Home / Featured / Νέα βιβλία θα έχουμε από το σχολικό έτος 2017-18

Νέα βιβλία θα έχουμε από το σχολικό έτος 2017-18

Δημοσιεύτηκε: 9:57 πμ Απρίλιος 28th, 2016  


82705-bookslibraryreading

Σε σημερινή του συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης μιλάει, ανάμεσα σε άλλα για τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία και τους σχεδιασμούς του ΙΕΠ

Συγκεκριμένα δηλώνει:

«Προχωράμε σε μια διαδικασία εξέτασης των προγραμμάτων που έχουν εκπονηθεί σε προηγούμενες περιόδους. Η εκτίμησή μας είναι πως η επόμενη σχολική χρονιά θα είναι μεταβατική και σε αυτή τη βάση σχεδιάζουμε. Θα μας δώσει δηλαδή τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε και να αποτιμήσουμε το πέρασμα σε προγράμματα σπουδών πιο ανοικτά, σε λιγότερο εκτεταμένη ύλη, σε μαθησιακές συνθήκες καταλληλότερες για την κατανόηση και πιο απομακρυσμένες από την αποστήθιση και τη στείρα αναπαραγωγή. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως για το 2016-2017 το ΙΕΠ θα εισηγηθεί προς το Υπουργείο ρυθμίσεις που μπορούν να διατυπωθούν σε εγκυκλίους και αφορούν πρώτον προτεραιότητες σε μια λογική εμβάθυνσης και περιορισμού της έκτασης και δεύτερον παροχή υποστηρικτικού υλικού. Σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα προβληματικού εκπαιδευτικού υλικού, οι συστάσεις αυτού του είδους θα αφορούν και δυνατότητες εναλλακτικής προσέγγισης του διδακτικού αντικειμένου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει επομένως, ως προς τα προγράμματα, πως θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας υλικό ουσιαστικών παρεμβάσεων για το σχολικό έτος 2017-2018 και ως προς αυτό μας διευκολύνει και η κατάθεση προτάσεων και παρατηρήσεων που οργανώνεται από το ΙΕΠ και από τον δημόσιο διάλογο. Αντιστοίχως, ενώ ήδη από την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά θα ρυθμιστούν βελτιωτικά και διορθωτικά θέματα ύλης των σχολικών εγχειριδίων, ούτε τα οικονομικά του Υπουργείου ούτε οι χρόνοι επεξεργασίας μάς επιτρέπουν την άμεση αλλαγή τους, αν και πολλά θα το χρειάζονταν. Νέα βιβλία θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε και πάλι από το 2017-18.
Για κάποια ζωτικά όμως θέματα, όπως η ενιαία μορφή του Δημοτικού, το ολοήμερο σχολείο, οι εξεταστικές υπερβολές, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών στις μικρές τάξεις, η αποσπασματικότητα των μονόωρων μαθημάτων, η μείωση των βιβλίων και του όγκου τους, η κυριολεκτική δηλαδή ελάφρυνση της σάκας των μαθητών αλλά και για κρίσιμα μείζονα ζητήματα όπως η πενία σχολικής εξοικείωσης με τις τέχνες, το ΙΕΠ προχωρά σε προτάσεις προς το Υπουργείο για άμεση εφαρμογή».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...