ΠΕ «Αριστοτέλης»: Νέα ματωμένα μέτρα! Να τελειώνουμε με τη βδομάδα των παθών!

Δημοσιεύτηκε: 2:54 μμ Μάιος 5th, 2016  


letter

Νέα ματωμένα μέτρα! Να τελειώνουμε με τη βδομάδα των παθών!

Να οργανώσουμε αγώνες ανατροπής, να τολμήσουμε έξοδο απελευθέρωσης!

Με εξαιρετικά προκλητικό τρόπο η μαύρη ορχήστρα που ψήφισε το 3ο μνημόνιο (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ), με ενορχηστρωτή την Κυβέρνηση και μαέστρους την ΕΕ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο, αποκαλύπτονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Τα νέα επαίσχυντα μέτρα, καθώς και το «προληπτικό» 4ο μνημόνιο αποδεικνύουν ότι η επέλαση της βαρβαρότητας δεν έχει τέλος! Οι εργαζόμενοι και ο λαός βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική απόφαση που απαιτεί τη σύγκρουση με τη χρεομηχανή και τους μηχανισμούς επιβολής και όχι την υποταγή στις εντολές της σύγχρονης Ιερής Συμμαχίας!

Η ανατροπή της βαρβαρότητας είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και το δικό μας χρέος.

Υπάρχει και άλλος δρόμος για το ξεπέρασμα της κρίσης αρκεί να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν:

  • Ανατροπή των μνημονίων, μεσοπρόθεσμου, δανειακής, ΕΕ-ΔΝΤ και έξοδο από τον «μηχανισμό» στήριξης. Ανατροπή του Συμφώνου για το Ευρώ. Δε θα πληρώσουμε την κρίση του κεφαλαίου, να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα
  • Παύση πληρωμών του  χρέους – μη αναγνώριση του χρέους, διεθνιστικός αγώνας και έξοδος από το ευρώ, την ΟΝΕ και την Ε.Ε. Κοινωνικοποίηση και εργατικός έλεγχος των τραπεζών και των παραγωγικών τομέων. Να επιστραφούν και να δοθούν τα δις -που χαρίστηκαν στις τράπεζες- για την εξυπηρέτηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών. Μείωση των στρατιωτικών δαπανών και φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας
  • Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας όπως αυτά έχουν εκφραστεί ως τώρα στις αποφάσεις των Γ.Σ. του συλλόγου μας για το μισθό, την ασφάλιση, την εκπαίδευση, τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία κ.λπ.

Να μην χαθεί άλλος χρόνος! Ήδη είναι τεράστια η ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ γιατί μετά τη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση στις 4 Φλεβάρη, οδήγησαν στην αποκλιμάκωση των αγώνων! Η ανακοίνωση μιας 48ωρης-φάντασμα όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο, μας έφτασε λίγες ημέρες πριν την ψήφισή του και η απεργία να μην έχει ακόμη ημερομηνία! Είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή διευκόλυνε εξαιρετικά την κυβέρνηση, της χάρισε πολιτικό χρόνο, ενώ στην ουσία οδηγεί σε απεργία διαμαρτυρίας κι όχι αγώνα ανατροπής.

Μπροστά στην ψήφιση του αντιασφαλιστικού και φορολογικού οδοστρωτήρα συμμετέχουμε:

  • Πέμπτη 5/5, 18.00, στα γραφεία του ΤΕΕ, στη Συνέλευση Αγώνα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων
  • Κυριακή 8/5, 10.00 στην Ερμού ενάντια στο Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων και
  • Κυριακή 8/5, Εργατική Συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, 12.00 στην Ομόνοια-Χαυτεία
  • στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στις συγκεντρώσεις αποκλεισμού της βουλής με σκοπό να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο

Αναλυτικά τα νέα ματωμένα μέτρα

Α. Το ασφαλιστικό τερατούργημα

Σε επίδομα μετατρέπει τις συντάξεις το νέο ασφαλιστικό τερατούργημα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, ενώ αυξάνει υπέρμετρα τις εισφορές. Μόνιμοι μηχανισμοί περικοπών θα επιβάλλουν μειώσεις σε περίπτωση που η δαπάνη υπερβεί το όριο του 16% του ΑΕΠ. Σε εργαλείο δημοσιονομικής προσαρμογής μετατρέπεται το ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν το νομοσχέδιο αυτό γίνει νόμος του κράτους θα αποτελέσει το ισχυρότερο και καθοριστικότερο βήμα από τη μεριά των επιχειρηματικών ομίλων και της μεγάλης εργοδοσίας για την τελική διαμόρφωση της συνταξιοδοτικής παροχής σ’ ένα εύρος μεταξύ 200 και 700 ευρώ με περιορισμό της συμμετοχής του κράτους στην καταβολή μιας εθνικής σύνταξης. Είναι αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για την καθολική απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής εργοδοτικών εισφορών και την πλήρη κατάργηση του θεσμού της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το σχέδιο νόμου ουσιαστικά ενσαρκώνει την αντίστοιχη κυβερνητική πρόταση του Ιανουαρίου 2016, η οποία με τη σειρά της αποτελεί ευθεία απεικόνιση των μνημονιακών δεσμεύσεων και των διαχρονικών αντιλαϊκών και αντιασφαλιστικών νομοθετημάτων.

Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο οποίο δεν υπάρχει μεταβατική διάταξη που να αφορά στα θεμελιωμένα δικαιώματα. Ουσιαστικά τιμωρεί όσους επέλεξαν την παραμονή στην εργασία τους ενώ είχαν όλες τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νόμου ο τρόπος υπολογισμού θα περιλαμβάνει το τμήμα της «εθνικής» και το τμήμα της «ανταποδοτικής» σύνταξης. Η πρώτη θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στις περιπτώσεις πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος (από 01/01/2022 με 40 χρόνια και στην ηλικία των 62 ετών) ή στα 67 έτη και με τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης.

Τι περιλαμβάνει συγκεκριμένα:

1. Μείωση συντάξεων

Προβλέπεται ορισμός εθνικής σύνταξης, που θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης. Σε περίπτωση χορήγησης της σύνταξης πριν τα 20 έτη με ελάχιστο τα 15, το ποσό αυτό θα μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης. Να σημειωθεί πως η κατώτερη εθνική σύνταξη σήμερα ανέρχεται στα 486 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης και 4.500 ένσημα. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του εργάσιμου βίου, αντί των 5 καλύτερων από την τελευταία δεκαετία που ίσχυε. Με βάση υπολογισμούς το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθούν οι συντάξεις από 25% ως και 30% σε σχέση με σήμερα. Συνυπολογίζοντας τις δύο συντάξεις, λόγω της κατάργησης των κατώτερων νομοθετικά κατοχυρωμένων ορίων, η μείωση που θα επέλθει θα φτάσει ακόμη και το 15%. Άμεσα θα πέσει τσεκούρι σε όσες συντάξεις υπερβαίνουν τα 1.300 μικτά και 1.170 καθαρά.

Η μείωση της σύνταξης επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης. Στο εξής για 20 χρόνια ανέρχεται στο 16,77% (από 40%), για 30 χρόνια στα 26% (από 60%) και για 35 χρόνια στο 33,81% (από 80%).

2. Ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης(ΕΦΚΑ)

 Θα είναι ο φορέας κύριας κοινωνικής ασφάλισης. Η ένταξη όλων των ταμείων στο νέο υπερ-ταμείο θα σημάνει την εξίσωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων καθώς οι παροχές θα προσαρμοστούν στο ελάχιστο δυνατό.

3. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

κατά 0,50% για τους εργαζόμενους από 1.6.2016 μέχρι 31.5.2019  και 0,50%  για τους εργοδότες και κατά 0,25% επιπλέον για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες από 1.6.2019 μέχρι 31.5.2022. για τον κλάδο κύριας σύνταξης που ως βάση της θα έχει ένα ποσοστό 20% επί των αποδοχών των εργαζομένων και θα αφορά μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες κι αμειβόμενους με μπλοκάκι.

4. Κατάργηση του ΕΚΑΣ

 Το τρέχον έτος θα χάσουν το επίδομα περίπου 120.000 συνταξιούχοι

5. Μείωση των αναπηρικών συντάξεων

6. Tον προσχηματικό και βίαιο επανακαθορισμό του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Εδώ προκύπτει σοβαρότατο ζήτημα που παραπέμπει σε περιπτώσεις αύξησης εισφορών ασφαλισμένων των κρίσιμων αυτών κλάδων σε ποσοστό ακόμη και 300%!

7. Επανυπολογισμός κύριων συντάξεων

8. Στα «εφάπαξ» ο υπολογισμός που αφορά στο χρόνο μέχρι 21/12/2013 δίνει μειώσεις γύρω στο 15%. Ο χρόνος από 01/01/2014 θα υπολογίζεται με νέο μαθηματικό τύπο ο οποίος θα φέρει πολύ μεγαλύτερες μειώσεις.

Αξίζει ακόμα να υπογραμμίσουμε:

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο εισάγει έμμεση  ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, δημιουργούνται μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης των δαπανών οι οποίοι θα ενεργοποιούν εργαλεία περικοπών κύριων και επικουρικών συντάξεων, σε περίπτωση που ξεπερασθεί το όριο του 16% του ΑΕΠ.

Οι αναφορές στην αιτιολογική έκθεση είναι ξεκάθαρες και συγκεκριμένες. Από «την ελευθερία επιλογής του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης» και το «αναλογικό μέρος της σύνταξης που χρηματοδοτείται από τις τρέχουσες εισφορές των ασφαλισμένων» μέχρι την ερμηνεία τους για το Σύνταγμα που «δεν εγγυάται το ύψος της σύνταξης» και «δεν αποκλείει τη μείωση ήδη απονεμηθεισών παροχών»!

To νέο υπερταμείο, ο ΕΦΚΑ, περιγράφεται παντού σαν «Ν.Π.Δ.Δ. μη επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Β. Φοροεπιδρομή χωρίς όριο

Τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους θα πληρώσουν με την φορολογία εισοδήματος τα 8,5 εκ. φορολογουμένων με βάση το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, όπου το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες μειώνεται από τα 9.550 ευρώ στα 9.100 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι πώς τα χαμηλότερα φορολογικά κλιμάκια τώρα θα πληρώσουν ακόμη και διπλάσιο φόρο ενώ γενικά η αύξηση του φόρου για τα εισοδήματα ως 25.000 ευρώ να φτάνει τα 100 ευρώ.

Η νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε συνδιασμό με τη νέα φορολογική κλίμακα, φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων από 9.090 μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο.

Τι είναι ο δημοσιονομικός κόφτης;

Ο δημοσιονομικός κόφτης ή αλλιώς μέτρα «κάβα», εν ολίγοις το 4ο μνημόνιο, είναι μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα για να ισχύσουν αυτόματα αν δεν πιαστούν οι στόχοι! Στην πραγματικότητα η ψήφιση τέτοιων μέτρων «προληπτικά» σημαίνει ψήφιση 4ου μνημονίου. Γίνεται για να διευκολυνθούν πολιτικά η τωρινή και οι επόμενες κυβερνήσεις ώστε να μην έχουν «το άγχος» να ψηφίζουν διαρκώς μέτρα. Θα λένε τα ψηφίσαμε παλιότερα ή τα ψηφίσανε οι προηγούμενοι!

Τι περιλαμβάνει:

1. Μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα

2. Αλλαγές στην αποζημίωση των δημοσίων υπαλλήλων

3. Μείωση προσωπικού στο δημόσιο τομέα με 30.000 απολύσεις

4. «Πάγωμα» των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα

5. Περικοπή της δαπάνης για την παιδεία

6. Περαιτέρω μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης (κύριες συντάξεις)

7. Περικοπή στις δαπάνες στον τομέα της υγείας

8. Αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών και επιδομάτων

9. Αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων

10. Φορολογική μεταρρύθμιση (πλήρης κατάργηση φοροελαφρύνσεων, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας) με απογείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τα προϊόντα καπνού, απογείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης από 13% στο νέο επίσης αυξημένο «κανονικό» συντελεστή, που διαμορφώνεται σε 24% (από 23%), αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία, η επιβολή τέλους για την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητής τηλεφωνίας, κατάργηση του «χαμηλού» συντελεστή ΦΠΑ 6% που ισχύει για φάρμακαβιβλίαθέατρα, καθώς και σειρά άλλων νέων μέτρων…

Με τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας μπροστά!

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...