Home / HEADER-NEWS / Πως θα αναβαθμιστεί το STATUS των εκπαιδευτικών

Πως θα αναβαθμιστεί το STATUS των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 10:37 πμ Μάιος 27th, 2016  


suit-869380_640

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Πώς ν’ αναβαθμιστεί το στάτους του εκπαιδευτικού ̶ κάτι απόλυτα αναγκαίο; Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους:
1. Εξωγενώς, μέσω καλύτερων συνθηκών και αμοιβών, μέσω του δημόσιου λόγου, των μηνυμάτων στα ΜΜΕ κ.τ.ό.
2. Ενδογενώς, μέσα από πρακτικές που εφαρμόζουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί υλοποιώντας την αρχή «Είμαι καλός στη δουλειά μου όποιες κι αν είναι οι συνθήκες»

Tα παραπάνω περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Διαλόγου που θα παρουσιαστεί σήμερα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Λιάκο, επίσης ενδιαφέροντα σημεία είναι και τα εξής:

Πρόσθετα εργαλεία που θα μπορούσε να παράσχει η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών είναι και τα εξής:
1. Να θεωρείται το σχολείο ως κοινότητα, τόσο με την έννοια της συστημικής συγκρότησης και απαρτίωσης των συστατικών και λειτουργιών του όσο και με την έννοια της υποκειμενικής αναπαράστασης και της ψυχοσυναισθηματικής της επένδυσης από όλα τα μέλη της (εκπαιδευτικοί, μαθητές κλπ) και, ευρύτερα, τα εμπλεκόμενα μέρη (γονείς, τοπική κοινωνία κλπ.).
Μια ιδιαιτερότητα καθοριστικής σημασίας είναι η εξής: Το σχολείο αντιπροσωπεύει μια ιδιότυπη κοινότητα, που συγκροτείται με τυπικά απρόσωπα κριτήρια («όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν την τάδε χρονιά θα γραφτούν στην Α τάξη» κ.τ.ο.) και με συγκυριακές επιλογές («οι εκπαιδευτικοί που αυτή τη στιγμή θα υπηρετήσουν στο τάδε σχολείο με την τάδε διεύθυνση» κ.τ.ό.) και έχει παροδικό χαρακτήρα τόσο ως προς την προσωπική ιστορία και τη βιοτική διαδρομή των μελών της όσο και ως προς την εξέλιξη των σχέσεων που διαμορφώνονται μεταξύ τους. Η εν λόγω ιδιαιτερότητα έχει σα συνέπεια ότι απαιτείται περισσότερη τέχνη και προσπάθεια προκειμένου να διαφυλάσσεται και να αναβαθμίζεται η συνοχή και η λειτουργικότητα της σχολικής κοινότητας, αλλά και η σχολική εμπειρία να είναι ικανοποιητική και εποικοδομητική για όλα τα μέλη της κοινότητας.

Αγάπη για το σχολείο
Σ’ αυτό το εξελισσόμενο πλαίσιο, θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα θετική η ευρύτερη δυνατή ψυχοσυναισθηματική επένδυση του επιτελούμενου, σαφέστατα κοινωφελούς έργου. Δηλαδή, εκπαιδευτικοί και μαθητές (αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτό το έργο) να μάθουν να αγαπούν το σχολείο τους, να επενδύουν ψυχικά σ’ αυτό και να το σκέφτονται σαν κάτι που τους αφορά όλους από κοινού, αλλά και τον καθένα τους προσωπικά, σαν κομμάτι της ζωής τους, προσωπικής και συλλογικής.

Ονόματα στα σχολεία
Μια συμβολική χειρονομία, με μεγάλο ωστόσο εσωτερικό δυναμικό, είναι η ταυτοποίηση κάθε σχολείου με ένα όνομα (π.χ. Ρήγας Φεραίος), αντί του κυρίαρχου σήμερα συστήματος ταυτοποίησης των σχολικών μονάδων με έναν αριθμό.
2. Η συστηματική επικοινωνία των δασκάλων με τους γονείς κάθε παιδιού δεν βοηθάει μόνο το παιδί ή τους γονείς του. Βοηθάει και τον ίδιο τον δάσκαλο ή τη δασκάλα (κυριολεκτικά, τους ξεκουράζει), καθώς μοιράζεται το παιδαγωγικό έργο που αφορά κάθε παιδί με άλλους, οι οποίοι έχουν μεγάλη ικανότητα πλαισίωσης του παιδιού τους σ’ αυτή την πορεία.
3. Απλές πράξεις έμπρακτης αλληλεγγύης (π.χ. συγκέντρωση χρημάτων για τα δόντια ενός παιδιού) και στήριξης στο σχολείο (π.χ. βάψιμό του) ενισχύουν πολλαπλασιαστικά από κάτω προς τα πάνω την κουλτούρα αλληλεγγύης και τη δημοκρατική νοοτροπία στο σχολείο.
4. Για τους εκπαιδευτικούς, η έννοια του εργασιακού χρόνου καλό είναι να περιλαμβάνει τόσο το διδακτικό έργο, όσο και την ενεργό συμμετοχή στη ζωή της σχολικής κοινότητας.

Ι. Κρίσιμη είναι η λειτουργία της σχολικής ατμόσφαιρας (κλίματος) και καθοριστική σημασία γι’ αυτήν έχει η εμπνευσμένη ηγεσία (π.χ. Σχολείο 132 Γκράβας). Ως προς αυτό το σημείο, η πρόσφορη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και η αξιοκρατία θα μπορούσαν να ευδοκιμούν ακόμη περισσότερο αν η αρχιτεκτονική του σχολικού χώρου αποτελούσε αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης, τόσο με όρους τεχνοκρατικής λειτουργικότητας όσο και με όρους καλλιέργειας του προσωπικού και συλλογικού Φαντασιακού.
Σύνοψη
Απώτερο ζητούμενο όλων αυτών των ενεργειών και θεμέλιο μιας δημοκρατικής κουλτούρας στο σχολείο είναι η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών, οικογενειών, πολιτείας, κοινωνίας… Το κοινό αγαθό προϋποθέτει κοινή επένδυση και μέριμνα γι’ αυτό σε κλίμα συνέργειας και αλληλεγγύης. Σ’ αυτό αποβλέπει και το όλο σχέδιο για την ανακατάκτηση και αναβάθμιση του Φαντασιακού της Παιδείας και για την ανάπτυξη μιας δημοκρατικής κουλτούρας με βάση την κοινή αγάπη για τη γνώση, τον αμοιβαίο σεβασμό και έλλογους κανόνες.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...