Home / HEADER-NEWS / Τι θα περιλαμβάνει ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία. Σήμερα οι ανακοινώσεις

Τι θα περιλαμβάνει ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία. Σήμερα οι ανακοινώσεις

Δημοσιεύτηκε: 11:25 πμ Νοέμβριος 26th, 2015  


ypep

Την αρχιτεκτονική και το χρονοδιάγραμμα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ανακοινώνει εντός της ημέρας η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τη φιλοδοξία να συζητηθούν εις βάθος τα θέματα και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο διάλογος θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα:

  • Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα συμμετέχουν τα κόμματα
  • Στην Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων
  • Στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που εντρυφούν στα ζητήματα εκπαίδευσης.

Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί την άνοιξη και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν η επεξεργασία των πορισμάτων και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ

Την αρχιτεκτονική του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία που ξεκινάει άμεσα θα ανακοινώσει σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ο διάλογος για την Παιδεία θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα: Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στην Επιτροπή Διαλόγου και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Και στα τρία όργανα θα τεθούν επικεφαλής πανεπιστημιακοί μεγάλου κύρους και συγκεκριμένα ο Κ. Γαβρόγλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Αντ. Λιάκος στην Επιτροπή Διαλόγου και ο Ν. Θεοτοκάς στο ΕΣΥΠ.

Η θεματολογία του διαλόγου θα αφορά και τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ζητούμενο αυτής της διαδικασίας είναι η στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης σε συνθήκες κρίσης και η διαμόρφωση όρων και μέσω της Παιδείας για την έξοδο από το αδιέξοδο. Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί την άνοιξη και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν η επεξεργασία των πορισμάτων και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου.

Παράλληλα, θα προωθούνται στη Βουλή όλες οι αναγκαίες μεταβατικές πρωτοβουλίες για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των σχολείων και των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις λειτουργικού χαρακτήρα για την έρευνα, τα πανεπιστήμια, αλλά και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (δημόσια και ιδιωτική). Ήδη, επανέρχεται η αντισταθμιστική εκπαίδευση, δηλαδή η δωρεάν ενίσχυση μαθητών γυμνασίων και λυκείων, ενώ θεσπίζεται νέο σύστημα επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ, χθες υπήρξε συνάντηση εργασίας μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας Κ. Φωτάκη και της υφυπουργού Βιομηχανίας Θ. Τζάκρη, στην οποία συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα διασύνδεσης της έρευνας και της καινοτομίας με τη βιομηχανία μέσω της δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων. Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα για συνέργειες των δύο υπουργείων, τα οποία περιλαμβάνουν:

* Τη μελέτη και υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου διασύνδεσης έρευνας και βιομηχανίας μέσω συνεργατικού σχήματος στον κλάδο του βαμβακιού.

* Τη μελέτη και υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου δικτύωσης και συνεργατικών σχημάτων στον χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

* Τη διερεύνηση συγκεκριμένων δράσεων στον τομέα της μεταποίησης τροφίμων και ποτών.

* Την έμφαση στα θέματα δικτύωσης και συνεργατικών σχηματισμών στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

Π.Σ.

https://www.tovima.gr/, ΑΥΓΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...