Home / HEADER-NEWS / Υπ. Παιδείας – Σχετικά με τις συναντήσεις του Υπουργού με τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Τι απαντάνε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Υπ. Παιδείας – Σχετικά με τις συναντήσεις του Υπουργού με τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Τι απαντάνε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Δημοσιεύτηκε: 7:47 μμ Οκτώβριος 13th, 2015  


FILIS

Μαρούσι, 13 Οκτωβρίου  2015

                                                                                ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Συνάντηση ΥΠΠΕΘ Ν. Φίλη με ΟΛΜΕ, ΔΟΕ

 

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης συναντήθηκε σήμερα με τα διοικητικά συμβούλια των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ στα γραφεία τους. Για πρώτη φορά Υπουργός Παιδείας περνάει το κατώφλι των ομοσπονδιών. «Δεν ήρθα να εξαγγείλω διορισμούς σαν εκπρόσωπος του παλαιοκομματικού συστήματος αλλά να ζητήσω να συμμετέχουν σε όλη στον εθνικό εκπαιδευτικό διάλογο» διευκρίνισε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε  ότι «ξεκινούμε ένα διάλογο για να καταγράψουμε τα προβλήματα και τις δυνατότητες που υπάρχουν στον χώρο της εκπαίδευσης. Είναι η αφετηρία ενός κοινωνικού εθνικού διαλόγου που θα ολοκληρωθεί την άνοιξη».

Κατά τη διάρκεια των επαφών τόσο στο γραφείο της ΟΛΜΕ όσο και της ΔΟΕ μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ύψωσαν πανό και προσπάθησαν να ματαιώσουν τη συνάντηση επαναλαμβάνοντας διαρκώς συνθήματα και διακόπτοντας τη συζήτηση. Ο Υπουργός Παιδείας είπε: «Κάποιοι έδειξαν με τη στάση τους, ότι δεν θέλουν διάλογο. Κάνουμε έκκληση να μην ισοπεδώσει κανείς την κατάσταση στη παιδεία γιατί έτσι απαξιώνεται το δημόσιο σχολείο. Τα προβλήματα στα σχολεία είναι γνωστά και αντιμετωπίζουμε.»

Ειδικότερα για τα μείζονα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και τους λειτουργούς της ο Υπουργός Παιδείας υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης είπε:

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ- ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

Τα κληρονομήσαμε τα κενά δεν τα δημιουργήσαμε. Κάνουμε κατά προτεραιότητα τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.

Υπάρχουν κενά, όπως κάθε χρόνο, αλλά η γενικευμένη εικόνα ότι τα σχολεία δεν λειτουργούν δεν είναι ακριβής. Η πρώτη μας μάχη είναι να προσλάβουμε αναπληρωτές σε όλες τις βαθμίδες. Χιλιάδες καθηγητές βρίσκονται στις θέσεις τους. Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθούν άλλες 6500 προσλήψεις. Ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τις 18500. Θα υπάρξουν κενά, ωστόσο είναι αντιμετωπίσιμα. Δεν υποστηρίζουμε ότι με τις προσλήψεις θα καλύψουμε το πρόβλημα της ανεργίας.

Έχουμε τη συναίσθηση ότι με τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους δεν μπορεί να καλύπτει κανείς τα κενά κάθε χρόνο. Πρόθεση μας είναι να υπάρξουν μόνιμες προσλήψεις, μόλις τα δημόσια οικονομικά, το επιτρέψουν. Επειδή κάθε παιδί πρέπει να έχει μία πιο σταθερή σχέση με τον δάσκαλο του. Και όχι να αλλάξει κάθε τόσο δάσκαλο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δημιουργηθεί αυτή η παιδαγωγική σχέση. Δεν ξεχνάμε ότι υπάρχει το πλαίσιο του οικονομικού δημοσιονομικού καταναγκασμού το οποίο εμποδίζει να ικανοποιήσουμε την λογική αξίωση της στελέχωσης εκπαίδευσης με μόνιμο προσωπικό. Ανάμεσα στους πρώτους μόνιμους διορισμούς θα είναι και οι εκπαιδευτικοί.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η ισχύουσα διαδικασία της αξιολόγησης θα καταργηθεί. Θα γίνεται πλέον αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και όχι τιμωριτική αξιολόγηση όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικής δυσπραγίας το δημόσιο σχολείο μπορεί και στέκεται όρθιο χάρη στη προσφορά των εκπαιδευτικών.

Πολλές δραστηριότητες, πολιτιστικές, αθλητικές ακόμα και κοινωνικά φροντιστήρια γίνονται εθελοντικά πέρα από το διδακτικό ωράριο των καθηγητών και των δασκάλων οι οποίοι εισπράττουν ως μοναδική ανταμοιβή την αναγνώριση του έργου τους διαμέσου της ματιάς των παιδιών.

Δεν πρόκειται για μία ιστορία δούνε και λαβείν, αλλά άλλου τύπου. Η κοινωνική εκπαιδευτική προσφορά των εκπαιδευτικών πρέπει να αναδεικνύεται και να επιβραβεύεται μέσα στο σχολείο, από τους γονείς και τους συναδέλφους. Αυτή είναι η καλύτερη αξιολόγηση.

…………………………………………………………………..

Η ΟΛΜΕ για τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας

Αθήνα, 13/10/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΔΣ της ΟΛΜΕ

για τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας.

Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης του Υπουργού Παιδείας με το ΔΣ της ΟΛΜΕ στα γραφεία της Ομοσπονδίας, με στόχο να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου, ομάδα εκπαιδευτικών με παρέμβασή τους διέκοψαν τη συζήτηση με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν απαντήσεις σε προβλήματα όπως η κάλυψη των κενών και το ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό καθεστώς των εκπαιδευτικών.

Στην κατάσταση που δημιουργήθηκε, το κλίμα οξύνθηκε από συνεχείς παρεμβάσεις συνδικαλιστικών στελεχών συγκεκριμένων παρατάξεων με συνέπεια την τελική ακύρωση της συνάντησης.

Πιστεύουμε ότι ενέργειες σαν αυτές, που εκμεταλλεύονται τα εκρηκτικά προβλήματα της εκπαίδευσης, των μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στόχο έχουν τη στείρα επικοινωνιακή αντιπολιτευση που όχι μόνο δεν βοηθάνε τον αναγκαίο διάλογο, αλλά απαξιώνουν και ακυρώνουν τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα, πλήττοντας την αξιοπιστία τους στην συνείδηση των συναδέλφων και τον ίδιο το συνδικαλισμό.

Επί της ουσίας, δεν δόθηκε η δυνατότητα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ να θέσει στον Υπουργό το σύνολο των εκπαιδευτικών προβλημάτων που απασχολούν το δημόσιο σχολείο και να υπάρξουν από την πλευρά του συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις.

Η ΔΟΕ ΠΑΡΈΔΩΣΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.Ε.

Αρ. Πρωτ. 105 Αθήνα 12/10/2015

Προς

Τον Υπουργό Παιδείας

κ.  Φίλη Νικόλαο

 

Θέμα: Υπόμνημα για τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Κύριε Υπουργέ,

    Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την εκπαίδευση κληθήκατε να αναλάβετε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Οι ευχές μας για μια αληθινά επιτυχημένη θητεία είναι απόλυτα ειλικρινείς αφού κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ανάσα για έναν πολύπαθο χώρο τον οποίο όλες οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, ιδιαίτερα από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα, αντιμετώπισαν ως χώρο πειραματισμού δίχως όραμα και, δυστυχώς, εφαρμογής αυταρχικών και εχθρικών προς την εκπαίδευση, τους μαθητές και τους γονείς πολιτικών.

    Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σεβόμενο το θεσμικό του ρόλο σας καταθέτει εν όψει της προγραμματισμένης συνάντησης μαζί σας ένα συνοπτικό υπόμνημα όπου περιγράφονται τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους λειτουργούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ακούσαμε με πολλή προσοχή τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και, δυστυχώς, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ανησυχία για το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε η ασφυκτική κατάσταση στο χώρο της Παιδείας δεν ήταν αυτός που θα ανέμενε κάποιος από μια κυβέρνηση με όραμα η οποία βρέθηκε από την πρώτη μέρα της θητείας της αντιμέτωπη με την απογοητευτική εικόνα των κλειστών σχολικών μονάδων, κληρονομιά της υπερκομματικής επιλογής της ελαστικής εργασίας ως κυρίαρχης στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και του ολέθριου σχεδιασμού της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας.

  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα αγωνιστεί ώστε τα δίκαια αιτήματα, οι θέσεις και οι προτάσεις μας να τύχουν, από τη νέα πολιτική ηγεσία, της δέουσας αντιμετώπισης και προσοχής σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Σας παραθέτουμε, λοιπόν, συνοπτικά τα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

  • Στη χώρα μας οι δαπάνες το 2015 για την Παιδεία αγγίζουν το 2% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι, και πάλι, από τις τελευταίες χώρες της Ε.Ε. σε δαπάνες για την εκπαίδευση. Τα ελάχιστα χρήματα που διατίθενται για την Παιδεία οδηγούν σε μαρασμό τη δημόσια εκπαίδευση . Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τη νέα κυβέρνηση (όπως είχε κάνει και με την προηγούμενη) να αυξήσει τώρα τις δαπάνες για την Παιδεία – μέχρι και 5% του ΑΕΠ, να μεριμνήσει για έκτακτο κονδύλιο ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων καθώς και για την ορθολογική κατανομή των κοινοτικών πόρων ιδιαίτερα για θεσμούς που αφορούν στην Π.Ε., τη σημασία και την αξία της οποίας όλοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται. Πριν απ’ όλα όμως να καταβάλλει άμεσα η Τρίτη δόση της τακτικής επιχορήγησης προς τις σχολικές μονάδες οι οποίες αδυνατούν, πλέον, να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις. Η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του και να στηρίξει έτσι την ελληνική μαθητιώσα νεολαία που αποτελεί το μέλλον αυτού του τόπου.
  • Η ανεργία των εκπαιδευτικών διογκώνεται, αφού δεν έχουν προγραμματιστεί μόνιμοι διορισμοί. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχει άμεση ανάγκη για την πρόσληψη χιλιάδων εκπαιδευτικών με μόνιμη σχέση εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τετραετία αποχώρησαν από την Π.Ε. 9000, περίπου, εκπαιδευτικοί και προσλήφθηκαν μόνο 282. Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς με κλειστά σχολεία, χιλιάδες κενά δίχως προοπτική κάλυψής τους και εκπαιδευτικούς που ενώ εργάζονταν τα προηγούμενα χρόνια φέτος θα μείνουν άνεργοι, είναι το θλιβερό αποτέλεσμα της ολέθριας πολιτικής επιλογής όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων να μην πραγματοποιούν διορισμούς μόνιμου προσωπικού αλλά να «επενδύουν» στη φθηνότερη και πιο βολική ελαστική μορφή εργασίας. Για να μην καταρρεύσει όλο το σύστημα (εκτός και αν αυτή είναι τελικά η πολιτική επιλογή) θα πρέπει να γίνουν άμεσα μόνιμοι διορισμοί στα οργανικά κενά και πρόσληψη όλων των απαραίτητων αναπληρωτών στα λειτουργικά. Θα πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοί μας οι οποίοι εργάζονται πάνω από δεκατρία χρόνια ως αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή και προσφέρουν στον, εγκαταλελειμμένο από την πολιτεία, αυτό τομέα με αυταπάρνηση και εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Η άμεση πρόσληψή τους με μόνιμη σχέση εργασίας δεν μπορεί να εξαρτάται από την πιθανή ή απίθανη πραγματοποίηση διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και φυσικά το ίδιο ισχύει για όλους τους, επί σειρά ετών, εργαζόμενους ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιους. Δεν μπορεί, και δεν πρέπει, η ικανότητα και η προσφορά τους να κριθεί από κανένα διαγωνισμό. Το Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει άμεσα στο μόνιμο διορισμό όλων των ελαστικά, ως τώρα, εργαζόμενων εκπαιδευτικών θέτοντας τέρμα στην ταλαιπωρία και την αγωνία τόσων ετών.Είναι σαφές ότι αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση για τη λύση στο πρόβλημα της μη πραγματοποίησης διορισμών. Είναι, επίσης, απαραίτητο να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της απελθούσης πολιτικής ηγεσίας για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών για όλο το χρονικό διάστημα 2010 – 2014 σύμφωνα με τις θέσεις του Κλάδου μας, της άρσης της διετούς ποινής για τη μη αποδοχή τοποθέτησης (με δεδομένη τη δεινή οικονομική συγκυρία) αλλά και της ρύθμισης σειράς ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (άδειες, περίθαλψη, επίδομα θέσης ευθύνης, κλπ.) στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης ίδιων δικαιωμάτων για μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
  • Ένα θέμα που αντιμετωπίστηκε με αυταρχισμό, περιφρόνηση των θέσεων του Κλάδου μας αλλά και με καλλιέργεια προσδοκιών δίχως αντίκρισμα από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, είναι αυτό της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Θέμα όπου δηλώσεις περί σύνδεσης εθελοντικής εργασίας και αξιολόγησης δυναμιτίζουν εκ προοιμίου το όποιο «καλό κλίμα» μπροστά στον απαραίτητο διάλογο. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών της Συνελεύσεων καθώς και από αυτές του Διοικητικού Συμβουλίου της, έχει, με συνέπεια και υπευθυνότητα εκφράσει τις θέσεις του κλάδου των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την αξιολόγηση. Την αξιολόγηση ως ανατροφοδοτική, γνήσια παιδαγωγική διαδικασία ουσιαστικής αποτίμησης τόσο του εκπαιδευτικού έργου, όσο και συνολικά της εκπαιδευτικής πολιτικής, μιας αποτίμησης από τα «κάτω» που θα πραγματοποιείται από τους εκπαιδευτικούς συλλογικά και όχι από μονοπρόσωπα όργανα και θα έχει ως στόχο την ανίχνευση των προβλημάτων και το σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με όλες τις ενέργειες και τις αποφάσεις του έχει κινηθεί στην κατεύθυνση της ανάδειξης της αντίθεσης του Κλάδου των εκπαιδευτικών στην επιχειρούμενη εφαρμογή της αξιολόγησης που χειραγωγεί, κατηγοριοποιεί σχολεία και εκπαιδευτικούς και οδηγεί στη μισθολογική – βαθμολογική καθήλωση και τις απολύσεις. Μέσα από μια σειρά κειμένων υπογραφών, απεργιακών κινητοποιήσεων, ενεργειών άρνησης υλοποίησης των εντολών εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης ο Κλάδος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντιστάθηκε δυναμικά και απάντησε με τη στάση του στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας.

    Ζητάμε την άμεση κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου που διέπει   την αξιολόγηση (Νόμοι 3848, 4024, Π.Δ. 152 κτλ). Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική διαδικασία εφαρμογής της αξιολόγησης – χειραγώγησης. Να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός διάλογος για την αξιολόγηση με σεβασμό από την πολιτεία των θέσεων του Κλάδου μας. Ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη για όλους τους εκπαιδευτικούς.

•             Ο χώρος της Προσχολικής Αγωγής φαίνεται να βρίσκεται έξω από το σχεδιασμό όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η θέσπιση της υποχρεωτικής φοίτησης για το ένα έτος έγινε το 2006, η ικανοποίηση του αιτήματος για την υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής είναι φανερό πως δεν ανήκει στις προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Το ίδιο συμβαίνει και με το ζήτημα του ωραρίου των νηπιαγωγών που παραμένει, σκόπιμα, δίχως θεσμοθέτηση αλλά και ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία πολυδύναμων νηπιαγωγείων όπως αυτό της χορήγησης στις προϊσταμένες τους επιδόματος θέσης ευθύνης  ανάλογου με αυτού των διευθυντών σχολείων. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει προχωρήσει στην αποστολή ιδιαίτερου υπομνήματος (Νοέμβριος 2013)  προς το Υπουργείο Παιδείας μέσα από το οποίο αναδεικνύονταν τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν νήπια, εκπαιδευτικούς και γονείς στον πολύπαθο χώρο της προσχολικής αγωγής. Από τότε πέρα από το ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ανταπόκριση, νέα προβλήματα έρχονται να προστεθούν καθημερινά. Ζητάμε την άμεση έναρξη διαλόγου σε σχέση με το δημόσιο νηπιαγωγείο και τα τεράστια προβλήματα της λειτουργίας του.

  • Το ίδιο ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό με τον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής, ο οποίος παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και χρειάζεται άμεση ενίσχυση με ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό αλλά και μια βαθιά τομή στο συνολικό τρόπο λειτουργίας του (η Δ.Ο.Ε. έχει καταθέσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναλυτικές προτάσεις) τέτοιας που θα σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της παροχής της μόνο σε ένα μικρό μέρος των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Το αποκαρδιωτικό φαινόμενο να είναι τα Ειδικά σχολεία, τα Τμήματα Ένταξης και η παράλληλη στήριξη τα μεγαλύτερα θύματα της φετινής απαράδεκτης κατάστασης με τα χιλιάδες, ακόμη και σήμερα, κενά, αποκαλύπτει το μέγεθος της εγκατάλειψης που αντιμετωπίζει ο χώρος αυτός. Οι τομές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ειδικής Αγωγής είναι άμεσο ζητούμενο, όπως ζητούμενο είναι και η ύπαρξη μόνιμων δομών αντισταθμιστικής αγωγής στα σχολεία Γενικής Αγωγής (τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, τμήματα υποδοχής, κλπ.).
  • Για μια ακόμη φορά και με τρόπο πολύ συχνά ισοπεδωτικό και στα όρια της συκοφάντησης (για τον κλάδο μας) γίνονται τον τελευταίο καιρό αναφορές στις ρυθμίσεις του Νόμου4325/2015 σε σχέση με το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου είχε ζητήσει και, ξεκάθαρα, την κατάργησή του αφού αντί να επιλύει ζητήματα είχε χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διώξεων και αυταρχισμού, στερούσε το τεκμήριο της αθωότητας και είχε οδηγήσει πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς σε αργία ακόμη και για ασήμαντες ιδιωτικές διαφορές. Χαιρετίσαμε αρχικά την ψήφιση του νόμου 4325 (θα πρέπει όμως να λειτουργήσουν άμεσα τα πειθαρχικά συμβούλια ώστε να μην αμαυρώνονται οι θετικές ρυθμίσεις από την επιστροφή επίορκων υπαλλήλων) πιστεύουμε, όμως, πως απομένει η υλοποίηση μιας πολύ σημαντικής μας πρότασης, αυτή της εξειδίκευσης κατά τρόπο περιοριστικό της έννοιας του πειθαρχικού παραπτώματος της χαρακτηριστικώς ανάξιας και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας, ώστε να μην μπορεί να υπαχθεί στο αδίκημα κάθε συμπεριφορά είτε αφορά στον ιδιωτικό είτε στον υπηρεσιακό βίο του υπαλλήλου. Θα πρέπει, επίσης, να υπάρξει μέριμνα για την αντιμετώπιση του διαλυτικού, για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, φαινομένου της, άκριτης, παραπομπής για κάθε σοβαρή ή μη καταγγελία που γίνεται εναντίον εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
  • Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τοποθετήθηκε ξεκάθαρα σχετικά με τις άδικες και πέρα από νομικούς κανόνες «υποχρεωτικές» μετατάξεις εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (επί υπουργίας κ. Αρβανιτόπουλου και κ. Λοβέρδου) δίχως κανένα εκπαιδευτικό προγραμματισμό, με αδιαφανείς διαδικασίες και όχι μόνο δεν έλυσαν αλλά δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στους λειτουργούς της. Στη διάρκεια της θητείας των κ.κ. Μπαλτά και Κουράκη πραγματοποιήθηκε διάλογος ο οποίος πέρα από το ότι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ δημιούργησε νέα αναστάτωση και αντιπαραθέσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι επιβεβλημένη η επανεξέταση του συνόλου των μετατάξεων με βάση τη νομιμότητα και τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και η άρση όλων των αδικιών που δημιούργησαν. Πέρα και πάνω απ’ όλα, όμως, πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην απόδοση οργανικών θέσεων για εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, σύμφωνα με την καταγραφή των αναγκών που πραγματοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
  • Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έλαβε από την απελθούσα πολιτική ηγεσία τη διαβεβαίωση ότι θα επανεξετάζονταν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων που από το 2011 και μετά, με πρόσχημα τη δημιουργία των σχολείων ΕΑΕΠ καθώς και τoν «εξορθολογισμό» στην εκπαίδευση, οδήγησαν στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης με την αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα και το κλείσιμο σχολικών μονάδων καίριας σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς και αυτή η διαβεβαίωση αποδείχτηκε εύκολη, ανέξοδη και φυσικά δίχως αντίκρισμα. Τουναντίον όλο και συχνότερα ακούγονται «φήμες» για νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων. Η αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις είναι καθημερινή πρακτική παραβίασης μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων που με το πρόσχημα της έλλειψης κονδυλίων για προσλήψεις εκπαιδευτικών τείνει να επαναφέρει στην πράξη το προ του 2006 απαράδεκτο καθεστώς του 1:30. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί την άρση όλων των στρεβλώσεων που δημιουργήθηκαν από το 2011 κι έπειτα και τη δέσμευση όχι μόνο για τη διατήρηση και κατοχύρωση του 1:25 αλλά και το διάλογο με προοπτική την περαιτέρω μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, κάτι που μόνο θετικά αποτελέσματα θα αποφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Στην ίδια αυταρχική κατεύθυνση με το κύμα συγχωνεύσεων και υποβιβασμών σχολικών μονάδων κινείται και η παγιωμένη τα τελευταία χρόνια τακτική της διοίκησης για υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι προσχηματικά χαρακτηρίζονται ως πλεονάζοντες (αφού προηγουμένως αναστέλλεται η λειτουργία των δομών όπου εργάζονται όπως για παράδειγμα τα Ολοήμερα τμήματα και οι τάξεις υποδοχής ή συγχωνεύονται τάξεις στα σχολεία τους). Η εργασιακή ασφάλεια είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επανειλημμένα έχει καταγγείλει τέτοιου είδους μεθοδεύσεις ενώ έχει ακολουθήσει και τη νομική οδό για να αποτρέψει τέτοιου είδους ενέργειες. Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να μεριμνήσει για την αποκατάσταση του κλίματος εργασιακής ασφάλειας και σταθερότητας στις σχολικές μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε και την άμεση κατάργηση του ΠΔ 48/2014 περί υποχρεωτικών μεταθέσεων «υπεράριθμων» εκπαιδευτικών της δημόσιας εκπαίδευσης.
  • Όπως όλη η ελληνική κοινωνία έτσι και οι εκπαιδευτικοί (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) είδαν με την εφαρμογή των μνημονίων τις αποδοχές τους να μειώνονται σε τραγικό βαθμό και βρέθηκαν να ζουν με μισθούς κάτω από το όριο της αξιοπρέπειας (ιδιαίτερα οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί). Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά την απόσυρση όλων των μνημονιακών περικοπών μισθών και συντάξεων, την αποκατάσταση όλων των αδικιών στο εφάπαξ στα επίπεδα των χρόνων πριν τη ληστρική επιδρομή του μνημονίου και την ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Ζητάει, επίσης, πλήρη σύνταξη για τους εκπαιδευτικούς στα 35 χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, με υπολογισμό της σύνταξης στα 35/35 καθώς και αφορολόγητο στα 12.000€. Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι οικονομικές συνθήκες για τους νέους εκπαιδευτικούς. Ζητάμε τη χορήγηση ενοικίου στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές συναδέλφους μας και τη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου περιοχής και στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.

Οι εξοντωτικές ρυθμίσεις του νέου μνημονίου για σύνταξη στα 67 που προωθούνται αυτή τη στιγμή για ψήφιση στη Βουλή θα συναντήσουν την καθολική αντίδραση.Ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες του εκπαιδευτικού λειτουργήματος τόσο σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως με τους μαθητές.

  • Είναι πολλά ακόμη τα ανοιχτά ζητήματα όπως αυτό της ουσιαστικής επιμόρφωσης με την ευθύνη της πολιτείας η οποία απουσιάζει εντελώς αυτή τη στιγμή, της επαναλειτουργίας της μετεκπαίδευσης με τη γενίκευσή της ώστε να αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση , της αναμόρφωσης του συστήματος πραγματοποίησης των υπηρεσιακών μεταβολών, της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων, το δικαίωμα των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στα προγράμματα Επιμόρφωσης στις Νέες Τεχνολογίες Β’ Επιπέδου, το ζήτημα της εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού, το τεράστιας σημασίας ζήτημα της εξασφάλισης ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών, του επαναπροσδιορισμού των αρμοδιοτήτων των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των συλλογικών οργάνων (π.χ. η αρμοδιότητα τοποθέτησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα πρέπει να μεταφερθεί στα ΠΥΣΠΕ), καθώς και μια σειρά από ζητήματα που δίχως να έχουν μικρότερη σημασία δεν αναφέρονται στο παρόν υπόμνημα αλλά θα εκτεθούν σε έναν ευρύ διάλογο που ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσει άμεσα.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., όπως έχει πράξει πάντα μέχρι σήμερα, είναι έτοιμο με τις αποφάσεις, τις θέσεις και τις προτάσεις του Κλάδου να συμβάλει ουσιαστικά σε μια προσπάθεια αναμόρφωσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα πράξει, όπως έκανε πάντοτε, οτιδήποτε είναι απαραίτητο ώστε να υπερασπιστεί το δημόσιο σχολείο, τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

 ……………………………………………………………………………………..

ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

13–10–2015

www.paremvasis.gr

Δήλωση των εκπροσώπων

των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ–ΚΙΝΗΣΕΩΝ–ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε. στο Δ.Σ της ΔΟΕ

Γιώργου Γαλάνη (6974750410), Mιχάλη Μιλτσακάκη (6975308409)

ΣΤΟΥΣ ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Όλες και όλοι αύριο Τετάρτη 14/10 στη 1 μ.μ. στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας  (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ)

Ο Υπουργός Παιδείας  σήμερα 13/10/15 επισκέφτηκε τα γραφεία της, ΔΟΕ «εγκαινιάζοντας» τον προσχηματικό διάλογο που έχει εξαγγείλει τις  προηγούμενες μέρες.

Τον υπουργό (ο οποίος παρουσιάστηκε προκλητικά στα γραφεία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών με τη συνοδεία δεκάδων αστυνομικών με στολές ή πολιτικά)  υποδέχτηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί, ανάμεσα τους πολλοί αδιόριστοι με σκοπό να αναδείξουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα χιλιάδες κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία ( ειδικά, ολοήμερα, κλασσικά) και την ανεργία των εκπαιδευτικών.

Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης (άμεση καταβολή της 3ης δόσης), της προσχολικής αγωγής, των ειδικοτήτων, των υποχρεωτικών μετακινήσεων, της ειδικής αγωγής και των μαζικών μόνιμων διορισμών καθώς και η ανάγκη σίτισης των μαθητών.

Παρά την πίεση που ασκήθηκε από τους συναδέλφους που παραβρέθηκαν στην αίθουσα, ο κος Φίλης υπεραμύνθηκε μέχρι τέλους της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της εφαρμογής των δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου. 

Στην πραγματικότητα πήραμε μια πρώτη γεύση από το πώς εννοεί το διάλογο το υπουργείο παιδείας: τα ήδη προαποφασισμένα και ψηφισμένα μέτρα των δανειστών και του ΟΟΣΑ εμφανίζονται τάχα ως επίδικα ενός διαλόγου με στόχο τη νομιμοποίησή τους, από τους εκπαιδευτικούς και τα συλλογικά τους όργανα.

Οι εκπαιδευτικοί  αναφέρθηκαν στην «κωλοτούμπα»  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο θέμα των διορισμών και την επιστροφή στο «κανονικό» των μηδενικών διορισμών των τελευταίων χρόνων.

 Ο Υπουργός  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν φέτος με χιλιάδες κενά, οι μόνιμοι διορισμοί θα είναι μηδενικοί για το 2015 και αν «η οικονομία το επιτρέψει» θα γίνει προσπάθεια να υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί το…. 2016.

Έγινε καθαρό σε όλους μετά και από αυτή την δέσμευση, ότι χιλιάδες αναπληρωτές που μέχρι πέρσι δούλευαν, θα μείνουν άνεργοι τη φετινή σχολική χρονιά.

Ο κύριος Φίλης υπεραμύνθηκε της ανάγκης ύπαρξης αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και επιχείρησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του για τη σύνδεση του εθελοντισμού με αυτήν.

«Δεσμεύτηκε» παρά το γεγονός ότι έχει ψηφίσει και υπερασπίσει το 3ο μνημόνιο και έχει αποδεχτεί ως κύριο συνομιλητή του τον ΟΟΣΑ, πως δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους. Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να αναμετρηθεί με αυτό το καθήκον και να εκφράσει τα πραγματικά συμφέροντα του λαού, της νεολαίας και των εκπαιδευτικών.

Οι Παρεμβάσεις προτείνουν άμεση απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 15/10 και συλλαλητήριο την Παρασκευή 16/10 για το πρώτο πακέτο μέτρων που κατατέθηκε και ψηφίζεται στη Βουλή.

Παράλληλα προτείνουν την κλιμάκωση του αγώνα για την ακύρωση των μνημονίων και την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής Κεφαλαίου, Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ, ESM, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου, σε συντονισμό και με τους άλλους κλάδους του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

Όλες και όλοι αύριο Τετάρτη 14/10 στη 1 μ.μ. στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) για να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και την Παρασκευή 16/10 στο Σύνταγμα στις 7μμ (ΑΔΕΔΥ) ημέρα ψήφισης του πρώτου μνημονιακού πολυνομοσχεδίου.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στη υλοποίηση του νέου μνημονίου αλλά και ενάντια στην ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για τα παλιά.

Αθήνα, 13 Οκτώβρη 2015


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...