Home / Featured / Λειτουργία παράνομων παιδικών σταθμών

Λειτουργία παράνομων παιδικών σταθμών

Δημοσιεύτηκε: 11:17 πμ Μάρτιος 6th, 2016  


paidikoi-stathmoi-590_b

Λειτουργία παράνομων παιδικών σταθμών

Η απογραφή του Παγκρήτιου Συλλόγου Παιδικών Ιδιωτικών Σταθμών Κρήτης αναδεικνύει τα προβλήματα που εγείρονται από τη λειτουργία παράνομων παιδικών σταθμών, σημειώνει σε ερώτηση του στη Βουλή, ο Βουλευτής κ. Αυγενάκης.

Η απογραφή αναφέρεται τόσο σε παιδότοπους που παρανόμως μετατρέπονται σε παιδικούς σταθμούς δίχως να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες για την ασφάλεια των μικρών παιδιών όσο και σε παιδικούς σταθμούς που , ενώ διαθέτουν άδεια για παιδιά από 2,5-5 ετών, δέχονται και παιδιά κάτω των 2,5 ετών. Ακόμη πιο επικίνδυνες είναι οι περιπτώσεις όπου άνεργοι πτυχιούχοι νηπιαγωγού διαμορφώνουν, παρανόμως, δωμάτια για να λειτουργήσουν ως παιδότοποι, όπου δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες για την προστασία των παιδιών. Επίσης, προβληματικές είναι και οι περιπτώσεις παιδικών σταθμών όπου εμφανίζονται μόνο οι ιδιοκτήτες, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση για το προσωπικό που τους στελεχώνει.

Στην ερώτηση του ο κ. Αυγενάκης τονίζει ότι η διενέργεια ελέγχων έχει, σε κάποιες περιπτώσεις – όπως στο Δήμο Ηρακλείου – κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για το κλείσιμο των παιδότοπων που λειτουργούν παράνομα ως παιδικοί σταθμοί. Όμως, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι παιδότοποι αυτοί κλείνουν τυπικά για μια ημέρα και την επόμενη εξακολουθούν να λειτουργούν.

Ο Βουλευτής ζητούσε να μάθει μεταξύ των άλλων γιατί οι παιδικοί σταθμοί που δέχονται εντολή να κλείσουν ως παρανόμως λειτουργούντες συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα καθώς και τον προγραμματισμό του Υπουργείου για την αυστηρή τήρηση του πλαισίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών και την προστασία των γονέων και των μικρών παιδιών από χώρους που ελλοχεύουν κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών.

Απαντήσεις έδωσαν τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών. Το μεν Παιδείας γνωστοποίησε ότι το εν λόγω θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του αλλά σε αυτήν του Υπουργείου Εσωτερικών. Το Υπουργείο Εσωτερικών με τη σειρά του έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με την περίπτωση 22 του τομέα ε’ « Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» του Κεφαλαίου Β του άρθρου 94 του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης ( ΦΕΚ 87/τ. Α’/07-06-2010), οι ΟΤΑ α’ βαθμού είναι αρμόδιοι για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικών ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών.

Περαιτέρω, αναφορικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας, Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (βρεφικοί – παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, μονάδες φύλαξης βρεφών και νηπίων) από φορείς ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, αρμόδιο να ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων είναι το Υπουργείο Εργασίας.

xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...