Home / HEADER-NEWS / ΠΑΣΟΚ: Για τα Ολοήμερα «Φτωχαίνετε την παιδεία μας κε Φίλη»

ΠΑΣΟΚ: Για τα Ολοήμερα «Φτωχαίνετε την παιδεία μας κε Φίλη»

Δημοσιεύτηκε: 1:29 μμ Μάιος 5th, 2016  


old-698485_640

Από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του Ολοήμερου Σχολείου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Υπουργός Παιδείας  κ. Φίλης καταργεί τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία  (με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα) που ξεκίνησαν πιλοτικά το 2010 και είχαν επεκταθεί στο 65% του μαθητικού δυναμικού της χώρας. Πρόγραμμα που το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε από το 2010 και συμπεριλαμβανόταν στο Νέο Σχολείο.

Μειώνει δηλαδή και καταργεί ώρες από τα μαθήματα της Γυμναστικής, της Μουσικής, της Θεατρικής Αγωγής, της Πληροφορικής, της Ευέλικτης Ζώνης (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικές Δραστηριότητες), της Αγγλικής Γλώσσας και  στην Α΄ και Β΄ τάξη  μίας ώρας της ελληνικής Γλώσσας-Φιλοαναγνωσίας.

Πόσο αριστερό είναι κύριε Φίλη να μειώνετε σχεδόν κατά τρεις ώρες τον χρόνο που τα παιδιά του Δημοτικού έμεναν στο Σχολείο; Τι θα πείτε στους γονείς που ενώ θα απαλλάσσονταν από το κόστος μάθησης ξένης γλώσσας και πληροφορικής τώρα τους επιβαρύνετε και πάλι με κόστη φροντιστηρίων.

Δεν χρειάζεται να αναρωτηθεί κανείς ποιες οικογένειες θα επιβαρυνθούν περισσότερο από τις αριστερές σας επιλογές κύριε Φίλη.

Ειδικότερα:

Τι πρόσφερε το Ολοήμερο με ΕΑΕΠ (Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ) που καταργεί ο κος Φίλης;

– απελευθέρωση του σχολείου από τον στενά γνωσιοκεντρικό – ακαδημαϊκό του χαρακτήρα και προσανατολισμό και ενίσχυση της δημιουργικότητας και αυτονομίας του μαθητή

– έδινε μεγαλύτερη έμφαση στις Τέχνες και στον Πολιτισμό και προέβλεπε τη διδασκαλία των μαθημάτων Τέχνης από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

– επέτρεπε σε μεγαλύτερο βαθμό την κίνηση, τη συνεργασία, την έκφραση, την βιωματική εμπλοκή των μαθητών και ενασχόλησή τους με ελκυστικές δραστηριότητες που τους αποφόρτιζαν, τους χαλάρωναν και εμπλούτιζαν τη σχολική τους ζωή.

– αναβάθμιζε την ενασχόληση των μαθητών με την Φυσική Αγωγή (20 ώρες έναντι 12 ωρών στα κλασικά δημοτικά σχολεία)

– εξασφάλιζε τέτοια ενασχόληση με τα Αγγλικά (συνολικά 20 ώρες Αγγλικά, έναντι 12 ωρών στα Κλασικά) που στόχευε να ετοιμάσει κάθε μαθητή για Πιστοποίηση Αγγλικών στην Γ΄ Γυμνασίου και θα απάλλασσε την ελληνική οικογένεια από ένα μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία

– προωθούσε την Πληροφορική με περισσότερες ώρες διδασκαλίας που τώρα περιορίζονται

– Κυρίως εξασφάλιζε σε μεγαλύτερο βαθμό δραστηριότητες που δεν είχαν στενά ακαδημαϊκό χαρακτήρα αλλά ανέπτυσσαν όλα τα χαρακτηριστικά που στα σύγχρονα προγράμματα διδασκαλίας και στις περισσότερες χώρες αποτελούν προτεραιότητα για την ανάπτυξη των ικανοτήτων και προσόντων του μαθητή.

Τα Ολοήμερα με ΕΑΕΠ είχαν πετύχει σε όλα τι έχουμε τονίσει ότι χρειαζόταν ακόμη;

Όχι δεν είχαν πετύχει σε όλα τα Ολοήμερα με ΕΑΕΠ.

Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι ξεκίνησαν πιλοτικά το 2010 και πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν τόσο ώστε να καλύπτουν το 65% του μαθητικού πληθυσμού των Δημοτικών Σχολείων.

Αντί λοιπόν να αξιολογηθεί ο θεσμός – ο οποίος κρίθηκε από όλους θετικά – και να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται, το Υπουργείο Παιδείας τον καταργεί.

Χαρακτηριστικά χρειάζονταν παρεμβάσεις ώστε να υπάρξει σωστή καθοδήγησή των σχολείων για τη λειτουργία τους με ΕΑΕΠ. Θα έπρεπε να προωθηθεί η διεύρυνση των μαθημάτων που ενισχύουν την δημιουργικότητα και τα χαρακτηριστικά κάθε μαθητή. Θα έπρεπε να εξασφαλιστεί τουλάχιστον 1 ώρας μελέτης – προετοιμασίας στο σχολείο. Θα έπρεπε να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα αυτοί των ειδικοτήτων που προέρχονται από άλλη βαθμίδα.

Το ΕΤΟΔΣ που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σημαντικά προβλήματα, αφού:

α) Δεν εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές καθώς αφορά σχολεία μεγαλύτερα από 4θεσια

β) Αποφεύγει να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ύπαρξης κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό

γ) Ουσιαστικά δημιουργεί σχολεία πολλών ταχυτήτων καθώς προσαρμόζει το πρόγραμμα σπουδών στο διαθέσιμο προσωπικό και δεν εξασφαλίζει το απαραίτητο προσωπικό ώστε να υλοποιείται το πλήρες πρόγραμμα.

δ) Θέτει διαφορετικές προϋποθέσεις εγγραφής στο ολοήμερο ανά σχολείο ( πχ βεβαίωση εργασίας και των 2 γονέων απαιτείται μόνον στα 6θέσια και άνω και όχι στα υπόλοιπα σχολεία),

ε) Περιορίζει τις ώρες παραμονής των μαθητών στο σχολείο, εκθέτοντας σε μεγαλύτερη ανισότητα και πλήττοντας κυρίως μαθητές από “φτωχό” κοινωνικό-μορφωτικό οικογενειακό περιβάλλον, οι οποίοι στις συνθήκες της κρίσης που βρίσκεται η χώρα έχουν αυξηθεί.

στ) Το πρόγραμμα στην πράξη γίνεται πιο πυκνό, με περισσότερο ακαδημαϊκό προσανατολισμό ενώ μειώνονται κατά πολύ τα μαθήματα και οι δραστηριότητες ανάπτυξης της προσωπικότητας και των στοιχείων του χαρακτήρα του μαθητή.

Πολλοί κατηγορούν το ΕΑΕΠ ως ακριβό σχολείο

Ναι, το ΕΑΕΠ είναι πιο “ακριβό”, ως τύπος σχολείου. Αλλά απαντά σε πραγματικές ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους ειδικά μέσα σε συνθήκες κρίσης που η πολιτεία οφείλει να στέκεται δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη ειδικά για το αγαθό της παιδείας. Και υπάρχουν πολλές επιλογές ώστε να στηριχθεί ο θεσμός όπως πχ η λειτουργία του σε Ενότητες Σχολικών Μονάδων που θα διαμόρφωνε προϋποθέσεις γενίκευσης σε περισσότερα αλλά και μικρότερα σχολεία.

Επιπλέον όμως οφείλουμε να τονίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε τα ΕΑΕΠ το 2010 μέσα σε συνθήκες δυσμενέστερης δημοσιονομικής κατάστασης και μάλιστα μπόρεσε και τα ενέταξε σε χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ γιατί μπόρεσε να το διεκδικήσει σωστά και επειδή το είχε θέσει ως προτεραιότητα. Άρα δεν μπορούν να επικαλούνται ότι σήμερα έχουν λιγότερα χρήματα απ’ ότι το 2010.

Πως υποδέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί της ρύθμιση του κου Φίλη

Πρόκειται για μία παρέμβαση που από την εκπαιδευτική κοινότητα έγινε δεκτή με τεράστια επιφύλαξη ως προς τους σκοπούς που στοχεύει να υπηρετήσει. Η κριτική από την πρώτη μέρα εστίασε και ανέδειξε τα προβλήματα ανεργίας που θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον 4.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, τις δυσκολίες διαμόρφωσης ενός λειτουργικού Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος, την αναστάτωση στο ωράριο και τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών, την κατάργηση της πολύτιμης για τους εργαζόμενους γονείς Πρωινής Ζώνης.

Τι θέλει πραγματικά να εξυπηρετήσει ο κος Φίλης με την κατάργηση των Ολοήμερων με ΕΑΕΠ

Είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανοίξει με όσο δυνατόν λιγότερα κενά σε εκπαιδευτικούς τα σχολεία για τη χρονιά 2016-2017. καταργεί λοιπόν τα ΕΑΕΠ για να εξοικονομήσει 4000 θέσεις εκπαιδευτικών. Ωστόσο η καλύτερη κατανομή δασκάλων, η άρση αποσπάσεων και μετατάξεων, η λειτουργία σε εκπαιδευτικές ενότητες των ΕΑΕΠ αλλά και η ορθή διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για το έτος που ολοκληρώνεται, με την παράλληλη αποτελεσματική διεκδίκηση νέων πόρων θα μπορούσαν να στηρίξουν τα Ολοήμερα με ΕΑΕΠ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...