Home / Featured / Ο διορισμός βρεφονηπιοκόμων σε θέσεις νηπιαγωγών θα αποτελέσει ολέθριο σφάλμα εκπαιδευτικής πολιτικής

Ο διορισμός βρεφονηπιοκόμων σε θέσεις νηπιαγωγών θα αποτελέσει ολέθριο σφάλμα εκπαιδευτικής πολιτικής

Δημοσιεύτηκε: 8:26 πμ Μάιος 2nd, 2016  


NIPIAGOGIO

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Στην παρούσα φάση η ενοποίηση των σπουδών βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα και ζητήματα που επισημάνθηκαν, αλλά θα προσθέσει και άλλα. Άλλωστε,σε καμία χώρα του κόσμου, ακόμη και σε αυτές που επιχειρούν την ενοποίηση της φροντίδας και αγωγής με την εκπαίδευση στο πλαίσιο της προσχολικής ηλικίας, οι σπουδές των επαγγελματιών φροντίδας (βρεφονηπιοκόμων) δεν είναι πανεπιστημιακού επιπέδου. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μία μάλλον ατεκμηρίωτη υπερβολή. Η διακριτή λειτουργία των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ και των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ θα πρέπει να συνεχιστεί με παράλληλη ενίσχυση των Τμημάτων με διδακτικό προσωπικό και τακτική χρηματοδότηση.
Με τα παραπάνω κλείνει κείμενο όπου παρουσιάζει τη θέση του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης για τον ενιαίο χαρακτήρα της Προσχολικής Εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών.
Σε άλλο μάλιστα σημείο επισημαίνεται ότι ο διορισμός βρεφονηπιοκόμων σε θέσεις νηπιαγωγών θα αποτελέσει ολέθριο σφάλμα εκπαιδευτικής πολιτικής και θα οδηγήσει σε κάθετη πτώση του επιπέδου της παρεχόμενης Προσχολικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε επίπεδα κάτω και από εκείνα της δεκαετίας του 1980, όταν ιδρύθηκαν τα πρώτα πανεπιστημιακά Παιδαγωγικά Τμήματα Νηπιαγωγών.
Στο κείμενο παρουσιάζονται αναλυτικά οι θέσεις του ΠΤΠΕ Ρεθύμνου καθώς και προτάσεις τόσο για την προσχολική εκπαίδευση όσο και για την αγωγή και φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας. Πιο αναλυτικά για την Προσχολική Εκπαίδευση προτείνονται:
α) Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και πρόσληψη περισσότερων νηπιαγωγών,ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών να φοιτούν σε νηπιαγωγεία.
β) Καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης με την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στο νηπιαγωγείο.
γ) Βελτίωση και αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών και του εξοπλισμού των νηπιαγωγείων.
δ) Ολοκλήρωση, επικαιροποίηση, ανασχεδιασμός (όπου χρειάζεται) και εφαρμογή του Νέου Προγράμματος Σπουδών για το Νηπιαγωγείο.
ε) Επανέναρξη των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης των νηπιαγωγών.
στ) Σχεδιασμός και υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για νηπιαγωγούς.
Για τη φροντίδα και αγωγή παιδιών προσχολικής ηλικίας προτείνονται:
α) Επέκταση του δικτύου των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να μπορούν να δεχθούν όλα τα παιδιά ηλικίας 2 μηνών έως την έναρξη της φοίτησής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή έως την ηλικία των 4 ετών.
β) Κατάργηση της οικονομικής συμμετοχής των γονέων στα έξοδα των δημοτικών παιδικών σταθμών, που λειτουργεί ανασταλτικά για την εγγραφή των παιδιών σε αυτούς.
γ) Βελτίωση και αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών και του εξοπλισμού των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
δ) Σχεδιασμός, εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος δραστηριοτήτων απασχόλησης κατά ηλικιακό τμήμα για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
ε) Σχεδιασμός και υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για βρεφονηπιοκόμους και για τους άλλους εργαζόμενους των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
στ) Σταδιακή μεταφορά της ευθύνης για τα κριτήρια πρόσληψης βρεφονηπιοκόμων,εκπόνησης και υλοποίησης των προγραμμάτων απασχόλησης των παιδιών στο Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 

3 Σχόλια

  1. Έχω διαβάσει διακηρύξεις και διακηρύξεις, διακήρυξη που ένας κλάδος κατηγορεί τον αδελφό κλάδο του για τα μελλοντικά δεινά του, βλέπω πρώτη φορά. Αυτό το λογύδριο αμορφωσιάς και έλλειψης παιδείας, αναρωτιέται κανείς αν έχει γραφτεί από παιδαγωγούς »πανεπιστημιακού» επιπέδου ή αν έχει γραφτεί από θείτσες που κουτσομπολεύουν στα μπαλκόνια τους. Οι »επαγγελματίες φροντίδας» λοιπόν, ότι διεκδίκησαν και διεκδικούν το έχουν στηρίξει εμπεριστατωμένα μέσα από επιστημονική έρευνα, από μετεκπαιδευτικά και διεθνή συνέδρια και με επιστήμονες στο πλευρό τους. Οι »ομάδες πίεσης» όπως αποκαλούν τους Συνδέσμους και τα Σωματεία μας, δεν ξέπεσαν ποτέ σε αυτό το επίπεδο του »μαλλιοτραβήγματος», ούτε όταν οι νηπιαγωγοί ετσιθελικά και εν μία νυκτί πήραν θέσεις εργασίας στους παιδικούς σταθμούς. Όπως έχω ξαναπεί επιπλέον, αν θέλουν να λέγονται απόφοιτοι πανεπιστημείου, όσα γράφουν και λένε οφείλουν να τα στηρίζουν αναφερόμενοι σε πηγές και επιστημονική βιβλιογραφία. Πέρα από μία παρένθεση όπου αναφέρει το »έτσι λένε στις ιστοσελίδες τους», όλα τα υπόλοιπα που ισχυρίζονται (για το επίπεδο των σπουδών μας, για τη ποιότητα των μαθημάτων μας, για το οτι οι καθηγητές των ΤΕΙ δεν παράγουν ερευνητικό έργο παράλληλα με το διδακτικό, για το ότι το σύστημα της ενιαίας προσχολικής αγωγής όπου αυτό έχει εφαρμοστεί δεν φέρει θετικά αποτελέσματα κ.α), αποτελούν άναρθρες κραυγές με ουδεμία παραπομπή σε επιστημονική βιβλιογραφία. Η απόλυτη αυτοακύρωση για όσα λένε και περιαυτολογούν για το »επίπεδό» τους. Άξιες!

  2. Ειμαι βοηθος βρεφονηπιακομου και αγαπω τα παιδια μου αρεσει να τα ταιζω ,να τους λεω τραγουδια ,παραμυθια!

  3. ΛΑΣΠΙΑ κωνσταντινα

    Πτώση επιπέδου παρεχόμενης εκπαίδευσης;;;;;
    Δε νομίζω ότι αξίζει να σχολιαστεί περαιτέρω το αναρτηθεν άρθρο- μόρφωμα. Σύμπλεγμα κατωτερότητας και όχι ανωτερότητας πηγάζει απο τον/την «συγγραφέα» του άρθρου. Ντροπη

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...