Home / Featured / 13 σημεία από την τοποθέτηση του υπουργού για διορισμούς και αναπληρωτές

13 σημεία από την τοποθέτηση του υπουργού για διορισμούς και αναπληρωτές

Δημοσιεύτηκε: 6:17 μμ Μάιος 24th, 2016  


kathigitis

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Το θέμα των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών αλλά και των προσλήψεων των αναπληρωτών δε μπορούσε να λείπει από τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο ίδιος ο υπουργός ήταν που ανακίνησε το θέμα, αναφέροντας ότι «η δέσμευση που αναλαμβάνουμε είναι ότι οι μαζικοί διορισμοί στην εκπαίδευση είναι προτεραιότητα για το σύνολο του δημόσιου τομέα, μαζί με την εκπαίδευση την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτές είναι οι προτεραιότητες και την επόμενη χρονιά, το Σεπτέμβριο του 2017, θα υπάρχουν χιλιάδες νέοι καθηγητές, ως μόνιμοι και όχι ως αναπληρωτές, στη δημόσια εκπαίδευση».

Ο Νίκος Φίλης απέδωσε την καθυστέρηση των προσλήψεων στην καθυστέρηση της αξιολόγησης και στο γεγονός ότι οι διαδικασίες ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες γι αυτό το λόγο το 2016-17 θα γίνουν μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών με το περσινό σύστημα.

Ακολουθούν 8 σημεία απο την τοποθέτηση του υπουργού για διορισμούς και αναπληρωτές:

  • Προφανώς, η πρώτη έλλειψη που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η έλλειψη του διδακτικού προσωπικού.
  • Η πεντάχρονη, στην ουσία, μνημονιακή περίοδος αδιοριστίας στα σχολεία, που συνδυάστηκε με τη μαζική αποχώρηση εκπαιδευτικών, σε μεγάλο βαθμό και αυτό αποτέλεσμα των μνημονιακών επιλογών, είναι λογικό να λάβει τέλος.
  • Θα ήμασταν έτοιμοι και φέτος να κάνουμε διορισμούς αν δεν καθυστερούσε η αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας είναι προϋπόθεση για να υπάρξει ένας νέος προγραμματισμός στα δημόσια οικονομικά και συνολικά στους διορισμούς στο Δημόσιο.
  • Η δέσμευση που αναλαμβάνουμε είναι ότι οι μαζικοί διορισμοί στην εκπαίδευση είναι προτεραιότητα για το σύνολο του δημόσιου τομέα, μαζί με την εκπαίδευση την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτές είναι οι προτεραιότητες και την επόμενη χρονιά, το Σεπτέμβριο του 2017, θα υπάρχουν χιλιάδες νέοι καθηγητές, ως μόνιμοι και όχι ως αναπληρωτές, στη δημόσια εκπαίδευση.
  • Είναι προφανές ότι στην διάρκεια αυτών των μηνών της επόμενης σχολικής χρονιάς, που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς γιατί είναι μια διαδικασία πολύμηνη δεν γίνεται το καλοκαίρι και συναρτάται και από το κλείσιμο της αξιολόγησης.
  • Στην διάρκεια όμως της επόμενης χρονιάς, από το Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017, το σχολείο θα λειτουργήσει εκτός του μόνιμου προσωπικού και με μαζικές προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών.
  • Είναι προφανές ότι θα γίνει με βάση το σύστημα επαναλαμβάνω που έγινε και πέρυσι.
  • Οι εκπαιδευτικές ανάγκες για το ύψος των αναπληρωτών, θα προσδιοριστούν στο τέλος του Ιουλίου.

Σε άλλη τοποθέτηση του ανέφερε τα ακόλουθα:

  • Άκουσα συνθήματά του στυλ : Θα απολυθούν εκπαιδευτικοί. Από πού θα απολυθούν οι εκπαιδευτικοί; Από πού; Το απαντήσατε τώρα εδώ μόνοι σας. Και στην πράξη.
  • Εμείς πήραμε πολλές χιλιάδες παραπάνω αναπληρωτές πέρυσι από όσες είχατε πάρει η κυβέρνησή σας. Πολλές χιλιάδες παραπάνω.
  • Και θα πάρουμε και φέτος πολλές χιλιάδες αναπληρωτές. Όχι γιατί ικανοποιούμε συντεχνιακές απαιτήσεις.
  • Όχι διότι το πρώτο στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας είναι η ικανοποίηση του δικαιώματος στην εργασία, όπως θα πει κάποιος και το σεβόμαστε αυτό. Βεβαίως το σεβόμαστε για νέα παιδιά κιόλας. Αλλά γιατί καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Τέλος Ιουνίου θα ξέρουμε ποιες είναι οι εκπαιδευτικές ανάγκες και εγκαίρως θα γίνει ο προγραμματισμός για την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών. Έγινε σαφές αυτό το πράγμα. Άρα όχι μόνο θα υπάρξουν απολύσεις – κωμωδία είναι όλο αυτό που λέγεται, παραπληροφόρηση- αλλά θα υπάρξουν προσλήψεις Αναπληρωτών.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...