Home / HEADER-NEWS / Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν… τους παράνομους από τους παράτυπους – Με εξετάσεις νομιμοποιεί ο Φίλης

Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν… τους παράνομους από τους παράτυπους – Με εξετάσεις νομιμοποιεί ο Φίλης

Δημοσιεύτηκε: 7:14 πμ Μάιος 26th, 2016  


maimou

Πλαστά απολυτήρια Λυκείου: «Ξεπλένουν» επίορκους δημόσιους υπαλλήλους με… εξετάσεις

Με νόμο που είχε ψηφισθεί επί Μαριέττας Γιαννάκου και δεν εφάρμοσε καμία κυβέρνηση κουκουλώνοντας το πρόβλημα – Οι αντιδράσεις και η αποκάλυψη της ΟΙΕΛΕ

Εξετάσεις θα κληθούν να δώσουν το καλοκαίρι οι κάτοχοι πλαστών πτυχίων στον δημόσιο τομέα, ώστε να πάρουν… απολυτήριο από τα Λύκειά τους, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την αποφοίτηση τους. Τόσο η νυν κυβέρνηση, που τους δίνει αυτό το δικαίωμα, όσο και οι παλαιότερες που το θεσμοθέτησαν και άφησαν στη συνέχεια την υπόθεση να «σέρνεται» χωρίς καμία ενέργεια, φαίνεται ότι επικροτούν την μέθοδο της πρόσληψης ατόμων με πλαστά πτυχία στο δημόσιο, δίνοντας τους τώρα την ευκαιρία με «εξετάσεις – παρωδία» να νομιμοποιηθούν.

Το συγκεκριμένο θέμα το είχε φέρει στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), που δικαιώνεται, καθώς εδώ και μια δεκαετία καταγγέλλει ότι περίπου 2500 πλαστά πτυχία δόθηκαν από 2 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Άρτα και πολλοί από τους κατόχους τους απορροφήθηκαν στον δημόσιο τομέα. Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος, ωστόσο, καμία κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αποκατασταθεί η παρανομία.

Υποκριτική στάση από ΝΔ-ΠαΣοΚ

Επί υπουργίας της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου, με το άρθρο 24 του ν. 3577/2007, αποφασίστηκε ότι όσοι έχουν πλαστά πτυχία από Ιδιωτικά ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών (τελικά έκλεισαν χωρίς όμως να τιμωρηθούν λόγω παραγραφής), θα έπρεπε να λάβουν νόμιμα πτυχία κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων. Εξετάσεων δηλαδή για να πάρουν το απολυτήριο Λυκείου. Δεν σκέφτηκε έτσι ο νομοθέτης να απομακρύνει τους «επίορκους» υπαλλήλους από τον δημόσιο τομέα αλλά νομοθέτησε να δώσουν εξετάσεις στα … Μαθηματικά και τα Αρχαία.

Μάλιστα ενώ ο αρχικός νόμος αφορούσε την περίοδο 2004-2008, το υπουργείο Παιδείας έρχεται τώρα και δίνει το δικαίωμα σε όποιον υπάλληλο του δημοσίου ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος, να προσφύγει σε εξετάσεις.

Από τη πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο, ανώτατα στελέχη καταγγέλλουν ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από το 2007 και έκτοτε ποτέ δεν εφαρμόστηκε, αναφέροντας ότι σήμερα πρέπει «ή να τον καταργήσουν με άλλο νόμοι ή να τον εφαρμόσουν». Επελέγη η δεύτερη λύση.

Υποκριτικές ωστόσο θα μπορούσε σήμερα να χαρακτηρίσει κανείς τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να καταγγείλουν το θέμα, με εξαίρεση εκείνη του Ποταμιού, που δεν έχει έως σήμερα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα και κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Βουλή.

Αντίδραση από ιδιωτικά σχολεία

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, επιθυμούν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τους «κάθαρση» και παραπομπή όσων έχουν διαπράξει απάτη σε δικαστήρια ώστε να μην επιβαρύνονται συλλήβδην τα ιδιωτικά σχολεία με υπόνοιες.

«Είναι δυνατόν κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών να μένουν στη θέση τους και το πρόβλημα να κρύβεται κάτω από το χαλί με μια διαδικασία εξετάσεων που δήθεν θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους; Είναι δυνατόν οι ένοχοι απάτης που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ποινικού νόμου να εξαγνίζονται, επειδή θα επανεξεταστούν από επιτροπή του Δημοσίου;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.

Πάντως σε ερώτησή τους ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς και ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφέρουν ότι: «Η Κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τη νομιμότητα. Όποιος προσκομίζει πλαστό πτυχίο εξαπατά το Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα σε βάρος άλλων συνυποψήφιων του. Οφείλει να σεβαστεί τους χιλιάδες νέους που αγωνίζονται να αποκτήσουν εφόδια και προσόντα για την αγορά εργασίας. Οφείλει να σέβεται, πάνω απ’ όλα, τα χρήματα».

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

Όπως ανακοινώθηκε για το θέμα σήμερα από το υπουργείο Παιδείας, «ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, διαβίβασε τα στοιχεία των καταγγελιών της ΟΙΕΛΕ στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και σύμφωνα με το πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος προτάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007, έτσι, ώστε, να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισμό.
Σύντομα, θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004-2008), και θα υλοποιηθεί η σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Ύστερα από την ψήφιση της ανωτέρω διάταξης, ο Υπουργός Παιδείας θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα από το ν. 3577/2007».

Ερώτηση από το Ποτάμι

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν και οι βουλευτές Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθηνών), Κατερίνα Μάρκου (Β΄ Θεσσαλονίκης), Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Ιάσονας Φωτήλας (Αχαϊας) προς τους Υπουργούς Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Οι βουλευτές του Ποταμιού καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που εντοπίστηκαν με πλαστούς τίτλους, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιεύματα υπολογίζονται σε 2.500 και ποιους φορείς του δημοσίου αφορά ο έλεγχος που διενεργήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πρωτοφανές κάτοχοι παράνομων τίτλων σπουδών να παραμένουν στη θέση τους». Επιπλέον, ζητούν να διευκρινιστεί αν η κυβέρνηση προτίθεται με τη διαδικασία εξετάσεων να «επιλύσει» το θέμα της νομιμοποίησης του τίτλου σπουδών τους, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε διαδικασία «θεραπείας» της παρανομίας προσφέρει ασυλία στους τωρινούς και τους μελλοντικούς πλαστογράφους». Τέλος, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα των πλαστών πτυχίων πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά καθώς «ο δημόσιος τομέας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καθίσταται «ελαφρά τη καρδία» πεδίο άσκησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και εκμετάλλευσης μικροκομματικών συμφερόντων».

TO BHMA

……………..

Εξετάσεις για τα απολυτήρια ιδιωτικών ΤΕΕ και προ του 2004

Διάταξη που θα τροποποιεί το νομικό πλαίσιο για τις ειδικές πτυχιακές εξετάσεις που θα κληθούν να δώσουν απόφοιτοι ιδιωτικών σχολών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καταθέτει άμεσα το υπουργείο Παιδείας, σε συνέχεια των ενδελεχών ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στο σύνολο των ΤΕΕ της χώρας.
Πρόκειται για εξετάσεις που προβλέπονται με νόμο που ψηφίσθηκε επί της υπουργίας Μ. Γιαννάκου και αφορούν σε απολυτήρια αποφοίτων ιδιωτικών ΤΕΕ -κυρίως επαρχιακών περιοχών- που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας την περίοδο 2004-2008 «μετά από τη διαπίστωση σωρείας παραβάσεων και ατασθαλιών», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Η διάταξη θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου, επεκτείνοντας τις εκ νέου εξετάσεις σε απολυτήρια της τεχνικών ή επαγγελματικών σχολών της δευτεροβάθμιας στα οποία εντοπίζονται ανάλογες παρατυπίες, και πριν το 2004, κατά τη σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Οι εξετάσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα, για πρώτη φορά εννέα χρόνια μετά την ψήφιση του νομικού πλαισίου.
«Οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ, με ευθύνη των υπουργών Παιδείας των κυβερνήσεων πριν τον Ιανουάριο του 2015. Το ίδιο διάστημα οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες σχολείων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι που είχαν οργανώσει μια κερδοφόρα βιομηχανία «πιστοποίησης προσόντων», είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, που συνεχίζει: «Για εννέα ολόκληρα χρόνια από την περίοδο εκείνη, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ελήφθη και καμία ρύθμιση δεν εφαρμόστηκε, με συνέπεια το πρόβλημα να έχει μετατραπεί ατύπως σε κοινωνικό σύμπτωμα μιας σιωπηρής ανοχής».
Όλα ξεκίνησαν ύστερα από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ στον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, που διαβιβάστηκαν στο ΣΕΕΔΔ για την εκπόνηση των ελέγχων. To σώμα εντόπισε περιστατικά που αφορούν από συστηματική αλλοίωση γραπτών μέχρι μη θεωρημένα απουσιολόγια. Με τη συνεργασία των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης, οι έλεγχοι επεκτάθηκαν σε περισσότερες μονάδες τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αυτό που έχει, όμως, ιδιαίτερη σημασία είναι ότι τα περιστατικά παρατυπίας δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν κατά πρόσωπο, αφού αφορούν σε παρανομίες στη λειτουργία των σχολών και δεν βαραίνουν με άμεσες ευθύνες του ίδιους τους υποψηφίους, που σήμερα βρίσκονται νε εργάζονται στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να απολυθούν, αλλά να κριθούν εκ νέου για το πτυχίο τους.
Την περασμένη εβδομάδα, η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατήγγειλε εκ νέου «διορισμούς στο Δημόσιο κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών από παρόχους ιδιωτικής εκπαίδευσης», υπογραμμίζοντας «τον σοβαρό κίνδυνο που δημιουργείται από την έκδοση πλαστών/παράνομων τίτλων σπουδών».

Με επιστολή της στον ΑΣΕΠ και τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκη, κάλεσε την κυβέρνηση εξίσου να προβεί «σε άμεση νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να τροποποιηθεί το άρθρο 24, παρ. 2 του Ν. 3577/2007 και να μην υπάρχει χρονικός προσδιορισμός στον έλεγχο των παρατυπιών των ιδιωτικών ΤΕΕ (δηλ. να ελέγχονται οι παρανομίες και πριν το 2004)».

 

Τι ανέφερε το εν λόγω άρθρο

1. Τα πτυχία των σχολικών ετών 2004−2005, 2005−2006, 2006−2007 και 2007−2008 των μαθητών Α ́ Κύκλου και Β ́ Κύκλου των ιδιωτικών Τεχνικών – Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.), στα οποία έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν οι πειθαρχικές κυρώσεις της αναστολής της άδειας λειτουργίας ή της άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ή τουλάχιστον χρηματικού προστίμου ή ποινικές κυρώσεις στους ιδιοκτήτες ή στους διευθυντές ή στο διδακτικό προσωπικό τους για παραβάσεις σχετικές με τους όρους και τις υποχρεώσεις λειτουργίας της ιδιωτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και ιδίως γι’ αυτές που αφορούν στην παράνομη μη λειτουργία του σχολείου, στη μη τήρηση του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος, στη μη τήρηση και στη μη συμπλήρωση των επίσημων βιβλίων και στη μη πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, χορηγούνται κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων, οι οποίες θα διενεργούνται γι’ αυτόν το σκοπό. Για την απονομή των πτυχίων λαμβάνονται υπόψη μόνο οι βαθμοί των γραπτών πτυχιακών εξετάσεων.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ο τρόπος διεξαγωγής και η διαδικασία των πτυχιακών εξετάσεων της προηγούμενης παραγράφου. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται η αμοιβή των καθηγητών και των λοιπών μελών των εξεταστικών επιτροπών.

3. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία ήταν ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολικών μονάδων τεχνικής καιεπαγγελματικής εκπαίδευσης και στα οποία τελεσίδικα έχει επιβληθεί η κύρωση της άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του σχολείου τους, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, δεν μπορούν να ιδρύσουν ιδιωτικό σχολείο στα επόμενα πέντε χρόνια από την επιβολή της κύρωσης. Το αυτό ισχύει και για νομικά πρόσωπα, εάν στον κύριο μέτοχο ή στον εκπρόσωπό τους έχει επιβληθεί η αναφερόμενη κύρωση.

4. Δεν αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική η προϋπηρεσία ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίοι φέρονται ότι απασχολήθηκαν σε ιδιωτικά σχολεία τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, στα οποία έχει επιβληθεί η κύρωση της οριστικής άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ή της αναστολής της άδειας λειτουργίας σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού. Η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ως άνω εκπαιδευτικών, ως εκπαιδευτικής, ισχύει μόνο για το σχολικό έτος κατά το οποίο διαπιστώθηκε η μη εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

ΑΥΓΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...