Home / HEADER-NEWS / Στόχος ΥΠΠΕΘ και ΙΕΠ η αναβάθμιση των Θρησκευτικών

Στόχος ΥΠΠΕΘ και ΙΕΠ η αναβάθμιση των Θρησκευτικών

Δημοσιεύτηκε: 11:51 πμ Μάρτιος 6th, 2016  


thriskeytika

Στόχος ΥΠΠΕΘ και ΙΕΠ η αναβάθμιση των Θρησκευτικών

Το μάθημα των Θρησκευτικών αποτελεί ένα από τα ζητήματα του δημοσίου διαλόγου και αρκετοί είναι οι θεσμικοί φορείς και οι άμεσα εμπλεκόμενοι που καταθέτουν τις ποικίλες θέσεις και απόψεις τους. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. παρακολουθεί και λαμβάνει υπόψη του το δημόσιο αυτό διάλογο. Για το λόγο αυτό, έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η οποία έχει την ευθύνη του διαλόγου για το ζήτημα της αναβάθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών και υποδέχεται με τη δέουσα προσοχή τα θέματα που επιθυμεί να θέσει η Εκκλησία.

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε έγγραφό του που διαβίβασε στη Βουλή. Σε αυτό σημειώνει ότι στις 14 Ιανουαρίου 2016, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων παρέλαβε από αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τη θέση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ακολούθως, ο Υπουργός ευχαρίστησε τα μέλη της Αντιπροσωπείας και ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ξεκινήσει τον Εθνικό Διάλογο για τη συνολική αναμόρφωση του σχολείου, της στοχοθεσίας και των μαθημάτων του.

Επίσης, ο Υπουργός Παιδείας παρέδωσε την εν λόγω απόφαση της Δ.Ι.Σ., την εισήγηση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Ιεροθέου αλλά και παλαιότερα κείμενα που αφορούν το μάθημα των Θρησκευτικών (Εισήγηση Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου, Εισήγηση Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, Απόφαση της Δ.Ι.Σ. της 5/11/2012) στον Πρόεδρο του Ι.Ε.Π., ώστε να αποτελέσουν – μαζί με άλλα κείμενα και παρεμβάσεις των Θεολογικών Σχολών, των Θεολόγων Σχολικών Συμβούλων, των Θεολογικών Ενώσεων, των Ανεξάρτητων Αρχών και γενικότερα της ευρύτερης επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας – αντικείμενο εξέτασης και συζήτησης στις εργασίες της ειδικής επιτροπής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΠΕΘ διαλέγεται με την Εκκλησία της Ελλάδος για μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Η συνεργασία και ο διάλογος για την εξέταση του περιεχομένου και την αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποφασίστηκε σε σύσκεψη κορυφής μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας (4-11-2015).

Τέλος, επισημαίνεται ότι στόχος του ΥΠΠΕΘ και του ΙΕΠ είναι η αναβάθμιση του περιεχομένου και του τρόπου διδασκαλίας του εν λόγω μαθήματος, όπως γινόταν πάντοτε  και όπως, άλλωστε, γίνεται για όλα τα γνωστικά αντικείμενα, ώστε να ανανεωθεί και να εμπλουτιστεί με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής εκπαίδευσης. Στην προοπτική αυτή, το πολιτισμικό κλίμα και η Παράδοση της Ορθοδοξίας θα έχει ασφαλώς κεντρική θέση στο μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο θα διευρυνθεί σε σχέση και αναφορά με τα άλλα παγκόσμια θρησκεύματα και με το θρησκευτικό φαινόμενο εν γένει.

xenesglosses.eu

 


 

Ένα σχόλιο

  1. Να τα αναβαθμίσετε τα θρησκευτικά και να απασχολείτε μ’ αυτά τους θεολόγους κι όχι με την έρμη την Ιστορία.Επειδή είναι πλεονάζοντες συμπληρώνουν ώρες με την Ιστορία στερώντας τες από τους Φιλολόγους.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...