Home / Featured / Νηπιαγωγοί προς Φίλη «Ας έρθει ο ίδιος να αντιμετωπίσει τους γονείς και τα παιδιά»

Νηπιαγωγοί προς Φίλη «Ας έρθει ο ίδιος να αντιμετωπίσει τους γονείς και τα παιδιά»

Δημοσιεύτηκε: 6:26 μμ Μάιος 31st, 2016  


NIPIAGOGIO

«Κύμα» νέων αντιδράσεων προκαλεί η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκε εχθές Δευτέρα και αφορά τις προϋποθέσεις εγγραφής στο ολοήμερο σχολείο με την νέα μορφή του που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό όργανο των νηπιαγωγών «με τη νέα εγκύκλιο για τα ολοήμερα που έστειλε το υπουργείο Παιδείας μια μέρα πριν τις εγγραφές, διαλύει και το ολοήμερο Νηπιαγωγείο όπως και το ολοήμερο Δημοτικό σχολείο!»
Οι νηπιαγωγοί αναφέρουν πως στην συνάντηση που έγινε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι  δεν θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση εγγραφής των παιδιών στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο η εργασία  των γονιών.
«Η απίστευτης σύλληψης εγκύκλιος είναι ακατάληπτη, όπως και όσα λέει ο υπουργός για τα Νηπιαγωγεία. Δεν Θα κλείσουν – αλλά θα κλείσουν… Θα πάρουμε χιλιάδες προνήπια, αλλά θα εξοικονομήσουμε και δαπάνες! Στο ολοήμερο Νηπιαγωγείο θα εγγράφονται όλα τα παιδιά αλλά μόνο μερικά!» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Στην ίδια εγκύκλιο, τελείως αυθαίρετα, για την εγγραφή των παιδιών στο ολοήμερο τμήμα, για τα 6/θέσια και άνω Δημοτικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση  οι γονείς να είναι εργαζόμενοι ή να έχουν κάρτα ανεργίας ή να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Για τα Δημοτικά σχολεία που λειτουργούν ως 4/θέσια και τα 5/θέσια δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ για τα ολοήμερα τμήματα των Νηπιαγωγείων, τα οποία είναι σχεδόν όλα διθέσια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ας μας εξηγήσει κάποιος σε ποια αλλοπρόσαλλη λογική βασίζεται αυτός ο διαχωρισμός» τονίζουν οι νηπιαγωγοί.
«Αφού ο Υπουργός είχε το θράσος να πάρει μια τέτοια πολιτική απόφαση, να έρθει ο ίδιος να αντιμετωπίσει τους γονιούς και τα παιδιά και να τους πει ότι δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ολοήμερο. Να τους πει επίσης αυτό που αναφέρει η «αριστερή» κυβέρνησή του στο πρόγραμμά της για την Παιδεία ότι «είναι απαραίτητο το ολοήμερο σχολείο διευρυμένης λειτουργίας ώστε να καλύπτονται οι οικογενειακές δεσμεύσεις και ανάγκες και να αντισταθμίζονται με αποτελεσματικά μέτρα οι δυσκολίες που συναντά κάθε παιδί». Ποιός Υπουργός μιας «αριστερής» κυβέρνησης θα έπαιρνε τέτοιες πολιτικές αποφάσεις; Είναι ντροπή και θρασυδειλία για την «αριστερά» να παίρνει τέτοιες πολιτικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο πάρα πολλών ολοήμερων τμημάτων, θα μετατρέψουν το ολοήμερο σε φύλαξη και θα οδηγήσουν  τα παιδιά προς την ιδιωτική εκπαίδευση σύμφωνα με τις επιταγές των μνημονίων και του ΔΝΤ» αναφέρουν σε σκληρό ύφος οι νηπιαγωγοί.
Και καταλήγουν: «Εμείς δεν θα ζητήσουμε από κανένα γονιό καμιά βεβαίωση για το αν είναι εργαζόμενος ή άνεργος, αγρότης ή φυλακισμένος! Δεν θα ζητήσουμε από κανένα νήπιο να φέρει μαζί με την τσάντα που έχει το φαγητό του για το μεσημέρι να μας επιδείξει και τη βεβαίωση εργασίας του γονιού του!
Ζητάμε από τη ΔΟΕ άμεση συνδικαλιστική κάλυψη, για να μην εφαρμόσουμε την εγκύκλιο και να προχωρήσουμε σε εγγραφές στο ολοήμερο Νηπιαγωγείο όλων των παιδιών που οι γονείς τους το επιθυμούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των παιδιών στο δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο και θα διαφυλάξουμε τον αντισταθμιστικό ρόλο του ολοήμερου Προγράμματος.
Η εγκύκλιος
Να υπενθυμίσουμε σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο ολοήμερο πρόγραμμα των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας στην περίπτωση που είναι άνεργοι, καθώς επίσης και οι μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένους).
Επίσης, προβλέπεται η ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών, πριν από τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος μετά το τέλος της 2ης ώρας του (δηλαδή στις 15:00), εφόσον έχει κατατεθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.
Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών για τα δημοτικά, και Πρωινής – Προαιρετικής Ζώνης για τα νηπιαγωγεία (από τις 7 έως τις 8 το πρωί), όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη.
Στο τμήμα αυτό, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μαθητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς.
Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών είναι οι 7 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα έως 8/θέσια, και 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω.
Για τα νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής – Προαιρετικής Ζώνης, είναι τα 5 νήπια πρώτης ηλικίας.

 

Ένα σχόλιο

  1. Μπράβο επιτελους! και συγχαρητηρια! μονο φερνοντας το υπουργειο προ των ευθυνων του μπορει να υπαρξει καποια ελπιδα !!!!
    Μπραβο για το θαρρος και την αποφασιστικοτητα σας…!!!!
    Να ενημερωσετε ολα τα σχολεια μαζι με τη ΔΟΕ για να λειτουργησουν ολοι έτσ!
    Η σταση σας αυτη ειναι καλύτερη κι απο απεργια…! μακαρι να ακολουθησουν όλοι! μην ακολουθησετε καμια εγκυκλιο!!!!!μπραβο μεσα απο την ψυχη μου που μου την εχουν μαυρισει 10 χρονια τωρα όλοι οι κομπογιαννιτες κυβερνωντες και υπουργεια!!!
    Μπραβο! σας βγαζω το καπελο!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...