Home / HEADER-NEWS / Δείτε το Σχέδιο Νόμου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση

Δείτε το Σχέδιο Νόμου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 10:15 μμ Μάιος 28th, 2016  


PROSXEDIO-NOMOU-572x350

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ :

ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΟΣ, ΜΟΡΦΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Άρθρο    1

Αντικείµενο του νόµου    

Αντικείµενο του παρόντος νόµου είναι η ρύθµιση του πλαισίου για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και την ενίσχυση δραστηριοτήτων στον τοµέα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, µε στόχο την ποιοτική αναβάθµιση και βελτίωσή της, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ελληνικής καταγωγής µαθητών του εξωτερικού αλλά και των ατόµων µη ελληνικής καταγωγής που επιθυµούν να γνωρίσουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισµό, σε απόλυτη συνάρτηση µε τις επικρατούσες κατά τόπους συνθήκες και τις ιδιαίτερες και αυξηµένες ανάγκες της εκπαίδευσης σε ένα διαρκώς µεταβαλλόµενο παγκόσµιο περιβάλλον.

Άρθρο 2

1. Ορισµός της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό 

Με τον όρο “ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό” νοείται κάθε µορφής εκπαίδευση των µαθητών ελληνικής καταγωγής που διαµένουν εκτός Ελλάδας µε στόχο την ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτισµικής τους ταυτότητας αλλά και την παράλληλη διασφάλιση της ισότιµης ένταξής τους στη χώρα υποδοχής. Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση απευθύνεται και σε άτοµα µη ελληνικής καταγωγής µε  αυξηµένο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισµό.

2. Σκοπός της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό είναι

α) η υποστήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό λαµβάνοντας υπόψη τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες κα ι ανάγκες στο πλαίσιο µιας συνεχώς ενισχυόµενης πολυπολιτισµικής φυσιογνωµίας των σύγχρονων κοινωνιών,

β) η παιδαγωγική υποστήριξη των Ελλήνων µαθητών του εξωτερικού, ώστε αφ’ ενός να επιτυγχάνεται η ένταξη των Ελλήνων µαθητών στη χώρα υποδοχής µε διατήρησ η του γλωσσικού και πολιτιστικού δεσµού και επαφής µε την Ελλάδα και τον πολιτισµό της και αφ’ ετέρου να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης στα δύο εκπαιδευτικά συστήµατα – της Ελλάδας και της χώρας υποδοχής,

γ) η προώθηση της γνώσης και η ευαισθητοποίησ η σε σχέση µε την ελληνική πολιτισµική και φυσική κληρονοµιά,

δ) η προώθηση και ανάδειξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισµού στο πλαίσιο µιας ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοσή τους σε παγκόσµιο επίπεδο,

ε) η προώθηση δίγλωσσων σχολε  ίων, µε κύριες γλώσσες την ελληνική και τη γλώσσα της χώρας υποδοχής,    µε την εκπόνηση σχετικών προγραµµάτων σπουδών

στ) η ανάδειξη και ανάπτυξη των πολιτισµικών ιδιαιτεροτήτων και της εµπειρίας της ελληνικής οµογένειας και η αξιοποίησή της µε τη δηµιουργία δικτύων πολιτισµικών ανταλλαγών. ζ) η υποστήριξη φορέων και δράσεων που αφορούν στην ελληνόγλωσση διδασκαλία και στην έρευνα για την ελληνική γλώσσα και πολιτισµό στο πλαίσιο της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης.

3. Οι διατάξεις του παρόντος νόµου εφαρµόζονται, εφόσον δεν αντίκεινται στη νοµοθεσία των ξένων χωρών ή σε διατάξεις διακρατικών συµφωνιών, που έχει υπογράψει η Ελλάδα.

Άρθρο 3 

Μορφές οργάνωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό    

1. Η ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό παρέχεται από τις ακόλουθες µορφές οργάνωσης:

α) Σχολικές µονάδες ενταγµένες σε τυπικό εκπαιδευτικό σύστηµα  i)  µε ελληνόγλωσσο ή  ii)  µε δίγλωσσο    (ελληνόγλωσσο και ξενόγλωσσο) πρόγραµµα
β) Τµήµατα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισµού  i) ενταγµένα σε εκπαιδευτικές    µονάδες άλλων χωρών, ii) µη ενταγµένα σε τυπικό εκπαιδευτικό σύστηµα iii) ενταγµένα σε ΑΕΙ της ηµεδαπής τα οποία προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

γ) Ελληνικά τµήµατα των Ευρωπαϊκών Σχολείων και των σχολείων Διεθνών Οργανισµών που ακολουθούν τους κανονισµούς λειτουργίας των σχο λείων αυτών.

δ) Τµήµατα ελληνικών σπουδών ή άλλες µορφές οργάνωσης ελληνικών σπουδών στην τριτοβάθµια εκπαίδευση ξένων χωρών, καθώς και θεολογικές σχολές ή µονάδες θεολογικής εκπαίδευσης.

Αρθρο    4 

Φορείς της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

Φορείς της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού µπορεί να είναι οι ελληνικές διπλωµατικές ή προξενικές αρχές, οι ορθόδοξες εκκλησίες, οι εκπαιδευτικές ή άλλες αρχές των άλλων χωρών, οι ελληνικές κοινότητες, ελληνικά ιδρύµατα, σύλλογοι γονέων και πολιτιστικοί ή µορφωτικοί σύλλογοι, σωµατεία και άλλα νοµικά και φυσικά πρόσωπα, τα οποία εγκρίνονται από την αρµόδια Διεύθυνση Παιδείας Οµογενών, Διαπολιτισµικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων αφού πληρούν τις νόµιµες προϋποθέσεις σύστασης στη χώρα υποδοχής.

Άρθρο    5

Ίδρυση  –  αναγνώριση  µορφών οργάνωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

Α. Σχολικές Μονάδες:

1. Οι σχολικές µονάδες κάθε βαθµίδας εκπαίδευσης, οι οποίες υφίστανται κατά τη δηµοσίευση του παρόντος και στους αποφοίτους των οποίων χορη γούνται τίτλοι σπουδών που αναγνωρίζονται ως ισότιµοι µε τους τίτλους των αντίστοιχων σχολείων της ηµεδαπής µε απόφαση του Υπουργού Παιδείας, εξακολουθούν να χορηγούν τίτλους σπουδών που αναγνωρίζονται ως ισότιµοι µε τους τίτλους των αντίστοιχων σχολείων τ ης ηµεδαπής.

2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, ιδρύονται αναβαθµίζονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται σχολικές µονάδες, αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευµάτων, ανάλογα µε τον αριθµό των µαθητών τους.

3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, µπορεί να ιδρύονται σε ξένες χώρες σχολικές µονάδες µε δίγλωσσο πρόγραµµα από φορείς του άρθρου 4, εφόσον αυτό επιτρέπεται από το θεσµικό σύστηµα των ξένων χωρών ή από διεθνείς ή διακρατικές συµφων ίες, Η αναγνώριση και η ισοτιµία των τίτλων σπουδών για τις ξένες χώρες θα καθορίζονται από τις διµερείς συµφωνίες Οι απολυτήριοι τίτλοι σπουδών που χορηγούν τα σχολεία αυτά αναγνωρίζονται ως ισότιµοι µε τους τίτλους των αντίστοιχων σχολείων της ηµεδαπής.

4. Στις σχολικές µονάδες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό εφαρµόζονται κατ’ αρχήν όσα ισχύουν στα δηµόσια σχολεία της ηµεδαπής ως προς την έναρξη, διάρκεια και λήξη του σχολικού και διδακτικού έτους, τις αργίες και διακοπές, τα προγράµµατα διδασ καλίας, τις εγγραφές, µετεγγραφές, τη φοίτηση και τις εξετάσεις κάθε είδους και τη χορήγηση τίτλων σπουδών. Παρεκκλίσεις από την προηγούµενη παράγραφο µπορεί να διαµορφώνονται από την αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων ύστερ α από πρόταση του οικείου φορέα, ανάλογα µε τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες υποδοχής.

5. Το ωρολόγιο πρόγραµµα και το πρόγραµµα σπουδών των σχολικών µονάδων διαµορφώνεται µε απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων κατόπιν γνωµοδότησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Το πρόγραµµα σπουδών αξιολογείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανά τριετία. Οι  µεταβολές  µπορεί να αφορούν και στη διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισµού της χώρας υποδοχής. Σε περίπτωση που ακολουθείται δίγλωσσο πρόγραµµα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ώρες διδασκαλίας στην ελληνική γλώσσα να είναι τουλάχιστον δέκα    (10) κάθε εβδοµάδα.

6. Τα δηµόσια σχολεία της πρωτοβάθµιας και της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης της Κυπριακής Δηµοκρατίας είναι ισότιµα προς τα αντίστοιχα σχολεία της ηµεδαπής.

Β. Τµήµατα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισµού:    

1. Στα Τµήµατα ελληνικής γλώσσας και πολιτισµού που είναι ενταγµένα σε εκπαιδευτικές µονάδες ξένων χωρών και επιχορηγούνται, έστω και µερικώς, από το εκπαιδευτικό σύστηµα ξένων χωρών, εφαρµόζεται το πρόγραµµα που αναγνωρίζεται από την ξένη χώρα και στους αποφοίτους χορηγείται αποδεικτικό έγγραφο, το οποίο περιλαµβάνει τη βαθµολογία των µαθηµάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

2.    Κατά τη συνεργασία µε τις εκπαιδευτικές αρχέ ς της χώρας υποδοχής για τη διαµόρφωση και την τροποποίηση του προγράµµατος σπουδών στα ενταγµένα τµήµατα ή για την σύνταξη του προγράµµατος σπουδών στα µη ενταγµένα συµµετέχουν το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής µε διατύπωση σχετικής γνώµης για τα θέµατα αρµοδιότητάς τους ενδεχοµένως σε συνεργασία µε φορείς συναφούς εξειδίκευσης (Εργαστήριο Διαπολιτισµικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ), Διδασκαλεία Νέας Ελληνικής Γλώσσας, εκπαιδευτικά, ερευνητικά ιδρύµατα και λ οιποί επιστηµονικοί φορείς στην Ελλάδα ή άλλες χώρες). Για τα ενταγµένα σε ΑΕΙ της ηµεδαπής Τµήµατα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισµού το πρόγραµµα σπουδών εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση του οικείου Τµήµατος.

3.    Η διδασκαλία µπορεί να πραγµατοποιείται κα ι εξ αποστάσεως µε τη χρήση των νέων Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας ειδικά σε περιπτώσεις ολιγοµελών τµηµάτων σε αποµακρυσµένες περιοχές όπου είναι ανέφικτο οικονοµικά να αποσπαστεί εκπαιδευτικός.

4. Για την αναγνώριση των Τµηµάτων ελληνικής γλώσ σας και πολιτισµού τα οποία δεν είναι ενταγµένα σε εκπαιδευτικές µονάδες ξένων χωρών, καθώς και για τη διατήρηση της αναγνώρισής τους, αυτά υποχρεούνται:

α) να ακολουθούν το εγκεκριµένο πρόγραµµα σπουδών, όπως αυτό έχει διαµορφωθεί µε τη διαδικασία της παρ .2

β) να λειτουργούν τουλάχιστον τριάντα  (30) εβδοµάδες ανά έτος και συγκεκριµένες ώρες ανά εβδοµάδα, που δεν µπορούν να είναι λιγότερες από είκοσι  (20) συνολικά για όλα τα τµήµατα διδασκαλίας,

Η αναγνώριση εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων.

4. Το πρόγραµµα σπουδών των αναγνωρισµένων Τµηµάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισµού αξιολογείται ανά τριετία από το ΙΕΠ και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσα και λαµβάνεται υπόψη ο αριθµός των µαθητών που συµµετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνοµάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και τα ποσοστά επιτυχίας. Τα αναγνωρισµένα Τµήµατα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισµού διατηρούν σε ψηφιακή  µορφή

i) ηµερήσιο παρουσιολόγιο µαθητών ανά ώρα διδασκαλίας και

ii) αρχείο των  µαθητών τους που  µετέχουν    στις εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού
ελληνοµάθειας.

Τα ανωτέρω αποστέλλονται  µέσω του Συντονιστή Εκπαίδευσης στην αρµόδια Υπηρεσία του Υπουργείου

Άρθρο 6

Ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

1. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θ    ρησκευµάτων  µπορεί να ενισχύει τις  µονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, σύµφωνα µε όσα ορίζονται ειδικότερα στον παρόντα νόµο.

2. Η ενίσχυση γίνεται  µε:

α)    (i) τη διάθεση εκπαιδευτικών από την Ελλάδα    µε απόσπαση στο εξωτερικό (ii) την πρόσληψη    οµογενών ή αλλοδαπών ως συµβασιούχων β) την επιχορήγηση των εκπαιδευτικών    µονάδων, γ) τη συγγραφή και την ηλεκτρονική διάθεση βιβλίων, δ) την επιµόρφωση και µετεκπαίδευση Ελλήνων εκπαιδευτικών για διάθεση στο εξωτερικό, καθώς και οµογενών και άλλων εκπαιδευτικών,
ε) τη διάθεση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού,
στ) τη σύνταξη αναλυτικών προγραµµάτων σπουδών, προσαρµοσµένων στις συνθήκες των άλλων χωρών, ζ) τη χορήγηση βραβείων και επαίνων σε µαθητές και φοιτητές, που αριστεύουν στην ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό, καθώς και σε οµογενείς και αλλογενείς, που επιδεικνύουν δραστηριότητα στη διάδοση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

3.Για την αναγνώριση και ενίσχυση των Τµηµάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισµού τα οποία δεν είναι ενταγ µένα σε εκπαιδευτικές µονάδες ξένων χωρών, καθώς και για τη διατήρηση της αναγνώρισής τους, αυτά υποχρεούνται:

α) να ακολουθούν το εγκεκριµένο πρόγραµµα σπουδών του….., β) να λειτουργούν τουλάχιστον τριάντα (30) εβδοµάδες ανά έτος και συγκεκριµένες ώρες ανά εβδοµάδα, που δεν µπορούν να είναι λιγότερες από είκοσι (20) συνολικά για όλα τα τµήµατα διδασκαλίας, 4. Τα αναγνωρισµένα Τµήµατα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισµού της παρ. ……… µπορούν να ενισχύονται σύµφωνα    µε τα ανωτέρω, εφόσον:

α) ο αριθµός των µαθητών υπερβαίνει συνολικά τα πενή    ντα (50) άτοµα και ανά τµήµα επιπέδου γλωσσοµάθειας τα έξι    (6) τουλάχιστον άτοµα.

β) Ο ορισµός των τµηµάτων ακολουθεί τα επίπεδα γλωσσοµάθειας, όπως έχουν οριστεί από το  Συµβούλιο της Ευρώπης (Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2). Σε περίπτωση που ο αριθµός των µαθητών ανά τµήµα είναι  µικρότερος των έξι    (6)    ατόµων, δίνεται η δυνατότητα σύµπτυξης δύο τµηµάτων  διαδοχικών επιπέδων ελληνοµάθειας    σε ένα  (π.χ. Α1+Α2, Β2+Γ1, κ.λπ.)  µε ταυτόχρονη   διαφοροποίηση της µεθόδου διδασκαλίας σύµφωνα µε τις οδηγίες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. γ) τα τµήµατα ολοκληρώνουν τις οριζόµενες ώρες ανά επίπεδο και οι µαθητές δεν απουσιάζουν σε ποσοστό άνω του 20% των ωρών διδασκαλίας

Σε περίπτωση που δεν πληρείται κάποια από τις ανωτέρω τρεις προϋποθέσεις, η ενίσχυση µπορεί να γίνεται µόνο µε τη διάθεση εκπαιδευτικού υλικού.

3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων καθορίζονται οι ειδικότερες περιπτώσεις και οι προϋποθέσεις εφαρµογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

4. Για την παρακολούθηση της εφαρµογής του παρόντος άρθρο    υ στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων δηµιουργείται και λειτουργεί Ολοκληρωµένο Πληροφορικό Σύστηµα    – διαλειτουργικό και συµβατό  µε ήδη υπάρχοντα    -µε φορέα λειτουργίας την Διεύθυνση Παιδείας Οµογενών, Διαπολιτισµικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειο νοτικών Σχολείων του Υπουργείου, στην οποία καταχωρίζονται όλα τα δεδοµένα ενίσχυσης των εκπαιδευτικών µονάδων.

Σκοπός του Ολοκληρωµένου Πληροφορικού Συστήµατος είναι: α) η υποστήριξη του Υπουργείου για τη διαµόρφωση πολιτικής β) ο σχεδιασµός και η οργάνωση της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών µονάδων στο εξωτερικό, γ) η εποπτεία και ο συντονισµός ενεργειών για τον έλεγχο των δαπανών ενίσχυσης των εκπαιδευτικών µονάδων στο εξωτερικό, δ) η εποπτεία του έργου εδρών Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης

Άρθρο    7

Μόνιµη Διϋπουργική Επιτροπή Συνεργασίας

1. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων συνεργάζεται µε τα συναρµόδια υπουργεία για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισµού στο εξωτερικό. Για την προώθηση της συνεργασίας µεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας κ αι Θρησκευµάτων, Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραµµατείας Απόδηµου Ελληνισµού ιδρύεται άµισθη Μόνιµη Επιτροπή Συνεργασίας ως όργανο µόνιµης συνεργασίας, η οποία συγκαλείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευν ας και Θρησκευµάτων και συνέρχεται τουλάχιστον δύο φορές ετησίως. Στην Επιτροπή µετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε Υπουργείο και ένας εκπρόσωπος της Γενικής Γραµµατείας Απόδηµου Ελληνισµού, που ορίζεται από τον αρµόδιο Υπουργό και προεδρεύει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, ενώ παρίσταται ως σύµβουλος και ο εκάστοτε πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η Επιτροπή έχει ως έργο τον ετήσιο προγραµµατισµό και απολογισµό της κοινής δράσης των τριών υπουργείων αναφορικά µ ε την προώθηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και εν γένει της ελληνικής παιδείας και πολιτισµού στο εξωτερικό και συντάσσει ετήσια Έκθεση Προγραµµατισµού και Απολογισµού Κοινής Δράσης, η οποία διαβιβάζεται στις αρµόδιες υπηρεσίες των αντίστοιχων Υπουργείων.

Άρθρο    8
Προγράµµατα ανταλλαγών 1.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, σε συνεργασία µε τους αρµόδιους φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, µπορεί να οργανώνει προγράµµατα ανταλλαγών Ελλήνων µαθητών και εκπαιδευτικών της ηµεδαπής µε µαθη τές και εκπαιδευτικούς ελληνικής ή ξένης καταγωγής από άλλες χώρες σύµφωνα    µε τα ισχύοντα προγράµµατα της ΕΕ.

Άρθρο    9

Πιστοποιητικό ελληνοµάθειας

1.    Με προεδρικό διάταγµα, που εκδίδεται µε πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, προβλέπεται η χορήγηση πιστοποιητικών ελληνοµάθειας σε οµογενείς και αλλογενείς και καθορίζεται ο τύπος των πιστοποιητικών αυτών, οι προϋποθέσεις για την απόκτησή τους, η διαδικασία και το περιεχόµενο των εξετάσεων, οι προϋποθέσεις συµµετοχής σε αυτές και κάθε σχετική λεπτοµέρεια.

2.    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόµενο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, έχει την ευθύνη για τη σύνταξη πλαισίου προδιαγραφών, για τον προσδιορισµό των επιπέδων ελληνοµάθειας και γι α τη διεξαγωγή των εξετάσεων για την πιστοποίηση της επάρκειας ελληνοµάθειας.

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, βάσει των Προεδρικών Διαταγµάτων 363/15    -10-1998 και 60/30 -6-2010, είναι ο αρµόδιος φορέας για τη χορήγηση του Πιστοποιητικού Ελληνοµάθειας, κατόπιν εξετάσεων, σε πλήρη αντιστοιχία µε τα επίπεδα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (ΚΕΠΑ).

Άρθρο    10
Μόνιµη Επιτροπή για την παρακολούθηση -προώθηση του έργου φορέων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης

1. Συνιστάται Μόνιµη Επιτροπή    µε τις ακόλουθες αρµοδιότητες:

α. Την παρακολούθηση του έργου των φορέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό της
περίπτωσης δ της παραγράφου    1 του άρθρου    3.

β. Τη µελέτη του τρόπου ενισχύσεων των φορέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό της περίπτωσης δ της παραγρά φου 1 του άρθρου 3, λαµβάνοντας υπόψη το παρεχόµενο έργο τους και τις συνθήκες λειτουργίας τους, και τη διατύπωση σχετικών εισηγήσεων προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων.

γ. Την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των εκπαιδευτικών που αποσπ ώνται και υπηρετούν σε φορείς ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό της περίπτωσης δ της παραγράφου 1 του άρθρου 3.

2. Η Μόνιµη Επιτροπή είναι επταµελής και αποτελείται από πρόσωπα µε εµπειρία στα θέµατα των αρµοδιοτήτων της ως εξής: α) τον Πρόεδρο και δ ύο µέλη που ορίζει µε απόφασή του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, ένα εκ των οποίων είναι o Προϊστάµενος της Διεύθυνσης Παιδείας Οµογενών, Διαπολιτισµικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων β) ένα µέλος που ορίζει ο Υπουργός Πολιτισ µού και Αθλητισµού , γ) δύο µέλη που ορίζει ο Υπουργός Εξωτερικών ένα εκ των οποίων υπηρετεί στη Γενική Γραµµατεία Απόδηµου Ελληνισµού, και δ) ένα µέλος που ορίζεται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Τα µέλη µπορεί να ορίζονται µε τους αναπληρωτές τους. Η Μόν ιµη Επιτροπή συγκροτείται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, Πολιτισµού και Αθλητισµού και Εξωτερικών.

Για την αµοιβή ή αποζηµίωση των µελών της Μόνιµης Επιτροπής εφαρµόζεται η διάταξη του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), όπως εκάστοτε ισχύει.

3.    Η επιχορήγηση της παραγράφου 1 χορηγείται µε απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων ύστερα από εισήγηση της Μόνιµης Επιτροπής.
4.    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων καθορίζονται ο τρόπος διαχείρισης των επιχορηγήσεων των προηγούµενων παραγράφων, η διαδικασία απόδοσης των σχετικών λογαριασµών και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

ΑΡΘΡΟ    11

Διοίκηση και Εποπτεία

1. Η διοίκηση και εποπτεία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο    εξωτερικό ασκείται    :

α) από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων και από τους συντονιστές εκπαίδευσης στις εκπαιδευτικές µονάδες, µε φορές τις ελληνικές διπλωµατικές ή προξενικές αρχές. Όταν δεν υπάρχουν συντονιστές εκπαίδευσης, η εποπτεία ασκείται από τις ελληνικές διπλωµατικές ή προξενικές αρχές σε συνεργασία µε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, β) από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων και από τους συντονιστές εκπαίδευσηςστις εκπαιδευτικές µονάδες των οποίων φορείς είναι άλλα φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, εφόσον το µεγαλύτερο µέρος του διδακτικού προσωπικού αποσπάται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων. Όταν δεν υπάρχουν συντονιστές εκπαίδευσης, η εποπτεία ασκείται από τις ελληνικές διπλωµατικές ή προξενικές αρχές σε συνεργασία  µε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και  Θρησκευµάτων,

γ) Στις εκπαιδευτικές µονάδες που εντάσσονται στα σχολεία ξένων χωρών ή διεθνών οργανισµών ή αναγνωρίζονται και επιχορηγούνται από το εκπαιδευτικό σύστηµα ξένων χωρών ασκείται από τις αρµόδιες αρχές αυτών.

δ) Για τα δίγλωσσα σχολεία η εποπτεία ορίζεται ρητά στην διακρατική συµφωνία

2. Οι αρµόδιες ελληνικές αρχές επιδιώκουν, στο πλαίσιο διεθνών και διακρατικών συµφωνιών, τη συνεργασία  µε τις εκπαιδευτικές αρχές των χωρών υποδοχής για την καλύτερη λειτουργία τωνεκπαιδευτικώνµονάδων και των προγραµµάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

3. Όργανα διοίκησης των εκπαιδευτικών µονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, των οποίων φορείς είναι οι ελληνικές διπλωµατικές ή προξενικές αρχές, ορίζονται σ    ύµφωνα  µε τη νοµοθεσία της  ηµεδαπής.

Αρθρο    12
Όργανα συντονισµού, διοίκησης και εποπτείας        

1. Όργανα συντονισµού, διοίκησης και εποπτείας των εκπαιδευτικών µονάδων και του εκπαιδευτικούπροσωπικού είναι οι συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι, στην περιοχή ευ    θύνης τους ασκούν καθήκοντα σε θέµατα που αφορούν: α) τη λειτουργία όλων των    µονάδων που παρέχουνελληνόγλωσση εκπαίδευση β) το εκπαιδευτικό προσωπικό που αποσπάται ή προσλαµβάνεται µε απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων σε εκπαιδευτικέ ς µονάδες γ) το συντονισµό των δράσεων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και τη συνεργασία µε τις αρχές της χώρας υποδοχής 2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων αποσπώνται στις ελληνικές διπλωµατικές και προξενικές αρχέ ς του εξωτερικού, ανάλογα µε τις εκπαιδευτικές ανάγκες, µέχρι δεκαπέντε εκπαιδευτικοί, που ασκούν καθήκοντα συντονιστών εκπαίδευσης, οι οποίοι επιλέγονται κατά τις διατάξεις των παραγράφων …. έως του άρθρου. ..

3. Το έργο των συντονιστών εκπαίδευσης αφορά τους ακόλουθους τοµείς και περιλαµβάνει την άσκηση των σχετικών αρµοδιοτήτων στην περιοχή ευθύνης τους:

α. Συµβουλευτικός − επιστηµονικός τοµέας. αα) Συµβουλευτική και υποστηρικτική εργασία για τους εκπαιδευτικούς, που αποσπώνται ή προσλαµβάνονται µε απόφα ση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων σε εκπαιδευτικές µονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. ββ) Διοργάνωση σε κάθε σχολικό έτος ενδοσχολικών σεµιναρίων επιµόρφωσης δια ζώσης ή και µε µεθόδους ψηφιακής διδασκαλίας από απόσταση για τους εκπαιδευτικούς της περιοχής ευθύνης τους σε συνεργασία µε τους προϊσταµένους παιδαγωγικής καθοδήγησης της ηµεδαπής.

Με υπουργική απόφαση θα ορίζονται σε ετήσια βάση οι σύµβουλοι των ειδικοτήτων των αποσπασµένων εκπαιδευτικών. Η επικοινωνία θα γίνεται µε τηλεδιάσκεψη.

β. Διοικητικός − κοινωνικός − µορφωτικός τοµέας.
αα) Διοίκηση και συντονισµός των εκπαιδευτικών µονάδων, σύµφωνα µε το ισχύον νοµικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.
ββ) Συνεργασία µε τις ελληνικές διπλωµατικές ή προξενικές αρχές για την εφαρµογή της ελληνικ ής εκπαιδευτικής πολιτικής και συνεργασία µε τους οµογενειακούς φορείς.
γγ) Συνεργασία µε τους φορείς ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό για την ενίσχυση, το συντονισ µό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των εκπαιδευτικών µονάδων κ αι την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισµού. δδ) Συνεργασία µε τις ξένες διοικητικές − σχολικές, κυβερνητικές και τοπικές αρχές για την επίλυση προβληµάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών µονάδων και την προώθηση των δίγλωσσων προγραµµάτων σπουδών.
εε) Τήρηση στοιχείων και δεδοµένων σε ψηφιακή µορφή για τον προσδιορισµό των υπηρεσιακών αναγκών για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις εκπαιδευτικές µονάδες και διαβίβασή τους στην αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων Σύνταξη ετήσιας έκθεσης για την υπάρχουσα κατάσταση και τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην περιοχή ευθύνης τους που θα συµπεριλαµβάνει και την έκθεση για τον προγραµµατισµό και τη βιωσιµότητα των εκπαιδευτικών µονάδων

γ. Εποπτικός τοµέας. αα) Εποπτικ ό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρµογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων και ενηµέρωση του Υπουργείου µε κατάλληλες εισηγήσεις για την εξειδίκευση και την εφαρµογή της εκπαιδευτικής πολιτικής στην περιοχή ευθύνης τους.
ββ) Μέριµνα για τη σύνταξη και τη διαβίβαση στην αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων ετήσιων Εκθέσεων ανάλογα µε τα ισχύοντα στην ηµεδαπή για την αξιολόγηση κάθε εκπαιδευτικού της περιοχής ευθύνης τους. γγ) Μέριµνα για τη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του έργου του από το ίδρυµα τρ ιτοβάθµιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό, στο οποίο έχει αποσπαστείεκπαιδευτικός, και διαβίβαση στην αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδε    ίας, Έρευνας και Θρησκευµάτων

4.    Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων καθορίζονται τα ειδικότερα καθήκοντα και οι αρµοδιότητες των συντονιστών εκπαίδευσης, η έδρα, η περιοχή ευθύνης τους και κάθε άλλο σχετικό θέµα.

5.    Οι συντονιστές ε κπαίδευσης ασκούν, στην περιοχή ευθύνης τους, πειθαρχικές αρµοδιότητες στους εκπαιδευτικούς και στους διοικητικούς υπαλλήλους, που αποσπώνται ή προσλαµβάνονται για τις εκπαιδευτικές µονάδες αντίστοιχες µε τις πειθαρχικές αρµοδιότητες των διευθυντών των διε υθύνσεων εκπαίδευσης της ηµεδαπής.

Άρθρο 13

Καθήκοντα Διευθυντών – Προϊσταµένων σχολικών µονάδων 1. Στις εκπαιδευτικές µονάδες µε φορέα τις ελληνικές διπλωµατικές ή προξενικές αρχές τοποθετούνται

Διευθυντές ή Προϊστάµενοι σχολικών µονάδων σύµφωνα µε την κε ίµενη νοµοθεσία της ηµεδαπής 2.

Τα καθήκοντα των διευθυντών ή προϊσταµένων σχολικών µονάδων και το εβδοµαδιαίο ωράριο διδασκαλίας είναι ανάλογα µε αυτά που ορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα αντίστοιχα σχολεία της ηµεδαπής, εφόσον δεν αντιβαίνουν στις σχετικές διατάξεις που προκύπτουν από διακρατικές συµφωνίες µε τη χώρας υποδοχής, άλλως είναι ανάλογα µε αυτά που ορίζονται για τη χώρα υποδοχής. Το εβδοµαδιαίο ωράριο διδασκαλίας των διευθυντών µπορεί να τροποποιείται µε απόφαση του Υπουργού Παιδεία ς, Έρευνας και Θρησκευµάτων, εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις τοπικές συνθήκες. Οι διευθυντές κάθε εκπαιδευτικής µονάδας µεριµνούν για την καταγραφή στο ηλεκτρονικό σύστηµα του Υπουργείου όλων των στοιχείων που προβλέπονται και για τη διαβίβαση στο γραφείο του συντονιστή εκπαίδευσης κάθε στοιχείου αναγκαίου για τον προσδιορισµό των υπηρεσιακών αναγκών για την απόσπαση εκπαιδευτικών, καθώς και οποιονδήποτε άλλων µεταβολών αφορούν το µαθητικό δυναµικό.

Ειδικότερα τα τµήµατα, που λειτουργούν, τον αριθµό των µαθ ητών κατά τάξη, τµήµα, κατεύθυνση ή άλλη ενότητα, τις θέσεις εκπαιδευτικών, το ονοµατεπώνυµο, το έτος απόσπασης και το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που τις κατέχουν, τον αριθµό των εκπαιδευτικών, που ανήκουν στην εκπαιδευτική µονάδα και τον αριθµό των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν σε αυτήν, το ωρολόγιο πρόγραµµα, τη δεύτερη ειδικότητα των εκπαιδευτικών, τη δυνατότητα διδασκαλίας µαθηµάτων µε δεύτερη ανάθεση και τις κενές θέσεις, που προβλέπεται ότι θα προκύψουν µέχρι τις 31 Αυγούστου του έτους λόγω α υτοδίκαιης αποχώρησης ή παραίτησης εκπαιδευτικών από την υπηρεσία ή λήξης της απόσπασης.

Ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς που το διδακτικό έτος στη χώρα απόσπασης λήγει µετά από την ηµεροµηνία της αυτοδίκαιης αποχώρησης από την Υπηρεσία επιτρέπεται η παρ αµονή ως τη λήξη του διδακτικού έτους της χώρας για την εύρυθµη λειτουργία της εκπαιδευτικής µονάδας της αλλοδαπής Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ‘Έρευνας και Θρησκευµάτων µπορεί να καθορίζεται κάθε ειδικότερο θέµα για την εφαρµογή της παρούσας.

3.    Με α πόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων µπορεί να ορίζεται ενιαία διεύθυνση γυµνασίων και λυκείων, εφόσον αυτό επιβάλλεται από υπηρεσιακούς λόγους, από τις τοπικές συνθήκες ή σε ολιγοδύναµα σχολεία.

4.    Για τους συλλόγους των διδασκόντων εφαρ µόζονται όσα ισχύουν για τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων της ηµεδαπής, εφόσον δεν αντιβαίνουν στις σχετικές διατάξεις της άλλης χώρας.
Σε Τµήµατα Ελληνικής Γλώσσας µε πάνω από δύο διδάσκοντες ως Υπεύθυνος ορίζεται ο αρχαιότερος αποσπασµένος και έχε ι ευθύνη για την λειτουργία των τµηµάτων, την καταγραφή των στοιχείων στο Ολοκληρωµένο Πληροφορικό Σύστηµα καθώς και την αποστολή τους στο Συντονιστή Εκπαίδευσης.

Αρθρο    14

Επιλογές και τοποθετήσεις

Α. Συντονιστές Εκπαίδευσης

1. Για την επιλογή των συντονισ    τών εκπαίδευσης εξωτερικού συνιστάται Συµβούλιο Επιλογής, η συγκρότηση του οποίου ορίζεται ως εξής: α) ένα µέλος .Ε.Π. παιδαγωγικού τµήµατος ή παιδαγωγικού τοµέα τµήµατος πανεπιστηµίου, που ορίζεται µε τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων. β) ένας σύµβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που ορίζεται µε τον αναπληρωτή του από το Διοικητικό Συµβούλιο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. γ) ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, που ορίζεται µε τον αναπληρωτ ή του από τον Υπουργό Εξωτερικών δ) ένα µέλος από την Γενική Γραµµατεία Αποδήµου Ελληνισµού που ορίζεται µε τον αναπληρωτή του ε) ο Προϊστάµενος της Διεύθυνσης Παιδείας Οµογενών και Διαπολιτισµικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµά των, µε αναπληρωτή του Προϊστάµενο Τµήµατος της ίδιας Διεύθυνσης. στ) ένα µέλος του επιστηµονικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δηµόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που ορίζεται µε τον Αναπληρωτή του από το Εθνικό Κέντρο Δηµόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησ ης. ζ) ένα µέλος ΔΕΠ ειδικευµένος σε θέµατα Σχολικής Ψυχολογίας    µε τον αναπληρωτή του

2.    Το Συµβούλιο Επιλογής συγκροτείται  µε απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων

Η θητεία των    µελών είναι τριετής.

3.    Καθήκοντα Προέδρου του Συµβουλίου Επιλογής ασκεί το  µέλος της περίπτωσης α΄ που
αναπληρώνεται από τον αναπληρωτή του.

4.    Γραµµατέας του Συµβουλίου Επιλογής µε τον αναπληρωτή του ορίζεται µε την απόφαση συγκρότησης υπάλληλος της Κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων ή εκπαιδευτικός αποσπασµένος στην υπηρεσία αυτή.

5.  Το Συµβούλιο Επιλογής εδρεύει στην Κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων.

6. Υποψήφιοι για τις θέσεις συντονιστών εκπαίδευσης µπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, εφόσον έχουν: α) Δωδεκαετή τουλάχιστον πραγµατική υπηρεσία στην εκπαίδευση, από την οποία δέκα έτη τουλάχιστον σε δηµόσια σχολεία πρωτοβάθµιας ή δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης. β) Πολύ καλή γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής και µία εκ των αγγλικής ή γαλλικής ή γερµανικής γλώσσας.

7. Κατά την επιλογή συνεκτιµώνται η υπηρεσιακή κατάσταση, το διδακτορικό δίπλωµα η συνάφεια µε το αντικείµενο της θέσης, οι µεταπτυχιακές σπουδές, η µετεκπαίδευση, η επιµόρφωση, η γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας, η κατοχή και άλλων πανεπιστηµιακών πτυχίων, η παιδαγωγική ικανότητα και η εµπειρία σε καθοδηγητικό έργο, η πείρα στη διοίκηση σχολικών µονάδων, γραφείων και διευθύνσεων εκπαίδευσης, η εµπειρία της εκπαίδευσης στο εξωτερικό, η προσωπικότητα, η ικανότητα συνεργασίας, επικοινωνιακές ικανότητες η ικανότητα συνεργασίας µε διοικητικές, κυβερνητικές και τοπικές αρχές και µε κοινωνικούς φορείς και το αξιόλογο επιστηµονικό συγγραφικό έργο.

8. α. Οι συντονιστές εκπαίδευσης, που επιλέγονται µε τις διαδι κασίες του παρόντος άρθρου τοποθετούνται στις θέσεις για τις οποίες έχουν επιλεγεί και υπηρετούν σε αυτές για τρία έτη, µετά τη συµπλήρωση των οποίων, η απόσπασή τους µπορεί να παρατείνεται, για δύο έτη ακόµη, κατόπιν αιτήσεώς τους, αφού επανακριθούν από τ ο Συµβούλιο Επιλογής της παραγράφου 1 και η προσφορά των υπηρεσιών τους κριθεί ως ικανοποιητική.

Περαιτέρω παράταση της απόσπασης αποκλείεται.

β. Ήδη υπηρετήσαντες συντονιστές έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν νέας απόσπασης ως συντονιστές εκπαίδευσης µετά τ ην παρέλευση µιας πενταετίας και αποκλειστικά για µια ακόµη θητεία.
γ. Δεν έχουν δικαίωµα συµµετοχής στην διαδικασία όσοι εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται εντός της θητείας του συντονιστή

9. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων καθορίζ    ονται ειδικότερα τα θέµατα που αναφέρονται στην έκδοση προκηρύξεων για πλήρωση των θέσεων των συντονιστών εκπαίδευσης, στα υποβλητέα δικαιολογητικά στοιχεία και στις προθεσµίες υποβολής αυτών, στον τρόπο απόδειξης της γνώσης της ξένης γλώσσας, στην αποτίµη ση των κριτηρίων σε αξιολογικές µονάδες, στη διαδικασία επιλογής, στην οποία περιλαµβάνεται και προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων µε τα µέλη του Συµβουλίου Επιλογής, στη σύνταξη πινάκων επιλογής και τη διάρκεια ισχύος τους, στην τοποθέτηση, στην επανάκρισ η για παράταση της απόσπασης, στη µετακίνηση, στην καταχώριση των αποσπάσεων στο Πληροφορικό Σύστηµα και σε κάθε άλλο σχετικό θέµα.

Η επιλογή πραγµατοποιείται σε δύο φάσεις.

α. αξιολόγηση τυπικών προσόντων
β. συνέντευξη και προφορική εξέταση επιπέδου γλώσσας

10.α.Στους συντονιστές εκπαίδευσης που επιλέγονται παρέχεται υποχρεωτικά πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους επιµόρφωση σε θέµατα διοικητικής/διαχειριστικής/νοµικής φύσης σε συνάρτηση µε την περιοχή ευθύνης τους.

Β. Οι συντονιστές εκπαίδευσης διατηρούν τις οργανικές τους θέσεις στην εκπαίδευση της Ελλάδας και κατά τη διάρκεια της θητείας τους µπορούν να µετατεθούν ως εκπαιδευτικοί, σύµφωνα µε τιςδιατάξεις, που ισχύουν για τις    µεταθέσεις των εκπαιδευτικών.

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

11. Η επιλογή των διευθυντών  µε φ    ορέα τις ελληνικές διπλωµατικές ή προξενικές αρχές στην αλλοδαπή σε όσες µονάδες δεν ορίζεται διευθυντής από διακρατική συµφωνία ή άλλες ειδικές περιπτώσεις, γίνεται σε δύο στάδια α µοριοδότηση ανάλογα µε τα τυπικά προσόντα β µε συνέντευξη µετά από εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων από το συντονιστή εκπαίδευση και το διευθυντή της ΔΙΠΟΔΕΞΜΣ, Ο Συντονιστής ορίζει την γραµµατειακή υποστήριξη του συλλογικού οργάνου, καθώς και κάθε άλλο θέµα σχετικό µε τη λειτουργία του. Η Επιτροπή συνεδριάζει µέσω τηλεδιάσκεψη ς Υποψήφιοι για τις παραπάνω θέσεις διευθυντών µπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης αντίστοιχα, που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές µονάδες του εξωτερικού, εφόσον έχουν και: α) Πενταετή τουλάχιστον πραγµατική υπηρεσία στ ην εκπαίδευση, σε δηµόσια σχολεία. β)πολύ καλή γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων καθορίζονται τα κριτήρια µοριοδότησης και κάθε άλλο θέµα σχετικά µε τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης.

Η διάρκεια της θητείας δεν µπορεί να ξεπερνά τα τρία έτη. Η θητεία λήγει αυτοδίκαια µε τη λήξη της απόσπασης του εκπαιδευτικού ή µε τη λύση της υπαλληλικής σχέσης.

12. Κατά την επιλογή συνεκτιµώνται η επιµόρφωση, η µετεκπαίδευση, οι µεταπτυχιακές σπουδές, η γνώση τους για τα εκπαιδευτικά πράγµατα του εσωτερικού και εξωτερικού, η ικανότητα για την ανάληψη διοικητικών καθηκόντων και µορφωτικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών, η γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας και το συγγραφικό έργο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρ ευνας και Θρησκευµάτων καθορίζονται ειδικότερα τα θέµατα που αναφέρονται στη διαδικασία επιλογής διευθυντών, στα υποβλητέα δικαιολογητικά στοιχεία και σε κάθε άλλο σχετικό ζήτηµα.

13. Οι διευθυντές εκπαιδευτικών µονάδων, οι οποίοι επιλέγονται µε τις διαδικ    ασίες του παρόντος
άρθρου υπηρετούν µε την ιδιότητα αυτή στις θέσεις, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί µέχρι τη λήξη της αρχικής τους απόσπασης ή της παράτασης αυτής, εφόσον έχουν επιλεγεί ως διευθυντές κατά τη διάρκεια της παράτασης.

14 α.Για τους διευθυντές των εκπαιδευτικών µονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού έχουν εφαρµογή οι διατάξεις του άρθρου 16 Κεφάλαιο Γ΄ παράγραφος 9 του ν. 1566/1985, όπως ισχύουν κάθε φορά.

15 Ειδικά για τους συντονιστές εκπαίδευσης και τους διευθυντές των εκπαιδευτικών    µονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού το Συµβούλιο Επιλογής της παραγράφου  1 ασκεί αρµοδιότητες υπηρεσιακού και πειθαρχικού συµβουλίου µε τη συµµετοχή και ενός αιρετού µέλους της ανάλογης βαθµίδας

16. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας    και Θρησκευµάτων, ύστερα από γνώµη του Συµβουλίου Επιλογής της παραγράφου    1,    µπορεί να απαλλάσσονται των καθηκόντων τους συντονιστές εκπαίδευσης, καθώς και διευθυντές σχολείων πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης του εξωτερικού για: α) σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους ή λόγους υγείας, ύστερα από αίτησή τους και β) για σοβαρό λόγο αναγόµενο σε πληµµελή άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, όπως ιδίως για αδυναµία άσκησης ελέγχου επί των υπαλλήλων, αδικαιολόγητη επιείκεια ή µεροληψία κατά τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης, µη προσήκουσα συµπεριφορά προς τους πολίτες, ευθυνοφοβία , απροθυµία εφαρµογής νέων µεθόδων οργάνωσης, λειτουργίας και αποδοτικότητας, αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, κακή συνεργασία µε τους πρ οϊσταµένους, τους υφισταµένους και τα λοιπά στελέχη της διοίκησης της εκπαίδευσης και µειωµένη ποιοτική και ποσοτική απόδοση.

¨Αρθρο 15

Αναπλήρωση

1. Οι συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού, όταν ελλείπουν ή κωλύονται αναπληρώνονται από δηµόσιο εκπαιδευτικό πρωτοβάθµιας ή δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, που έχει τα προσόντα της παραγράφου… του άρθρου ….ήδη αποσπασµένο, ως τη λήξη της θητείας του αναπληρούµενου Συντονιστή Εκπαίδευσης 14. Στην περίπτωση αυτή οι αναπληρωτές των συντονιστών εκπαίδευσης του εξωτερικού ορίζονται µε απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, ύστερα από αιτιολογηµένη πρόταση της αρµόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου.

3. Όταν ελλείπουν, απουσιάζουν ή κωλύονται διευθυντές εκπαιδευτικών µονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερ ικού, ορίζονται αναπληρωτές οι υποδιευθυντές ή αν δεν υπάρχουν αποσπασµένοι εκπαιδευτικοί της ίδιας ή άλλης εκπαιδευτικής µονάδας, µε απόφαση του συντονιστή εκπαίδευσης.

Άρθρο    16
Κατηγορίες διδακτικού προσωπικού

1. Το διδακτικό προσωπικό ελληνόγλωσσης εκπα ίδευσης αποτελούν Έλληνες δηµόσιοι εκπαιδευτικοί, που έχουν τις απαιτούµενες κατά κλάδο ειδικότητες, µε απόσπαση και οµογενείς ή αλλογενείς που έχουν τα κατά νόµο για διορισµό προσόντα και επιλέγονται για πρόσληψη µε σύµβαση µετά από προκήρυξη σε κάθε χώρα , λαµβάνοντας υπόψη το θεσµικό πλαίσιο της χώρας. Για τα συντονιστικά γραφεία µετά από προκήρυξη καταρτίζεται πίνακας ο µογενών ή αλλογενών εκπαιδευτικών οι οποίοι µπορούν να προσλαµβάνονται ως ωροµίσθιοι για την κάλυψη τοπικών αναγκών. Για τη µοριοδότηση των ανωτέρω λαµβάνονται υπόψη τα ειδικότερα προσόντα και κριτήρια που ισχύουν για την απόσπαση των δηµόσιων εκπαιδευτικών και ορίζονται µε σχετική απόφαση του Υπουργού Παιδείας

Έρευνας και Θρησκευµάτων Με την ίδια απόφαση ορίζεται και κάθε άλλο θέµα σχετικό  µε τη διαδικασία πρόσληψης
.
2. Οι εκπαιδευτικοί της παραγράφου 1 επιµορφώνονται α) πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους και β) κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Η επιµόρφωση µπορεί να γίνεται και µε µεθόδους εξαποστάσεως διδασκαλίας.. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων ορίζεται το ειδικότερο περιεχόµενο και η διάρκεια της επιµόρφωσης.

3.. Οι διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 1566/1985 εφαρµόζονται αναλόγως και για τις υποχρεώσεις τωνεκπαιδευτικών, οι οποίοι αποσπώνται στο εξωτερικό.

Άρθρο    17
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών − Προσδιορισµός υπηρεσιακών αναγκών    

1.    Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων επιτρέπεται να αποσπώνται στις εκπαιδευτικές µονάδες των περιπτώσεων…. του άρθρου 2, ύστερα από αίτησή τους, δηµόσιοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης της ηµεδαπής, οι οποίοι: α) έχουν πενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία εκ των οποίων τρία έτη να είναι διδακτική σε σχολεία πρωτοβάθµιας ή δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης. β) έχουν καλή γνώση της γλώσσας της χώ ρας στην οποία αποσπώνται ή µιας από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική ή γερµανική, όταν αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασής τους. γ) για τις περιπτώσεις που απαιτείται διδασκαλία σε δύο γλώσσες να έχει πολύ καλή γνώση της χώρας υποδοχής

2.    Για τον προσ  διορισµό των υπηρεσιακών αναγκών και την κάλυψή τους σε κάθε εκπαιδευτική µονάδα της παραγράφου 1 µε ευθύνη του συντονιστή εκπαίδευσης καταγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστηµα του γραφείου συντονιστή εκπαίδευσης, αντιστοίχως, και όποτε επέλθει µεταβολή επικαιροποιούνται στοιχεία για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση όπως τα τµήµατα, που λειτουργούν, ο αριθµός των µαθητών κατά τάξη, τµήµα, κατεύθυνση ή άλλη ενότητα, οι θέσεις εκπαιδευτικών, το ονοµατεπώνυµο, το έτος απόσπασης και το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικ ών που τις κατέχουν, ο αριθµός των εκπαιδευτικών, που ανήκουν στην εκπαιδευτική µονάδα και ο αριθµός των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτήν, το ωρολόγιο πρόγραµµα, η δεύτερη ειδικότητα των εκπαιδευτικών, η δυνατότητα διδασκαλίας µαθηµάτων µε δεύτερη ανάθ εση και οι κενές θέσεις που προβλέπεται ότι θα προκύψουν µέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους της χώρας υποδοχής λόγω αυτοδίκαιης αποχώρησης ή παραίτησης εκπαιδευτικών από την υπηρεσία ή λήξης της απόσπασης. Τα παραπάνω στοιχεία διαβιβάζονται ηλεκτρονικά κατ ά την έναρξη του σχολικού έτους µε ευθύνη του συντονιστή εκπαίδευσης στην Διεύθυνση Παιδείας Οµογενών και Διαπολιτισµικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων και καταχωρίζονται στο Πληροφορικό Σύστηµα της παραγράφου … άρθρου 5 και επανυποβάλλονται ανακεφαλαιωτικά και επικαιροποιηµένα µέσα στο πρώτο τρίµηνο κάθε ηµερολογιακού έτους. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων καθορίζεται κάθε ειδικότερο θέµα για την εφαρµογή της παρούσας.

3. α) Η απόσπαση των εκπαιδευ τικών µε αποδοχές στην Ελλάδα και επιµίσθιο στο εξωτερικό ή µόνο µε αποδοχές γίνεται για τρία συνολικά σχολικά έτη.

Ο χρόνος απόσπασης υπολογίζεται από την έναρξη του σχολικού έτους απόσπασης, εφόσον η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται µέσα στο Α΄ τετράµηνο του σχ ολικού έτους απόσπασης. Η απόσπαση που γίνεται µετά το Α΄ τετράµηνο του σχολικού έτους διαρκεί µέχρι τη λήξη του αντίστοιχου τετραµήνου του τελευταίου σχολικού έτους.

β) Παράταση της απόσπασης µπορεί να χορηγηθεί µε αίτηση του εκπαιδευτικού, που υποβάλλεται µέσα στο πρώτο δίµηνο του ηµερολογιακού έτους, για δύο ακόµη έτη, κατόπιν εισήγησης του οικείου συντονιστή εκπαίδευσης σχετικά µε τις ανάγκες της υπηρεσίας και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Περαιτέρω παράταση της απόσπασης αποκλείεται.

Εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συµπληρώσει τρία συνολικά έτη απόσπασης µπορούν να αποσπαστούν µέχρι τη συµπλήρωση αυτών.

Δυνατότητα νέας απόσπασης στο εξωτερικό δεν υπάρχει για εκπαιδευτικούς που συµπληρώνουν ή έχουν συµπληρώσει πέντε συνολικά έτη απόσπασης. Για όσους έχου    ν αποσπαστεί  µε επιµίσθιο, συνεχίζουν  µε το ίδιο καθεστώς.

γ) Κατ’ εξαίρεση παράταση της απόσπασης µπορεί να γίνει και πέραν της πενταετίας όταν: αα)
επιβάλλεται από διακρατικές συµφωνίες,

ββ) οι ανάγκες της Υπηρεσίας είναι επείγουσες και δεν είναι δυνατή    η αντικατάσταση του αποσπασµένου. Στην παραπάνω περίπτωση του εδαφίου ββ΄ η παράταση χορηγείται για ένα µόνο σχολικό έτος κατόπιν αξιολόγησης του εκπαιδευτικού από τον οικείο συντονιστή εκπαίδευσης.

δ) Ο αριθµός των εκπαιδευτικών, που αποσπώνται στις εκπαι δευτικές µονάδες της παραγράφου 1 ορίζεται µε απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων. Με όµοια απόφαση καθορίζονται η ειδικότερη διαδικασία για την απόσπαση, τα ειδικότερα προσόντα, τα κριτήρια και τα όργανα επιλογής των αποσπασµένων, καθώς και οι ειδικότερες περιπτώσεις απόσπασης εκπαιδευτικών µε αποδοχές και επιµίσθιο ή µόνο µε αποδοχές.

4. Οι διατάξεις του άρθρου 16 Κεφάλαιο Γ΄ παράγραφος 9 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) εξακολουθούν να ισχύουν.

5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας κα ι Θρησκευµάτων επιτρέπεται να αποσπώνται , εκπαιδευτικοί ιερωµένοι (δάσκαλοι ή καθηγητές), ασκώντας παράλληλα, µετά τη λήξη του ωραρίου διδασκαλίας, όπως ορίζεται στο παρόν, και τα ιερατικά τους καθήκοντα. Για τις αποσπάσεις αυτών και την παράταση απόσπασης ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 3 και επιπλέον απαιτείται άδεια του ιερατικού τους προϊσταµένου στην Ελλάδα, του οικείου µητροπολίτη στη χώρα υποδοχής, καθώς και η σύµφωνη γνώµη του οικείου συντονιστή εκπαίδευσης. Για τα λοιπά θέµατα της απόσπασης των εκπαιδευτικών της παρούσας παραγράφου ισχύουν όσα ορίζονται στα άρθρα στο παρόν και στα άρθρα…..

6. Η τοποθέτηση και µετακίνηση των αποσπώµενων εκπαιδευτικών γίνεται µε απόφαση του συντονιστή εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που λόγω αντικειµενικών συνθηκών ο εκ παιδευτικός πλεονάζει και δεν υπάρχει άλλη θέση να µετακινηθεί, διακόπτεται η απόσπασή του.

Ο εκπαιδευτικός δεν επιτρέπεται να διακόψει την απόσπασή σου µετά την ανάληψη υπηρεσίας στο εξωτερικό εκτός από εξαιρετικά έκτακτο λόγο υγείας και θα πρέπει να υποβάλει τη σχετική αίτηση στο τέλος της διδακτικής χρονιάς.

7. Το ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές µονάδες του εξωτερικού καθορίζεται σύµφωνα µε το ωράριο απασχόλησης των αντίστοιχων εκπαιδευτικών της ηµεδαπής, εφόσον δεν αν τίκειται στη νοµοθεσία της χώρας υποδοχής, άλλως σύµφωνα µε το ωράριο της χώρας υποδοχής.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων ρυθµίζονται παρεκκλίσεις, εφόσον τούτο επιβάλλουν τοπικές συνθήκες ή εκπαιδευτικές ανάγκες. Με ίδια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος συµπλήρωσης του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας και του ωραρίου υποχρεωτικής παραµονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο και µε ανάθεση εργασιών διοικητικού, πολιτιστικού και µορφωτικού περιεχοµένου, καθώς και οι προϋποθέσεις ανάθεσης υπ ερωριακής διδασκαλίας για τη συµπλήρωση του προγράµµατος.

8. Οι διατάξεις του άρθρου 74 του ν. 1566/1985 και του άρθρου 33 του ν. 1824/1988 (Α΄ 296) εφαρµόζονται στους εκπαιδευτικούς των εκπαιδευτικών µονάδων των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2. Για την εφαρµογή των διατάξεων αυτών θεωρείται ως εκπαιδευτικός και ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αµερικής.

9. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων αποσπώνται στα ευρωπαϊκά σχολεία και στα σχολεί α διεθνών οργανισµών, ύστερα από αίτηση τους, δηµόσιοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, µε αυξηµένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, οι οποίοι έχουν άριστη γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία λειτουργούν τα σχολεία αυτά ή µιας από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερµανική, όταν αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασής τους.

Για τις αποσπάσεις στα σχολεία διεθνών οργανισµών ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 3, εφόσον δεν προσκρούουν σε διεθνή ή διακρατική συµφωνία άλλως οι διατ άξεις της συµφωνίας. 10. Οι αποσπάσεις κατά την παράγραφο 9 στα ευρωπαϊκά σχολεία διαρκούν επτά σχολικά έτη µ ετά από δοκιµαστική περίοδο δύο ετών υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις, που προβλέπονται στο καταστατικό των ευρωπαϊκών σχολείων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων µπορεί να αυξοµειώνεται η διάρκεια της απόσπασης εφόσον αυτό απαιτείται από το καταστατικό των ευρωπαϊκών σχολείων. Παράταση της απόσπασης επιτρέπεται µόνο αν επιβάλλεται από διεθνή ή διακρατική συµφωνία και για το χρόνο, που ορίζεται σε αυτήν. Για τα λοιπά θέµατα της απόσπασης των εκπαιδευτικών της παρούσας παραγράφου ισχύουν όσα ορίζονται στο παρόν και στα άρθρα…..

11. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων καθορίζονται η ειδικότερη διαδικασία απόσπασης εκπαιδευτικών στα ευρωπαϊκά σχολεία και στα σχολεία διεθνών οργανισµών, τα ειδικότερα προσόντα, οι όροι, τα κριτήρια, τα όργανα και ο τρόπος επιλογής, καθώς και οι περιπτώσεις απόσπασης αυτών µε αποδοχές και επιµίσθιο ή µόνο µε αποδοχές ή χωρίς αποδοχές και επιµίσθιο και κάθε άλλο σχετικό θέµα.

13.α) Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, των οποίων οι σύζυγοι είναι είτε µόνιµοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν σε αρχή της εξωτερικής υπηρεσίας είτε µόνιµο ι υπάλληλοι άλλων Υπουργείων και δηµόσιων υπηρεσιών, που υπηρετούν ή είναι διαπιστευµένοι σε αρχή της εξωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, επιτρέπεται να αποσπώνται, µε αίτηση τους, για συνυπηρέτηση σε υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας κ αι Θρησκευµάτων ή του Δηµοσίου που βρίσκεται στο εξωτερικό στην ίδια πόλη µε την αρχή που υπηρετεί ο ή η σύζυγος ή στην ίδια την αρχή ή σε αρχή που εδρεύει στην ίδια πόλη και για όσο χρονικό διάστηµα διαρκεί η τοποθέτηση του συζύγου. Η απόσπαση γίνεται µε απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων και του συναρµόδιου Υπουργού ύστερα από γνώµη του προϊσταµένου της οικείας διπλωµατικής ή προξενικής αρχής στην περίπτωση που η απόσπαση γίνεται σε αυτήν. Κατά προτεραιότητα καλύπτονται διδακτικές ανά γκες. β) Οι αποσπώµενοι εκπαιδευτικοί της παραπάνω περίπτωσης α΄ δεν λαµβάνουν επιµίσθιο ή επίδοµα υπηρεσίας αλλοδαπής, αλλά µόνον τις αποδοχές του εσωτερικού, οι οποίες τους καταβάλλονται από τον εκκαθαριστή των αποδοχών της οργανικής τους θέσης.

γ) Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών της περίπτωσης α΄ δεν µπορούν να υπερβαίνουν συνολικά τα έξι έτη στη διάρκεια της υπηρεσίας του εκπαιδευτικού και δεν ενεργούνται εάν ο εκπαιδευτικός δεν έχει συµπληρώσει δύο έτη πραγµατικής υπηρεσίας στην εκπαίδευση.

Παράταση των απ οσπάσεων αυτών αποκλείεται.
δ) Οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 3072/ 2002 (Α΄ 294) εφαρµόζονται και για τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών στους εκπαιδευτικούς που προβλέπονται στην περίπτωση α΄. Για τα λοιπά θέµατα της απόσπασης των εκπαιδευτικ ών της παρούσας παραγράφου ισχύουν όσα ορίζονται στο παρόν και στα άρθρα…..
14. Η απόσπαση εκπαιδευτικού µπορεί να διακοπεί πριν από τη συµπλήρωση του χρόνου της διάρκειάς της ή της παράτασης στις περιπτώσεις:

α) πληµµελούς άσκησης των καθηκόντων του ή ανε    πάρκειας στην άσκηση αυτών ή αδυναµίας
ανταπόκρισης στα καθήκοντά του,
β) συχνής και αδικαιολόγητης ή    µακράς απουσίας από τα καθήκοντά του.
γ) υποβολής σχετικής αίτησης από τον εκπαιδευτικό, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι που αιτιολογούνται ειδικά και δεν διαταράσσεται η εύρυθµη λειτουργία της εκπαιδευτικής µονάδας. δ) όταν η παραµονή του εκπαιδευτικού στη θέση απόσπασης δεν δικαιολογείται από υπηρεσιακές ανάγκες, σύµφωνα µε τα στοιχεία που τηρούνται στην αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας,

Έρευνας κ    αι Θρησκευµάτων.
ε) για την εξυπηρέτηση επιτακτικών υπηρεσιακών και εκπαιδευτικών αναγκών της ηµεδαπής. Η     διακοπή της απόσπασης γίνεται µε απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων ύστερα από εισήγηση για τις περιπτώσεις α΄ και β΄ του οργάνου επιλογής της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου  3, το οποίο εκτιµά πραγµατικά περιστατικά, όπως αυτά συνάγονται από τις ετήσιες Εκθέσεις Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού ή τις αναφορές του συντονιστή εκπαίδευσης και του προϊσταµένου της εκπαιδευτικής    µονάδας.

15.  Εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στο εξωτερικό ή των οποίων η απόσπαση παρατείνεται  υποχρεούνται να παραµείνουν στο εξωτερικό για όλη τη διάρκεια της απόσπασης ή της παράτασης.  Η παροχή του επιµισθίου είναι σε άµεση συνάρτηση  µε την παροχή διδακτικού έργου, Αν για οποιοδήποτε λόγο, ο εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια της απόσπασής του δεν παρέχει διδακτικό έργο πέραν του διµήνου, η παροχή επιµισθίου διακόπτεται για να επαναληφθεί όταν αναλάβει και πάλι τα καθήκοντα του.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών κα    ι Παιδεία, Έρευνας και Θρησκευµάτων καθορίζεται το ύψος του επιµισθίου σε κάθε χώρα για τους εκπαιδευτικούς και τους συντονιστές, οι όροι και διαδικασία χορήγησής του.

Σε περίπτωση διακοπής της απόσπασης του εκπαιδευτικού κατά τις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παραγράφου 14 κατά τη διάρκεια της απόσπασης ή της παράτασής της, ο εκπαιδευτικός επιστρέφει τα έξοδα πρώτης µετάβασης και δεν λαµβάνει τα έξοδα επιστροφής στην Ελλάδα. Σε περίπτωση διακοπής της απόσπασης του εκπαιδευτικού κατά την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 14 κατά τη διάρκεια των τριών ετών της απόσπασής του, ο εκπαιδευτικός επιστρέφει τα έξοδα πρώτης µετάβασης και δεν λαµβάνει τα έξοδα επιστροφής στην Ελλάδα.

16. Εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στο εξωτερικό και των οποίων η απόσπαση ή η παράτασή της διακόπτεται κατά τις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παραγράφου 14 δεν µπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση απόσπασης. Εκπαιδευτικοί, των οποίων η απόσπαση ή η παράτασή της διακόπτεται κατά την περίπτωση γ΄ της ίδιας παραγράφου δεν µπορούν να υποβάλουν αίτηση απόσπασης για τα δύο σχολικά έτη µετά τη διακοπή.

Άρθρο    18
Λοιπά θέµατα διοίκησης και εποπτείας    

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων ρυθµίζονται τα θέµατα     οργάνωσης και λειτουργίας των γραφείων συντονιστών εκπαίδευσης και κάθε άλλο σχετικό θέ    µα.

2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων και των συναρµόδιων Υπουργών µπορεί να ανατίθενται νοµικές υποθέσεις της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό σε νοµικό που διαµένει στην ξένη χώρα, µε αµοιβή κατά περίπτωση, εφόσον στη χώρα αυτή δεν υπάρχει νοµικός σύµβουλος στην οικεία ελληνική διπλωµατική ή προξενική αρχή ή αυτός που υπάρχει δεν επαρκεί.

3. Στους αποσπώµενους κατά τις διατάξεις του παρόντος νόµου, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν τη µετάβασή τους στην Ελλάδα χορηγείται ειδική άδεια µέχρι επτά ηµέρες κάθε έτος. Αρµόδια όργανα για τη χορήγηση των αδειών της παρούσας είναι: α) για τους συντονιστές εκπαίδευσης ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων και β) για τους λοιπούς εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους ο συντονιστής εκπαίδευσης. Οι συντονιστές εκπαίδευσης είναι αρµόδιοι και για τη χορήγηση στους εκπαιδευτικούς κανονικής άδειας, ειδικής άδειας, άδειας για επιµορφωτικούς ή επιστηµονικούς λόγους ή άδειες εξετάσεων.

4. Η Διεύθυνση Παιδείας Οµο γενών, Διαπολιτισµικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων, στο πλαίσιο άσκησης των αρµοδιοτήτων της α) συνεργάζεται µε τα συναρµόδια υπουργεία των ξένων χωρών καθώς και µε επιστηµονικούς, ερευνητικούς, κοινωνικούς φορείς και ιδρύµατα της ηµεδαπής και της αλλοδαπής, β) επιθεωρεί διασφαλίζοντας την εµπιστευτικότητα εκπαιδευτικές µονάδες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού ακόµα και µε επιτόπιες επισκέψεις κατόπιν απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, συµπεριλαµβανοµένων ο ικονοµικών θεµάτων σε συνεργασία µε τη Γενική Διεύθυνση Οικονοµικών Υπηρεσιών γ)παρακολουθεί σε συνεργασία µε τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων τα αποτελέσµατα επιτυχίας πρόσβασης στην Τριτοβάθµιας Εκ παίδευση των µαθητών των φορέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, δ) υποβάλλει προτάσεις προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

Αρθρο    19
Γραφεία συντονιστών εκπαίδευσης Διοικητικοί υπάλληλοι µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου    

1.    Τα γραφεία των συντονιστών εκπαίδευσης στελεχώνονται µε διοικητικούς υπαλλήλους, που αποσπώνται για το σκοπό αυτόν και δεν µπορούν να είναι περισσότεροι από τρεις ανά γραφείο. Αποσπασµένοι εκπαιδευτικοί µπορούν να συµπληρώνουν ωράριο στα γραφεία αυτά µε απόφαση του οικείου συντονιστή εκπαίδευσης. ….. Η συµπλήρωση ωραρίου δεν µπορεί να υπερβαίνει το 50% του υποχρεωτικού ωραρίου του εκπαιδευτικού.
2.    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξω τερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων µπορεί να αποσπώνται διοικητικοί υπάλληλοι αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων σε γραφεία συντονιστών εκπαίδευσης, εφόσον διαπιστώνεται η ύπαρξη υπηρεσιακών αναγκών. Οι αποσπώµενοι δ ιοικητικοί υπάλληλοι πρέπει να έχουν διοικητική εµπειρία τουλάχιστον δύο ετών, καλή γνώση της γλώσσας της χώρας απόσπασης και ελλείψει αυτών µιας από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική ή γερµανική, εφόσον αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασης, καθώς και επαρκείς γνώσεις πληροφορικής. Οι διατάξεις των παραγράφων …. του άρθρου εφαρµόζονται ανάλογα για τους διοικητικούς υπαλλήλους και για τις αποσπάσεις αυτών.

3.    Για περιοδικές ανάγκες των γραφείων των συντονιστών εκπαίδευσης και των σχολείων, µε φορείς τις ελ ληνικές διπλωµατικές ή προξενικές αρχές µπορεί να προσλαµβάνεται κατά τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) προσωπικό, πέραν του εκπαιδευτικού ή διδακτικού, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, η διάρκεια της οποίας µπορεί να είναι ίση    µε την αντίστοιχη σχολική περίοδο, σύµφωνα    µε το πρόγραµµα του σχολείου. Αποκλείεται η αναγνώριση των συµβάσεων αυτών ως συµβάσεων αορίστου χρόνου.

Άρθρο            20

Διάθεση και τοποθέτηση εκπαιδευτικών        

1. Οι εκπαιδευτικοί της παραγράφου  1 του άρθρου  … τίθενται στη    διάθεση των συντονιστών
εκπαίδευσης ή των διπλωµατικών ή προξενικών αρχών, όπου δεν υπάρχουν συντονιστές και τοποθετούνται σε εκπαιδευτικές µονάδες των περιπτώσεων….΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της περιοχής ευθύνης τους.

2. Εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν    σε εκπαιδευτικές    µονάδες των περιπτώσεων α΄ και β΄ τηςπαραγράφου 1 του άρθρου 2 των οποίων φορέας δεν είναι οι ελληνικές διπλωµατικές ή προξενικές αρχές και διορίζονται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους στη δηµόσια εκπαίδευση της ηµεδαπής, δικαιούνται παράταση ορκωµοσίας µέχρι το τέλος του διδακτικού έτους της χώρας όπου εργάζονται. 3. Υπεράριθµος εκπαιδευτικός στο εξωτερικό κρίνεται ο τελευταίος τοποθετηθείς και σε περίπτωση ταυτόχρονης τοποθέτησης ο εκπαιδευτικός µε τη χαµηλότερη σειρά στον πίνακα επιλογής.

Μεταβατικές διατάξεις

1 Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές µονάδες του άρθρου … µε απόσπαση για χρονικό

διάστηµα άνω των 10 ετών συνεχόµενα, και είναι οµογενείς οι ίδιοι ή έχουν σύζυγο οµογενή ή αλλογενή, µόνιµο κάτοικο του εξωτερικού στ η χώρα απόσπασης τους, µπορούν να αποσπώνται ως τη συνταξιοδότησή τους µετά από ετήσια αίτηση παράτασης όπου θα ελέγχεται :

I. η µόνιµη εγκατάσταση και αδιάκοπη εργασιακή σχέση µε τη χώρα υποδοχής του/της συζύγου ένα µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα, π.χ. τα οκτώ (8) τελευταία χρόνια

II. Ο γάµος θα πρέπει να έχει προηγηθεί τουλάχιστον τρία (3) χρόνια πριν την αίτηση πρώτης παράτασης πέραν της πενταετίας.

III. πολύ καλή γλωσσοµάθεια της χώρας διαµονής.

Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί χάνουν την οργανική τους θέση στην η µεδαπή. Σε περίπτωση που η εκπαιδευτική µονάδα που υπηρετούν κλείσει ή συγχωνευθεί ή δεν υπάρχει ανάγκη κάλυψης κενού λόγω διακρατικής συµφωνίας οφείλουν να επιστρέψουν στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης της ηµεδαπής στη διάθεση της οποίας βρίσκονται 2 Εκπαιδευτικές µονάδες που λειτουργούν αποκλειστικά µε ελληνόγλωσσο πρόγραµµα µετατρέπονται

σταδιακά µετά από σχετικές διµερείς συµφωνίες σε δίγλωσσες Στους µαθητές των δίγλωσσων εκπαιδευτικών µονάδων χορηγείται τίτλος σπουδών που αναγνωρίζεται ως ισότιµος των τίτλων των αντίστοιχων σχολείων της ηµεδαπής και της ξένης χώρας.

https://www.europolitis.eu/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...