Home / Featured / Πρόταση: Λιγότερα μαθήματα στο Λύκειο, επιλεγόμενα τα Αρχαία και η Ιστορία

Πρόταση: Λιγότερα μαθήματα στο Λύκειο, επιλεγόμενα τα Αρχαία και η Ιστορία

Δημοσιεύτηκε: 12:09 μμ Μάιος 26th, 2016  


KATHIGITIS

Το διετές Λύκειο θα έχει μικρό αριθμό μαθημάτων και λιγότερες ώρες διδασκαλίας απ’ ότι οι τωρινές τάξεις της Α και Β Λυκείου. Είναι εύλογο η αλλαγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα που προτείνεται στην έκθεση της Επιτροπής το «Τρίιπτυχο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης» να φέρει και αλλαγές στις ειδικότητες που θα διδάσκουν στο Λύκειο και στις ώρες που θα έχουν.

Σύμφωνα  με το κείμενο  κάθε μαθητής και μαθήτρια θα παρακολουθεί 6 συνολικά μαθήματα, των οποίωντο πρόγραμμα θα εξελίσσεται ενιαία και συνεκτικά και στις δυο τάξεις του Λυκείου (2 υποχρεωτικά και 4 επιλογές). Επίσης θα συμμετέχει σε πρόγραμμα φυσικής άσκησης διάρκειας 3 ωρών εβδομαδιαίως, ενώ στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις θα περιλαμβάνεται η συγγραφή εκτεταμένου δοκιμίου και η συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού και κοινωνικής ευαισθησίας. (Λεπτομέρειες στη συνέχεια).

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας για τα έξι μαθήματα θα έχει διάρκεια 27 ώρες στις οποίες θα προστίθενται οι 3 ώρες Φυσικής Αγωγής και 2 ώρες μελέτη στις οποίες ο μαθητής είτε θα μπορεί να εργάζεται ετοιμάζοντας το εκτεταμένο δοκίμιο ή εργασία για κάποιο μάθημα ή να συνεργάζεται με τον ατομικό του σύμβουλο ή να λύνει απορίες με κάποιον διαθέσιμο εκπαιδευτικό.
Δύο υποχρεωτικά μαθήματα
Όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες θα παρακολουθούν υποχρεωτικά το μάθημα της ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ (Ελληνικής και ξένης) και το μάθημα των ΑΓΓΛΙΚΩΝ.
Τέσσερα επιλεγόμενα
Το πρόγραμμα τους θα συμπληρώνεται με επιλογή τεσσάρων ακόμα μαθημάτων, τα οποία θα τα επιλέγουν από 4 ομάδες: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ.
Α. Επιλέγοντας ένα μάθημα από κάθε μία από τις τέσσερις ομάδες (+ τα 2 Κοινά Υποχρεωτικά)
Β. Επιλέγοντας ένα μάθημα από 3 από τις 4 ομάδες, συν ένα δεύτερο από την ομάδα της ειδικότητας που προτιμούν (+ τα 2 Κοινά Υποχρεωτικά).
Σε δυο επίπεδα τα μαθήματα
Όλα τα μαθήματα θα προσφέρονται σε δύο επίπεδα: το βασικό και το υψηλό. Για να πάρει κανείς Εθνικό Απολυτήριο, θα πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον τρία από τα έξι μαθήματα σε υψηλό επίπεδο. Έχει τη δυνατότητα να πάρει και περισσότερα μαθήματα σε υψηλό επίπεδο, είτε λόγω ενδιαφέροντος είτε για να διευκολυνθεί στις σπουδές του. Η παρακολούθηση στα μαθήματα θα αντιστοιχηθεί με διεθνείς μονάδες, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία των μαθητών/μελλοντικών φοιτητών σε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα στο εξωτερικό.
Ο πίνακας με τα μαθήματα
Από τον πίνακα προκύπτει ότι Αρχαία και Ιστορία είναι επιλεγόμενα ενώ δεν υπάρχει το μάθημα των Θρησκευτικών εκτός αν περιλαμβάνεται στα και τα λοιπά.
1η ΟΜΑΔΑ: Μαθηματικά Πληροφορική
Μαθηματικά Υψηλού επιπέδου
Μαθηματικά  βασικού επιπέδου
Εφαρμοσμένες μαθηματικές μέθοδοι
Πληροφορική και Προγραμματισμός βασικού επιπέδου
Πληροφορική και Προγραμματισμός υψηλού επιπέδου
Λογική κλπ
2η ΟΜΑΔΑ: Φυσικές και περιβαλλοντικές επιστήμες
Φυσική
Χημεία
Βιολογία
Περιβαλλοντική Επιστήμη
Φυσική Ιστορία κλπ
3η ΟΜΑΔΑ: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Αρχαία
Λατινικά
Ιστορία
Ιστορική θεωρία και μεθοδολογία
Φιλοσοφία και Ηθική
Οικονομικά
Ανθρωπογεωγραφία
Πολιτική Οικονομία κλπ
4η ΟΜΑΔΑ: Τέχνη Πολιτισμός.
Σχέδιο
Ιστορία Τέχνης
Κινηματογράφος
Μουσική
Δεύτερη Ξένη Γλώσσα
Μουσικολογία
Φωτογραφία κλπ

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...