Home / Featured / H αυξημένη μοριοδότηση μεταπτυχιακών Σχολών Εκπαίδευσης υποβαθμίζει τα ΜΠΣ άλλων τμημάτων

H αυξημένη μοριοδότηση μεταπτυχιακών Σχολών Εκπαίδευσης υποβαθμίζει τα ΜΠΣ άλλων τμημάτων

Δημοσιεύτηκε: 8:59 πμ Μάιος 2nd, 2016  


ptyxio

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

H ενδεχόμενη, εφόσον υιοθετηθεί από την πολιτκή ηγεσία, πρόταση της αρμόδιας υποεπιτροπής για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για αυξημένη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών των Σχολών Εκπαίδευσης, έχουμε γράψει ότι θα οδηγήσει σε ένα νέο «κυνήγι μορίων» των χιλιάδων αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών.

Το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών τοποθετείται, μεταξύ των άλλων ζητημάτων, για την πιο πάνω πρόταση της υποεπιτροπής, αναφέροντας ότι ένα τελευταίο σημείο στο οποίο κρίνουμε απαραίτητο να επιμείνουμε είναι αυτό της μοριοδότησης των τυπικών προσόντων εκείνων οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Στις σελ. 5-6 του κειμένου της επιτροπής, όπου γίνεται λόγος για τις Σχολές Εκπαίδευσης, την ίδρυση των οποίων εισηγείται η επιτροπή,γράφεται ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα που θα προσφέρονταιαπό αυτές τις Σχολές «θα αναγνωρίζονται ως σημαντικό εφόδιο μέσω αυξημένης μοριοδότησης από την πολιτεία στις διαδικασίες επιλογής εκπαιδευτικών. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα άλλα μεταπτυχιακά (τα οποία θα αναγνωρίζονται επίσης με μικρότερη μοριοδότηση) θα είναι η εστίαση στην πρακτική άσκηση μεγάλης έκτασης.»

Το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών θεωρεί την προσέγγιση αυτή ιδιαίτερα προβληματική, καθώς διαχωρίζει και ταξινομεί τους μεταπτυχιακούς τίτλους με βάση την ποσότητα πρακτικής άσκησης που προϋποθέτουν και όχι με βάση κάποιο όσο το δυνατόν πιο καθολικό και αξιοκρατικό επιστημονικό κριτήριο. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται μια άρρητη διάκριση ανάμεσα σε πρακτική και θεωρητική επιστημονική εξειδίκευση — μάλλον επιζήμια για τους φορείς τόσο της μιας όσο και της άλλης, ειδικά όταν αυτοί είναι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί —, ενώ πρακτικά και θεσμικά υποβαθμίζονται οι μεταπτυχιακοί τίτλοι στα γνωστικά αντικείμενα προς όφελος των τίτλων  Παιδαγωγικής και Διδακτικής.
Το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας αναφέρει ότι μια ανάλογη ρύθμιση είχε περιληφθεί και στο Ν. 3848/2010 (άρ.3, παρ. 1, περ.β ́,εδ.5-8)· σύμφωνα με αυτήν,στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα ενός επιστημονικού κλάδου (όπως αυτά που καλλιεργούν τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) ήταν κατώτερη από τη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στη διδακτική των γνωστικών αυτών αντικειμένων. Η ανωτέρω θεσμική υποβάθμιση ήρθη με το Ν. 4186/2013, κατά τον οποίο οι μεταπτυχιακοί τίτλοι ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους μοριοδοτούνται με τον ίδιο ακριβώς αριθμό μορίων, ανεξάρτητα από το εάν εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα ή στη διδακτική των κλάδων ή των ειδικοτήτων.
Όπως σημειώνεται στο κείμενο – παρέμβαση, μια εκ νέου αυξημένη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Τομέων — υπό τη σκέπη ή όχι μιας Σχολής Εκπαίδευσης — δεν θα σήμαινε παρά την ντε φάκτο υποβάθμιση των μεταπτυχιακών τίτλων που προσφέρουν τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, όπως και άλλα ομόλογα Τμήματα, και την υποτίμηση των αποφοίτων των οικείων ΜΠΣ.
Φυσικά, τα πιο πάνω δεν αποτελούν τη μοναδική θέση του Τμήματος . Στην εισαγωγική παράγραφο του κειμένου-παρέμβαση αναφέρεται  ότι με το κείμενο αυτό, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών επιθυμεί να παρέμβει στη συζήτηση που διεξάγεται για την «Αρχική  εκπαίδευση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών» (Κείμενο της 5ης Μαρτίου 2016,https://dialogos.minedu.gov.gr/wp-content/uploads/2016/03/arxiki_ekpaideysi_kai_epimorfosi_ekpkwn.pdf,τ.π. 18/4/2016), στο ευρύτερο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την παιδεία, κομίζοντας τη δική του εμπειρία ως προς τη ρύθμιση του ζητήματος της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας των αποφοίτων του και καταθέτοντας έναν σχετικό  προβληματισμό γύρω από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κίνητρα γι’ αυτή την παρέμβαση αποτέλεσαν, αφενός, το συστηματικό ενδιαφέρον του Τμήματος για τα επιστημονικά και επαγγελματικά εφόδια που προσφέρει στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του, αφετέρου, η ενημέρωση της Επιτροπής Διαλόγου γύρω από την προσφορά παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας στους/στις πτυχιούχους του Τμήματος. Η ενημέρωση αυτή θεωρήθηκε απαραίτητη, καθώς, είτε από παράβλεψη είτε από άγνοια, η καθιέρωση της παροχής παιδαγωγικής επάρκειας στο Τμήμα μας από το 2013 δεν καταγράφεται και, συνεπώς, δε λαμβάνεται υπόψη στη χαρτογράφηση του τοπίου της παιδαγωγικής και διδακτικής προετοιμασίας των μελλοντικών εκπαιδευτικών, η οποία επιχειρείται στο κείμενο της επιτροπής, μολονότι αφορά ένα από τα μεγαλύτερα Τμήματα Φιλοσοφικών Σχολών στη χώρα, από το οποίο προέρχεται σημαντικός αριθμός  δυνητικών εκπαιδευτικών.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...