Home / Featured / Νέος τρόπος πρόσληψης αναπληρωτών και διορισμών το 2017;

Νέος τρόπος πρόσληψης αναπληρωτών και διορισμών το 2017;

Δημοσιεύτηκε: 10:47 πμ Απρίλιος 28th, 2016  


pin-board-978197_640

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Μπορεί ο υπουργός Παιδείας κάτω από την πίεση των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών και των Βουλευτών όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων κομμάτων, να αναδιπλώθηκε και να ενημέρωσε ότι οι προσλήψεις των αναπληρωτών θα γίνουν με το προηγούμενο σύστημα ωστόσο η ηρεμία στην εκπαιδευτική κοινότητα δεν πρόκειται να κρατήσει για αρκετό διάστημα ακόμα.

Ο Νίκος Φίλης στη Βουλή αναφέρθηκε στην απόφαση 4030/2015, που όπως αποκάλυψε το xenesglosses.eu είναι άσχετη με το θέμα των διορισμών– αναπληρωτών και του Υπουργείου Παιδείας εν γένει. Πιθανόν ο υπουργός έκανε κάποιο λάθος εν τη ρύμη του λόγου και εννοούσε την απόφαση 4303/2015 σύμφωνα με την οποία καθ΄όλη τη διάρκεια του μεταβατικού συστήματος ίσχυσαν και εξακολουθούν να ισχύουν (έως 31.12.2016)… σημαντικότατοι περιορισμοί στους διορισμούς μονίμου προσωπικού.

Ας δούμε, λοιπόν τι δήλωσε ο υπουργός:

Φέτος αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνονται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας 40 30 του 2015, επειδή συνεχίζει να υπάρχει το τραγικό πρόβλημα των δημοσιονομικών αδιεξόδων, εμείς θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις των αναπληρωτών, που είναι αναγκαίες οι προσλήψεις αυτές για να λειτουργήσει το καθημαγμένο από την μνημονιακή επίθεση σχολικό σύστημα, με βάση την περσινή διαδικασία. Με βάση τους πίνακες που υπήρξαν και πέρυσι.

Ο Υπουργός σύνδεσε τη συνέχιση του ίδιου τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών με το τραγικό πρόβλημα των δημοσιονομικών εξόδων ενώ η απόφαση του ΣτΕ  αναφέρει ως ημερομηνία λήξης του μεταβατικού συστήματος την 31η Δεκεμβρίου του 2016.

Άρα μέχρι τις 31.12.2016 το Υπουργείο δεν έχει μάλλον πρόβλημα να συνεχίσει το ισχύον σύστημα. Εικάζουμε ότι οι συμβάσεις όσω αναπληρωτών υπογραφούν πριν την 31η Δεκεμβρίου από τη στιγμή που θα γίνουν με το ισχύον καθεστώς και είναι άλλωστε ορισμένου χρόνου, δεν θα έχουν προβλήματα.

Ο Υπουργός βέβαια γνωρίζει ότι και η διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα. «Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δυνατόν, να εγείρει διάφορα προβλήματα¨παραδέχθηκε ο υπουργός Παιδείας.

Η δήλωση αυτή του Υπουργού δεν πέρασε ασχολίαστη από τον κ. Χαρακόπουλο της ΝΔ που δήλωσε:

Δεσμεύτηκε ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν με την περυσινή διαδικασία, όπως είπε, γνωρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. Δεν μας λέει όμως, πώς θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.

Ο Υπουργός Παιδείας μετά από την αναγνώριση των πιθανών προβλήματων που μπορεί να δημιουργήσει η απόφαση αυτή έδωσε και την ακόλουθη δέσμευση:

Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη και δεσμευόμαστε, ότι την επόμενη χρονιά 2016 – 2017, θα υπάρξει διαδικασία ΑΣΕΠ για να υπάρξουν διορισμοί μαζικοί εκπαιδευτικών.

Μήπως, λοιπόν ο υπουργός Παιδείας διατηρήσει το ισχύον σύστημα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 και μετά πάμε σε διαδικασία ΑΣΕΠ, την οποία δεν τη διευκρίνισε αν θα είναι με γραπτό διαγωνισμό ή με σύστημα μοριοδότησης;

Βέβαια ο ισχύον νόμος ακόμα είναι ο 3848/2010 και αν το Υπουργείο επιθυμεί να αλλάξει τις διαδικασίες θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή του.

Μάλιστα το Υπουργείο στην κατεύθυνση της απόφασης 527/2015 του ΣτΕ με πολυτροπολογία κατήργησε διατάξεις του εν λόγω νόμου, του άρθρου της μεταβατικής περιόδου που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, όπως οι διορισμοί μόνο με προϋπηρεσία, 24μηνο, 30μηνο.

Φαίνεται λοιπόν ότι το θέμα του τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών και διορισμών δεν τελειώσε ολοκληρωτικά και τους επόμενους μήνες θα έρθει ξανά στην επιφάνεια. Ο καιρός θα δείξει αν έχουμε δίκιο ή άδικο.

Σημειώνουμε ότι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων πολλοί Βουλευτές χαιρέτησαν την απόφαση του Υπουργού. Παραθέτουμε κάποια σημεία από τις τοποθετήσεις τους:

Μαυρωτάς – Ποτάμι

Ο κ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι ανέφερε για  τροπολογία για το ΑΣΕΠ και για τους αναπληρωτές καθηγητές που απέσυρε ο κ. Υπουργός πως και εμείς θεωρούσαμε ότι ήταν κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να γίνει με διαδικασίες «άρπα κόλλα». Χρειάζεται διαβούλευση. Δική μας πεποίθηση είναι, ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερα κριτήρια στην αξιολόγηση και την κατάρτιση αυτών των πινάκων και η όλη υπόθεση είναι, στο πως σταθμίζεις αυτά τα κριτήρια. Εδώ είμαστε για να συμβάλουμε και σε αυτή τη συζήτηση. Ευχαριστώ.

Μεγαλοοικονόμου- Ένωση Κεντρώων

Χαιρετίζω φυσικά την απόφαση του κ. Υπουργού να αποσύρει τις αλλαγές που είχε προτείνει στο θέμα των αναπληρωτών και χαίρομαι που ο κ. Υπουργός προανήγγειλε ότι από του χρόνου θα διενεργηθεί ΑΣΕΠ για τους αναπληρωτές. Όμως, σε αυτό το ζήτημα θα ήθελα να κάνω κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις…

 

Χαρακόπουλος – ΝΔ

Η απόφαση του Σ.τ.Ε. κ. Πρόεδρε, είναι γνωστή εδώ και δεκαπέντε μήνες. Όλο αυτό το διάστημα το Υπουργείο, αγρόν ηγόραζε; Λίγο πριν το Πάσχα, αντελήφθη ότι υπάρχει ζήτημα με τις προσλήψεις αναπληρωτών και προχώρησε στη σύνταξη μιας τροπολογίας που συνάντησε την καθολική αντίδραση όλων των ενδιαφερομένων;

Υπό το βάρος των αντιδράσεων σήμερα, δεν τόλμησε να καταθέσει την τροπολογία και επιχείρησε σε υψηλούς τόνους ο κ. Υπουργός, με αναθέματα σε προηγούμενες κυβερνήσεις, να κρύψει τις ευθύνες του για την μέχρι σήμερα ολιγωρία του. Δεσμεύτηκε ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν με την περυσινή διαδικασία, όπως είπε, γνωρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. Δεν μας λέει όμως, πώς θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.

Ενάμιση χρόνο τώρα εξαγγέλλονται 20.000 προσλήψεις στη μέση δημόσια εκπαίδευση, στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σήμερα ακούσαμε ότι οσονούπω εγκρίνονται και από την τρόικα, από τους θεσμούς. Μακάρι, αλλά με ποιο τρόπο θα γίνουν προσλήψεις, κ. Υπουργέ; Θα διεξάγετε νέο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ; Έχετε τα χρήματα; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να διεξαχθεί ένας νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ; Τουλάχιστον δύο χρόνια. Τι θα γίνει μέχρι τότε;

Στέφος – ΣΥΡΙΖΑ

θεωρώ ότι είναι ξεχωριστής πολιτικής σημασίας, αυτή η Κυβέρνηση, μέσω της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου απέδειξε, ότι μπορεί να αφουγκράζεται την κοινωνία, να ακούει δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, να ακούει τους βουλευτές, οι οποίοι εισηγήθηκαν, πάνω στο θέμα και να παίρνει μια απόφαση η οποία πραγματικά σκορπίζει  ανακούφιση σήμερα, σε περίπου είκοσι χιλιάδες ανθρώπους.

Στύλιος -ΝΔ

Πρόσφατα, υπήρξαν δημοσιεύματα σε σχέση με τον τρόπο που θα επιλεγούν οι αναπληρωτές για τα επόμενα χρόνια. Σήμερα, ο κ. Υπουργός υπαναχώρησε κάτω από την πίεση όλων αυτών, τους οποίους έχει εκμεταλλευτεί πολιτικά για να εισπράξουν ψήφους κατά τις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτέμβριου του 2015.

Δελής – ΚΚΕ

Κλείνοντας, να πω ότι σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Φίλης, έκανε έναν υποχρεωτικό ελιγμό κάτω από την πίεση του Κινήματος, μη καταθέτοντας την επίμαχη διάταξη για το λεγόμενο νέο σύστημα πρόσληψης των αναπληρωτών. Είναι ένα σύστημα το οποίο δεν είναι ότι πετούσε κυριολεκτικά στα σκουπίδια προϋπηρεσίες μηνών και ετών χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων μας…

Μιχελής – ΣΥΡΙΖΑ

Ποια είναι αυτή η κατάσταση; Επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος που δεν ήταν διοριστέοι, αρκετοί εκπαιδευτικοί, μη επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που είχαν πολύ προϋπηρεσία από τα προηγούμενα χρόνια και λογικά, να διεκδικούν την είσοδό τους με αυτό τον τρόπο, τακτικές των Υπουργών Παιδείας να εξομαλύνουν τις καταστάσεις, στις προηγούμενες κυβερνήσεις εννοώ, ποσοστιαία τόσο τοις εκατό από τους μεν, τόσο τοις εκατό από τους δε, έρχεται ο ΑΣΕΠ που νομοθετεί και άλλα κριτήρια για την είσοδο στο δημόσιο, όπως οικογενειακή κατάσταση, βλέπε πολύτεκνους, ζητήματα αναπηρίας 67% και έτσι προκύπτει το εκρηκτικό μείγμα του σήμερα, που μέσα από μια συζήτηση που κάναμε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον Υπουργό, διερωτηθήκαμε, προβληματιστήκαμε και γη και ένας διάλογος διαφανής και ανοιχτός προς τα έξω, πως θα στήσουμε ένα τέτοιο σύστημα που να είναι κατά το δυνατόν δίκαιο.

Κωνσταντόπουλος – Δημοκρατική Συμπαράταξη

Με σεβασμό στη διαδικασία του διαλόγου ζητήσαμε από τον κύριο Υπουργό να αποσύρει το κεφαλαίο γ΄ και μετά από διαβούλευση να έρθουν οι ρυθμίσεις σε ένα νομοσχέδιο. Αντ΄ αυτού  ο κ. Υπουργός επικαλείται το «τρολάρισμα» της δίκης του διαρροής για το χρόνο διορισμού και δεν καταθέτει την ρύθμιση για τους αναπληρωτές, επικαλούμενος όπως είπε και την απόφασή του ΣτΕ. Εμείς, παρά ταύτα, ζητάμε την απόσυρση του τρίτου κεφαλαίου που αφορά την πρωτοβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...