Home / Featured / Απαγόρευση των φωτοτυπιών στο σχολείο και λιγότερες εργασίες

Απαγόρευση των φωτοτυπιών στο σχολείο και λιγότερες εργασίες

Δημοσιεύτηκε: 10:21 πμ Μάιος 27th, 2016  


paper-224224_640

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Περιορισμός των εργασιών στο σπίτι και αν είναι δυνατόν απαγόρευση των φωτοτυπιών. Με κάποιο τρόπο θα πρέπει να υποχρεωθούν οι εκπαιδευτικοί να μη βομβαρδίζουν με εργασίες στο σπίτι τα παιδιά και ειδικότερα με τις γνωστές χωρίς νόημα φωτοτυπίες για εμπέδωση του μαθήματος. Αυτό παρά το ότι έχει θεωρηθεί αντιπαιδαγωγικό συνεχίζεται συστηματικότερα από παλιά. Τα παιδιά έτσι από τη μία θα μαθαίνουν καλά αυτά τα λίγα που πρέπει και από την άλλη έχοντας χρόνο να παίξουν ή να ζήσουν ήρεμα μέσα στο σπίτι τους μεγαλώνουν φυσιολογικότερα, είναι πιο ήρεμα με αποτέλεσμα να λειτουργούν καλύτερα και στο κοινωνικό πλαίσιο του σχολείου.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στις ενέργειες  που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τον σκοπό της δημοκρατικής κουλτούρας, η οποία συνδέεται με το κατά πόσο υφίσταται καλή γνώση της παιδαγωγικής συμπεριφοράς και διάθεση να εφαρμοστεί.

Στην ίδια θεματική εντάσσσονται και τα ακόλουθα:

  • Οι σχολικοί σύμβουλοι να οργανώσουν υποχρεωτικά σεμινάρια που θα αναφέρονται στην ειδική αγωγή και ειδικότερα στις τόσο συνηθισμένες μαθησιακές δυσκολίες και τη δυσλεξία. Μπορούν και πρέπει να ευαισθητοποιήσουν τους εκπαιδευτικούς. Να τους μάθουν να συμπεριφέρονται ανάλογα σε αυτά τα παιδιά χωρίς να τα περιθωριοποιούν ή να μειώνουν την αυτοεκτίμησή τους, γεγονός που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην ψυχολογική τους κατάσταση και στη συμπεριφορά τους.
  • Να υπάρξει παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Δεν είναι νοητό να αγνοούν τον τρόπο συμπεριφοράς στα παιδιά, να λειτουργούν με κέντρο το μάθημά τους και να έχουν από τα παιδιά απαιτήσεις σα να απευθύνονται σε ενήλικες.
  • Κάτι που επίσης θα βοηθούσε πολύ στην εξέλιξη της προσωπικότητας των μαθητών θα ήταν και η διδασκαλία με ανάλογο τρόπο κάποιων μαθημάτων. Στο δημοτικό σχολείο υπάρχει ώρα φιλαναγνωσίας, ώρες ευέλικτης ζώνης και το μάθημα των θρησκευτικών που θα μπορούσαν με σωστό χειρισμό να κάνουν πραγματικά μικρά θαύματα. Πολλές φορές (αν όχι τις περισσότερες), η Ευέλικτη Ζώνη χρησιμοποιείται για ασκήσεις μαθηματικών ή γραμματικής. Τα θρησκευτικά επίσης, ένα μάθημα από το οποίο, σε μια διευρυμένη θρησκειολογική προοπτική, θα μπορούσαν να κερδίσουν τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί το περιορίζουν στην αποστήθιση και στην εξέταση, αντί να το χρησιμοποιούν διδακτικά, να το συνδέουν με την πραγματικότητα ή με άλλες ιστορίες, μύθους και παραδόσεις και ν’ αναπτύξουν την περιέργεια και τη φαντασία τους. Επίσης θα ήταν καλό να γίνουν σεμινάρια φιλαναγνωσίας για να δίνεται ένας τρόπος να κινηθούν όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν φαντασία.
  • Καλή γνώση των ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας, για την οποία σχεδόν όλοι έχουν πιστοποίηση, με αμφίβολη ωστόσο ενίοτε γνώση) και εφαρμογή τους στη διδασκαλία.

 

7 Σχόλια

  1. Ευαγγελία

    Θα ήταν χρήσιμο το συγκεκριμένο άρθρο να ήταν επώνυμο.

    • Το συγκεκριμένο άρθρο είναι από την Επιτροπή Διαλόγου και τις προτάσεις της. Τα ονόματα τους είναι γνωστά. Πρόεδρος ο Λιάκος. Ότι γράφει ακόμα και με λίγο επιθετικό τρόπο (βομβαρδίζουν…) το περιέχει η έκθεση / πόρισμα.

  2. «Περιορισμός», «απαγόρευση», «θα πρέπει να υποχρεωθούν», «να μη βομβαρδίζουν», «με τις γνωστές χωρίς νόημα φωτοτυπίες», «σχεδόν όλοι έχουν πιστοποίηση, με αμφίβολη ωστόσο ενίοτε γνώση» (είναι τεκμηριωμένο αυτό και πως;)

    Σίγουρα είναι η Επιτροπή Διαλόγου (με κεφαλαίο το αρχικό, sic) για την Παιδεία; Μάλλον σε Επιτροπή Αφορισμών παραπέμπει

  3. Κάποια είναι σωστά. Δεν χρειάζονται εργασίες-φωτοτυπίες στο σπίτι. Αν δεν υπήρχε η Ευέλικτη ζώνη και η Μελέτη περιβάλλοντος Γλώσσα στην πρώτη δημοτικού δε θα γινόταν. Το πρόγραμμα έχει 9 ώρες εβδομαδιαίως και η τάξη χρειάζεται 15 ώρες καλώς ή κακώς. Κάθε παιδί ατομικά θέλει 10 με 15 λεπτά από τη δάσκαλο ή τη δασκάλα. Ακόμη ναι πρέπει να μάθουνε οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων να συμπεριφέρονται στα παιδιά ως παιδιά αλλά δε φταίνε οι άνθρωποι. Ας τους επιμορφώσουν.Πρώτα είναι κάποιος παιδαγωγός και μετά επιστήμων τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι στο δημοτικό. Αλλιώς βλέπεις λευκώματα παιδιών που γράφουν: μισώ τα εικαστικά και δε θέλουν να έρθουν σχολείο.

  4. Γιώργος Ιωαννίδης

    Για ποιους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων μιλάτε πως δεν ξέρουν να φέρονται παιδαγωγικά; Ποιος έκανε αυτή την έξυπνη παρατήρηση; Πώς μπορείτε και γενικεύετε τέτοιου είδους κατηγορίες; Και πώς γίνεται κάποιος παιδαγωγός; Μέσα απ’ τη σχολή του ή μέσα απ’ τη δουλειά του και την αγάπη του για τα παιδιά; Ξεχωρίζοντας μ’ αυτό το ρατσιστικό τρόπο τις ειδικότητες, θέλετε να πείτε πως οι δάσκαλοι θεωρούνται παιδαγωγοί χωρίς ανάγκη επιμόρφωσης. Τα έμαθαν όλα μέσα σε δύο χρόνια… έτσι; Λοιπόν… αφήστε τις σαχλαμάρες και τους φαρισαϊσμούς! Ανάγκη επιμόρφωσης έχουμε όλοι ανεξαιρέτως και ειδικά σε θέματα διαχείρισης τάξης. Καμιά σχολή και κανένα βιβλίο δε σε προετοιμάζει επαρκώς γι αυτό που θα συναντήσεις στην τάξη. Είναι θέμα προσωπικής σου δουλειάς και ανησυχίας. Ας μην το παίζετε «παιδαγωγοί’ όσοι ξεφυλλίσατε απρόθυμα στη σχολή σας 2-3 αράδες από κάποιο παρωχημένο βιβλίο προ…αμνημονεύτων. Προπαντός μη συνεχίζετε τις διακρίσεις και το στιγματισμό συναδέλφων γιατί καρφώνεστε! Αυτό από μόνο του είναι αντιπαιδαγωγικό…

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...